Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 7 decembrie 2018

O tara abandonata de presedintele ei de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 07:23- Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html

O tara abandonata de presedintele ei
de Ioana Ene Dogioiu, Senior editorVineri, 07 Decembrie 2018, ora 07:23


O tara abandonata de presedintele ei

PSD distruge statul de drept cu mana CCR. Dupa ce a pus in genunchi ICCJ pentru ca Liviu Dragnea sa scape de doua completuri neconvenabile si pentru ca infractori precum Udrea, Bica, Sova si Nita sa obtina anularea condamnarilor, saptamana viitoare ar putea veni o decizie servita pentru a justifica amnistia si revocarea directorului SRI.
Sistemul judiciar a intrat pe mana unor poli de putere care se manifesta la vedere, cu mari complicitati in zona politica despre care am scris pe larg la inceputul saptamanii.

Harta secreta a justitiei. Culoarele puterii reale

"Pentru prima data in 20 de ani, mi-e frica!". Culoarele adevaratei puteri (II)

Statul, de-abia intarit, la recomandarea unui infractor celebru, SOV, redevine ciur, un rai al infractorilor care au iesit din puscarii si dau din nou in cap. Romanii fug din tara la cote comparabile doar cu Siria.

Cum am ajuns aici?

Si din cauza votului din 2016, fara indoiala. Dar involutia a fost lenta si principalul vinovat moral nici macar nu este PSD, care a facut doar ce era previzibil ca va face si doar ce a fost lasat sa faca. Ca un cimpanzeu care intra cu grenada in mana in silozul nuclear.

Presedintele Iohannis a asistat pasiv, uneori chiar a contribuit la distrugerea pas cu pas a osaturii statului, sperand, se pare, ca fiecare cedare va fi aceea dupa care in sfarsit va fi lasat in pace sa-si savureze privilegiile.

Mai intai, a renuntat la George Maior pentru o declaratie a acestuia care, desi, in opinia mea, a fost total neinspirata pentru un director de serviciu secret, spunea pe fond un adevar: cine ia anumite decizii, in speta CCR, trebuie sa-si asume si consecintele lor, cu atat mai mult daca aceste consecinte au implicatii asupra securitatii nationale.

Era firesc ca presedintele sa prefere sa lucreze cu un om al sau, nu cu unul mostenit, un presedinte are tot dreptul sa-si creeze echipa. Dar intrebarea este cum o faci si ce mesaj transmiti societatii si sistemelor?

La fel si in cazul lui Florian Coldea, care s-a trezit direct trecut in rezerva, adica scos la pensie. Nimeni nu spune ca generalul Coldea ar fi trebuit sa moara in functie, precum Edgar Hoover. Nimeni nu spune ca mandatul domniei sale si cel al lui George Maior nu au continut si greseli, iar ascensiunea lui Sebastian Ghita si a lui Gabriel Oprea sunt probabil printre cele mai mari si revoltatoare.

Dar atunci cand executi seful operativului unui serviciu secret pentru ca asa vrea un inculpat fugar pus in mod evident in slujba celor hotarati sa distruga statul si pentru ca se ratoieste la tine Antena 3 inseamna sa dai un semnal demolator pentru tot sistemul de securitate. Si presedintele Iohannis l-a dat.

Daca socotea ca a venit vremea retragerii generalului Coldea, ceea ce dupa 12 ani poate ca tinea chiar de igiena gestionarii puterii, schimbarea trebuia facuta in modul care sa lezeze cel mai putin institutia si increderea ei. De exemplu, putea exista dupa cateva luni o cerere de trecere in rezerva. Dar presedintele a ales sa dea satisfactie infractorilor si uneltelor lor din presa, adica exact calea care a provocat cele mai mari prejudicii in sistemul de securitate.

Acesta a inteles brusc ca nu poate conta pe presedinte, care este cu mult mai interesat sa se scuteasca pe sine de scandal si presiune, decat sa tina spatele si sa priveasca interesele de ansamblu. De aici era absolut previzibila demobilizarea SRI,care nu mai furnizeaza informatii parchetelor, fie ca e vorba de coruptie sau orice alte infractiuni; de aici perfect previzibila continuarea demonizarii SRI, despre care nu mai intelegem de ce daca e atat de nociv dupa cum e prezentat nu e desfiintat cu totul.

Au fost lansate legende pe care nimeni nu le-a dovedit, cu plicuri galbene si statul paralel etc. Celebrele protocoale au fost transformate in demoni, desi nimeni nu a putut dovedi ca ar contine vreo prevedere nelegala. Cum functiona colaborarea in echipele mixte, cu roluri bine definite, a explicat procurorul sef al Tribunalului Brasov, Claudiu Sandu. Si tot el a explicat care sunt efectele distrugerii acestei colaborari - pe scurt, raiul infractorilor.

Operatiunea protocoale: demonizati si distrugeti!

Toate acestea au fost operatiuni bine puse la punct pentru a inhiba actiunea anticoruptie si in fata carora presedintele nu a opus rezistenta. Ceea ce a accentuat sentimentul de abandon.

Sistemul judiciar a fost si el abandonat. Polii de putere despre care am vorbit nu au aparut din neant. Si este firesc ca in orice sistem, mai ales unul cu asemenea greutate, sa existe si oameni care iubesc puterea si se raporteaza la ea pentru a se mentine in niste limite sau a le sari pentru a deveni putere de sine statatoare. Intrebarea este cum gestionezi aceste grupuri si cine proiecteaza sentimentul de putere.

Presedintele are dreptul constitutional (art 133 al 6) de a participa si de a conduce cand particpa sedintele CSM. A facut-o de doua ori in cei 4 ani de o intensitate fara precedent pentru Justitie.

Forta simbolica a presedintelui, implicarea lui in mentinerea independentei sistemului judiciar au lipsit cu desavarsire. Si, in aceste conditii, fiecare si-a luat lumea in cap dupa cum a crezut de cuviinta. Vidul de putere naste haos si, cum orice sistem are oroare de vid, el este umplut de alti poli de putere.

Aud ca presedintele se va duce la viitoarea sedinta CSM. E bine ca in sfarsit o face, sper sa nu fie insa prea tarziu. E cu mult mai greu de recuperat o pozitie si o autoritate pierdute decat sa te lupti pentru a le mentine.

Codruta Kovesi a fost practic abandonata si este vanata de infractori cu o furie proportionala cu ura lor. Presedintele n-a aparat-o cu adevarat. Nu pe ea ca persoana fizica, ci functia si simbolistica ei. A stat cat a stat dupa care, amenintat cu suspendarea, a semnat, dovendindu-si din nou si sensibilitatea la santaj.

Ce mesaj a transmis astfel sistemului judiciar? Acelasi pe care l-a transmis si sistemelor de securitate: sunteti pe cont propriu, eu nu-mi apar decat propria piele. Iar absenta rezistentei a dat si mai mult curaj, de aceea, a urmat si umilirea ICCJ, desfiintarea completurilor, atacul la hotararile judecatoresti definitive. Usa lasata descuiata a fost data de perete.

Cum este posibil ca avandu-l in mana pe Petre Lazaroiu, cu un mandat profund neconstitutional de judecator CCR, presedintele sa nu fi actionat legal, singura solutie gasita soldandu-se cu eliminarea unui consilier prezidental extrem de valoros.

Si care nici macar nu a fost folosit asa cum ar fi trebuit. Dna Tanasescu a condus un departament pentru reforma constitutionala care, intr-adevar, era extrem de necesara (cu mult mai necesara decat "Romnaia educata" cea plina de banalitati si fara solutii strategice, dupa cum spune prof. univ. dr Mircea Miclea) . Nu exista nici macar un proiect. Ce s-a ales din referendumul pentru care presedintele avea indeplinita toata procedura si nu mai trebuia decat sa stabileasca intrebarea/intrebarile si data?

Liviu Dragnea il va mai duce o data la CCR in chestiunea remanierii si e posibil ca aceasta sa ii mai amputeze presedintelui si dreptul de a refuza revocarea unui ministru. Amnistia este aproape iminenta.

Am ajuns aici pentru ca presedintele a desemnat-o fara obiectii pe Viorica Dancila. Mai mult decat atat, in criza Grindeanu, cand Dragnea darama un guvern PSD spre stupoarea partidului, jocul a fost in mana lui Klaus Iohannis.

Daca in timpul crizei Guvernului Grindeanu presedintele semna la cererea premierului baricadat in Palatul Victoria revocarea pentru Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltarii si a lui Carmen Dan de la Interne, putea schimba jocul. N-a facut-o de teama sa nu-l ridice pe Victor Ponta din nou ca adversar si in felul acesta l-a salvat pe Dragnea.

S-ar putea ca de ceea ce i-a fost frica sa nu fi scapat, pentru ca, daca Ponta pare sa fi inteles cate ceva din infrangere si prabusire, dl Iohannis nu a inteles nimic din victorie si putere.

Doua uriase ocazii ratate, din egoism probabil, de a-l torpila pe Dragnea. Si ne miram ca suntem unde suntem?

Ce a crezut Klaus Iohannis? Ca daca le tot face pe plac infractorilor o sa aiba liniste? Ca vor cadea la pace? O prostie!

Presedintele a pierdut parghie de putere dupa parghie de putere, PSD i-a atacat si luat ceea ce niciodata niciunui alt partid nu i-a trecut prin cap sa-i conteste presedintelui, pentru ca nimanui nu i-a trecut prin cap sa transforme Romania in republica parlamentara. Dar functia lasata neaparata a fost vandalizata.

Si iata ca toate cedarile n-au avut decat un efect contrar celui scontat. Era simplu de prevazut ca, dupa ce va fi lasat fara oameni, institutii si atributii, presedintele va fi victima sigura. Daca va pierde si controlul pe numirea sefilor de servicii, Klaus Iohannis va deveni cu adevarat un presedinte exclusiv decorativ.

Ca va lua sau nu al doilea mandat nici macar nu va mai conta, pentru ca functia insasi nu va mai conta.

Klaus Iohannis a abandonat statul roman in mana infractorilor tratand primii 4 ani de mandat mai mult ca pe un sejur de lux. Iar efectele sunt cele pe care le simtim atat de dureros.

"Pentru prima data in 20 de ani, mi-e frica!". Culoarele adevaratei puteri (II) de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor Marti, 04 Decembrie 2018, ora 08:16 - Ziare..com

http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html










"Pentru prima data in 20 de ani, mi-e frica!". Culoarele adevaratei puteri (II)
de Ioana Ene Dogioiu, Senior editorMarti, 04 Decembrie 2018, ora 08:16

    
"Pentru prima data in 20 de ani, mi-e frica!". Culoarele adevaratei puteri (II)

Tudorel Toader ameninta, deocamdata pe surse si prin solicitarea formulata de favorita sa Adina Florea, cu transformarea sectiei pentru anchetarea magistratilor din cadrul Parchetului General intr-o directie, in rand cu DNA si DIICOT.
Ce vrea sa transmita dl ministru au inteles foarte bine magistratii: pentru cine nu se supune urmeaza o represiune pe care Justitia din Romania nu a mai cunoscut-o dupa 1989 nici macar in vremea Rodicai Stanoiu.

Deocamdata hartuirea magistratilor se face la nivel disciplinar prin Inspectia Judiciara si CSM. Si o vedem in multele actiuni disciplinare impotriva Codrutei Kovesi si a altor procurori DNA, in cererea de revocare a Cristinei Tarcea, in anchetarea disciplinara a judecatorului CSM Bogdan Mateescu, a Forumului Judecatorilor si a celorlalti magistrati acuzati de delicte de opinie, pana la asaltul impotriva lui Augustin Lazar.

Daca Sectia de procurori a CSM a constatat ca dl Lazar nu a gresit cu nimic vorbind despre "inculpati de rang inalt", adica ceea ce tehnic si procedural sunt, de exemplu, Dragnea si Tariceanu, plenul CSM, dominat de grupul Savonea-Baltag, pe care l-am detaliat luni, ajutat de ministrul Toader si "societatea civila" de tip Alistar, a decis cu 9-8 ca sunt indicii.

De mentionat ca, spre deosebire de ministrul Toader, care voteaza fara rusine in propriile cauze, dl Lazar s-a abtinut de la vot. Efectul este ca speta revine la sectie.

Harta secreta a Justitiei. Culoarele puterii reale

Este o hartuire cu efect de intimidare pentru tot sistemul, dar care urmareste si sa ii dea lui Tudorel Toader noi argumente, chiar daca fara efect juridic imediat, sa insiste cu revocarea lui Augustin Lazar.

De ce trebuie eliminat atat de rapid Augustin Lazar, desi nu mai are decat 5 luni de mandat?

Pentru a fi sigura inlocuirea lui cu cine trebuie inca de pe acum, avand in vedere ca pana in mai nu se stie ce se va mai intampla cu guvernarea. Din acelasi motiv se da o batalie feroce pentru amnistie.

Cine trebuie sa fie procuror general? Ramane de vazut, insa se stie cine a vrut si, spun surse, nu si-ar fi pierdut apetitul, dimpotriva: Oana Schimdt Haineala, care a si candidat impotriva lui Augustin Lazar in 2016 si a fost la un sfert de pas sa fie desemnata. A fost, spun persoane din anturajul sau, ceea ce a intors-o.

Din fost presedinte CSM care a avut un merit cert in lupta cu vechea garda in fostul Consiliu, dna Haineala a (re) devenit un om de baza al PSD caruia i-ar fi adus zestre, spun surse din sistemul judiciar, intreaga ei retea de influenta. Una comparabila doar cu a Liei Savonea.

Cel mai important este controlul asupra conducerii Inspectiei Judiciare, dnii Netejoru si Stan fiindu-i extrem de fideli. Este mentorul noului sef DIICOT, Felix Banila, caruia i-a fost sefa la Parchetul din Moinesti.

Dna Haineala a fost partenera in CSM cu Alina Ghica, la randul sau fost presedinte CSM, care recent a pronuntat hotararea in favoarea lui Liviu Drangea in conflictul cu ICCJ.

Fara aceasta hotarare, completurile de 5 trase la sorti de Cristina Tarcea dupa decizia CCR ar fi ramas in picioare, pentru ca nu contravin acesteia. Liviu Dragnea intra insa in anul nou fara sa fi inceput judecarea apelului datorita acestei hotarari a Alinei Ghica. Dna Ghica este prietena si cu Lia Savonea, de care depinde cu prelungirea din 6 in 6 luni a mandatului de vicepresedinte CAB.

Toate trei sunt in bune relatii cu judecatorul CCR Maya Teodoroiufost secretar de stat al ministrului Dan Sova, acum puscarias, si ajuns la CCR in conditii dubioase avand in vedere ca nu prea indeplinea conditia de vechime impusa de lege.

O relatie buna cu Oana Haineala are si Daniel Morar, membru CCR numit de Traian Basescu. De notat ca prima beneficiara a deciziei CCR privind completurile de 5 este Elena Udrea.

Intamplator sau nu, in cazul Dragnea-Udrea - C5 s-a intamplat asa: Alina Ghica a suspendat hotararea de colegiu privind compunerea completurilor, Maya Teodoroiu a motivat decizia CCR, votata si de Daniel Morar, care pune la colt intreaga ICCJ, deschide calea contestatiilor in anulare si asaza tragerea la sorti a completelor in bratele CSM, adica a Liei Savonea, care primeste bonus si executia Cristinei Tarcea.

Deciziile Inspectiei Judiciare, plutonul de executie a magistratilor incomozi intarit acum cu sotul Gabrielei Blatag (judecator CSM) pot fi contestate in instanta. Care? A completului de 5 civil al ICCJ, cel care acum nu exista, avand in vedere deciziile Ghica - Teodoriu. Cand va exista, va fi tras la sorti dupa cum vrea Sectia de judecatori, adica Lia Savonea.

Sectia/directia de anchetare a magistratilor va fi celalalt brat al menghinei

In tot sistemul nostru judiciar nu exista un parchet (cu exceptia celui militar din ratiuni specifice insa), care sa aiba o competenta legata de o profesie. Deja sectia a fost o ciudatenie sanctionata de GRECO, Comisia de la Venetia si raportul MCV. In loc sa se conformeze, Tudorel Toader sfideaza si vrea sa o faca directie.

Aparitia directiei de parchet sugereaza ca numarul de dosare va fi foarte mare. Cum va functiona sistemul nu e greu de anticipat. Cand impotriva unui magistrat se face o plangere, trebuie deschis un dosar si facute cercetari preliminare.

Cum multi romani sunt procesomani, nu cred ca exista magistrat din Romania sa nu fi avut cateva plangeri si deci dosare de care probabil nici macar nu a stiut pentru ca au fost clasate in faza preliminara. Este ceea ce a explicat deja judecatorul CSM Bogdan Mateescu.

Si, desigur, cetatenilor care fac plangerea din proprie initiativa li se pot adauga cei care sunt pusi sa le faca tocmai pentru ca magistratul sa ajunga pe mana sectiei/directiei.

Si din momentul deschiderii dosarului, oricat de aberant e el, poate incepe hartuirea. Audieri, amanari, pana cand magistratul cu pricina intelege ca e bine sa fie mai cooperant. Orice procuror si orice judecator poate fi astfel haituit ani de zile si nu ma indoiesc, nu neaparat fara informatii, ca deja exista o lista cu viitoare tinte, in primul rand Laura Codruta Kovesi.

Cine candideaza pentru sefia sectiei/directiei?

Pe langa Adina Florea, care a declarat deja ca nu s-a simtit niciodata independenta, o vedem pe dna Iorga Moraru, ea insasi anchetata penal, pe fostul ei sef, Calin Nistor, singurul procuror DNA care a salutat aparitia sectiei pentru magistrati, si Danut Volintiru care numai ce a inchis dosarul "DIPI 2" pe motiv ca fapta nu exista, in conditiile in care in primul dosar ajuns in instanta exista acorduri de recunoasteri de vinovatie pe aceleasi fapte.

Este de asteptat ca fix ce face Inspectia Judiciara la nivel disciplinar se va intampla la nivel penal. De altfel, se pare ca adjunctul de IJ, Gheorghe Stan, vrea sa fie procuror in noua sectie.

Si dupa o ancheta cat mai aspra si umilitoare, daca magistratul nu se conformeaza, va urma judecata, la Sectia Penala ICCJ. De cine va fi ea condusa? De dl Daniel Gradinaru, un apropiat, mana dreapta la CAB a Liei Savonea.

Dl Gradinaru are decizii foarte interesante la activ. De exemplu, impreuna cu dna Savonea, a decis scoaterea din arest preventiv a fratilor Mararu implicati in atentatul din Vitan in 2012 si condamnati apoi definitiv la 11 ani, respectiv 8 ani de inchisoare, pentru instigare la omor calificat.

Accederea domniei sale la ICCJ, in 2016, a fost si ea interesanta. Din 11 candidati care s-au prezentat la interviul eliminatoriu, doar dl Gradinaru a fost admis. Asa ca proba scrisa a fost doar o formalitate. Sotia dlui Gradinaru a ajuns la ICCJ un an mai tarziu dupa un concurs cu scandal, soldat cu refacerea baremului la proba scrisa si sanctionarea de catre CSM a celor care au facut subiectele fix pentru sectia a II-a civila unde a candidat dna Ianina Blandiana Gradinaru.

Un magistrat cu aproape 20 de ani experienta in sistemul judicar mi-a spus ca pentru prima data in cariera lui ii e frica din cauza arbitrariului si a influentei politice fara precedent asupra justitiei care se anunta. Si omul e trecut inclusiv prin epoca Stanoiu.

