Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 12 ianuarie 2016

FOTO. Cazinoul din Constanța, cea mai frumoasă ruină a României - de Cristian Hagi , 11 ianuarie 2016

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

FOTO. Cazinoul din Constanța, cea mai frumoasă ruină a României

de

  11 ianuarie 2016 

 - stire actualizata la ora 18:36, 11 ianuarie 2016

Cea mai frumoasă ruină a României este Cazinoul din Constanța. Clădirea emblematică pentru Constanța de peste 100 de ani își arată lumii cea mai hâdă față, din cauza unor administratori incompetenți, care de peste zece ani nu reușesc să găsească soluții pentru reabilitarea sa. Săptămâna trecută am avut ocazia să intru din nou în cazinou. Interiorul rece al clădirii este neprimitor, iar imaginile sunt dure pentru cei care au petrecut altădată aici, în saloanele luxoase, clipe plăcute. Pereții sunt scorojiți, multe dintre ferestre și uși sunt acoperite cu lemne, iar la intrarea altădată somptuoasă stau câțiva saci cu nisip, pentru ca apa să nu intre și să facă mai mult rău decât a făcut deja. Deși probabil nu ați crede, cazinoul nu este în totalitate părăsit. Ca și anii trecuți, mai mulți porumbei și-au făcut cuiburi în ungherele cel mai greu de atins de mâna omului. Mochetele au dispărut, fiind înlocuite de pene și găinați. Candelabrele fastuoase și geamurile făcute la comandă, în Europa, sunt încă mărturii ale unor vremuri mult mai bune, dar care par să nu se mai întoarcă prea curând.

Licitație în coadă de pește

Autoritățile centrale și locale au promis de atât de multe ori că se va reabilita Cazinou – și de tot atâtea ori s-a dovedit că nu s-a întâmplat nimic – încât este greu de crezut că cea mai recentă promisiune va fi dusă la îndeplinire. Este vorba despre cea din octombrie 2014, când consilierii locali din Constanța au predate clădirea Companiei Naționale de Investiții (CNI) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. La scurt timp s-a organizat o licitație la care au participat cinci firme. Toate însă au fost descalificate de către CNI. Una a contestat decizia. ”Una este o dorință sinceră de restaurarea a Cazinoului și alta este să te circumscrii tuturor cerințelor legale. Au trebuit elaborate toate aceste studii, au trebuit întocmite o mulțime de documente, am alcătuit o documentație, a fost transferată către Compania Națională de Investiții, a fost avizată în Consiliul Tehnico-Economic Interministerial în luna februarie. După avizare și bugetare a fost organizată o licitație la care au participat cinci companii. (...) Compania Națională de Investiții, întrucât ei au organizat licitație, au analizat documentația, i-au descalificat pe toți întrucât nu îndeplineau condițiile.Una dintre companii a contestat descalificarea”, a afirmat primarul Constanței Decebal Făgădău, după ce a aflat vestea. Acesta a precizat că este vorba despre o procedură laborioasă, pentru că ”vorbim de metri cubi de documente și zeci spre sute de cerințe pe care trebuie să le îndeplinești pentru a participa la licitație”.
Hotărârea de Consiliu Local din octombrie 2014 prevede că, dacă lucrările nu încep în doi ani, Cazinoul revine la municipalitate. Autoritățile locale au declarat în mai multe rânduri că nu au bani pentru reparații și că nici nu pot atrage fonduri europene. Cum deja a început numărătoarea inversă, soarta Cazinoului pare pecetluită.

Aproape 10 milioane de euro

Lucrările de reabilitare a Cazinoului au fost estimate la aproape 10 milioane de euro. Primarul interimar afirmă că banii nu se pot pierde, pentru că investiția este prinsă în bugetul CNI. Bugetul CNI este însă unul anual și se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Dacă în octombrie 2014 vorbeam de Guvernul PSD Victor Ponta și de primarul PSD al Constanței Radu Mazăre, acum avem un guvern tehnocrat și un alt primar în Constanța, interimar, dar tot PSD. Până la apariția bugetului, nimeni nu poate garanta că se vor mai aloca fonduri pentru Cazinou.

Sistemul informatic de citire al cardurilor de sănătate, blocat din cauza unei erori de sistem - de Roxana Petre , 12 ianuarie 2016

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Sistemul informatic de citire al cardurilor de sănătate, blocat din cauza unei erori de sistem

de

  Roxana Petre ,

  12 ianuarie 2016

  - stire actualizata la ora 10:42, 12 ianuarie 2016


Sistemul informatic de citire al cardurilor de sănătate, blocat din cauza unei erori de sistem
Sistemul informatic care permite citirea cardurilor de sănătate a picat, marţi dimineaţa, din cauza unei erori de sistem, informează Digi24.
Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Sănătate, Vasile Ciuchea, serverele au fost restartate, astfel că în maximum 45 de minute sistemul ar trebui să funcţioneze din nou. 
Ciurcea a mai subliniat că sistemul nu este perfect, astfel că funcţionarea lui este îngreunată de numărul mare de accesări pe secundă. Totodată, el a declarat că până la remedierea problemei, doctorii de familie pot lucra "offline",
"Nu am spus niciodată că sistemul este perfect. E un sistem informatic care are 60 000 de utilizatori. Este accesat de 15 000 de ori pe secundă", a adăugat preşedintele CNAS.

Polonia - dezorientarea unei țări - de Octavian Milewski - Sursa : Revista 22

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Polonia - dezorientarea unei țări

2016-01-12






  Scena politică poloneză de după 25 octombrie 2015 este martora unor regrese greu de imaginat pentru un stat care până mai ieri era un model de succes politic, economic și instituțional.

În contrast cu campaniile pe undeva sur­prinzător de plictisitoare din primăvara și toamna lui 2015, viața politică poloneză a fost bulversată de o criză în cascadă care, iată, nu a întârziat să afec­teze și relațiile cu UE, și, mai ales, cu Germania, unul dintre cei mai im­portanți vecini ai Poloniei. Dacă aceeași logică a con­fruntării verbale și nor­ma­tive va prevala, e posibil să asistăm la transformarea Poloniei într-un antimodel similar Ungariei, cu efecte greu de prevăzut asupra po­liticii interne și chiar externe a UE.

