Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

joi, 19 noiembrie 2009

HotNews.ro - Mass media in alegerile prezidentiale din 2009 - "Unfriend" a fost ales cuvantul anului de New Oxford American Dictionary

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html


ANI a sesizat Parchetul in cazul rectorului Universitatii „Petru Maior” din Targu-Mures

de R.P. HotNews.ro
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Tirgu-Mures, in cazul rectorului Universitatii „Petru Maior” din Targu-Mures, Liviu Marian. ANI cere efectuarea cercetarilor privitoare la savarsirea infractiunii de conflict de interese, informeaza agentia, printr-un comunicat de presa.
Mass media in alegerile prezidentiale din 2009

Vantu, Voiculescu si TVR-ul lor

de Dan Tapalaga HotNews.ro
Am aflat-o miercuri seara de la Emil Hurezeanu, care s-a repezit sa-i raspunda lui Alexandru Sassu: daca Realitatea si Antena nu v-ar fi propus dezbaterea publica, TVR n-ar fi facut-o. Altfel spus: ideea unei dezbateri la TVR vine de la televiziunile lui Vantu si Voiculescu. Nu TVR murea de grija unei confurntari intre candidati, ci mogulii care nu mai reusesc sa-i adune pe candidati in studiourile lor. Realitatea si Antenele nu pot oferti garantii ca vor juca fair play, asa ca s-au gandit la un siretlic. Ii atragem la TV, ne bagam acolo moderatorii nostri iar spectacolul il preluam si noi, toata productia fiind pe bani publici.

de R.P. HotNews.ro

Calin Popescu Tariceanu
Foto: AGERPRES

Tariceanu: E posibil sa guvernam cu PDL, daca se gaseste o modalitate corecta de negociere

de R.P. HotNews.ro
"Da, e posibil sa guvernam cu PDL, dar putin probabil. (...) Daca se gaseste o modalitate corecta de negociere si discutii pe seama principiilor noastre de la care nu putem face rabat, orice discutie e posibila". Declaratia ii apartine fostului presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu. Aflat la Buzau, liberalul a evocat "experienta foarte trista cu Basescu si PDL" si si-a indemnat colegii de partid sa nu
documente

Terorismul electronic va fi combatut de un Centru National de Supercomputing in Romania

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Combaterea terorismului electronic si simularea proceselor complexe nucleare sunt cateva din atributiile Centrului National de Supercomputing (CNS), o noua institutie publica infiintata prin Hotarare de Guvern, a anuntat joi Ministerul Comunicatiilor. De altfel, luna trecuta, ministerul a lansat pe SEAP o licitatie de 1,6 milioane euro (fara TVA) pentru o platforma hardware care sa sustina mai multe aplicatii aliniate obiectivelor MCSI. Saptamana trecuta, ministerul a restructurat ASSI, operator national al sistemelor de guvernare electronica, atributiile fiind preluate de alte doua noi centre nationale.

"Unfriend" a fost ales cuvantul anului de New Oxford American Dictionary

de Roxana Bobolicu HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2009, 0:19 Actualitate | Internaţional

"Unfriend" a fost ales cuvantul anului 2009 de New Oxford American Dictionary, scrie Reuters. "Unfriend" este definit ca un verb care desemneaza inlaturarea unei persoane din lista de "prieteni" de pe o retea de socializare cum ar fi Facebook.

"Cuvantul este foarte folosit si are o potentiala longevitate" a declarat Christine Lindberg, lexicograf al programului dictionarului Oxford. "In contextul retelelor de socializare online, sensul cuvantului este inteles, astfel ca adoptarea sa ca forma verbala moderna este o alegere interesanta pentru cuvantul anului" a adaugat aceasta.

Verbul "unfriend' a fost ales dintr-o lista de cuvinte provenind din domeniul tehnologie, economic si politic.

Comentariul unui cititor: "unfriend" ?> A dezprieteni? :) Spune-ti parerea!


Citeşte mai multe despre

Raport: Tarile care se pregatesc de un razboi informatic

de Roxana Bobolicu HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2009, 23:02 Economie | IT

Potrivit unui raport publicat de compania McAfee, marti, mai multe tari sunt angrenate intr-un "Razboi Rece Cibernetic", adunand arme cibernetice, spionand si testand retele de internet, pregatindu-se sa inceapa un razboi pe internet, scrie CNN.

Tarile care se pregatesc de o ofensiva cibernetica, potrivit raportului, sunt SUA, Israel, Rusia, China si Franta.

Raportul "Virtually Here: The Age of Cyber Warfare" a fost realizat de Paul Kurtz, fost consilier la Casa Alba pe probleme de securitate, si se bazeaza pe interviuri cu mai mult de 20 de experti in relatii internationale, securitate nationala si securitate pe internet.

Dmitri Alperovitch, vicepresedintele centrului de cercetare a amenintarilor de la McAfee, a declarat ca "nu credem ca exista cazuri de razboi cibernetic. Tarile sunt reticente sa lanseze un astfel de razboi, intrucat un atac cibernetic major ar putea afecta semnificativ propria tara. Lumea este atat de interconectata in zilele noastre".

Cu toate acestea, compania McAfee sustine ca exista dovezi care indica o crestere a numarului de activitati de "inarmare" pentru un razboi cibernetic.


Citeşte mai multe despre

Nachman Meuman Drum Video Eli Katz- In memoriam Adrian Boldan

In memoriam ADRIAN BOLDAN !

Photo 1 of 1|Back to Album|Adrian's Photos|Adrian's Profile


Pe 17 noiembrie a murit lovit de o masina la Toronto, Adrian Boldan.
Sa-i fie tarina usoara!


Человек, как машина

Wow

פלאש סרטונים |מופע מדהים על במה במלון בלאז`יו לאס וגאס !!!~In ceruri lui Adrian Boldan~

פלאש סרטונים |מופע מדהים על במה במלון בלאז`יו לאס וגאס !!!

Adrian Boldan's Photos - Profile Pictures

Photo 1 of 1|Back to Album|Adrian's Photos|Adrian's Profile


Veste fulgeratoare

{Pe 17 noiembrie Adrian Boldan si-a gasit tragicul sfarsit la varsta de 65 ani intr-un accident. }

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
[~Colage Sile this Millennium~]

ממליץ לצפות במסך מלא
http://fun.mivzakon.co.il/flash/video/4254/מופע_מדהים.html


~In ceruri lui Adrian Boldan~



Ora Meduzei

[ în Pontul Euxin Darius pe racheta…
călare]

E privire MEDUZEI vie
E cîntec ..e prozodie
De St.O . Iosif…descîntec e
Arde ATHENA..
Cenuşă hîdă pune...
În loc de pădure.
Din Creaţia cu Arbore ,
Rîde>>>
Şarpele masonic .
Arde iar un petic
Din Heaven virtual
Creat de Athena-n mental
Piatră şi templu ruină .
In mintea bellă
Un monstru doarme.
Noapte cu noapte
Ne întoarcem in piatră.
Torsul de rocă vălurit e
Sub privirea Meduzei.
Cea magică stană de piatră
E Darius printre zei !
Perseu cu scutul lui Hegel
Se apropie dialectic monstrul
Ce doarme cu văzul stins,
Privind prin gîndirea de sfinx.
Ce se gîndeşte pe scut ?!!!....
Nadă aruncă Meduzei în somn,
Pereseu prinde-n oglida
scutului hegelian pe “DARIUS,
MEDUZA,DOUĂ SCLAVE”,
Vraji, iubiri ,norocul si veselia meduzei... “
S-a stins Meduza” dulcea amantă
Din versul lui Iosif Şt. O…
E piatră din nou –n- nou -ce-ncepe-n-rit
Şi Peresus zis David e mort .
O!...
Capul Gorgonei se arătă proteic
In Pontul Euxin e prezent vălurit,
În unde...
Pare că e însuşi Zeul
Din cerc înmulţit
Doar o privire...

[ de Sile this Millennium]

In memoriam..........



[Inmormintarea va avea loc joi, 19.11.2009, orele 19.30, la Ierusalim, cimitirul de pe Har Hamenuchot.]




Nòsti lengo soun sorre…

Nòsti lengo soun sorre
{~Collage Sile this Millennium~}
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
AlterMedia România (fondată 2002):
"Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona" (A. Einstein)

November 14th, 2009 /


Trimite prin email Print This Post

Adrian Irvin Rozei

[alte articole din rubrica "Secante romanesti]

Secolul XIX a fost numit deseori secolul renaşterilor naţionale. După sute de ani în care popoarele Europei au trăit sub autoritatea a cinci sau şase mari imperii, trezirea conştiinţei naţionale a făcut ca neamurile să ceară recunoaşterea, mai întâi ca naţiune şi apoi, ca stat.

Prima manifestare a acestei voinţe a reprezentat-o promovarea limbilor regionale, un exemplu fiind mişcarea de renaştere a limbilor din sudul Franţei, occitana şi provensala.

În Evul Mediu, după o perioadă de adevărată glorie literară, limba occitană, graiul trubadurilor şi faimoaselor cours d’amour, a fost eliminată de limba oïl, venită din nordul Franţei. În principiu, limba d’oc corespunde celei vorbite în Evul Mediu la sud de Loara, neexistând însă până astăzi o delimitare efectivă a graniţei sale nordice.

Occitanie 001_resize
Teritoriul traditional al limbii Oc, rascruce de drumuri a lumii latine europene

În mod formal, se consideră că limba d’oc, atestată pentru prima oară într-un document în anul 1291, era vorbită în zona ce se întindea la sudul unei linii imaginare ce pleca de la estuarul Girondei, urca spre nord, pentru a îngloba regiunile Limousin şi Auvergne, şi cobora apoi la Briançon, până la frontiera italiană. Langue d’oc apărea în sudul Franţei, în timp ce langue de si era cea vorbită în Italia, denumirile diverse venind de la modalitatea de a spune oui (da).

Limba d’oc se poate lăuda cu vechi titluri de nobleţe. Creaţie a trubadurilor, Academia din Toulouse, fondată în 1323, era instituţia ce distribuia, în fiecare an, cu ocazia aşa-numitelor „Jocuri florale“, premii pentru poezie. Purta denumirea de „Colegiul ştiinţei vesele“ şi era recunoscută datorită recompenselor sale sub forma unor flori de aur sau argint, cu care îi onora pe poeţii ce scriau în langue d’oc.

Începând din anul 1694, odată cu reorganizarea acestor jocuri, sub influenţa regiunii nordice, singura limbă admisă a devenit langue d’oïl, franceza actuală. Suprimată în timpul Revoluţiei franceze, Academia Jocurilor Florale, de fapt cea mai veche societate literară europeană, a fost reînfiinţată în 1806.

În ciuda eforturilor diferiţilor poeţi ai secolelor XVI, XVII şi XVIII, limba occitană a rămas marginală, nereuşind să se impună cu adevărat în marea literatură. De abia în secolul XIX, sub influenţa renaşterii naţionalităţilor, dar şi, în mare măsură, datorită activismului şi reputaţiei lui Frédéric Mistral, limbile din sudul Franţei, provensala şi occitana, au început să aibă o rezonanţă literară europeană, generând mişcarea literară denumită félibrige.

Numele acestei şcoli provenea de la termenul provensal félibre, tradus de Mistral prin „doctor al legii“ (în franceza “docteur de la loi”) şi interpretat ca „poet sau prozator de limbă d’oc“. Scopul instituţiei era conservarea şi curăţirea vechii limbi, voinţa iniţiatorilor ei fiind să contribuie astfel la renaşterea culturii tradiţionale din sudul Franţei.

Sărbătorile, organizate iniţial de provensali şi catalani, cărora li s-au adăugat apoi şi celelalte „vorbiri latine“, au început să cunoască un răsunet continental.

Începuturile se leagă de anul 1869, când, printr-un înflăcărat discurs, Mistral onora popoarele latine: „Ridic paharul în cinstea Cataloniei, sora noastră!, a Spaniei, prietena noastră! şi a Franţei, mama noastră!“

Câţiva ani mai târziu, în 1876, la Avignon, s-a decis ca, o dată la patru ani, să se organizeze, în cadrul acestor „Sărbători latine“, Les Grands Jeux Floraux. Cu acel prilej, a fost ales ca sediu al primei manifestări, ce urma să aibă loc peste doi ani, oraşul Montpellier. Poetul catalan Albert de Quintana a oferit chiar şi o cupă de argint – marele premiu revenit câştigătorului concursului de poezie.

Din 1878, toate „popoarele romane“ au fost invitate să participe la aceste sărbători. În acel an, s-au înscris 56 poeţi din diferite ţări de limbă latină, printre care şi trei români: un candidat anonim din Târgu Mureş, Romulus Scriban din Galaţi şi Vasile Alecsandri, cu a sa Odă gintei latine. Limba statului român, aflat în plin război de independenţă, îşi marca prima participare printr-un excepţional succes: Vasile Alecsandri câştiga premiul I, iar gălăţeanul Scriban, premiul III.