Am intrebat multa lume avizata ce le mana in lupta pe Lia Savonea si Oana Haineala: puterea. E la fel ca diferenta dintre imoral si amoral. Exista oameni care intotdeauna sunt alaturi de putere, indiferent care sunt datele ei concrete.

Oana Haineala, venita din Bacau, ani buni feuda lui Viorel Hrebenciuc, a gravitat in zona PSD, fiind in perioda 21 mai 2009 - 04 februarie 2010 consiliera ministrului de Interne PSD, Dan Nica. S-a dus apoi cu puterea, in zona reformista, a semnat impreuna cu Alina Ghica Protocolul CSM cu SRI, pentru ca apoi sa revina alaturi de PSD, la ministrul Iordache, a fost ceruta consiliera de Carmen Dan la Interne si e acum la Tudorel Toader.

Dna Savonea si-a inceput ascensiunea, spun cei care o cunosc demult, recomandata Rodicai Stanoiu de Dan Darabont, primarul PSD al Sectorului 6, sector la a carui judecatorie si-a inceput cariera. A fost apoi un presedinte CAB favorabil "statului paralel", semna in calitate de presedinte CAB mandate de interceptare ale DNA, era presedinte CAB cand acolo a fost condamnat Dan Voiculescu. Acum e din nou conforma cu viziunea PSD asupra Justitiei.

Asa ca nu ar mira pe nimeni daca la plecarea PSD de la putere, sa urmeze o noua volta, in siajul altei Puteri.

Harta secreta a justitiei. Culoarele puterii reale de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:00 - Sursă : Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html

Harta secreta a justitiei. Culoarele puterii reale
de Ioana Ene Dogioiu, Senior editorLuni, 03 Decembrie 2018, ora 12:00



Harta secreta a justitiei. Culoarele puterii reale

Decizia CCR in privinta completurilor de 5 de la ICCJ are efecte anti-justitie seismice asupra sistemului judiciar, unele directe, altele pregatite de alte institutii capturate.
Unul este de imagine - umilirea ICCJ in ansamblul ei. O majoritate de judecatori numiti politic, cei mai multi fara anvergura profesionala si cu cariere mai mult politice, au umilit intreaga ICCJ, ii invata meserie pe judecatori de cariera ajunsi la cel mai inalt grad profesional si ii si mai trag de urechi pentru ca ar fi fost partasi la o nelegalitate inventata acum.

Cel mai grav este ca politrucii din CCR declara ca ICCJ "nu este de natura sa ofere garantii cu privire la restabilirea corecta a cadrului legal de functionare a Completurilor de 5 judecatori, revine Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori"Daca ICCJ nu mai este de incredere in privinta tragerii la sorti, cum sa fie in privinta judecatii?, este mesajul implicit al CCR.

Daca cea mai inalta instanta a tarii poate pati asa ceva, fiecare magistrat din tara asta se simte vulnerabil. Asa cum isi si doresc infractorii sa se simta.

Apoi exista cel putin trei scopuri practice.

1.Rejudecarile: deja condamnatii Bica, Udrea, Sova adica toti cei aflati inca in termenul pentru contestatii in anulare se pregatesc sau chiar au apelat la aceasta cale extraordinara de atac servita pe tava.

Cei care au depasit termenul ar putea fi serviti cat de curand tot de CCR, care are la sertar cel putin trei sesizari referitoare fix la constitutionalitatea termenului in care poate fi exercitata contestatia in anulare. Fie vor da buluc la CEDO invocand decizia CCR, desigur.

2. Blocarea ICCJ pe o durata deocamdata nedefinita. Pentru ca ICCJ nemaifiind de incredere, de tragerea la sorti trebuie sa se ocupe CSM. Pe langa faptul ca aceasta este din partea CCR 100% legiferare, in conditiile in care legea nu prevede pentru CSM aceasta atributie, noua insarcinare presupune alcatuirea unui regulament in baza caruia sa fie facuta aceasta tragere la sorti, care regulament la o adica poate fi atacat si el in contencios administrativ de vreun nemultumit ca i-au picat judecatori rai si apoi suspendat.

Pana una alta, exista deja cereri de prelungire a unor masuri preventive care din lipsa de C5 nu au putut fi judecate.

3. Atacul la Livia Stanciu, fosta presedinta ICCJ in mandatul careia instanta suprema a facut istorie si a pus la locul cuvenit multi infractori. Acum se doreste discreditarea dnei Stanciu pentru a forta revocarea domniei sale de la CCR unde deranjeaza cu opiniile separate atat de tare incat s-a incercat cenzurarea lor. Livia Stanciu are, alaturi de Stefan Minea, opinie separata si la aceasta decizie.

Ca dovada stirea falsa despre "darea afara" de la Institutul National al Magistraturii si interpretarile manipulatoare ale cazului Gutau pe care le-am detaliat deja.

INM demonteaza manipularea Antena3: Livia Stanciu nu a fost data afara! Detalii nespuse despre misteriosul caz Gutau

4.Revocarea presedintei ICCJ Cristina Tarcea, a carei sanctionare este deja ceruta de judecatoarea CSM Lia Savonea. Chiar motivarea CCR solicita CSM sa ia masuri atunci cand magistratii provoaca asemenea conflicte de natura constitutionala.

Deci daca tragem linie, CCR a descarcat sacul de Mos Craciun pe masa sectiei de judecatori a CSM.

O institutie capturata - CCR - da pasa altei institutii capturate - sectia de judecatori a CSM. Cine sunt cei care primesc pasa?

Pentru sistemul judiciar e de notorietate ca indiferent cine conduce de jure sectia de judecatori a CSM, presedintele ei de facto este Lia Savonea, fosta presedinta a Curtii de Apel Bucuresti, care mentine aceasta instanta sub o suzeranitate de tip feudal.

Dna Savonea este un personaj interesant cu relatii (unii magistrati vorbesc despre o retea) foarte interesante. Este sotia avocatului Mihai Savonea, coleg de cabinet cu Catalin Voicu, capul unei autentice mafii din sistemul judiciar, aflat in inchisoare.

Dna Savonea a emis ani de zile mandate de interceptare pentru DNA, adica are o colectie de informatii extrem de valoroase. De altfel, domnia sa a fost multa vreme extrem de prietenoasa cu ceea ce acum se numeste "statul paralel".

Cand era presedinta CAB ii organiza generalului Dumitru Dumbrava intalnirile cu magistratii. Ele au fost, din punctul meu de vedere, fara probleme de legalitate, cat timp niciun magistrat prezent acolo nu a avut nimic de comentat, desi au participat de-a lungul timpului foarte multi, de la CAB la INM. Dar intalnirile sunt acum demonizate de chiar aliatii dnei Savonea.

Ca sa intelegeti forta Liei Savonea va dau cateva exemple: Alina Ghica, judecatoarea care i-a dat castig de cauza lui Liviu Dragnea si a suspendat completurile de 5, este prietena Liei Savonea, care o tine vicepresedinta a CAB cu delegari de cate 6 luni.

Singurul candiat la sefia sectiei penale a ICCJ, dupa umilirea publica a Mirelei Popescu, respinsa de sectie in pofida valorii profesionale, este fostul purtator de cuvant al CAB in timpul presedintiei dnei Savonea si prieten foarte apropiat al acesteia, judecatorul Daniel Gradinaru. Decizia de numire o va lua sectia de judecatori, deci e ca si luata.

Desi foarte discreta, dna Savonea stie sa-si faca si campanie, mai ales cand joaca in interes personal. A declansat o operatiune fulger de strangere de semnaturi, cu oameni adusi de acasa in weekend, pentru a bloca amanarea prevederii privind pensionarea magistratilor dupa 20 de ani vechime, indiferent de varsta. Anul viitor ar fi avut vechimea necesara si cum probabil va fi presedinta CSM ar fi putut iesi la pensie cu salariul aferent acestei functii, ceea ce i-ar fi adus o pensie gigantica.

Actuala presedinta de jure a CSM este dna judecatoare Simona Marcu, sotia avocatului Gil Vasile, care a luat de la Tel Drum, intre 2011 si 2017, jumatate de milion de lei pentru servicii avocatiale.

Dl Gil Vasile este cel mai discret avocat din Bucuresti. Are venituri foarte mari, potrivit declaratiilor de avere ale sotiei sale, deci ar trebui sa fie renumit, si totusi de domnia sa nu a auzit nimeni, in afara de Tel Drum si Hidro Salt Construct SRL, o firma abonata la bani publici in Vrancea si Bucuresti pe vremea lui Sorin Oprescu.

Dna Marcu are pozitii foarte interesante. De cand e presedinte CSM, Consiliul respinge acuzatiile ca Dragnea ar fi incalcat independenta justitiei, chiar si atunci cand i-a amenintat explicit pe procurorii DIICOT. In schimb, dna Marcu a cerut anchetarea procurorului general Augustin Lazar pentru pozitiile publice privind OUG 13.

Dna Marcu a decis emiterea comunicatului anti UE al CSM dupa Raportul MCV, desi acesta nu fusese votat in plenul CSM si nu reprezenta decat opinia gruparii Savonea.

Si, mai nou, dna Marcu a luat CSM pe persoana fizica de-a dreptul. Forumul Judecatorilor a solicitat oficial CSM revocarea conducerii Inspectiei judiciare, dna Marcu nu a pus solicitarea in discutia plenului CSM, dupa cum ar fi fost normal, si a decis pe cont propriu respingerea solicitarii, dupa cum a si comunicat catre AFJR.

Adresa Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor


Seful IJ, Lucian Netejoru, acuzat de fals intelectual, pentru ca si-a ascuns apartenenta la Masonerie, si salvat de prescriptie, este insa foarte util la sefia Inspectiei unde a fost reinstalat prin Ordonanta de urgenta care nu generat protestul CSM.

Dar dl Netejoru l-a declarat admis la concursul pentru inspectori judiciari pe sotul dnei judecatoare Gabriela Baltag, o alta judecatoare din gruparea Savonea. Este de notorietate prietenia dintre familiile Baltag si Tariceanu, care isi viziteaza adesea sufrageriile, spun surse din sistemul judicar.

Dna Baltag este judecatoarea care a reclamat ca a fost victima unei tentative de asasinat pentru ca i-ar fi fost retezate cablurile de frana de la masina, iar expertiza a dovedit ca fusesera mancate de sobolani.

Gabriela Baltag este experta in campanie si imagine. Zilele trecute anunta pe grupurile de judecatori cum a obtinut de la premierul Dancila promisiunea ca le va mai da bani din fondul de rezerva al guvernului: "Am plecat de la varianta 0 posibilitati in acest an (atat cat a mai ramas din el) si am reusit sa avem o solutie - in luna decembrie, fondul national de rezerva va fi alimentat si de acolo se va aloca pentru justitie si invatamant. (...) Sa avem incredere! Maine, ministrul de finante va prezenta premierului solutia identificata. Dragilor, desi nu a venit inca Mosul, pare ca nu uita de noi nici in acest an!", scrie dna Baltag.

Si, desigur, elogiile de tip ceausist s-au revarsat imediat: "Gabi Baltag este remarcabila! Nu uita nicio clipa ca este judecator si ii pasa de noi. Ne-a ajutat foarte mult! Nu a fost usor".

Din gruparea Savonea - Baltag mai fac parte judecatoarele Tant si Oprina, prietena de sufragerie cu familia Florin Iordache si cu familia Petcu. Adrian Petcu, fost prefect de Ilfov, unde dna Evelina Oprina a fost presedinte de Tribunal. Li s-a adaugat dna judecator Ghena care a uitat, se pare, de principiile celei care i-a fost mentor si la Galati, si la ICCJ, Livia Stanciu.

De partea cealalta sunt judecatorii Andreea Chis, Mihai Balan si Bogdan Mateescucare, pentru a fi intimidat, a fost trimis la judecata Inspectiei judiciare pentru o postare pe Facebook, la cererea judecatorului CCR Petre Lazaroiu, pentru ca atragea atentia, juridic argumentat, ca mandatul acestuia a devenit neconstitutional.

Este anchetat de inspectoarea Bogdana Orasanu, care a blocat printr-o actiune la CAB acceptata de judecatorul Hortolomei, apropiat dnei Savonea, regulamentul CSM, astel incat nu se poate desemna legal o noua conducere a Inspectiei Judiciare. Un inspector in proces cu CSM ancheteza un membru CSM.

Deci, ca sa tragem linie, gruparea Savonea (Catalin Voicu) - Marcu (Tel Drum) - Baltag (Tariceanu) controleaza: Inspectia judiciara, devenita partial chiar o chestiune de familie, conducerea CAB, sectia penala a ICCJ si noua sectie pentru anchetarea magistratilor a carei conducere practic o numeste.

Analiză. De unde a pornit mişcarea „vestelor galbene” şi unde va ajunge. Riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa? 7 decembrie 2018, 14:11 de Viorica Marin

http://silethismillennium.blogspot.com2017âyoutube-broadcast-yourself.html

Analiză. De unde a pornit mişcarea  „vestelor galbene” şi unde va ajunge. Riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa? 
7 decembrie 2018, 14:11 
deViorica Marin

   Mişcarea „vestelor galbene” din Franţa s-a născut pe Facebook şi este întreţinută tot acolo. BuzzFeedNews scrie că mişcarea a pornit încă din ianuarie de pe anumite forumuri de Facebook numite „Groupes Colère” (Grupuri de mânie), iar primul asemenea grup a fost iniţiat de un zidar portughez din regiunea Dordogne. Astăzi a ajuns la o asemenea amploare încât riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa.

   Franţa traversează, după toate aparenţele, un moment de criză profundă, poate cea mai gravă din 1968 încoace. Numeroşi editorialişti arată că de fapt a sosit un moment de scadenţă, când partidele tradiţionale şi-au pierdut credibilitatea iar lui Emmanuel Macron, ajuns la putere „prin miracol electoral”, i se contestă legitimitatea.
   Guvernul francez a capitulat în faţa valului de proteste, care durează de aproape trei săptămâni. Cu toate acestea, „vestele galbene”, aşa cum sunt denumiţi demonstranţii, se pregătesc pentru o nouă demonstraţie de anvergură care va avea loc sâmbătă.

  Obiective turistice închise sâmbătă

    Autorităţile franceze au anunţat că mai multe obiective turistice din Paris, printre care Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, vor fi închise sâmbătă din cauza protestelor anunţate de mişcarea „Vestele galbene”, relatează France 24

  'Evenimentele anunţate pentru sâmbătă 8 decembrie la Paris nu permit primirea de vizitatori în condiţii de siguranţă, SETE a luat decizia de a închide Turnul Eiffel'', a anunţat într-un comunicat societatea care administrează Turnul Eiffel. Biletele cumpărate online pentru o vizită prevăzută pentru 8 decembrie vor fi "rambursate automat" fără a fi nevoie de demersuri speciale din partea clienţilor, a precizat SETE, care îşi cere scuze vizitatorilor pentru neplăcerile create.

  Sâmbătă vor fi închise şi muzeele pariziene Luvru şi Orsay, alături de Grand Palais, Petit Palais şi Orangerie, precum şi Opera din Paris, asemeni centrelor comerciale de pe bulevardul Champs Elysees.

     "Nu putem să ne asumăm riscul, în condiţiile în care cunoaştem ameninţările", a declarat la postul de radio RTL ministrul culturii, Franck Riester, care a precizat că Arcul de Triumf, asaltat în timpul protestelor de sâmbăta trecută, va beneficia de "o protecţie sporită".

     Vor fi închise şi muzeul de antropologie Musée de l'Homme, Palatul Chaillot şi La Cité de l'architecture et du patrimoine, toate situate în piaţa Trocadero (vizavi de Turnul Eiffel), au confirmat pentru EFE aceste instituţii. 

              Nu îşi va deschide porţile nici Opera din Paris, Palatul Garnier şi Place de la Bastille.

     Primăria Parisului va publica vineri o listă cu alte centre şi monumente care nu vor fi deschise publicului, în ajunul unei manifestaţii care sâmbăta trecută a provocat pagube estimate între 3 şi 4 milioane de euro la Paris

  . Prefectura Poliţiei din Paris a recomandat centrelor comerciale din zona Champs Elysees, care include atât bulevardul cât şi străzile adiacente, să-şi închidă sâmbătă porţile. A cerut de asemenea să fie înlăturate din locurile sensibile orice material folosit în construcţii care ar putea servi ca proiectile.

      Premierul francez Edouard Philippe, a declarat joi că peste 89.000 de membri ai forţelor de ordine vor fi mobilizaţi sâmbătă în Franţa, dintre care 8.000 la Paris, în cadrul unei noi zile de mobilizare a"Vestelor galbene", relatează AFP.

          Douăsprezece vehicule blindate ale jandarmeriei (VBRG) vor fi utilizate la Paris, a adăugat şeful guvernului, referindu-se la un dispozitiv "excepţional". Aproximativ 65.000 de membri ai forţelor de ordine, între care 5.000 la Paris, au fost desfăşuraţi sâmbăta trecută într-o zi care fost marcată de scene de revoltă, inclusiv în capitală.


Rebeliune radicală?


       În timp ce o parte dintre protestatari solicită demisia lui Macron, guvernul susţine că nu este vorba despre o mişcare politică a opoziţiei, ci de o rebeliune radicală prin care se urmăreşte răsturnarea sistemului republican al statului francez – scrie RTL Info. Unii analişti francezi susţin că protestele sunt îndreptate împotriva întregii clase politice, dar toţi sunt de acord că mişcarea „vestelor galbene” este o manifestaţie politică atipică. Demonstraţiile nu au un lider carismatic, nu sunt asumate de niciun partid politic, nu sunt parade în centrul oraşului, sau evenimente prin care să se promoveze acest curent protestatar. Pe fond mişcările stradale nu sunt susţinute de nimeni, şi totuşi au o forţă şi o amploare impresionantă.

       Istoricul Michel Pastoureau, făcând referire la mişcarea „vestelor galbene”, a reamintit pentru Liberation că în evul mediu culoarea galbenă a fost simbolul falsităţii, a ipocriziei, a trădării şi a înşeleciunii. Acest galben care în urmă cu doi ani l-a ajutat pe Emmanuel Macron să câştige alegerile, acum s-a dovedit a fi un bumerang pentru preşedintele francez şi guvernul său. vestele galbene reprezintă un nou tip de provocare, este o forţă fără cap, un fel de emanaţie (dégagisme). Reprezintă un impact frontal între un executiv care astupă găurile Palatului Élysée, şi francezul de rând, care aşteaptă de la această mişcare satisfacerea tururor doleanţelor. 

        Scriitorul Christophe Guilluy crede că mişcarea vestelor galbene confirmă teoria sa pe care a expus-o chiar în anul 2014 cu privire la conflictul dintre săracii de la periferie, perdanţii globalizării şi elitele globalizatoare din marile centre urbane. Istoricul şi antropologul Emmanuel Todd este mai prudent, opinia sa e că pătura de jos a companiilor „ultrapolarizate” care au probleme zilnice de trai s-au solidarizat cu săracii din periferiile marilor oraşe. „Dacă ne uităm la harta acestor mişcări, constatăm că ele sunt destul de omogene pe întreg teritoriul naţional”, spune acesta. Editorialistul Franz-Olivier Giesbert afirmă în Le Point că actualul conflict social are o dimensiune „existenţială”. Un întreg model economic şi de protecţie socială ar fi ajuns deci la ultimele sale resurse.

        În aceste condiţii putem să ne punem întrebarea dacă este vorba de o mişcare populară, sau populistă? Oare este mişcarea jachetelor galbene o reeditare a mişcărilor sindicale şi studenţeşti din 1968? Eurodeputatul Daniel Cohn-Bendit, fost lider studenţesc şi participant la demonstraţiile studenţeşti de acum 50 de ani, spune că există o diferenţă majoră între cele două fenomene. În ’68 lumea s-a răsculat împotriva unui general autoritar (Charles de Gaulle n. r.), iar acum este o mişcare care strigă după un lider autoritar.

        În prezent, Franţa nu trăieşte o epocă revoluţionară, ci o epocă în care există o ispită pentru autoritarism. Filozoful Chantal Mouffe confirmă această teorie şi spune că această mişcare apolitică se poate articula într-o mişcare politică populistă de dreapta sau de stânga. Un istoric francez, Michel Pastureau, arată în Libération că în imaginarul european culoarea galbenă reprezintă tot ceea ce se află în declin, îmbătrîneşte şi se degradează...

         Ministrul francez care răspunde de relaţiile cu Parlamentul, Marc Fesneau, declară că Franţa a ajuns la „un punct de ruptură democratică”. Oare o iau francezii pe urmele britanicilor, ale italienilor, ale grecilor care s-ar răzvrătit în urmă cu câţiva ani şi ale altor europeni nemulţumiţi de modelul democraţiei liberare, se întreabă analiştii ?

        Nimic nu este clar pentru moment iar ziua de sâmbătă va fi un test important. Şapte confederaţii şi uniuni sindicale au lansat un apel la dialog şi au denunţat fără echivoc violenţele. Preşedintele Macron le cere de altfel tuturor actorilor sociali, partide, sindicate, asociaţii patronale, să denunţe ceea ce nu poate fi în nici un caz compatibil cu democraţia: recursul la violenţă. În Franţa oricine poate manifesta, singura condiţie este ca manifestaţia să fie declarată şi manifestanţii să prevadă un serviciu de ordine. 

        „Vestele galbene” sunt însă prea eterogene pentru a se organiza după model sindical sau de formaţiune politică. Iar în rândurile lor par să-şi facă auzită vocea militanţii cei mai radicali, care de fapt urăsc simbolurile Franţei şi instituţiile ei. Cum s-a ajuns ca acest element, ura, pe fond de pulsiuni uneori criminale, să domine o mişcare protestatară, analiştii încă nu au ajuns la o concluzie. Istoricii îşi amintesc însă că atunci când au avut loc revoluţii în Franţa, în momentele de mare febrilitate care sunt şi cele mai sângeroase, săracii, criminalii şi patrioţii fac corp comun şi acţionează, în prima fază, împreună. 


Mişcarea “vestelor galbene”, născută şi întreţinută pe Facebook 


          Declinul ideologiilor şi ascensiunea reţelelor sociale au dus astfel la o nouă dinamică a mobilizării şi la un alt tip de spaţiu public, în faţa cărora puterea, mai peste tot unde internetul e liber, se regăseşte depăşită. Mobilizarea se face acum rapid, în timp real, fără nici o investiţie financiară.

         Mişcarea „vestelor galbene” din Franţa s-a născut pe Facebook şi este întreţinută prin Facebook. Coordonarea e fluidă şi difuză, imposibil de controlat.  BuzzFeedNews scrie că mişcarea a pornit încă din ianuarie de pe anumite forumuri de Facebook numite „Groupes Colère” (Grupuri de mânie) iar primul asemenea grup a fost iniţiat de un zidar portughez din regiunea Dordogne pe nume Leandro Antonio Nogueira. Membrii acestor grupuri au început să facă campanie pentru blocarea paşnică a drumurilor şi şoselelor pentru a protesta împotriva deteriorării calităţii vieţii. 

          Acela a fost, la începutul anului, şi momentul în care Mark Zuckerberg a anunţat un algoritm nou prin care feed-ul de Facebook va începe să acorde prioritate ştirilor locale. Graţie acestui nou algoritm, „Grupurile mâniei” au pornit să se răspândească rapid în întreaga Franţă. Ei au început încă din iarna trecută să blocheze drumurile şi şoselele naţionale. 

         Apoi, la sfârşitul lunii mai, o anreprenoare din vecinătatea Parisului, Priscillia Ludosky, care vinde cosmetice online, a creat un grup numit „Pour une Baisse des Prix du Carburant à la Pompe!” / „Pentru scăderea preţului carburanţilor la pompă”.

          Apelul a fost preluat masiv după ce a fost lansat pe undele unei staţii de radio locale, după care s-a produs fenomenul bulgărelui de zăpadă. BuzzFeedNews constată şi că toată această nebuloasă de grupuri prolifică pe Facebook este în acelaşi timp o masivă trambulină de fake news, antisemitism şi teorii conspiraţioniste. Un asemenea zvon larg răspândit a fost, de pildă, că pe 17 noiembrie poliţia avea să manifesteze alături de „vestele galbene”. 

           La fel, s-a răspândit fotocopia unei scrisori false prin care, aparent, Emmanuel Macron cerea forţelor de ordine să folosească forţa împotriva manifestanţilor. Scrisoarea nu era doar falsă, dar şi plină de greşeli ortografice şi gramaticale. 

         Cel mai mare grup, „COMPTEUR OFFICIEL DE GILETS JAUNES” / „Contorul oficial al vestelor galbene”, are 1,7 milioane membri, potrivit paginii oficiale. Sondajele arată că aproape trei sferturi, 72% din francezi, sprijină mişcarea. De acum ea a devenit incontrolabilă. Thomas Miralles, un purtător de cuvânt al vestelor galbene în vârstă de 25 de ani a spus într-un interviu cu BuzzFeed News că se aşteaptă ca manifestaţiile din weekendul următor să fie foarte violente: -- „Cred că va fi un adevărat dezastru”, a spus el. 

        E limpede că mişcarea vestelor galbene este doar unul din simptomele unui malaise mult mai profund, din cele care au dus la Brexit şi la derivele totalitare ale unui Viktor Orban, la intoxicarea românilor cu anti-occidentalism şi religie, sau la atotputerea unor Putin şi Erdogan. Notează europa liberă. 

          Strategia „vestelor galbene” are o dimensiune politică dar şi mediatică. Bulevardul Champs-Elysées, tocmai pentru că are renumele de a fi „cel mai frumos din lume”, este locul ideal, din punct de vedere mediatic, pentru exprimarea unor revendicări. Imaginile captate pe Champs-Elysées, cînd fac turul lumii în contextul manifestaţiilor şi al înfruntărilor cu poliţia, sunt mult mai acuzatoare pentru executiv, dar şi pentru Franţa, decît dacă ar pleca dintr-un cartier mai puţin faimos.

          Bulevardul este în acelaşi timp un simbol al luxului francez dar şi al capitalismului care a deraiat (pentru că preţurile de instalare acolo, pentru firmele doritoare, sunt astronomice). Champs-Elysées mai este artera paradelor şi a festivităţilor militare de Ziua naţională a Franţei, iar prin Arcul de Triumf este simbolul eroismului naţional.   


Încă au o foarte mare susţinere în rândul francezilor


          Pentru aproape opt din zece francezi (78%), anunţurile guvernului nu corespund aşteptărilor exprimate de "vestele galbene", potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri. De altfel, susţinerea mobilizării rămâne ridicată după anunţurile făcute de Édouard Philippe, cu 72% (-3) dintre francezii care au simpatie pentru mişcare sau o susţin, potrivit La Libre.

         Aprobarea mişcării este cea mai puternică la apropiaţii extremei stângi (LFI, PCF...91%) şi ai Adunării Naţionale (fostul FN, 81%) (extrema dreapta), dar şi printre cei care nu au nici o preferinţă partizană (77%). 

        38% dintre simpatizanţii Republicii En Marche susţin sau nutresc simpatie pentru mişcare. Aceste proporţii trebuie totuşi luate cu precauţie, având în vedere slăbiciunea eşantioanelor.

         Niciuna dintre măsurile anunţate marţi de Édouard Philippe nu este realmente percepută ca eficientă pentru a îmbunătăţi puterea de cumpărare. Totuşi în frunte, suspendarea majorării tarifelor la gaz şi energie electrică, considerată "eficientă" de 45% dintre respondenţi, este cu mult înaintea suspendării de şase luni a majorării taxei pe combustibili (32%). 

          Pentru aproape doi din trei francezi (63%), mobilizarea trebuie să continue, un procent în scădere netă (-6) în raport cu un sondaj anterior realizat la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru 37% (+6), ea trebuie să se oprească. 
Proporţia celor care se definesc ca "veste galbene" este stabilă la 20%.

           În schimb, francezii condamnă puternic (82%) violenţele care a avut loc sâmbătă în timpul mobilizării, chiar dacă 37% afirmă că le înţeleg. 

        Cu o aprobare de peste 70%, mişcarea se situează în media ridicată a mobilizărilor aprobate de francezi, în spatele aceleia a poliţiştilor pentru a denunţa lipsa de mijloace în 2016 (88%) şi cea de personal EHPAD (86%) şi a pensionarilor (81%) în luna martie. Sondajul a fost efectuat online pe 4 şi 5 noiembrie, pe un eşantion de 1.002 de persoane în vârstă de 18 ani şi peste, în conformitate cu metoda cotei. Marja de eroare este între 1,4 şi 3,1 puncte. 

         Credibilitatea preşedintelui Emmanuel Macron, extrem de slăbită şi în Europa 

         Preşedintele francez Emmanuel Macron este perceput adesea de partenerii săi europeni drept "un bastion împotriva populismului'" iar dificultatea sa pentru a face faţă revoltelor "vestelor galbene"provoacă îngrijorarea vecinilor Franţei, estimează observatori internaţionali, relatează AFP.

        "În 2017, alegerea sa a fost văzută ca o speranţă pentru vecinii săi europeni, după un an 2016 marcat de referendumul privind Brexit-ul şi alegerea lui Donald Trump" la Casa Albă, a declarat Nicolas Baygert, profesor de comunicare politică la Universitatea Liberă din Bruxelles.

          În viziunea Berlinului şi a Bruxellesului, Macron întruchipează "un bastion împotriva populismului", dar şi "un lider voluntar în problemele europene", estimează politologul belgian. Sprijinul "foarte important" adus de Emmanuel Macron cauzei europene "pare astăzi extrem de slăbit", a mai spus el. 

     Imaginile cu scenele de violenţă din Paris şi primul pas înapoi făcut marţi de preşedinte după suspendarea taxei pe carburanţi, aflată la originea protestelor, au afectat foarte mult credibilitatea sa în Franţa şi în Europa.

        "Macron este apreciat de vecinii europeni pentru fermitatea sa, în timp ce ţara sa este considerată incapabilă să se reformeze de ani de zile", subliniază Vincent Laborderie, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. 

         Agravarea situaţiei miercuri, în pofida anunţurilor guvernamentale, reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru progresiştii din Europa care se pregătesc pentru alegerile europene din luna mai.

       "Dacă Macron nu acţionează (...) există riscul ca această situaţie să se încheie cu o victorie masivă a naţionaliştilor la următoarele alegeri europene", scria cotidianul spaniol El Pais. "Franţa nu-şi poate permite acest lucru. Nici Europa", sublinia publicaţia spaniolă. 

        Cu o Angela Merkel extrem de slăbită - forţată în octombrie să anunţe retragerea de la conducerea partidului său în 2021 după două alegeri regionale dezamăgitoare - Emmanuel Macron urma să preia rolul de lider al "progresiştilor" în campania europeană. 

        "Dacă situaţia continuă să se deterioreze în Franţa, (...) Macron nu va putea să joace liniştit acest rol", avertizează Laborderie. 

       Ziarul american Washington Post scrie: "Lui Macron îi place să se prezinte în ochii lumii drept un centrist fermecător care se poate opune furiei extremelor. Însă acasă, el este un politician copleşit, care riscă să fie înghiţit de o revoltă în creştere". La rândul lor, "naţionaliştii", combătuţi în mod deschis de Emmanuel Macron, nu şi-au ascuns bucuria de a-l vedea slăbit pe preşedintele francez. 

        "Macron nu mai este o problemă pentru mine sau pentru Europa", a declarat luni ministrul de interne italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta). La rândul său, preşedintele american Donald Trump a ironizat marţi seara concesiile făcute de preşedintele francez. "Mă bucur că prietenul meu Emmanuel Macron şi protestatarii din Paris au căzut de acord asupra concluziei la care eu am ajuns în urmă cu doi ani", a scris Trump pe Twitter, referindu-se la decizia sa de a retragere Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Citeste mai mult: adev.ro/pjd7z9

IMAGINI DIN ACEEASI GALERIE DISTRIBUIE IMAGINEA 0 share

Citeste mai mult: adev.ro/pjd7z9

citeste totul despre: franta proteste vestele galbene paris emmanuel macron facebook

Codin (1963) Romania-Franta film romanesc intreg

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...