Exclusiv. Istoria secretă. Un misterios personaj l-a ajutat pe Pacepa să-l lovească pe Ceaușescu
Exclusiv. Istoria secretă. Un misterios personaj l-a ajutat pe Pacepa să-l lovească pe Ceaușescu
Istoria secretă. Un misterios personaj l-a ajutat pe Pacepa. Fuga sa, din iulie 1978, a zguduit regimul lui Nicolae Ceaușescu, Pacepa având o funcție înaltă în spionajul românesc, numărul doi în Direcția de Informații Externe. Nimic nu a mai fost la fel în lumea serviciilor secrete, a fost un moment de referință, practic, în acest domeniu, orice acțiune era catalogată după criteriul „înainte” sau „după” fuga lui Pacepa.
Lovitură de imagine: „Orizonturi roșii”
Pe lângă lovitura în lumea spionajului, componentă a Războiului Rece, Pacepa a dat și o lovitură de imagine regimului, atunci când a publicat celebra carte ”Orizonturi Roșii”.
Apărută mai întâi în engleză, în 1987, apoi preluată pe larg de postul Europa Liberă, recepționat cu mare greutate în România, cartea a fost tradusă și în limba română, fiind publicaată un an mai tărziu. Oficial, în România avea să ajungă abia după Revoluție.
Ion Mihai Pacepa activase timp de 27 de ani, parcurgând ierarhia militară de la gradul de sublocotenent până la cel de general, în patria de adopție/azil politic a fostului nr. 2 din structura de spionaj extern a României lui Nicolae Ceaușescu apărea cartea „Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief” (Washington, Regnery Publishing, 1987), lucrare catalogată, dincolo de alte considerații posibile, drept un „un succes propagandistic fără precedent”.
Contextul politic internațional
„În volumul publicat de general, portretul lui Nicolae Ceaușescu era zugrăvit într-o lumină destul de proastă, într-o perioadă care marca deja o răcire a relațiilor diplomatice dintre România și statele occidentale”. Ba chiar mai mult de cât atât, ne permitem să adăugăm: în 1987, tabloul general al raporturilor dintre regimul autocratic, de sorginte și expresie stalinistă, al României ceaușiste cu lumea occidentală, SUA îndeosebi, era fundamental diferit de cel în care, cu două decenii anterior, atitudinile lui N. Ceaușescu de „rebel” al blocului sovietic fuseseră nu doar aplaudate, ci de-a dreptul încurajate, în fel și chip, de cancelariile vestice.
„Imensa eroare politică a lui Ceaușescu este de a nu fi înțeles că, după 1985, adică după înscăunarea lui Gorbaciov și lansarea perestroikăi, Occidentul, în cap cu SUA, dorea alinierea tuturor țărilor-satelit la politica de reformă a Kremlinului și că, prin urmare, departe de a aprecia atitudinile de maverick din trecut ale lui Ceaușescu, le dezaproba.
Această dezaprobare era cu atât mai fermă cu cât atitudinea lui Ceaușescu era asociată cu reluarea unor teze vădit conservatoare, iar regimul său de mână forte, sprijinit pe ubicuitatea Securității, se afla în flagrant dezacord cu retorica gorbaciovistă a democrației socialiste autentice, care se întâlnea cu apărarea «drepturilor omului»de către Occident”.
Un misterios personaj l-a ajutat pe Pacepa
„(…) În toamna (anului 1984, n. n.), a ajuns la București vestea că Ion Mihai Pacepa a început să-și scrie memoriile. Informația a fost pescuită de la transfugul Cornel Dumitrescu și apare într-un document din 24 octombrie 1984. «Trădătorul Pacepa își scrie memoriile, iar avocatul Pamfil Ripoșanu, fostul consul al României la Washington,
până în 1946, i le redactează într-un limbaj literar».
Iată, însă, că o nouă informație arhivistică, identificată, de această dată, de autorul acestor rânduri – și al cărei conținut e, în esență, foarte asemănător aceluia din documentul citat de Mihai Pelin – , este anterioară cu trei ani
sursei utilizate de acesta.
Cine a fost Pamfil Ripoșanu
Concret, e vorba de un scurt pasaj al unui document redactat în timpul amplei (și asprei, conform unei evaluări corecte de analiză istoriografică) anchete realizate în interiorul principalului serviciu de spionaj extern român, după trădarea/defecțiunea generalului Pacepa.
Astfel, la data de 31 octombrie 1981, documentul respectiv consemnează informația conform căreia memoriile lui Ion Mihai Pacepa – aflate, se înțelege din context, în faza de „șantier” – sunt redactate „într-un limbaj literar” de către Pamfil Ripoșanu, fost diplomat român acreditat la Washington, „până în 1947”.
Comparând informațiile din documentele în discuție, se constată două inadvertențe. În mod eronat, în 1984, lui Pamfil Ripoșanu i se atribuie o funcție („fostul consul”) pe care avocatul nu a ocupat-o niciodată ca reprezentant al statului român în capitala federală nord-americană.
Pamfil Ripoșanu s-a născut la Turdaș, Orăștie, jud. Hunedoara, în aprilie 1913 (data de zi din luna menționată este, în lucrările citate ale lui M. Pelin, diferit consemnată: 16, respectiv 26; o evidentă eroare de tipar – dar, în care dintre cele două cazuri? – generează confuzia), fiu al preotului Aron și al Rozaliei Ripoșanu. A urmat studii juridice, după care a intrat în avocatură.
Articolul integral poate fi citit în numărul 15 al revistei Evenimentul Istoric.
Evenimentul Istoric, cea mai mare revista de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.
Noul număr al revistei este disponibil de vineri, 29 ianuarie, la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.
Un alt subiect interesant disponibil în noul număr face referire la analiza unui fenomen istoric: Gloria și decăderea Statului Național – Legionar. Punct de cotitură al politicii românești, Rebeliunea Legionară nu doar a înfiorat românii în ianuarie 1941, ci a și grăbit sfârșitul Statului Național – Legionar, silind Garda de Fier cu ale sale cămăși verzi să iasă din istorie pe ușa din dos.
Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.
Și pentru că ne face plăcere să susținem pasionații de istorie, am pregătit și o super ofertă: achiziționează de pe www.agoramag.ro un abonament Evenimentul Istoric pe 12 luni și primești cadou întreaga colecție 2019.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu