Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 2 februarie 2019

SPECIAL Poeta Nina Cassian: „Fiind răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni“ 2 februarie 2019, 09:07 - de Medeea Stan - Sursă : Adevărul.ro

http://silethismillennium.blogspot.com2019youtube-broadcast-yourself.html

COMPENDIU :


SPECIAL Poeta Nina Cassian: „Fiind răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni“

SPECIAL 

Poeta Nina Cassian: „Fiind răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni“

 2 februarie 2019, 09:07

 de 

 Medeea Stan

Nina Cassian a rămas în memoria colectivă drept o femeie pe care au iubit-o o mulţime de scriitori, printre ei Marin Preda şi Ion Barbu. Dincolo de asta, a fost un om care şi-a trăit prezentul fără să îşi nege trecutul, prietenos cu regimul comunist, şi fără să îşi piardă încrederea în viitor.
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, ochelari de vedere şi cadru apropiat
    Un film documentar 
regizat de 
Mona Nicoară :
„Distanţa dintre mine şi mine“
despre Nina Cassian, 

Îmi place
Comentează
Comentarii



Despre acest site web

ADEVARUL.RO
Nina Cassian a rămas în memoria colectivă drept o femeie pe care au iubit-o o mulţime de scriitori, printre ei Marin Preda şi Ion Barbu. Dincolo de asta, a fost un om care şi-a trăit prezentul fără să îşi nege trecutul, prietenos cu regimul comunist, şi fără să îşi piardă încrede...


Îmi place
Comentează

Comentarii

"Distanţa dintre mine şi mine", cu Nina Cassian, un film despre colaborare şi protest în comunism | VIDEO

Documentarul "Distanţa dintre mine şi mine", despre poeta Nina Cassian, a fost proiectat la Muzeul Ţăranului din Bucureşti, în prezenţa echipei de producţie, şi a adus în faţa publicului ultimele interviuri cu poeta şi compozitoarea simultan complice şi problematică pentru comunismul românesc.
284 afişări
Imaginea articolului "Distanţa dintre mine şi mine", cu Nina Cassian, un film despre colaborare şi protest în comunism | VIDEO
"Distanţa dintre mine şi mine", cu Nina Cassian, un film despre colaborare şi protest în comunism | VIDEO
Mona Nicoară a regizat pelicula care îşi propune redescoperirea unei figuri unice în România, colaborând cu producătorii Ada şi Alexandru Solomon, "a căror poveste personală s-a întrepătruns adeseori cu cea a Ninei", a povestit aceasta.
"În film, sunt interesată de chestiunea responsabilităţii şi alegerilor noastre personale atunci când suntem confruntaţi cu injustiţia", a spus regizoarea Mona Nicoară, citată de producători. "În cercurile literare din anii 1980, Nina Cassian era o prezenţă palpabilă, deşi deja plecase din ţară: cei din jurul meu îi citau spiritul incisiv, legendele amoroase şi, da, fascinanta ei urâţenie. Astfel, am înţeles-o întâi ca un model de eliberare lăuntrică, de disidenţă emoţională, şi abia apoi am aflat despre istoria ei complicată şi complice cu politica şi puterea", notează regizoarea.
Nina Cassian vorbeşte în ultimul an de viaţă, din apartamentul său din Roosvelt Island, din New York, SUA, despre momentele din viaţa ei, despre felul în care a crezut în comunism şi cum s-a confruntat cu respingerile repetate din partea comunismului, despre iluzia reformulării proletcultiste a poeziei sale, pe care a îmbrăţişat-o în ciuda contradicţiei dintre scrisul său şi directivele partidului. "Eu credeam că partidul ştie mai bine", spune la un moment dat Nina Cassian


Documentarul recuperează imagini de arhivă cu interviuri din anii '50 şi '60, înregistrări cu muzica compusă de Nina Cassian, de la lucrările corale comuniste la partiturile experimentale. Dincolo de reputaţia de femeie fatală, băutoare şi fumătoare, Nina Cassian revede secvenţele de arhivă şi îşi aminteşte versuri care îi redate de înregistrările video cu o candoare care impresionează chiar şi spectatorul care nu ştie nimic despre destinul scriitoarei încheiat la New York, unde a locuit din 1985, când a ajuns în urma anchetării disidentului Gheorghe Ursu, până în 2014, când a încetat din viaţă.
"Acum foarte mulţi ani, pe la mijlocul anilor '90, la un call de proiecte al Televiziunii Române, prima propunere de film documentar pe care am scris-o vreodată a fost un proiect care se numea «Eroina este Nina», aşa, patetic şi un pic tâmp, dar cu tot sufletul meu. Era un film despre Nina Cassian. Nu ştiam mai multe atunci, nu ştiam cine îl va regiza, nu ştiam nimic, decât ce vreau să fac şi că vreau să spun povestea acestei femei extraordinare", a explicat producătoarea Ada Solomon în prefaţa proiecţiei care a avut loc marţi seară.
"Distanţa dintre mine şi mine", un documentar despre poeta Nina Cassian, de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, a avut premiera la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie) şi va putea fi vizionat în cinematografele româneşti din 8 martie 2019.
Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu şi Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet şi sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean şi Rudolf Costin, muzica - de Nina Cassian, concepţia grafică, efecte vizuale şi generice - Şerban Jipa.
"Distanţa dintre mine şi mine" este o producţie Hi Film Productions (România) şi Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii), în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...