Sărbătorile desfăşurate la Montpellier au reprezentat pentru politicienii şi oamenii de cultură români ocazia perfectă a stabilirii de strânse legături cu mişcarea felibreană. Scrisori, discursuri, telegrame, omagii au fost schimbate între cele două ţări. Inclusiv la banchetul care a închis seara festivităţilor, încercând să suplinească lipsa concurenţilor noştri, prinşi în ţară de situaţia de război, s-a citit telegrama celor 21 deputaţi români adresată „fraţilor latini“, ce conţinea invitaţia unei vizite la Bucureşti, în septembrie 1879.

regina felibrilor 001_resize
Costumul traditional occitan, purtat de una dintre ultimile "Regine ale Felibrilor"

În ţară, revista Convorbiri literare, din 1 iunie 1878, comenta strălucitul succes: „Griviţa şi Montpellier sunt astăzi două nume inseparabile şi tot atât de dragi Românilor, pentru că reprezintă două victorii strălucitoare prin care Românii au afirmat dreptul şi voinţa lor de a exista.“

Proclamarea ca regat a României, în 1881, a devenit o nouă ocazie pentru manifestarea legăturii dintre limbile latine. Oda scrisă cu acel prilej de poetul irlandez W. C. Bonaparte-Wyse şi intitulată On occasion of Roumania constituting himself as a kingdom (Pentru celebrarea constituirii regatului României) a fost tradusă atât în franceză, cât şi în provensală.

Tot în aceeaşi perioadă, începeau şi recunoaşterea şi promovarea macedo-românei, mai ales prin intermediul traducerilor din limba provensală sau prin reprezentaţia dată pentru susţinerea şcolilor primare din Macedonia, la 5 iunie 1881, la Teatrul Roman din Montpellier.

Momentul culminant al relaţiilor provensalo-române a fost marcat însă de manifestările din 1882. „Jocurile florale“ din acel an s-au desfăşurat atât la Montpellier, cât şi la Forcalquier, Gap şi Albi. De astă dată, Vasile Alecsandri nu a mai lipsit. La 7 mai 1882 a fost primit cu mari onoruri în gara din Montpellier. Cu acel prilej, în cadrul Cours d’amour de la Clapiès, poetul român şi-a declamat poezia Ronsard la Toulouse, în care povestea:

„El spune’n limba cea divină
Cum pe când Franţa era’n valuri,
Străbunu-i, Banul Mărăcină,
Născut pe-a Dunării verzi maluri
Veni pe-un zmeu călare
S’ajute’n lupta mare
L’a Franţei salvare”

În discursul ocazionat de deschiderea noilor „Jocuri florale“, Alecsandri compara evenimentul cu renumitul pelerinaj la Mecca: „Occidentalii de rasă latină fac pelerinajul în Provenţa, pentru a se închina pe altarul poeziei…“

Sărbătoarea a reprezentat şi prilejul întâlnirii efective dintre bardul de la Mirceşti şi F. Mistral, cei doi rămânând de atunci prieteni pe viaţă. Opt ani mai târziu, francezul îşi nota în memorii: „Moartea lui [Alphonse] Daudet şi moartea lui Alecsandri m-au emoţionat până la lacrimi, deoarece am pierdut prieteni adevăraţi.“

În 1883, informaţi despre opera poetică a reginei Elisabeta a României, scriitorii din Languedoc i-au propus acesteia să prezideze viitoarele sărbători provensale. Aflată în voiaj în Germania, regina ce semna sub pseudonimul de Carmen Sylva le-a transmis un mesaj de mulţumire, regretând că nu putea participa. În ziua decernării premiilor, a reuşit însă să-şi facă simţită prezenţa, trimiţând o ramură de lauri, culeasă tocmai de pe mormântul lui Virgiliu, din Italia.

De altfel, legăturile dintre Carmen Sylva şi poeţii felibreeni au continuat şi în anii următori. Dacă poeziile reginei au fost traduse în limba provensală, Elisabeta a decorat, la rândul ei, cu medalia Coroana României, pe diferiţi literaţi, printre care pe însuşi Mistral, dar şi Bonaparte-Wyse sau Romanelli. Dintr-un articol publicat în acea perioadă de Le Petit Marseillais (Micul Marsiliez) şi intitulat chiar La Reine des Félibres (Regina felibrilor), ca răspuns la o scrisoare a reginei române, în care Elisabeta afirmase că dorea să fie „regina unei Republici“, autorul, Clovis Hugues, pe un ton dulce-acrişor, exclama: „Ah! Majestate, majestate! Dacă aţi dori, ce Republică am face împreună!“

În acelaşi penultim deceniu al secolului XIX, Carmen Sylva invita diferiţi oaspeţi francezi la Sinaia, printre care se numărau şi F. Mistral şi A. Daudet. Pentru a le îndulci călătoria, dificilă, după cum reiese din plângerile lor, le prezenta unele dintre colţurile de rai ale României: „Vă asigur că nu mai este nevoie de mult curaj pentru a întreprinde voiajul în România, mai ales când ştii că vei găsi o natură bogată şi impunătoare după oboseală, un castel căruia nu-i lipsesc decât câteva secole pentru a te face să visezi, şi un mic cerc de admiratori, care nu aşteaptă decât să vă ridice în slăvi!“

În 1885, Vasile Alecsandri devenea ambasadorul României la Paris. Iar sărbătoarea anuală a Societăţii Felibrilor din capitala Franţei era programată pentru data de 25 mai, la Sceaux, sub preşedinţia poetului român. Decesul marelui scriitor Victor Hugo, la 22 mai, l-a determinat pe Alecsandri să amâne manifestările, telegrafiindu-i în acest sens şi lui Mistral. În schimb, s-au ţinut festivităţile programate în Midi.

Tragica pierdere a literelor universale a fost omagiată şi de grupul studenţilor români din Montpellier, care a decis trimiterea unei coroane de flori la funeralii, depusă de câţiva dintre ei. În telegrama adresată guvernului francez, Alecsandri îi deplângea dispariţia: „Moartea lui Victor Hugo, […] a fost din plin resimţită de România întreagă.“

Câteva zile mai târziu, la 7 iunie, au fost reluate şi manifestările programate la Sceaux, prilej cu care Mistral îi saluta „pe toţi fraţii din Paris, pe toţi Românii din România…“

France Latine 001_resize
Editia 1991 a revistei "France Latine" consacrata legaturilor intre limbile româna si Oc

Un alt eveniment, de astă dată politic, din 1894, lega din nou lumea poeţilor din sudul Franţei cu România. Celebrul proces al Memorandiştilor l-a inspirat şi pe Ch. Gros, autorul unei poezii de protest adresate împăratului Franz Josef, iar toate creaţiile concepute în semn de solidaritate au fost apoi strânse, de V.A. Urechia, în albumul Voci latine.

În deceniile următoare, numeroase traduceri în limba provensală ale unor articole, conferinţe, discursuri, studii au marcat permanenta legătură occitano-română. Din păcate, cu vremea, importanţa acestui tip de manifestări a cunoscut o diminuare.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un grup de intelectuali români din Montpellier a încercat să reînvie vechile relaţii culturale dintre cele două zone, publicând, în limba română, câteva studii despre literatura occitană, studii ce au fost reluate, în anii ’50, de unele reviste literare din ţară.

Amintirea tradiţiilor literare languedociene a persistat însă în subconştientul intelectualilor români, Astfel, o epigramă, în stilul lui Păstorel, circula în perioada interbelică, referindu-se la voiajul unui personaj din lumea mondenă a României în sudul Franţei, care avea, se pare, obiceiuri ce pe atunci erau mai puţin publice decât astăzi:

„Qu’est-ce qu’il cherche dans le Midi
Conu’ Iorgu Iamandi ?
Es-ce qu’il cherche des „Cours d’amour”
Ou l’amour du… cur ?”

Cât despre viitorul acestei prietenii devenită seculară, lăsăm ultimul cuvânt poetului E. Jouneau, care spunea la 1884 în poezia sa „Prouvènço e Roumanìo”:

„Li pople s’amaran, li pople saran libre,
Quand je diran enfin, coume fan li felibre,
Qu’es de pas e d’amour que vièu la liberta”.

Adrian Irvin Rozei, Montpellier, iulie 2001

1 Star

Presa din Rusia nu sufla o vorba despre vizita lui Geoana la Moscova

Presa din Rusia nu sufla o vorba despre vizita lui Geoana la Moscova

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
{~Collage Sile this Millennium~}
Se preiau doar informaţii din ziarele româneşti

Presa din Rusia nu suflă o vorbă despre vizita lui Geoană la Moscova

Mircea GEOANĂ

Mircea GEOANĂ
Presa din Rusia a fost zgârcită în comentarea subiectului „Mircea Geoană, în vizită la Moscova”, deşi liderul PSD şi candidat la preşedinţia României este preşedintele Senatului din România. Se poate spune chiar că nu prea se suflă o vorbă, fiind preferate doar preluari din presa română. Liderul PSD, Mircea Geoană (foto), a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizită privată la Moscova, unde s-a întâlnit în secret cu unul dintre consilierii preşedintelui Medvedev, scrie - ca exemplificare - publicaţia rusă Dniester.ru (http://dniester.ru/). Potrivit ziariştilor ruşi, întâlnirea a fost aranjată de Boris Golovin, un om de afeceri din Rusia, care are interese în domeniul energetic din România. Boris Golovin este, potrivit ziariştilor ruşi, ex-ofiţer GRU . De subliniat însă că presa din Rusia relatează informaţii despre vizita lui Geoană citând ziarele din România. Mai departe, arată presa rusă, cu toate că scopul era obţinerea unei întâlniri cu Putin sau cu Medvedev pentru sprijin, Geoană a reuşit să se întâlnească doar cu un consilier de la Kremlin. Potrivit aceleiaşi publicaţii, Golovin a negat orice legătură cu liderul PSD. „Cum aş putea avea legături cu Mircea Geoană? Eu nu cunosc nimic despre această întâlnire. De unde oare apar asemenea zvonuri?”, a spus Golovin ziariştilor ruşi.

Cine este Boris Golovin, presupusul intermediar al vizitei la Moscova

Potrivit unei anchete realizate în 2006 de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Boris Golovin se prezintă drept un fost membru al forţelor speciale ale armatei din fosta Uniune Sovietică (ex- ofiţter GRU). În România însă, Boris Golovin este reprezentantul firmei ruseşti Zoomar Engineering Company, firmă care face parte dintr-un consorţiu numit EM Alliance-Atom. În acest consorţiu, statul rus, prin firma TVEL Atomoenergomash, deţine 51% din acţiuni. EM Alliance-Atom este un gigant rusesc activ în domeniul energiei nucleare. În România, Golvin reprezintă interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi oligarhi ruşi. Golovin este asociat şi unul dintre administratorii firmei Global International 2000.Compania este unul dintre principalii furnizori de cărbune rusesc, printre clienţii săi numărându-se termocentralele de la Deva, Iaşi sau Suceava. Amintim că singura vizită oficială pe care Mircea Geoană a efectuat-o la Moscova a avut loc în septembrie 2008, în calitate de preşedinte al Comisiei de politică externă a Senatului.
Nicoleta BACIU

Traian BĂSESCU

Băsescu: Sassu, un „nou mogul”

Preşedintele Traian Băsescu a cerut TVRsă iasă imediat” de sub controlul lui S.O.Vântu şi Dan Voiculescu, iar preşedintelui TVR, Alexandru Sassu, să nu mai subordoneze televiziunea publică PSD, partidului condus [...]


Joi, 19 Noiembrie 2009





Chestiunea aromână şi „talibanii românofobi“


Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Română, le vorbeşte participanţilor la Congresul Aromânilor, desfăşurat la Tirana // Viorel Stănilă, ambasadorul României în Albania, a lansat către societăţile aromânilor un îndemn la solidaritate

„Chestiunea aromână” a fost pusă în discuţie cu maximă seriozitate la Congresul Aromâ-nilor, desfăşurat timp de două zile în capitala Albaniei, Tirana, pornind de la realitatea că ea a străbătut veacurile şi continuă să emane dispute care s-ar putea repercuta la nivel diplomatic.

Istoricii şi lingviştii au nenumărate argumente, acceptate de majoritate, pentru a susţine că aromânii sunt o parte a poporului român. Diversele societăţi şi fundaţii ale aromânilor aderă la această idee demonstrată ştiin-ţific, iar alocuţiunea preşedintelui Societăţii de Cultură Macedo-Română, Ion Caramitru, a arătat că înalte personalităţi ale societăţii româneşti s-au implicat, de-a lungul timpului, în susţinerea cauzei acestui „avanpost al românismului în Balcani”, cum îl numea Nicolae Bălcescu la 1848. Iar cauza era aceea a păstrării identităţii naţionale prin şcoli şi biserici aromâne.

Şi în prezent, statul român susţine cu fonduri minorităţile de aromâni din ţările balcanice, ca pe o componentă semnificativă a românilor de pretutindeni, fapt subliniat în repetate rânduri de reprezentanţii la congres ai Asociaţiei Culturale „Aromânii din Albania”. De fapt, este singurul sprijin pe care îl primesc, ei nefiind recunoscuţi decât ca „minoritate lingvistică” de statul albanez, deşi o reciprocitate ar fi de dorit, de vreme ce albanezii sunt recu-noscuţi ca minoritate naţională în România, au reprezentare în parlament şi primesc finanţare de la statul român.

„Talibani românofobi“

Problema care a apărut în ultimii ani şi contrazice toate faptele istorice şi ştiinţifice este pretenţia unei organizaţii a aromânilor de a se organiza ca minoritate în cadrul statului român, la fel ca maghiarii, armenii, grecii sau turco-tătarii, ceea ce ar conduce la obţinerea de fonduri din partea statului. Doar aceasta ar putea fi motivaţia pentru propagarea unei idei nesusţinută de vreun argument ştiinţific, idee care ar demola, de fapt, tot ceea ce aromânii ştiu despre istoria şi limba lor şi nu ar pune nimic în loc.

S-au rostit vorbe dure la congresul aromânilor, mesajul preşedintelui fundaţiei macedo-române din America de Nord conţinând chiar cuvinte ca „talibani românofobi, dizidenţi minoritari”, cu referire la cei care au pretenţia să reinventeze istoria.

Obiect de tranzacţie la nivel european

Un mesaj tot atât de grav, dar transmis în termeni diplomatici, a dat ambasadorul României la Tirana, E.S. Viorel Stănilă, care a îndemnat asociaţiile aromânilor să îşi urmărească perseverent şi solidar scopurile comune spre a contracara astfel acţiunea celor care lucrează pentru a li se substitui în reprezentarea aromânilor de pretutindeni. „Avertismentele sunt foarte serioase şi timp nu a mai rămas” a spus ambasadorul, lăsând să se întrevadă că interese mai mari ar fi în spatele acestor „rătăciri”. „Cauza aromânească ar putea ajunge obiect de tranzacţie la nivel european”, a mai precizat ambasadorul.



Albania during Communism

Nov. 1st, 2009

09:50 pm - Tirana 1970

source: Ylli numbers 2 and 12, 1970




Nov. 4th, 2008

12:17 am - Tirana city center from the air



Not the clearest photo, but the original was very small. It's an aerial view of Tirana's center, primarily the east side, looking west toward Skenderbeg Square. This was the primary shopping area of communist Tirana, with MAPO state stores in the three apartment buildings in the right/center of the photo, and other state-owned shops (there were no other kind) along the street running up and down in the center of the photo. The cirle at the bottom is now a market area, but collective farm markets were not allowed in Albania until the last few years of communist rule. In those years, the area had artisan workshops. The photo is from Ylli (The Star), December 1988.

Jul. 22nd, 2008

10:24 pm - Home Sweet Home



Inside an apartment from the communist years, from the book "Poem for the Albanian Woman" (with a heavy dose of propaganda in the introduction by Ismael Kadare's wife, Elena Kadare). It was published in 1972. Most of the photos were by Petrit Kumi.

Jul. 14th, 2008

05:20 pm - MAPO stores in Tirana



The main MAPO stores were in the ground levels of these Enver-era skyscrapers. MAPO was the state-owned chain of shops during the Communist years. It was an acronym for Magazin Popullore (People's Store). If anyone has close-up photos or interior views of these MAPO stores, please email me at alphistia@yahoo.com. Falemniderit.

Jul. 13th, 2008

12:44 am - Tirana from the Air





Two aerial views of Tirana from the communist era - the western residential area in color from 1961 (from Ylli August 1961) and again but in black and white in 1970 (from New Albania magazine in 1970)



An aerial view from New Albania magazine in 1970 of central Tirana - this was before the construction of the History Museum.

May. 7th, 2007

07:24 pm - Activist


Socialist Realism painting "Aksionisti" by Sali Shijaku.

Mar. 27th, 2007

03:44 pm - Tirana Mosque



Skenderbeg Square has the Ethem Bey mosque at its southern end. Even during the terrible years after 1967 when Hoxha banned religion completely, this mosque wasn't desecrated. It was open as a museum. Now it is both a monument and used again for prayer.

Mar. 9th, 2007

Mar. 6th, 2007

09:52 pm - Ammonia and nitrate production plant



I'm not sure where this factory was located. The photo comes from the book "Te Njohim Industrine Tone Kimike", by E. Shehu and R. Dhimitri, published in Albania in 1979. Like nearly all books published in Albania before 1991, the required quotation from Enver Hoxha appears on the first page of text. The rest of the book is a technical manual of some kind, with a few color photos such as the one above.

Mar. 5th, 2007

Mar. 4th, 2007

10:02 pm - Albanian Industry



Like all communist regimes, the Albanians up until 1991 prominently featured photos of industrial sites in their magazines, newspapers, and even postcards. This postcard is of an industrial area in the city of Korce. It was used by an ordinary citizen as a New Year's greeting card in 1979, with the handwritten text: "Gezuore Vitim e Ri 1980." (Happy New Year 1980).

I'll be adding several other similar images. Albanian born Arian sent me an email asking if I had any such pictures. He has a blog about Albanian design at http://tirana-idc.blogspot.com

Feb. 23rd, 2007

08:09 pm - Berat


a postcard I found in Albania. I don't know who painted it, but I think it is pre-1991.

Feb. 21st, 2007

07:57 pm - Road to Kruja



The road to Kruja is a long curving route through beautiful woods. In the distance, the town and the fortress.

Feb. 11th, 2007

02:18 am - Another view of Kruja



This is from the cafe of the Kruja Turizm hotel.

Feb. 7th, 2007

10:29 pm - Kruja



About an hour north of Tirana is the old town of Kruja. It is beautifully situated high up on the side of a mountain, and on clear days, the Adriatic can be seen. The national hero of Albania - Skenderbeg, had a fortress here and defended the country against the invading Turks. The ruins can be seen in the distance, and next to it is the impressive Skenderbeg Museum. The museum was designed by Enver Hoxha's daughter, Pranvera.

Jan. 24th, 2007

10:22 pm - Tirana University area and Blloku


(source: Tirana, 1990 photoalbum)

This view is the southern part of central Tirana, looking north toward Skenderbeg Square. The tower in the distance is the Tirana International Hotel. In the forground, the distinctive main university building is seen from the back. To its right are the Archaeology Museum and the Palace of Congresses. A bit further north, the pyramid shaped building is the former Enver Hoxha museum. On the left side of the photo is the Blloku area, which had the villas and apartment houses of high Party officials. Actually the villas of both Hoxha and Mehmet Shehu can be seen. The Central Committee building is the block amidst on the trees inthe center of the photo, just down that street (closed to all but VIPs) was the ostentatious villa of Mehmet Shehu (second in command who committed suicide, or some say -- was murdered in 1981). A bit further on, the squarish wing of Enver's compound can be seen. Now these buildings are surrounded by skyscrapers.

Jan. 23rd, 2007

10:59 pm - Pogradec



Aerial view of the town of Pogradec on Lake Ohrid. Postcard dates from the 1960s, probably.

Jan. 22nd, 2007

09:45 am - Tirana Government Buildings



This is the southern part of the main boulevard of Tirana. In the distance is the University building. In the foreground are various government buildings, constructed in the 1930s. Even today with the heavy traffic, the trees along this street are beautiful and a walk here is a nice antidote to some of the more overwhelming parts of urban Tirana. This is a postcard from the late 1950s.

Jan. 20th, 2007

01:02 pm - Kinkaleri


(source: "Human Rights in the People's Socialist Republic of Albania" vy Minnesota Lawyers International Human Rights Committee, 1990)

More or less the same view as the painting in the last entry, but taken during the late 1980s. The photographer is unknown, but this kind of photo from Albania was very rare. A large crowd of people are waiting in line to get into a fruit and vegetable store. Next to it, is a store marked "Kinkaleri", a kind of mini-variety shop.

01:30 am - Tirana painting



Postcard of painting by Albanian artist M. Arapi. The view is from the market toward Skenderbeg Square. Older buildings are in the foreground, surrounded by modern blocks that had some of Tirana's larger stores in their ground floors.

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Înapoi în viitor