Aparent, noua guvernare PiS nu ar fi tre­buit să-și impună schimbările într-un stil atât de vehement. Preluarea puterii cu o majoritate absolută în Sejm, fără pre­ce­dent în istoria postcomunistă a Poloniei, ar fi trebuit să-i confere suficientă în­cre­dere pentru a-și pune în practică viziunea despre guvernare într-un mod calm, so­bru și fără excese. Teoretic, PiS dispune de toată legitimitatea și timpul necesar pentru a-și realiza promisiunile din cam­pania electorală. Practic, însă, orice calcul rațional este dat peste cap de per­so­na­li­tățile celor numiți în poziții-cheie în stat, mișcare generată de teama pierderii pu­terii (după precedentul din 2007 și chiar 2010) de către fondatorul partidului Lege și Justiție – Jarosław Kaczyński.

La două luni de la preluarea efectivă a pu­terii, guvernul condus de Beata Szydło s-a aflat la originea a trei sau patru crize po­li­tice și de imagine, care au început să se răsfrângă deja asupra relațiilor externe ale Poloniei. Tot mai multe voci se întreabă până unde va merge PiS în perioada ime­diat următoare, în mediile analitice de­ve­nind dominantă opinia că, după modelul Orbán, Kaczyński ar vrea să atingă per­formanțele celui dintâi (aflat la putere din 2010) în maximum șase luni. De altfel, schimbările normativ-structurale înfăp­tui­te în două luni par a fi copiate la indigo după Orbán și FIDESZ, cu rezerva că în Ungaria aceste schimbări s-au produs pe parcursul a doi-trei ani.


Guvernarea prin interpuși


Așadar, Polonia pare a fi noul coșmar po­li­tic al UE. Preluarea puterii prin no­mi­nalizarea unor persoane care ar servi cu loialitate partidul de guvernare, precum și modul uneori scandalos de a-și im­ple­menta viziunea despre ce este bine pentru Polonia produc deja izolarea pe plan ex­tern. Existau puține indicii despre schim­bările atât de radicale produse pe scena po­litică internă a Poloniei. Unicul factor clar care anunța, totuși, vag potențiale pro­bleme era personalitatea președintelui onorific al PiS, care însă a trecut treptat în umbră, încercând să împingă în față personalități noi, cu un profil impecabil.

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-milewski.jpg

În mod surprinzător, primul ministru polonez nu și-a pus propriu-zis semnătura pe crizele politice-instituționale din ulti­me­le luni. Kaczyński nu are o calitate ofi­cia­lă alta decât parlamentar de rând. Cu al­te cuvinte, nu putem să vorbim de o co­pie a lui Orbán. În contrast cu alţi foști prim-miniștri, Beatei Szydło i-a fost re­zervat un rol politic redus, aceasta con­cen­trându-se pe dosarul social promis în cam­pania electorală și care până acum a ge­nerat doar o controversată politică privind acordarea unor indemnizații pentru copii în valoare de aproximativ 120 de euro. Este o politică socială fără finalitate clară, menită a servi drept mită postelectorală și cu impact pe termen lung asupra ba­lanței bugetare. Până în pre­zent, nici primul mi­nis­tru Szydło nu a fost în cen­trul scandalurilor, ci mai degrabă a jucat rolul unui tehnocrat, adevărata po­li­tică desfășurându-se la nivelul liderilor din cercul de confidenți ai lui Kaczyński. Astfel, personalizarea prin interpuși este poate prima caracteristică a noii puteri de la Varșovia.

Coruperea funcțională a instituției primului ministru


Schimbările structurale se petrec departe de controlul primului ministru, care, deși este persoana de încredere a liderului din umbră, nu face parte din cercul restrâns de confidenți. În mod cutumiar deja, în­cepând cu plecarea lui Donald Tusk la Bru­xelles, în Polonia s-a produs o corupere funcțională a instituției primului ministru, unde liderii partidelor de guvernământ au promovat premieri slabi politic pentru a-și menține influența din umbră și a pro­mova politicile percepute ca importante. Nici precedenta guvernare nu excela în politica de personal, spre exemplu, în instituțiile media de stat sau în ad­mi­nis­trația unor agenții de stat. Însă, sub gu­vernul PiS, administrația multora dintre instituții a fost supusă unei politizări fără precedent, după adoptarea pachetului de legi pe media. Același lucru s-a întâmplat și cu instituția prezidențială, care, în ul­ti­mele luni, a devenit un apendice cu ștam­pila partidului condus din umbră de Ka­czyński. Până în prezent, niciun act le­gislativ adoptat în Sejm, de obicei masiv criticat nu numai pe plan intern, dar și în plan extern, nu a fost supus vreunei cri­tici din partea președinției.


Personalități radicale


Nu putem să ignorăm poate cel mai im­por­tant factor în politica la cel mai înalt ni­vel: rolul personalităților. În cazul Po­lo­ni­ei re­înnoite politic în 25 octombrie 2015, rolul individului ca lider contează mai mult ca ni­ciodată. Ar putea părea deri­zo­rie o ase­me­nea analiză, însă ieșirile pu­bli­ce ale apro­piaților lui Jarosław Kaczyński au de­monstrat în repetate rânduri că o ase­me­nea interpretare își are rostul său, de­oa­re­ce aceștia acționează ca principalii ge­ne­ratori ai agendei politice. La o sumară ana­liză a declarațiilor făcute până în pre­zent de personalitățile-cheie din cercul lui Ka­czyński, vom observa că cea mai ma­re par­te a retoricii nu a servit decât la crea­rea unor percepții conservatoare, eu­ro­scep­ti­ce și personalizate despre rolul Poloniei în UE. În mod esențial, noua po­li­tică a gu­ver­nului polonez lasă impresia că vine să co­recteze anumite greșeli și ne­drep­tăți co­mi­se în trecut la adresa ini­țiatorilor.

În prezent, nucleul problemei este Ja­ro­sław Kaczyński. În comparație cu regre­tatul său frate Lech, Jarosław a fost întot­deauna ceva mai dificil în relațiile umane. Realizările sale par a fi fost întotdeauna rodul unor conjuncturi în care s-a simțit cel mai în largul său doar în tandem cu fra­tele său geamăn. După pierderea tra­gi­că a acestuia în accidentul aviatic de la Smo­lensk, în aprilie 2010, Jarosław a trăit un adevarat șoc personal, iar cel mai grav a fost faptul că teoria conspirației a în­ce­put să-i domine imaginarul politic. Tema conspirației a atins cote grotești atunci când unii membri PiS au pretins chiar că Lech ar fi fost asasinat de o cabală între Tusk și Putin. În această logică a com­plo­tului care explică practic orice, un loc de confident i-a fost rezervat actualului mi­nis­tru al Apărării, Antoni Macierewicz, că­ru­ia i se mai spune în medii „Black Hawk“, pentru stilul său radical și viziunile uneori extreme despre rolul unor instituții. Ma­cierewicz ar fi absolut convins de exis­ten­ța conspirației de la Smolensk împotriva eli­telor poloneze, iar în discursul său pu­blic acest filon poate fi observat chiar și în timpul unor emisiuni banale pe teme cu­linare din perioada sărbătorilor de iarnă.

În egală măsură, ministrul de Externe Wi­told Waszczykowski a fost supranumit de influentul ziar de dreapa Rzecz­po­s­po­lita ca fiind un „cowboy scandalos“. În­tr-adevăr, ministrul nu este cunoscut pen­tru calitățile sale diplomatice, ci mai de­grabă pentru potențialul de scandal, aces­ta afir­mând chiar că nu posedă calitățile ne­ce­sa­re pentru a fi un adevărat diplomat. Cu toa­te acestea, în cea mai mare parte a ca­ri­erei sale, diplomația a stat în capul fișei sa­le de post. În primele patru zile ale lui 2016, Waszczykowski a ieșit la rampă cu inter­viuri și comentarii menite a îm­bu­nătăți ima­ginea deja șifonată a noii gu­vernări. Efec­tul a fost exact opus, după ce afir­ma­ții­le mi­nistrului în presa europeană s-au do­ve­dit a fi mai degrabă demne de idea­luri ce ar fi precedat instituționalizarea va­lo­rilor liberalismului și libertăților fun­da­mentale ale omului. Isterizarea dis­cur­sului public a continuat prin răspunsurile for­ma­le și/sau publice date președintelui Co­misiei Eu­ropene, Juncker, și co­mi­sa­ri­lor Timmer­mans și Oettinger, care au ame­nin­țat Po­lo­nia cu inițierea procedurii de cons­tatare a neîndeplinirii obligațiilor pe mo­ti­ve de în­căl­care a statului de drept. Esca­la­darea prin scrisori publice nu a în­târziat, mi­niș­trii po­lonezi acuzând UE și Germania de în­căl­ca­rea drepturilor su­ve­ra­ne ale Po­lo­niei. Var­șo­via a lăsat impresia că ar fi de­ve­­nit brusc ucenicul Moscovei în materie de re­to­rică contondentă și pro­pagandă anti-UE.


Un viitor tot mai sumbru


În iulie 2016, Varșovia va fi gazda Sum­mit-ului NATO unde, ca de obicei, vor fi luate importate decizii în privința noii pos­turi militare a Alianței în Europa Centrală și de Est. Există riscul ca, pe fondul dera­pa­jului democratic din ultimele luni, sum­mit-ul să fie unul de vitrină, iar im­por­tanți lideri europeni să evite participarea la un eveniment de importanță majoră pen­tru continent. Motivul este unul sim­plu: liderii de la Varșovia încep să devină nefrecventabili, după modelul Orbán.

Între timp, în lunile care vor urma, cel mai probabil vom asista la formarea unui tandem Orbán-Kaczyński, atât la nivel de percepție mediatică, dar și la nivel de poziții publice. Tandemul polono-ungar nu va fi unul instituțional, fiindcă deo­cam­dată Kaczyński nu are vreo funcție exe­cutivă în Polonia. Însă la nivel de per­cep­ții, valori și stil de guvernare, tandemul va prinde probabil contur.

Pe acest fundal convulsiv, o serie de po­ten­țiale proiecte lansate pe piața regională de idei riscă să devină „nefrecventabile“ sau să fie suspendate. Una dintre aceste idei este conceptul de Intermarium, prin ca­­re Varșovia își dorește consolidarea Eu­ro­­pei Centrale și de Est pe linia Tallinn–Tri­este și Tallinn-Salonic. Chiar dacă este o idee agreată în unele dintre capitalele vizate, modul în care corifeii lui Ka­czyń­ski au început să relaționeze cu Berlinul și Bru­xel­lesul respinge de la bun început aproa­pe orice posibilitate ca Polonia să ră­mâ­nă un lider al Europei Centrale și de Est.

* Octavian Milewski este doctorand în cadrul Graduate School of Social Research, Academia Poloneză de Științe.

 

Rivalitate sub semnul lui Ares - de Stefan Popescu - Sursă : Revista 22

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

 Analiza 22
 

Rivalitate sub semnul lui Ares

 
2016-01-12

Hotarare / Ministrul Justitiei cere anularea prin ordonanta a "fabricii de carti" din inchisori Tudor Despina 2016-01-12

Soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu încasează în continuare 84.000 euro de la OMV Viena - Sursă : Cotidianul


Soţia lui Mihai Răzvan Ungureanu încasează în continuare 84.000 euro de la OMV Viena
Incredibilă sfidare a României de către şeful spionilor
Mihai Răzvan Ungureanu este din nou şeful SIE, numit şi susţinut de Klaus Iohannis. Declaraţia lui de avere depusă pe site-ul SIE pur şi simplu ne închide tuturor gura
Ion Spânuhttp://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Viața tumultuoasă a unui agent secret al Coroanei Britanice, poet și dramaturg, în același timp - Autor: Carmen Anghel | marţi, 12 ianuarie 2016 |

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
EVZ

Cultură

Viața tumultuoasă a unui agent secret al Coroanei Britanice, poet și dramaturg, în același timp

Autor:  

Carmen Anghel 

 | marţi, 12 ianuarie 2016 |

                  Viata unui scriitor cu viata dubla povestita in romanul "Moartea la Deptford"
 Romanul „Moartea la Deptford”, o poveste despre viaţa tumultuoasă a poetului şi dramaturgului elisabetan Christopher Marlowe, o bijuterie literară semnată de Anthony Burgess, faimosul autor al „Portocalei mecanice”, va fi lansat joi, 14 ianuarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Scris de Anthony Burgess în ultimul său an de viaţă, 1993, romanul „Moartea la Deptford” este un pandant la „Ochii doamnei mele” (dedicat Marelui Will şi publicat de Humanitas Fiction în martie 2015) şi reconstituie, pe fundalul Angliei elisabetane, viaţa tumultuoasă a lui Christopher Marlowe, dramaturg, poet şi traducător adulat de Shakespeare şi de mulţi dintre contemporanii săi, dar şi agent secret al Coroanei.
Provenit din modesta familie a unui ciubotar din Canterbury, Kit Marlin (Christopher Marlowe) ajunge student bursier la Cambridge, este recrutat ca agent secret al Coroanei şi duce o existentă dublă, pendulând între lumea teatrului și a poeziei și nenumăratele misiuni primejdioase pe care se vede silit să le îndeplinească. Devenit membru al faimoasei Şcoli a Nopţii, prezidate de Sir Walter Raleigh (în realitate un grup de rafinaţi intelectuali care încearcă să armonizeze dogma religioasă cu descoperirile ştiintei), suspectat de ateism şi homosexualitate, de practici oculte şi satanism şi, în ultimă instantă, de trădare, Kit se trezeşte prins în menghina forțelor politice antagoniste ale epocii elisabetane, sfârşind în împrejurări dubioase.
În egală măsură roman istoric şi palpitant thriller în tradiţia romanului de spionaj, acest veritabil testament literar al lui Burgess readuce la viaţă figura uimitoare, marcată de un nonconformism exarcebat, a lui Christopher Marlowe, şi argumentează convingător de ce Shakespeare l-a eclipsat în timp, fără a-l depăşi însă niciodată.
Personalitatea complexă a scriitorului britanic Anthony Burgess (25 februarie 1917-22 noiembrie 1993) continuă să incite şi să deconcerteze. Romancier, dramaturg, eseist, compozitor, libretist, traducător şi critic, viaţa şi arta sa ţin amândouă de paradox. Cea mai cunoscută carte a sa, Portocala mecanică (“A Clockwork Orange”, 1962, 2012; Humanitas Fiction, 2014) a devenit o carte-cult, despre violenţa dusă la paroxism, consecinţele reprimării tuturor instinctelor agresive şi anularea posibilităţii de a alege. Pe lângă cele peste 30 de romane, Burgess a scris scenarii de film, studii critice, biografii, simfonii şi un libret de operă. La evenimentul de joi, vor vorbi despre carte George Volceanov, traducătorul romanului, şi criticii literari Bedros Horasangian şi Cosmin Ciotloş. Actorul István Téglás va citi câteva fragmente. Gazda întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

 Fragment din roman:

„Trebuie să-ţi închipui şi ai să-ţi închipui (bunule sau răule cititor, dar mai contează diferenţa?) că-mi închipui un noian de întâmplări pe care n-am avut cum să le văd cu ochii sau care să fie treaba mea. Ceea ce-şi închipuie omul adesea (deseori, dacă-ţi sună mai bine aşa) ţine de chiar substanţa văzului său. Un filozof vorbea despre mâţa care miaună să i se dea drumul afară şi apoi miaună să fie lăsată înăuntru. Între timp, mai există, oare? Cu toţii avem tendinţa solipsistă, care este un simulacru al capacităţii Atotputernicului de-a susţine lumea, de-a considera că există doar lucrurile pe care le cuprindem cu ochii, iar dacă îndepărtăm ochii sau îi lăsăm să fie îndepărtaţi, există doar o dezintegrare totală, dacă nu cumva una vremelnică. Totuşi, omul poate presupune, pe bună dreptate, că şi pe durata absenţei sale, pisica se află pe deplin, în chip material, pe lumea asta, până la ultimul fir de mustaţă. Aşa să fie şi cu pisica mea sau cu Kit al meu. Trebuie să-mi închipui că ceea ce-mi închipui despre faptele lui din afara câmpului meu vizual este aidoma unei verigi ferme din lanţul existenţei sale, care scapă vederii mele, pe care n-o pot pipăi, dar, în mod necesar, există”.
 Tag-uri:
Anthony Burgess, Marelui Will, Humanitas Fiction, Christopher Marlowe, Kit Marlin, Sir Walter, Clockwork Orange, George Volceanov, Bedros Horasangian, Cosmin Ciotlo, Actorul Istv, Denisa Comănescu

Noul șef al CSM a adus în atenție povestea gropii de la Berevoiești, unde s-au aruncat documente ale Securității - Autor: Simona Ionescu | marţi, 12 ianuarie 2016 |

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
  EVZ

EVZ Special

Noul șef al CSM a adus în atenție povestea gropii de la Berevoiești, unde s-au aruncat documente ale Securității

Autor:

 Simona Ionescu

  | marţi, 12 ianuarie 2016 |

Petre Mihai Băcanu a găsit în gropa de la Berevoiești chiar și documente ale Securității care îl vizau FOTO: NICUȘOR STAN
 

 Judecătorul Mircea Aron, președintele CSM, spune că hârtiile dezgropate acum 25 de ani ar trebui desecretizate


Numirea fostului procuror militar Mircea Aron în fruntea CSM a adus în atenția publică un subiect care a făcut mare vâlvă în anul 1991: documentele Securității aruncate și arse într-o groapă din comuna Berevoiești.
A fost o adevărată bombă de presă, deoarece descoperirea au făcut-o niște ziariști de la România liberă, iar Petre Mihai Băcanu, directorul de atunci al publicației, a decis ca, împreună cu o echipă de reporteri, să plece la locul unde se îngropaseră secretele instituției de temut a lui Ceaușescu și să scoată la lumină hârtiile ce nu arseseră în totalitate. Ziariștilor de la cotidianul România liberă li s-au adăugat câțiva de la Tineretul liber, un ziar dispărut astăzi, dar a cărui redacție era vecină cu cea a lui P.M.Băcanu.
Lucram atunci la Tineretul liber, reporter în secția de Investigații-Reporteri speciali, condusă de Gavrilă Inoan și Sorin Ovidiu Bălan. Știam de ceva timp că în zona comunei Berevoiești (aproape de Câmpulung Muscel), foști securiști îngropaseră documente. Băcanu și România liberă publicau deja niște articole trăsnet. Când s-a dat alarma că se pleacă spre Berevoiești, la groapă, din echipa noastră au plecat Sorin Ovidiu Bălan și alți doi colegi reporteri. Când s-au întors de acolo, informațiile au fost explozive. Le veți regăsi și în relatările din cuprinsul acestui material.

 După multe luni de inves tigații, de analizare a documentelor pe care jur naliștii le publicau, după un noian de declarații și ex plicații ale autorităților statului ni s-a conturat ima ginea a ceea ce a fost „Groapa Securității”. „Cazul Berevoiești” a fost una din marile diversiuni de după revolta populară din ,89 și preluarea puterii de către grupul condus de Ion Iliescu. Cu toții am înțeles că s-a creat un scenariu cu o groapă plină cu dosare ale Securității, ce trebuiau arse, ca să se acrediteze ideea că acolo au dispărut și cele „delicate” și care fuseseră „puse la păstrare” de oamenii noii Puteri. Îmi amintesc că se vehicula o cifră de peste 100.000 de dosare și documente dispărute din fosta arhivă a Securității.
 

 Acțiunea ziariștilor din primăvara lui 1991 a băgat în priză SRI, Armata, Procuratura Militară, Parlamentul. Jurnaliștii au fost și ei chemați la procuratură. După ce s-au terminat investigațiile Comisiei de anchetă, unele dintre dosarele recuperate din groapa de la Berevoiești au fost ridicate de Ministerul Apărării Naționale, care le-a depozitat la Pitești. Multe altele au ajuns în mâinile unor foști securiști sau ale unor persoane cu funcții publice. O parte, procurate de ziariști fie de la țăranii din zona gropii, fie scoase din pământul de la Berevoiești, au rămas în redacții și au fost publicate de ziarele vremii.


Toți cei implicați în ”Cazul Berevoiești” au fost anchetați de către procurorul militar Mircea Aron, pentru încălcarea art. 242 CP, „sustragerea sau distrugerea de înscrisuri“, și de art.252 CP, „neglijență în păstrarea secretului de stat“. La finalul anchetei, magistratul a hotărât că nu este cazul începerii urmăririi penale față de niciunul dintre ofițerii și subofițerii SRI care s-au ocupat de transportul documentelor Securității către un loc unde trebuiau distruse, dar care, s-a spus, au fost furate, în niște saci cu hârtii, de câțiva țigani. Comisia parlamentară nu a fost de acord cu această decizie a Procuraturii Militare. În schimb, ofițerii au fost sancționați cu demiterea din SRI. Cel mai important personaj al cazului Berevoiești a fost adjunctul lui Măgureanu, generalul Mihai Stan. S-a declarat că acesta aprobase folosirea camionului la transportul hârtiilor și că Virgil Măgureanu, șeful SRI, nu a fost informat despre această afacere până când scandalul n-a izbucnit în presă. Dosarul „Cazului Berevoiești” zace, probabil, în arhiva Camerei Deputaților, fiindcă, cu ani în urmă, Parchetul General a comunicat că nu este în custodia sa.

Debut cu scandal la șefi a CSM. Mircea Aron: „Unii au avut de profi tat de pe urma Dosarului Berevoiești!”

Judecătorul Mircea Aron, ales președintele CSM pentru ultimul an al Consiliului în componența actuală, a fost acuzat de membrii Asociației 21 Decembrie 1989 pentru soluția dispusă în Dosarul Berevoiești. Noul președinte al CSM a precizat pentru Evenimentul zilei: „Am făcut anchetă în Dosarul Berevoiești, am dat o soluție de scoatere de sub urmărire penală sau de neîncepere a urmăririi penale, nu mai îmi amintesc exact, fiindcă au trecut douăzeci de ani de atunci. Dar soluția a fost motivată temeinic, pe textele de lege care erau atunci în vigoare. (...) Nu îmi amintesc exact cum am motivat pentru că a fost o situație extrem de complicată. Unii au avut de profitat de pe urma Dosarului Berevoiești și care au ajuns și politicieni. Spun că ar fi avut de profitat pentru că actele acelea reconstituite după cele arse nu au fost date publicității niciodată. Era și Vadim Tudor numit prin acele documente și acesta este doar un exemplu.(...) Știu că am audiat foarte mulți oameni. Pe atunci era șef la SRI Virgil Măgureanu, el a sesizat chestiunea asta în contextul acela tulbure. Nu știu cât de bună credință ori rea credință a avut Măgureanu când a făcut-o. (...). Eu am primit dosarul de la șeful meu Dan Ioan, care era șeful SPM. Îmi amintesc vag, dar știu că actele nu le-am ridicat eu, alți colegi de-ai mei au mers la groapă. Mergeți la arhive și aflați totul. Iar documentele acelea reconstituite din groapa de la Berevoiești ar trebui desecretizate și publicate”, ne-a declarat președintele CSM supărat pentru „mizeria” care i se aruncă în cap. (Violeta Fotache)

Mărturia lui Cristian Botez, pe blogul său, despre săpăturile de la Berevoiești

Abia dacă aveam o lună de zile ca ziarist la România liberă. Pe 17 mai 1991, Tudor Artenie mă caută și mă întreabă dacă a doua zi pot să plec într-o deplasare. „Desigur!”. Pe 18 mai, la ora opt dimineața, din fața Casei Scânteii, împreună cu alți 8-10 colegi de la ziar, in frunte cu directorul RL și gazetarul de excepție, Petre Mihai Băcanu, plecam cu un microbuz spre comuna Berevoiești, județul Argeș.

Povestea documentelor

Povestea avea să înceapă, însă, cu aproape un an în urmă. În iunie 1990, locotenent-colonelul SRI Nicolae Bordeianu primește ordin să distrugă 82 de saci plini cu documente ultrasecrete, în special dosare informative.
Ulterior avea să se afle că multe dintre aceste documente proveneau din zona artă, cultură învățământ, din care aveau să provină o mare parte din conducătorii României postdecembriste.
Procedura era ca tot materialul să fie trimis la Fabrica de Hârtie Scăeni, județul Prahova, unde tonele de hârtii urmau să fie tocate și reciclate. Misiunea avea să fie compromisă în scurt timp de însuși Bordeianu.
Însoțit de câteva cadre SRI, ofițerul s-a deplasat inițial spre Fabrica din Scăeni, dar pentru că se făcuse târziu a hotărât să amâne manevra pentru a doua zi, deturnând camionul cu exploziva încărcătură spre casa unei rude de-a sale, din Berevoiești. Aici, s-a pus, laolaltă cu subordonații săi, pe ospătat și băutură.
Între timp, niște țigani care treceau la ora aceea pe uliță și-au făcut de lucru cu marfa din camionul parcat la poartă. Țiganii au dat prelata la o parte și au furat patru saci cu documente fără să-i fi văzut careva.
A doua zi, Bordeianu și ai lui, odihniți și nebănuind nimic în legătură cu sacii din camion, au pornit-o, din nou, spre Scăeni. Aici, surpriză. La recepția mărfii, la cântar, reprezentantul fabricii de hârtie constată că față de ce era înscris în documentele de transport și ordinul de distrugere lipseau vreo sută de kilograme de documente. Transportul a fost refuzat.
Bordeianu intră în panică și ia decizia să distrugă pe cont propriu documentele. Se întoarce la ruda lui, Ion Scarlat, și îi cere să-l ajute. Tentativa de ardere într-un cuptor de pâine eșuează. Atunci, cunoscând împrejurimile, conduce camionul pe malul pârâului Râușor, într-o văioagă parțial împădurită.
Își pune oamenii la săpat, îndeasă sacii acolo apoi încearcă să le dea foc. Neavând răbdare, mascheză totul cu un strat superficial de pământ, astfel ca totul să ardă mocnit și părăsește zona. Ceva mai târziu, un cioban însoțit de un copil observă fumul. Cei doi răscolesc și dau de hărtii.
Ceva mai târziu lt.col Bordeianu aduce cu camionul de la Mina Câmpulung turbă, cu care acoperă groapa cu documente. Misunea este bifată ca îndeplinită. Și, pentru un timp, se așterne linștea.
În toamnă, însă, un învățător din Berevoiești intră în posesia unor documente sustrase din camionul SRI, în „seara ospățului”. Învățătorul îl sună pe Petre Mihai Băcanu, directorul ziarului “România liberă” și îi comunică descoperirea.

Cu camionul la „groapa” SRI

Petre Mihai Băcanu avea să scrie, la un moment dat, în „România liberă”, rememorând evenimentele acelor zile:
„În 18 mai 1991 am întreprins primele săpături. În stratul de steril adus de Bordeianu de la Mina Câmpulung (zece basculante) am săpat o zi la un fel de puț, dând la câțiva metri de primul «filon» al «zăcământului» Securității. Surpriză: am găsit alături de documente de dinainte de 1989 și altele din 1990, de la PNL și PNȚ-CD. Certificau participarea noilor sereiști la mineriadă și urmărirea demonstranților din Piața Universității. Un document datat 18 mai 1990 dezvăluia urmărirea din oră în oră a «obiectivelor». Am dat de plicuri cu sigla SRI, de alte note informative privind «activitățile» din Piața Universității, interceptări telefonice (Andrei Pleșu, Mircea Dinescu, Doina Cornea, Dan Deșliu, Ștefan Augustin Doinaș). Stenograma convorbirilor telefonice ale obiectivului «Tulceanu» – Andrei Pleșu – cu pictorul Sorin Dumitrescu s-a păstrat aproape intactă”.
Procurorul militar Mircea Levanovici (în prezent, pensionat), un “om de casă” al Securității, este desemnat să se ocupe de caz. Pe 20 mai își face apariția la locul săpăturilor. Criminaliștii de la Poliția Argeș, care îl însoțesc, fac fotografii, iar Levanovici întocmește un Proces-verbal de constatare.

O comisie fără putere

După câteva luni, în Parlament, a fost înființată Comisia de Anchetă Berevoiești. În raportul final, finalizat la 16 octombrie 1992, scrie, printre altele: „Niciunul din cadrele Securității, implicate direct sau indirect în cazul Berevoiești, nu a mărturisit adevărul”.
Precum și: “Cazul Berevoiești a fost un moment din multele acțiuni de destabilizare și diversiune ale perioadei de după Revoluție”.

Imagine de arhivă. Ziariștii caută în groapa cu documente ale Securității

Fotografia, în care apare și reporterul Cristian Botez, în fundal, cel în bustul gol, aplecat deasupra fragmentelor de documente ale Securității, a fost făcută de fotoreporterul Nicușor Stan, pe atunci, la Sportul. Lângă Botez, în stânga sa, poate fi văzut Pascal Ilie Virgil, ziarist și fotograf de calibru, acum regizor de film.

FOTO: În centru, fără bluză, Cristian Botez, de la România Liberă


Fotoreporterul Nicușor Stan, amintiri de la „Groapa Securității”

Am străbătut un drum prost, plin de hârtoape și pe alocuri inundat și, după ce ne-am împotmolit de câteva ori am ajuns la locul cu pricina. Cu Petre Mihai Băcanu pe post de salahorșef ne-am pus pe săpat. Am muncit așa o grămadă de timp și, când eram gata să ne pierdem orice speranță și să renunțăm au început să apară hârtiile: dosare, note, rapoarte, file disparate, registre și tot ceea ce mai poate conține o arhivă complexă aruncată în mare grabă. Unele documente, mai ales dintre cele aflate la suprafață, arseseră, dosarele mai groase erau înnegrite de la flăcări doar pe la muchii și colțuri, conținutul fiind neatins. Cea mai mare surpriză a fost când Băcanu, după ce a săpat din greu, a dat peste fluturașii-manifest făcuți de grupul său, acțiune pentru care fuseseseră toți arestați. Spre seară, ne-am trezit cu un grup de militari înarmați, conduși de un civil despre care aveam să aflăm că era procuror, care ne-au înconjurat amenințător. Când să fim înconjurați de militari, de teamă, neam urcat claie peste grămadă într-un Aro, fiecare cu ce documente a apucat să ia și am plecat urgent, mai ales că exista riscul să ni se confiște filmele pe care le făcusem. După o porțiune de drum, când ne-am simțit în siguranță, o parte dintre ziariști am coborât în comuna Berevoiești. Acolo, sătenii ne-au povestit ce au văzut, cum a fost incendiat ceva ce n-au putut identifica, pentru că locul distrugerii documentelor era bine păzit. Ce a urmat, știe toată lumea.

FOTO: Nicușor Stan, la acea vreme fotoreporter la săptămânalul „Strada”






Tag-uri:  

Efectele cazului Bodnariu: fierbe Scandinavia! Teoria conspirației sau despre încercarea suedezilor de a supune poporul norvegian! | EVZ EXCLUSIV - Autor: Florin Saiu | marţi, 12 ianuarie 2016

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
  EVZ

Actualitate

Efectele cazului Bodnariu: fierbe Scandinavia! Teoria conspirației sau despre încercarea suedezilor de a supune poporul norvegian! | EVZ EXCLUSIV

Autor: 

 Florin Saiu 

| marţi, 12 ianuarie 2016


Pentru turiștii care nu provin din nordul Europei, mesajele statuilor care împodobesc parcurile din Oslo sunt mai mult decât bizare: bărbați care se consolează reciproc, ținându-se în brațe, copii încălecați unul în capul celuilalt, femei aplecate una asupra...
 Într-un cerc al intelectualilor din Oslo se vorbește despre un scenariu uluitor. O parte a norvegienilor crede că Barnevernet (Serviciul Social de Protecție a Copilului) ar fi unealta prin care Suedia ar încerca să controleze societatea din „Țara Fiordurilor”. Familia Bodnariu, la fel ca multe alte familii, ar fi picat la mijloc într-un război cu mize uriașe

Evenimentul Zilei a publicat, ieri, mărturiile unei tinere sociolog din România, C.K., stabilită de trei ani la Oslo și căsătorită cu un norvegian. Femeia, pentru că - da - este o olteancă ambițioasă care visează (sau cel puțin visa) să-și întemeieze o familie armonioasă în Scandinavia, ne-a dezvăluit aspecte cutremurătoare din viața de zi cu zi a norvegienilor. Ne-a povestit despre rasism, naționalism, hedonism, homosexualism, despre copii răpiți de lângă părinți...





Astăzi, însă, vom scrie despre o idee năucitoare prin forța și importanța ei. Sociolog de profesie, C.K. studiază, în special, efectele acțiunilor Barnevernet asupra societății în mijlocul căreia a ales să trăiască. Concluziile acestor documentări s-au intersectat, în ultima perioadă, cu o adevărată teorie a conspirației, dezvoltată de un cerc de intelectuali norvegieni din Oslo cu care C.K. a intrat în contact. Dar să vedem mai bine despre ce este vorba.




Barnevernet - o structură condusă de stat și de șapte jucători privați!

Povestește C.K., sub protecția anonimatului: „Poate nu se știu aceste lucruri, dar Barnevernet, acest serviciu care a băgat spaima atât în norvegieni, cât și în străinii stabiliți aici, este controlat într-un procent limitat de stat. Alături de autoritățile norvegiene mai stau șapte jucători privați, care dețin acțiuni consistente la această societate. Ziarele au mai consemnat câte ceva, dar nimic amănunțit. Dintre acești șapte actori, unul - o celebră familie suedeză, Wallenberg pe numele ei - învârte roata. De remarcat că Jacop Wallenberg, reprezentant de vază al familiei suedeze, este și membru în Comitetul Executiv al grupului Bilderberg, celebru în toată lumea pentru influența și potența financiară. Este, pe scurt, o organizație a unora dintre cei mai puternici oameni de pe mapamond”.
 C. K. se oprește pentru câteva clipe, apoi reia: „Ar fi de reținut și motto-ul acestei familii bogate - Wallenberg - Esse non videri! - adică, ceva de genul Să fii, dar nu la vedere! Sau, prin extensie, Să conduci, dar din umbră! O mână de intelectuali norvegieni cred că asta și fac suedezii: conduc fără să iasă în față. Am să explic”.

Distrugerea familiei - celula de bază a societății

„Deținând controlul asupra Barnevernet, elita aceasta profitoare - din care, cu siguranță, fac parte și câțiva norvegieni - s-au apucat de treabă. Urmăresc atomizarea familiilor tradiționale, practic desființarea acestora, pentru că o societatea poate fi mai ușor controlată atunci când n-are un fundament. Cum au ales să distrugă familiile? Prin promovarea agresivă a homosexualismului, a pedofiliei, a hedonismului - nenorociri atât de specifice, din păcate, societății norvegiene. Prin Barnevernet, au instaurat un regim de teroare psihologică, de teamă fizică, de neîncredere. Unii sunt recompensați cu sume colosale, pentru că primesc copii din alte culturi în familia lor - sunt aproape scutiți de muncă, fapt care nu e neapărat un lucru bun - , iar alții sunt hărțuiți și amenințați că-și vor pierde odraslele pentru motive aiuritoare. Copilașii sunt învățați încă de la grădiniță să se revolte împotriva părinților, să-i pârască, să-i desconsidere. Intenția de suprimare a ideii de familie este evidentă. Apoi, prin promovarea hedonismului, a individualismului, s-a ajuns ca mare parte a bărbaților norvegieni să devină extrem de efeminați. Femeile norvegiene, în schimb, sunt masculinizate. În acest fel, bărbații normali au ajuns să-și caută femei din Asia sau tipuri mai empatice, cu care se căsătoresc. S-au născut astfel familiile mixte, care sunt prigonite, pentru că reprezintă, de fapt, normalitatea”.



C.K. își trage sufletul: „Of, Doamne! Lesbianismul atât de prezent în rândul femeilor norvegiene, care preferă aventuri de o noapte, coroborat cu bărbații lor din ce în ce mai efeminați, a condus la una din cele mai mari rate ale divorțului din Europa, dar și la sinucideri, la comportamente deviante. Toate acestea se re-flectă în statisticile pesimiste, care prevăd că, în 2050, Norvegia va fi o țară alcătuită, în proporție de 90%, din homosexuali. Familiile compuse din astfel de oameni nu vor putea reprezenta niciodată baza unei societăți. Vor fi obediente sistemului care le-a permis, chipurile, să se exprime liber. Și, astfel, cu celula de bază a societății distrusă, cu capul de familie inexistent, e firesc că acest grup uman va fi mai ușor de manipulat și de condus”.



Marea păcăleală: sunt conduși de alții pe banii lor!

„Ceea ce este și mai revoltător abia urmează: această elită restrânsă, care ar fi controlată, de fapt, de Suedia, beneficiază de controlul asupra societății norvegiene, implicit de munca membrilor acesteia. Oamenii plătesc taxe uriașe către stat, inclusiv către Barnevernet. Sunt amăgiți că ei au grijă de viitorul copiilor norvegieni. Praf în ochi! Mare parte din bani intră în buzunarele acestei elite, iar viitorul nației lor este în ceață. Mai precis, la discreția altora. Deși pare o adevărată teorie a conspirației, ar trebui să privim puțin în urmă, la istoria Scandinaviei. Nu este un secret faptul că Norvegia a fost, în cea mai mare parte a existenței ei ca formațiune statală, la discreția Suediei sau a Danemarcei. Considerați un fel de iobagi, norvegienii au format, aproape tot timpul, un popor ușor de condus.



Românii au picat la mijloc

„Este trist faptul că familiile mixte - așa cum e și cazul familiei Bodnariu - au picat la mijloc în tot acest război: controlul societății norvegiene și, extins, al celei scandinave - pentru că mă îndoiesc că acest fenomen va viza doar Norvegia. Am uitat un amănunt, picant, de felul lui. Bugetul Barnevernet a ajuns să atingă, în 2014, conform datelor publicate de ziarele din Oslo, în jur de 550 de milioane de euro! Bine, suma e în coroane - se păstrează apa rențele. Se impune, însă, o întrebare: cine contribuie la acest fond și cine beneficiază, de fapt, de el? Răspunsul nu poate fi decât unul: norvegienii dau banii, iar acea elită controlată de suedezi, profită”. NOTĂ: Textul de mai sus ar trebui citit și înțeles ca o teorie a conspirației, și nu ca un adevăr absolut

Un nou caz sfâșietor zguduie Norvegia

C.K., tânăra română stabilită la Oslo, ne-a dezvăluit culisele unui caz dramatic consumat în urmă cu două zile în Norvegia: „Ultima acțiune în care a fost implicat și serviciul Barnevernet a revoltat toată țara. Ce s-a întâmplat? Un cuplu de norvegieni a rămas fără copilașul de câteva luni. Când au venit să-l ia, copilul era îmbrăcat subțire, iar tatăl, disperat când și-a văzut copilașul scos afară, în frig, așa sumar îmbrăcat, a alergat după acei oameni și a aruncat o hăinuță pe bebeluș, pentru a nu îngheța de frig. Cineva a filmat scena, a urcat-o pe internet, iar în doar două zile a strâns 200.000 de vizualizări. Din păcate, acel videoclip nu mai poate fi găsit, a fost șters”.

Curs despre sinuciderile copiilor sub 7 ani

Paranoia generată de acțunile Barnevernet se pare că a atins cote greu de imaginat în Norvegia. Potrivit sociologului C.K., la Universitatea din Oslo se predă, mai nou, un curs cu o temă morbidă: Sinuciderile copiilor sub 7 ani. „Au fost cazuri când asemenea copii au recurs la gesturi extreme. Este vorba despre acei micuți dați spre adopție familiilor-surogat. Probabil n-au reușit să se adapteze la noul climat și au clacat. Prin acest curs, norvegienii vor, probabil, să înțeleagă mai bine fenomenul, pentru a-l putea stopa”.
Schema conspirației
O elită, dirijată de o familie suedeză putred de bogată, controlează Barnevernet (Serviciul Social de Protecție a Copilului din Norvegia)
Această elită dispune distrugerea ideii de familie prin promovarea agresivă a homosexualismului și a hedonismului, dar și prin separarea copiilor de părinți
Odată celula de bază a societății distrusă, grupul uman în sine rămâne la cheremul acestei elite, care-l manipulează după bunul plac
Impunerea, cu ajutorul statului norvegian, unor taxe uriașe cetățenilor dezbinați, duce la îmbogățirea elitei și la subordonarea populației autohtone
De remarcat că familiile mixte (vezi cazul Bodnariu) au picat la mijloc în acest război scandinav cu mize uriașe



Tag-uri:

ANALIZĂ 2008 vs. 2015 Similarităţi între situaţia economică de dinaintea izbucnirii crizei din 2008 şi cea de acum

Cello

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Dezmembrarea Federaţiei Ruse: avantaje şi dezavantaje


Dezmembrarea Federaţiei Ruse: avantaje şi dezavantaje

Dezmembrarea
Federaţiei Ruse: avantaje şi dezavantaje
Dezintegrarea Federaţiei Ruse nu va duce la haos. Dimpotrivă, potenţialul economic al noilor state va asigura populaţiei din majoritatea noilor state o viaţă decentă, iar capacitatea elitelor regionale de a institui un control va asigura ordinea, se arată într-o analiză a portalului ucrainean Businessviews.
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Clasamentul universităţilor care i-au girat pe puşcăriaşii „academicieni“. Topul Ruşinii - Sursă : Adevărul.ro

Category Archives: Analize -Sursă : Flux24

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html


Category Archives: Analize











Reuters dezvăluie ce se află în spatele implicării Germaniei în criza refugiaților

Mai multe detalii

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...