Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 1 august 2015

Olteanu (BNR): Comitetul National nu va face recomandari Parlamentului sau presedintelui României

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 Ziare.com

Olteanu (BNR): Comitetul National nu va face recomandari Parlamentului sau presedintelui României

Sambata, 01 August 2015, ora 11:45

Olteanu (BNR): Comitetul National nu va face recomandari Parlamentului sau presedintelui RomanieiFoto: bnro.ro
Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala nu va face recomandari Parlamentului sau presedintelui Romaniei, iar recomandarile facute Guvernului nu este obligatoriu sa fie puse in aplicare.
Precizarile au fost facute, vineri seara, de Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, intr-o emisiune la  Realitatea Tv.

"Comitetul National nu face recomandari Parlamentului sau presedintelui Romaniei. Face recomandari sau ii avertizeaza pe membrii sai - BNR, ASF, Guvern", a declarat Olteanu.

Oficialul BNR sustine ca recomandarile nu sunt "obligatoriu a fi executate, puse in aplicare. Cel care primeste recomandarea are obligatia de a aplica recomandarea sau de a explica de ce nu o pune in aplicare. BNR nu are, intamplator, majoritatea in comitet", a declarat Bogdan Olteanu.

Este vorba despre un comitet care face recomandari si cere explicatii, in cazul in care aceste recomandari sunt refuzate. Pe scurt, comitetul va obliga la dialog si responsabilitate, a explicat Olteanu.

Intrebat daca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedinte al acestui comitet, nu va deveni automat si un supra-sef al Guvernului, Bogdan Olteanu a explicat:

"O ba da, prim-ministrul va spune ca a luat act si va pune in aplicare sau va explica de ce nu pune in aplicare. Va fi unul care te trage la raspundere".

Ce este Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala


Guvernul a aprobat, in 22 iulie, infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala, un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar national, iar presedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR.

Potrivit proiectului, se va constitui Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala din reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului, si va functiona ca structura de cooperare inter-institutionala, fara personalitate juridica, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudentiale la nivel national.

Presedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR si organismul decizional al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala va fi Consiliul general, format din noua membri: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori si economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei; presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de primul-ministru. Deciziile Consiliului general sunt adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, iar, in caz de egalitate de voturi, presedintele are vot decisiv. Membrii Consiliului general nu vor fi remunerati pentru activitatea desfasurata.

Ce trebuie sa faca acest Comitet


Principalele atributii ale Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala sunt:

- elaborarea strategiei privind politica macroprudentiala;
- colectarea si analiza informatiilor, precum si identificarea, monitorizarea si analiza riscurilor sistemice la adresa stabilitatii financiare;
- identificarea institutiilor si structurilor sistemului financiar relevante din punct de vedere sistemic;
- emiterea de recomandari si avertizari in vederea prevenirii sau diminuarii riscurilor sistemice la adresa stabilitatii sistemului financiar national si monitorizarea implementarii acestora;
- emiterea de recomandari sau avertizari pentru asigurarea implementarii recomandarilor sau avertismentelor Comitetului European pentru Risc Sistemic;
- monitorizarea implementarii recomandarilor Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) si a masurilor adoptate la nivel national ca urmare a recomandarilor si avertizarilor emise de CERS;
- emiterea de recomandari pentru asigurarea punerii in aplicare la nivel national a regulamentelor, deciziilor, recomandarilor, orientarilor, ghidurilor emise in domeniul supravegherii macroprudentiale, adoptate la nivelul UE si emiterea de opinii consultative in domeniul sau de competenta.

In plus fata de aceste atributii, Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala va avea responsabilitati si in ceea ce priveste coordonarea gestiunii crizelor financiare in sensul emiterii de recomandari in vederea stabilirii masurilor necesare pentru reducerea riscului de contaminare in cazul in care unul sau mai multi participanti la sistemul financiar se confrunta cu dificultati care au impact sistemic, precum si a monitorizarii implementarii acestora.

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...