Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 24 iulie 2010

Ziarul Cuget Liber Constanta - Hotel Palace, creaţie monumentală în stilul Rivierei franceze

Photo :rezervarihotel.ro
Ziarul Cuget Liber Constanta - Hotel Palace , Creatie monumentală version stilul Rivierei franceze

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html



Hotel Palace , Creatie monumentală version stilul Rivierei franceze
Violeta Pavelescu


Continuăm campania „Luaţi-i Peninsula lui Mazăre” prezentând, astăzi, istoricul Hotelului Palace

În 1912, terenul pe care se va proiecta şi construi Hotel Palace se afla în proprietatea doamnei Movilă. Aflăm, din lucrarea „Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii” (vol. II, editura Arcade, 2006), realizată de dr. Doina Păuleanu, că hotelul a fost construit conform unui contract de concesionare semnat între primărie şi baronul Edgar de Marçay, căruia i s-a substituit, ulterior, Societatea Marilor Stabilimente din Constanţa, cu sediul în Bucureşti. Societate care, la 28 martie 1912, comandă arhitectului E.P. Goué proiectul spaţiului de pe strada Remus Opreanu.

Hotelul este inaugurat în 1914, având, de la început, luxul pe care îl impunea categoria din care făcea parte. Conform ziarului „Conservatorul Constanţei”, din 13 iulie 1914, hotelul are „250 de camere, ascensorii la toate etajele. Baie pentru fiecare cameră. Lumină electrică. Calorifer. Salon de lectură. Terase. Restaurant de Prim Rang. Terasă pe acoperişul Hotelului. Direcţiunea Dlor Baroni Fraţii de Marcçay” (p. 93).

În 1915, proprietarii Hotelului Palace editează un ghid bilingv al Constanţei, prin intermediul căruia autoarea volumului „Constanţa 1878 - 1928” descoperă faptul că directorul hotelului era o femeie, pe numele Marie Antoinette Husser. Tot în acel ghid se specifică faptul că hotelul posedă fabrică proprie de gheaţă şi spălătorie electro-mecanică, bucătăria avea specific româno-francez, toate acestea la preţuri „din cele mai raţionale”.

Pe 26 octombrie 1915, în saloanele Hotelului Palace are loc un banchet organizat în cinstea oaspeţilor sosiţi la întrunirea „federaţiunii unioniste”. Unul dintre cei care au toastat a fost Barbu Delavrancea, care, aşa cum consemna ziarul „Dacia”, „şi-a exprimat marea sa satisfacţie pentru măreţia meetingului, mulţumind organizatorilor” (p. 95).

Ziarul „Victoria” arată că, pe 28 martie 1916, la Hotel Palace se instalează ministrul Germaniei, Von den Büsche, de unde urma să meargă la Techirghiol, pentru a se întâlni cu ministrul Austro-Ungariei, contele Czernin. Ziarul „Victoria” consemna: „Vorbindu-se de rostul lor acolo, mulţi au spus că au venit să comită şi alte murdării, iar alţii că au de gând să se spele…” (p. 96).

Pe 24 iunie 1928 se redeschide restaurantul „M.H. Husser - Hotelul Palace, Constanţa”. „Se servea zilnic „Table d’Hote şi a la Carte / Renumitele Bucătării Franceză, Română şi Greco - orientală / Specialităţi de Pescării şi Vinuri din renumitele pivniţe indigene şi franceze cu preţurile cele mai convenabile” (p. 96).

Societatea Marilor Stabilimente vinde hotelul la 8 mai 1928 avoca-tului Toma Boată, cu obligaţia ca acesta să-i achite datoriile. 11ani mai târziu, proprietarul, care mai avea încă de plătit datorii, ipotechează hotelul prin Societatea de Credit Financiar Urban Iaşi. Până în 1944, hotelul este rechiziţionat de germani, fiind folosit apoi de trupele sovietice. Pustiit, din 1957 serveşte drept spaţiu de cazare pentru mecanizatorii agricoli, iar din 1964, „un sordid imobil de locuit” (p. 96). Este refăcut şi funcţionează din 1972 ca hotel şi restaurant, fiind restituit, în prezent, proprietarului de drept.

Criticul de artă dr. Doina Păuleanu prezintă hotelul şi din punct de vedere al realizării arhitecturale: „Alcătuit din cinci, respectiv şase etaje la nivelul faţadei dinspre mare, hotelul este construit în stilul eclectic specific Rivierei franceze. Faţada principală, concepută simetric şi monumental, ca şi întreaga clădire de altfel, are ca element central intrarea, flancată de câte două console mari, prevăzute în partea superioară cu ghirlande de tip Empire. […]



Monumentalitatea sa impresionantă, de sorginte neoclasică pe filieră franceză, diversitatea citatelor (între care nu lipsesc cele art nouveau), bazate mai ales pe recuzita de tradiţie mediteraneană, i-au conferit, printr-un paradox posibil numai la Constanţa, apartenenţa la categoria modernităţii” (p. 93).


Constanta Cocheta! Partea1- 6 — By Alex


Constanta cocheta! Partea 1

istorie, z — By Alex on June 5, 2010 at 12:23 pm |

Incepem cu o serie de fotografii din timpul comunismului. Stiu ca a fost o perioada nasoala din anumite puncte de vedere, dar orasul arata foarte misto.

A se observa culorile parcurilor. Cred ca o plimbare prin oras in acea perioada iti dadea o stare liniste si relaxare.

Fantana de la Gara - 1978

Gara - 1963

Gara - 1966

Piata Unirii

Multumiri!

Related Posts with Thumbnails Tags: , ,

Constanta cocheta! Partea 2

istorie, z — By Alex on June 13, 2010 at 8:57 pm |

Continuam seria de fotografii cu Constanta asa cum multi nu stim. Era mai colorata, mai aerisita, mai occidentala.

Cazino - 1972

Piata Ovidiu

Plaja Modern - 1974

Edificiul roman cu mozaic - 1965

Multumiri!

Constanta cocheta! Partea 3

istorie, z — By Alex on June 25, 2010 at 2:26 pm |

Continuăm cu seria de poze făcut prin Oraş acum mulţi ani. Acum, cu toate că vremea e nasoală, ne mutăm în Mamaia. E mai bine acum ? Pare mai frumos în poze ?

Intrare Mamaia - 1978

Intrare Mamaia - 1978

Mamaia

Mamaia - 1967

Mamaia - Hotel Perla - 1971

Multumiri!

Related Posts with Thumbnails Tags: , ,

Constanta cocheta! Partea 4

istorie, z — By Alex on July 7, 2010 at 3:10 pm |

Cu siguranţă vă era doar de o serie de poze din Constanţa şi Mamaia de acum multă vreme. De data asta mne concentrăm atenţia pe câteva hoteluri!

Hotel Continental

Hotel Continental

Mamaia - 1980

Mamaia - 1980

Hotel Parc - 1981

Hotel Parc - 1981

Hotel Riviera - 1978

Hotel Riviera - 1978

Multumiri!

Related Posts with Thumbnails Tags: , , ,

Cocheta Constanta ! Partea 5

istorie, z - Prin Alex pe 17.07.2010 la 12:51 |

Probabil era dor de vara .O alta serie de poze din oras , din perioada lui de glorie !
Astăzi avem poze din Statiunea Mamaia şi doua simboluri ale Orasului .

Vila nr. 1 (sediul Radio Constanta) - 1980

Vila nr. 1 ( Sediul Radio Constanţa ) - 1980

Hotel Rex - ~ 1975

Mamaia - Hotel Perla - 1977

Statuia lui Ovidiu

Cazino - 1975

Related Posts with Thumbnails Tag-uri: , , , ,

S-ar putea să îţi placă şi:

S-ar putea să îţi placă Related Posts with Thumbnails
S-ar putea să îţi placă şi:

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Constanta Cocheta! Partea 6

Share |
Vineri, 23 Iulie 2010 | 13:00:43
constantablog.net



Tag-uri: constanta cocheta istorie
(100)

constanta_cocheta.jpgAm ajuns la partea 6 din Constanţa Cochetă. Azi, pentru că este foarte cald, mergem în Mamaia pentru a vedea digul de la Cazino, câteva hoteluri şi multe flori.



Constanta Cocheta! Partea 6

istorie, z — By Alex on July 23, 2010 at 12:59 pm | 126 views

Am ajuns la partea 6 din Constanţa Cochetă. Azi, pentru că este foarte cald, mergem în Mamaia pentru a vedea digul de la Cazino, câteva hoteluri şi multe flori.

Hotel Comandor si Amiral - 1981

Digul de la Cazino - 1981

Mamaia - 1970

Mamaia - 1978

Flori in Constanta

Related Posts with Thumbnails

Ultima sansa a PD-L


Ultima sansa a PD-L

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
"Sondajele de opinie exprima intr-un mod succint situatiile politice. Datele publicate azi (joi n.r.) de IPP nu fac exceptie. 12% pentru PD-L e traducerea situatiei pe care premierul Emil Boc o descria aseara (miercuri la TVR n.r.), spunand ca nu si-a luat concediu in ultimii doi ani. PD-L si Traian Basescu platesc mentinerea lui Emil Boc in functie."

Explicatia data de europarlamentarul PD-L Cristian Preda, pe blogul sau, rezuma magistral, pentru cei care vor sa vada adevarul drept in ochi, greseala fundamentala din cauza careia atat presedintele cat si principalul partid de guvernamant se afla in picaj.

Cei care refuza acest exercitiu neplacut se pot amagi in continuare cu decontul crizei. Dar pentru cei care il accepta, descoperirea si eliminarea cauzei prabusirii ar trebui sa fie primul pas, absolut necesar, dar nu suficient, pentru iesirea din situatia actuala.

Nimeni nu prea contesta faptul ca Emil Boc este un om onest, foarte muncitor si animat de cele mai bune intentii. Dar asta nu ajunge pentru a fi un bun premier si presedinte de partid. Pentru asa ceva e nevoie, mai ales in vremuri atat de grele, de calitati certe de lider, pe care domnia sa nu le are si pace.

Emil Boc este un premier si un presedinte de partid foarte slab, ezitant, lipsit de vana si, adesea, de curaj. Iar guvernarile sale de din 2008 au fost haotice si contradictorii. Asadar, PD-L nu deconteaza in primul rand criza insasi, ci felul in care guvernele Boc au abordat criza.

Principiile clamate in campanii, de la anticoruptie la anticlientelism au fost incalcate copios. Restructurarile si reformele promise si atat de necesare au fost amanate pana cand situatia a devenit disperata, iar acum sunt insailate pe genunchi, fara criterii si studii de impact. Ordonantele neconstitutionale au curs, economia nu a avut parte de nicio masura de sustinere, iar masurile de austeritate au fost gesturi disperate, nu parti dintr-un plan coerent si gandit in amanunt.

Toate acestea au generat un efect letal de nesiguranta si deriva, care s-a propagat atat in electorat, cat si in propriul partid.

Sondajul IPP ne arata ca PD-L a pierdut inclusiv o mare parte din electoratul sau traditional, apropiindu-se periculos de nivelul de la care a inceput marea ascensiune a lui Traian Basescu, in urma cu 10 ani. A pierdut foarte multi dintre oamenii care i-au votat de democrati de-a lungul timpului in numele unor principii clare si avand asteptari indreptatite, inselate acum in mod dramatic.

In interiorul PD-L, lipsa unui lider puternic si a unei directii certe se resimte intr-o indisciplina tot mai mare. In formatiunea recunoscuta drept cea mai disciplinata si mai coerenta, fiecare a ajuns sa interpreteze, in public, propria partitura, iar grupurile rivale se incaiera prin intermediul presei.

Pana acum, anvergura redusa a lui Emil Boc era compensata de autoritatea lui Traian Basescu. Insa presedintele se afla acum la capatul carierei politice, popularitatea sa este grav erodata, nu mai reprezinta o locomotiva pentru partid si tocmai de aceea si-a peirdut mult din autoritatea asupra acestuia. Declinul sau lasa insa un vid de putere resimtit acut la nivel de partid si guvernamental.

Una peste alta, PD-L are acum nevoie ca de aer sa promoveze un nou premier in fruntea unei noi echipe guvernamentale, care sa schimbe imaginea dramatica de nava aflata in deriva a partidului si a Executivului.

"Semnalul pe care il transmite IPP, de a carui corectitudine nu ma indoiesc, nu trebuie sa fie unul de alarma pentru Guvern, ci este unul de incendiu. Cand casa arde, nu trebuie sa stai sa mai dai cu aspiratorul! Trebuie schimbat Guvernul", spune Cristian Preda.

Termenul pe care l-a avansat Traian Basescu pentru o analiza a activitatii guvernamentale, 1 septembrie, pare, din acest punct de vedere, mult prea indepartat. Dar macar atunci, Traian Basescu ar trebui sa inceapa primenirea de la cel mai inalt nivel. Apoi, schimbarile ar trebui facute cat mai repede si la varful partidului. Altfel, procentul de acum al PD-L va parea, nu peste mult timp, o dulce amintire.
Sambata, 24 Iulie 2010, ora 06:31 Sursa: Ziare.com
Autori: Ioana Ene

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima