Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 26 ianuarie 2019

R. Paraschivescu: Clișeul pe care ziariştii s-au grăbit să-l folosească ori de câte ori le-a fost lene să gândească Radu Paraschivescu 24/01/2019 | 16:39 - Sursă : NEW MONEY

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

R. Paraschivescu: Clișeul pe care ziariştii s-au grăbit să-l folosească ori de câte ori le-a fost lene să gândească

Radu Paraschivescu 24/01/2019 | 16:39 Ştiri
R. Paraschivescu: Clișeul pe care ziariştii s-au grăbit să-l folosească ori de câte ori le-a fost lene să gândească
Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney
„Ce este Istoria?“ îi întreabă profesorul pe elevi în prima parte a romanului Sentimentul unui sfârşit de Julian Barnes. Profesorul ţine la majuscularea istoriei şi la simplitatea aparentă şi perversă a între­bării. Siliţi de convenţia didactică, elevii răspund după inteligenţă, lecturi şi pricepere.
Tony Webster, protagonistul cărţii, clamează că istoria „se compune din minciunile învingătorilor“, prilej pentru Moş Hunt, profesorul, să ricaneze: „Da, m-am temut că asta o să zici. Mă rog, totul e să ţii minte că se compune şi din autoamăgirile învin­şi­lor.“ Un alt elev, Colin, e de părere că „istoria e un sendviş cu ceapă crudă“. Când profesorul vrea să ştie de ce, elevul detaliază: „Fiindcă se tot repetă, domnule. Am văzut-o la nesfârşit şi anul ăsta. Aceeaşi veche poveste, aceleaşi vechi oscilări între tiranie şi răzvrătire, război şi pace, prosperitate şi pauperizare.“ „Intră destul de multe într-un singur sendviş, nu găseşti?“ glumeşte acru profesorul, înainte de a-i cere părerea lui Adrian Finn, mintosul clasei. Iar Finn răspunde cu un citat din Patrick Lagrange, un francez pe care-l inventează pe loc: „Istoria e acea certitudine apărută în momentul când im­perfecţiunile memoriei se întâlnesc cu inadecvările documentării.“
SABIA ȘI PANA. Definiţiile date istoriei se numără cu sutele, dacă nu cu miile. În afara deja clasicizatei variante a istoriei ca „înşiruire de versiuni“, marile minţi (ei bine, da, ale istoriei) au punctat spectaculos pe tabela de marcaj a vorbelor de duh. Voltaire, bunăoară, vede în istorie „puţin altceva decât o lungă succesiune de cruzimi fără rost“, pe când Thomas Carlyle o consideră „un imens morman de praf“ sau, aproape poetic, „o simplă distilare a zvo­nului“. Napoleon declară că „istoria e un mit pe care oamenii au căzut de acord să-l creadă“, în timp ce Elbert Hubbard e de părere că ea n-ar fi nimic altceva decât „o colecţie de epitafuri“.

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima