Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 11 iulie 2020

Fugara Alina Bica, fosta șefă DIICOT, a fost arestată în Italia laolaltă cu Ioan Bene, alt fugar - Laurentiu Gheorghe | 10.07.2020- Sursă : Revista22

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Fugara Alina Bica, fosta șefă DIICOT, a fost arestată în Italia laolaltă cu Ioan Bene, alt fugar


Laurentiu Gheorghe | 10.07.2020

Fosta șefă DIICOT, urmărită internațional, condamnată pentru favorizarea infractorului și Ioan Bene, condamnat pentru dare de mită și evaziune, au fost arestați în Italia.

Anunțul prinderii celor doi și arestarea acestora de către poliția italiană a fost făcut vineri seară de șeful IGPR, Liviu Vasilescu.
„Alina Bica Mihaela, urmărită internațional, cu mandat european, pentru infracțiunea de favorizarea infractorilor, fiind condamnată la 4 ani, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru fals în înscrisuri și uz de fals, sunt în custodia colegilor din Italia. Vor fi prezentați unei instanțe care va dispune demersurile de a-i aduce în țară. Au fost descoperiți în aceeași zonă”, a anunțat vineri seara inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu.
inchide
„In urma cooperarii politienesti internationale, precum si a bunei relatii instiutionale intre ministrul afacerilor interne din Romania si ministrul de interne Italian, in aceasta seara, colegii din Italia au identificat si retinut doi urmariti internationali:
1. BICA Alina Mihaela, urmarita international in baza Mandatului European de Arestare emis de catre Tribunalul Bucuresti, pentru favorizarea faptuitorului. Aceasta are de executat 4 ani închisoare.
2. BENE Ioan, urmarit international in baza Mandatului European de Arestare emis de catre Tribunalul Bucuresti, pentru fals sub inscrisuri sub semnatura privata, dare de mita, evaziune fiscala. Acesta are de executat 6 ani si 2 luni inchisoare.
Cei 2 urmăriți internațional sunt în custodia autorităților din Italia, urmând a fi prezentați unei instanțe pentru a dispune asupra executării Mandatelor Europene de Arestare și asupra predarii către Romania.
Alte detalii, cu privire la operatiunea din aceasta seara, nu pot fi facute publice, in acest moment, procedurile judiciare fiind inca in derulare”, se arată în comunicatul Poliției.
Poliția Română a dat-o în urmărire pe fosta șefă DIICOT Alina Bica la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, după ce instanța supremă i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată.
În cauză, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra acţiunilor fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro.
În privința revenirii în țară a Alinei Bica, potrivit Elenei Udrea, fosta șefă DIICOT nu se mai întoarce: „Din câte știu eu, Alina Bica nu mai calcă în România. Nu mai vine în România”.
În ceea ce-l privește pe omul de afaceri Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 3 ani şi 8 luni închisoare în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.
TAGS:

Încă o condamnare pentru Nicușor Constantinescu. Patru ani de închisoare pentru achiziția unui elicopter care s-a prăbușit - 10-07-2020 15:08 - Autor: Stirileprotv.ro

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Încă o condamnare pentru Nicușor Constantinescu. Patru ani de închisoare pentru achiziția unui elicopter care s-a prăbușit

Încă o condamnare pentru Nicușor Constantinescu. Patru ani de închisoare pentru achiziția unui elicopter care s-a prăbușit
Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, printr-o sentinţă definitivă, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind achiziţionarea unui elicopter care ulterior a fost preluat de SMURD, iar în decembrie 2014 s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins ca nefondat apelul formulat de Nicuşor Constantinescu împotriva sentinţei de 4 ani de închisoare ce fusese dată anul trecut, în primă instanţă, de Tribunalul Constanţa, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, în anul 2015, după ce în anul 2011, prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă - judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

Fostul lider PSD are mai multe condamnări

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul SMURD, cu patru persoane la bord - pilotul, copilotul şi două cadre medicale - s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol, toţi membrii echipajului pierzându-şi viaţa.
Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv, în iulie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la zece ani de închisoare, fiind acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru proiecte care nu s-au realizat, printre care plantarea de perdele forestiere.
El execută o pedeapsă de şapte ani şi patru luni de închisoare după contopirea altor două condamnări definitive primite, de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal şi de alţi cinci ani, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Constantinescu mai este judecat pe fond în alte dosare penale şi are şi alte condamnări, în prima instanţă.
Sursa: Agerpres

10-07-2020 15:08


Nicușor Constantinescu, CONDAMNAT cu EXECUTARE, în dosarul ELICOPTERULUI PRĂBUȘIT - Autor : M.P.- vineri, 10 iulie 2020 - Sursă : Replicaonline- C-ța

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html
logo

Nicușor Constantinescu, CONDAMNAT cu EXECUTARE, în dosarul ELICOPTERULUI PRĂBUȘIT

Încă o condamnare definitivă, cu executare, pentru fostul șef al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Curtea de Apel Constanța l-a condamnat vineri, 10 iulie, la 4 ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbușit.
Curtea de Apel a menținut decizia Tribunalului, instanță care l-a condamnat, anul trecut, la 4 ani de închisoare.
Magistrații l-au mai condamnat pe fostul șef al CJ la plata, către partile civile Județul Constanța şi Consiliul Judetean Constanta, a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile. In baza art. 397 alin.4 C.p.p. in referire la art. 20 din Legea nr. 78/2000, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului, până la concurenta sumei de 1.082.031,62 lei, retinută prin prezenta, drept prejudiciu.
Amintim că, din ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin el, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.
Conform anchetatorilor, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv. La data de 01 iulie 2013, Constantinescu ar fi pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, mai arată procurorii, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

Patru oameni au murit!

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit în urma accidentului.
În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.
M.P.
vineri, 10 iulie 20203558

Fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, condamnat definitiv la 4 ani in dosarul elicopterului SMURD prabusit in lacul Siutghiol - Vineri, 10 Iulie 2020, ora 14:24 - Sursa:Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, condamnat definitiv la 4 ani in dosarul elicopterului SMURD prabusit in lacul Siutghiol

Fostul presedinte al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, condamnat definitiv la 4 ani in dosarul elicopterului SMURD prabusit in lacul Siutghiol
Foto: Facebook/Nicusor Constantinescu
Curtea de Apel Constanta l-a condamnat vineri, 10 iulie, la patru ani de inchisoare pe Nicusor Constantinescu, in dosarul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol.

Conform procurorilor, in 2011, Nicusor Constantinescu a achizitionat un elicopter prin Consiliul Judetean Constanta, in cadrul unui proiect finantat de Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania, in scopul eficientizarii activitatii de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita, din judetul Constanta, Romania si Districtul Dobrich, Bulgaria, scrie replicaonline.ro

La data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societati comerciale, in mod nelegal, un contract de achizitie publica avand ca obiect "Servicii de operare elicopter multifunctional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" si "Servicii de reparare si intretinere a elicopterelor".
Atsfel, fostul presedinte al CJ Constanta a incalcat prevederile din caietul de sarcini in care se prevedea ca aparatul de zbor trebuia folosit in caz de urgenta.

La data de 01 iulie 2013, Constantinescu ar fi pus elicopterul achizitionat din fonduri publice la dispozitia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodata parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si achizitionat elicopterul, schimband astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv. Pe aceasta cale, mai arata procurorii, inculpatul a angajat, lichidat, ordonantat si platit, in mod nelegal, in perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judetului Constanta, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentand cheltuieli cu serviciile de intretinere si operare a elicopterului.
In data de 15 decembrie 2014, elicopterul cu patru persoane la bord - doi piloti de la Inspectoratul General de Aviatie si doua cadre medicale ale SMURD Constanta - s-a prabusit in lacul Siutghiol. Toti membrii echipajului au murit in urma accidentului.

In momentul producerii accidentului, elicopterul se intorcea dintr-o misiune aeromedicala, dupa ce transportase un pacient la Spitalul Judetean Constanta
 Vineri, 10 Iulie 2020, ora 14:24
 Sursa:Ziare.com

DEFINITIV: Nicușor Constantinescu, PATRU ani cu EXECUTARE în dosarul elicopterului prăbușit în Siutghiol 10 IULIE 2020 REDACȚIA TOMIS NEWS

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

DEFINITIV: Nicușor Constantinescu, PATRU ani cu EXECUTARE în dosarul elicopterului prăbușit în Siutghiol

Sorin Strutinsky, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, e de negăsit pentru a fi încarcerat - Laurentiu Gheorghe | 06.07.2020 - Sursă : Revista22

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Sorin Strutinsky, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, e de negăsit pentru a fi încarcerat

Laurentiu Gheorghe | 06.07.2020
Partenerului lui Mazăre și Nicușor Constantinescu, Sorin Strutinsky, condamnat pentru fapte de corupție, a fost dat în urmărire națională de către Poliție, care va cere și un mandat european de arestare.
„Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări pentru identificarea unui bărbat de 53 de ani, din Constanța, persoana în cauză fiind dată în urmărire națională.
În continuare, polițiștii desfășoară activități pentru emiterea unui mandat european de arestare și a cererii de urmărire internațională pe numele acestuia.
În cursul zilei de astăzi, pe numele bărbatului în cauză a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată", a transmis Poliția Județeană Constanța.
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, a fost condamnat luni definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de trafic de influență, scrie Info Sud-Est. În primă instanță, în acest dosar, omul de afaceri fusese condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanța.
Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul „Polaris”, alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani și 10 luni și Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Toate sentințele din dosarul „Polaris” au fost date în primă instanță.
În dosarul în care a fost condamnat definitiv la închisoare, Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.
Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).
În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky ar fi promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.
De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.
Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10 % din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa. Firma respectivă a încasat conform contractului de lucrări aproximativ cinci milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.
Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari.
Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei). Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare a cinci societăţi indicate de Strutinsky.
În anul 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, pentru modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii. Ca şi la precedentele înţelegeri, Gabriel Strutinsky promitea să intervină la reprezentanţii companiei pentru respectarea obligaţiilor contractuale asumate. În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).
TAGS:

Decizie definitivă! Sorin Strutinsky, partenerul lui Radu Mazăre în afaceri,10 ani de închisoare - Autor: Feri Predescu - 6 iulie 2020 - Sursă : Evenimentul Zilei

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html
Știri de ultimă oră din business, economie și bani

Decizie definitivă! Sorin Strutinsky, partenerul lui Radu Mazăre în afaceri,10 ani de închisoare

6 iulie 2020

Autor

Acuzații greve la adresa DNA. Câte milioane de euro a cheltuit pentru interceptarea omului de afaceri Sorin Strutinsky

 Omul de afaceri constănțean, Sorin Strutinsky, prietenul în afaceri al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru trafic de influență, instigare la fals și spălare a banilor, după ce Tribunalul în condamnase, în primă instanță la 7 ani și 4 luni de închisoare.

„Curtea de Apel Constanţa Secţia penală. Decizie 06.07.2020 Cu opinie majoritară: Respinge apelul declarat de către apelantul inculpat Strutinsky Gabriel Sorin împotriva sentinței penale nr.630/22.12.2017 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul penal nr.1231/118/2015, ca nefondat. Admite apelul declarat de către DNA Constanța împotriva aceleiași sentințe penale ”este soluția dată de Curtea de Apel Constanța.

Aceeași instanță majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată „urmând ca în final inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare în regim de detenție”.



penale”, este soluția dată de Curtea de Apel Constanța.

Inalta Curte dezvaluie cum functiona reteaua spagilor in Republica Constanta: "Radu Mazare, dispret profund nu doar pentru lege, ci si pentru locuitorii orasului" - de Ionel Stoica - Vineri, 10 Iulie 2020, ora 09:,35 - Sursă: Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Foto: Andreea Alexandru/ Hepta/ Mediafax




de Ionel Stoica
Vineri, 10 Iulie 2020, ora 09:35

Inalta Curte dezvaluie cum functiona reteaua spagilor 


in Republica Constanta: "Radu Mazare, dispret profund nu doar pentru lege, ci si pentru locuitorii orasului"












Constantenii plateau tarife supraevaluate pentru salubrizarea orasului catre firma Polaris, controlata de fostul deputat PSD, Eduard Martin, iar in schimb societatea achita contracte de publicitate fictive in valoare de milioane de lei catre postul Neptun TV din Constanta, controlata de milionarul Sorin Strutinsky. Principalul beneficiar al banilor era insa fostul primar al Constantei, Radu Mazare, potrivit Inaltei Curti.


O afacere in baza careia orasul Constanta a fost pagubit cu suma de 155.627.317, 82 de lei, iar Mazare a primit mita, prin intermediul lui Strutisnky, suma de 20 de milioane de lei, sustin magistratii.

"Prin incheierea unor contracte fictive de publicitate cu o societatea controlata in fapt de inculpatul Mazare si in drept de inculpatul Strutinsky s-a urmarit pe de o parte ingreunarea probatiunii pentru faptele de coruptie comise de cei doi, dar, pe de alta parte, intrarea in posesia unor importante sume de bani, destinate finantarii Soti Neptun si a grupului de firme constituit de inculpatii Mazare, Strutinsky si alte persoane, condamnate de-a lungul timpului pentru fapte de coruptie (a se vedea cazul numitului Constantinescu Nicusor Daniel, fost presedinte al Consilului Judetean Constanta)," explica Inalta Curte


Nicusor Constantinescu executa in prezent o pedeapsa de 10 ani de inchisoare pentru coruptie intr-un alt dosar, iar Radu Mazare se afla incarcerat in puscarie unde executa o pedeapsa de 9 ani de inchisoare primita in dosarul "Retrocedarilor de pe litoral."

Condamnat la la 10 ani si 8 luni de inchisoare pentru fapte de coruptie, afaceristul Sorin Strutinsky este in prezent fugit si este dat in urmarire generala.

Condamnarile din dosarul Polaris

Pasajele din prima parte a articolului sunt din motivarea Inaltei Curti data in dosarul Polaris, in care fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, a fost condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare. In acelasi dosar, milionarul Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani si 10 luni inchisoare, iar fostul deputat PSD Eduard Martin la 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Inalta Curte a mai decis confiscarea de la Radu Mazare si de la Sorin Strustinsky suma de 20.410.256,8 de lei. In acelasi dosar, firma Polaris a fost condamnata la amenda penala de 1.000.000 de lei pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. Instanta a interzis societatii sa participe la procedurile de achizitii publice pe o durata de 2 ani dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Decizia nu este definitiva, iar cazul a fost deja inregistrat la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte care urmeaza sa solutioneze apelurile.



Aveau un sistem "considerat infailibil"

Sentinta din acest caz are 260 de pagini, iar in ea sunt prezentate toate probele din dosar prin care a fost stabilita vinovatia celor implicati. Un capitol separat au Radu Mazare si Sorin Strutinsky.

Acestia ar fi urmarit folosirea functiei publice detinute de Mazare in interesul lor personal, punand la punct un sistem, "considerat infailibil, prin care au fost pretinse si primite importante sume de bani in legatura cu atributiile de serviciu ale primarului municipiului Constanta, fie ca era vorba despre indeplinirea acestora, cum a fost in cazul emiterii unor autorizatii de construire, fie ca era vorba despre incalcarea acestora, cum a fost in cazul contractului de delegare a serviciului de salubrizare."

Judecatorii arata ca modul de operare pus la cale de cei doi a fost unul elaborat, caci a vizat pretinderea si primirea unor sume de ordinul milioanelor de euro, fara ca Mazare sa aiba aparent vreo legatura cu aceasta si fara ca acesta sa primeasca in mod nemijlocit banii pretinsi.



Inalta Curte: "Televiziunea ii spala imaginea"

Judecatorii atrag atentia ca desi Mazare s-a retras formal din societatea care opera televiziunea Neptun TV, dar ar fi pastrat controlul asupra societatii prin intermediul lui Strutinsky. Miza: promovarea acestuia la postul local.

"Astfel, pretinderea si primirea banilor s-a facut printr-un intermediar, SC Soti Cable Neptun SRL, societate cu care (din nou aparent) inculpatul Mazare nu mai avea o legatura, in conditiile in care, odata devenit primar, si-a instrainat formal partile sociale detinute unui alt asociat, prieten, om de incredere si partener de afaceri, in persoana inculpatului Strutinsky.

In ciuda acestui demers aparent legal, inculpatul Mazare si-a pastrat controlul asupra societatii al carei membru fondator a fost, atat in mod direct, cat si prin intermediul inculpatului Strutinsky, caci societatea in cauza, fiind un post de televiziune din Constanta, asigura principala expunere mediatica locala a inculpatului Mazare, avand rolul de a-l prezenta pe acesta intr-o lumina favorabila, fara nicio umbra de critica.

Discutiile repetate si constante purtate cu directorul departamentului de stiri al postului TV denota interesul real al inculpatului in controlarea acestuia, atat prin prezentarea unor asa-zise realizari pentru municipiul Constanta, cat si prin incercarea de a-si spala imaginea afectata de dosarele penale, mai vechi sau mai noi, in care avea calitatea de inculpat, toate fiind in legatura cu modul in care acesta si-a exercitat atributiile de primar al municipiului Constanta.


Televiziunea, o rotita importanta

Astel, crearea si pastrarea unei imagini favorabile in ochii electoratului din Constanta era vitala pentru perpetuarea lui Radu Mazare in functia de primar al unuia dintre cele mai importante municipii din Romania, "care atragea dupa sine o putere sporita in cadrul partidului din care facea parte, atat la nivel local, cat si la nivel central."

"Prin urmare, chiar daca sumele de bani pretinse si primite cu titlu de mita au fost in cea mai mare masura destinate finantarii televiziunii Soti Neptun, aceasta denota doar aparent un grad de pericol social mai scazut faptelor comise de cei doi inculpati, in conditiile in care acest post TV era o rotita importanta intr-un angrenaj mai mare, de a carui buna functionare depindea prezentul si, mai ales, viitorul inculpatului Mazare si a acolitilor sai, inclusiv a inculpatului Strutinsky," motiveaza Inalta Curte.


"Tratament sanctionator sever"

Judecatorii au analizat si efectele maririi taxelor percepute pentru salubrizarea orasului.

"In egala masura, cu referire directa la faptele comise in legatura cu contractul de delegare a serviciului public de salubrizare incheiat cu SC Polaris M Holding SRL, este de retinut dispretul profund al inculpatului Mazare nu doar pentru lege, ci si pentru locuitorii municipiului Constanta, care au suportat (si inca o mai fac) din banii proprii tarifele supraevaluate ale serviciului de salubrizare a municipiului Constanta, iar prin acestea, si sumele platite si primite cu titlu de mita, mascate sub forma unor contracte de publicitate, al caror unic scop a fost colectarea unor sume de bani lunare, intr-o perioada lunga de timp, in beneficiul acelorasi inculpati," conchide instanta.

Toate aceste circumstante, alaturi de cuantumul sumelor primite cu titlu de mita, valoarea prejudiciului cauzat de incheierea in conditii nelegale a contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, precum si de conduita adoptata dupa savarsirea infractiunilor, dar si pe parcursul procesului penal ("inculpatul Mazare sustragandu-se unei masuri preventive si, implicit, judecatii"), impun stabilirea unui tratament sanctionator sever pentru Mazare si Strutinsky, mai precizeaza Inalta Curte.


"L-au cumparat pe Mazare"

Inalta Curte mai arata ca in cazul fostului deputat PSD Eduard Martin si a societatii Polaris M Holding, acestia au profitat de disponibilitatea lui Radu Mazare, primar al municipiului Constanta, de a incalca legea in procesul de atribuire si incheiere a contractului de delegare a serviciului de salubrizare a orasului, "pe care practic l-au cumparat, in conditiile in care au achitat importante sume de bani in mod constant in beneficiul gruparii Mazare-Strutinsky, in baza unor contracte de publicitate fictive, incheiate inca din perioada in care procedura de achizitie publica era in desfasurare si care au continuat si ulterior castigarii contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a municipiului Constanta."

Magistratii atrag atentia asupra lipsei de scrupule in cazurile lui Martin si a societatii Polaris M Holding si "dispretul fata de locuitorii orasului Constanta in care societatea isi are sediul s-au manifestat in primul rand prin tarifele supraevaluate pe care le-au introdus in oferta cu care au participat la o procedura de achizitie publica viciata de conditii discriminatorii, introduse si mentinute pentru a favoriza SC Polaris M Holding SRL."

"In al doilea rand, este de retinut ca sumele platite cu titlu de mita timp de 7 ani au fost suportate de fiecare cetatean al municipiului Constanta nu doar prin taxele speciale de salubrizare al caror cuantum a crescut in aceasta perioada, ci si prin toate celelalte taxe si impozitele locale pe care le-au achitat, caci acestea au alimentat bugetul din care s-au facut toate platile in baza contractului de salubrizare.

Astfel, inculpatii Martin Eduard Stelian si SC Polaris M Holding SRL au actionat nu doar in propriul beneficiu, obtinand in mod ilicit un contract care le va asigura profit timp de 25 de ani, dar si in detrimentul locuitorilor orasului in care s-au nascut, traiesc si, respectiv, isi au sediul, circumstante care trebuie sa se reflecteze in mod corespunzator in cuantumul sanctiunilor si modalitatea de executare a acestora," concluzioneaza Inalta Curte.

Foto: Camera Deputatilor
"









de Ionel Stoica
Vineri, 10 Iulie 2020, ora 09:35

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...