Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 26 mai 2015

ANDRE RIEU - BOLERO - with DREAM HORSES



http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Adriana Săftoiu, despre cel mai urât gest al lui Traian Băsescu față de ea - DIGI24HD


Adriana Săftoiu, despre cel mai urât gest al lui Traian Băsescu față de ea

 

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Adriana Săftoiu, despre cel mai urât gest al lui Traian Băsescu față de ea

De mai bine de 24 de ore, toată lumea vorbeşte despre o carte. Povestiri şi dezvăluiri de la palat care ne transformă într-o ţară de lectură. Adriana Săftoiu scrie „Cronica de la Cotroceni” şi îşi aminteşte acolo întâmplări care stârnesc mari controverse. Cele mai mari sunt legate de serviciile secrete. Despre cine le conducea, de fapt, când Traian Băsescu era preşedinte. Şi despre iminenţa unei numiri care, dacă nu ar fi fost oprită la timp, ar fi provocat un scandal uriaş:


„Pe culoarele intelligence se spunea că, de fapt, cei care conduceau cele două instituţii erau Silviu Predoiu la SIE şi Florian Coldea la SRI. Sigur e că amândoi reuşiseră să-i fie pe plac preşedintelui. Într-un timp record, fuseseră preferaţi mai mult decât şefii de drept. Dacă nu se întâmpla fuga printre oi a lui Omar Hayssam, de la finele lui iunie 2006, Timofte şi Fulga ar fi putut să rămână în funcţii fără probleme. Păreau a fi cea mai bună acoperire pentru colaboratorii reali ai Preşedintelui.
21 septembrie 2006. Ora 6 dimineaţa. Ziariştii sunt deja pe aeroport. Preşedintele face o scurtă declaraţie şi urcăm în aeronavă. Plecăm într-o scurtă vizită în Germania. Începe decolarea. Preşedintele mă informează că i-a lăsat lui Ştefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor şefi de Servicii. „După ce le trimite la Monitorul Oficial, să anunţi presa”. Când îmi spune numele celor doi, rămân uluită: Coldea şi Predoiu. Îi replic că nu e în regulă. Îi reamintesc că, odată intraţi în structurile NATO ne-am asumat obligaţia demilitarizării acestor Servicii. S-a iritat şi mi-a spus că e o prostie condiţionarea. Deşi e limpede că nu îi face plăcere discuţia, îi cere STS-istului să-i facă legătura cu Ştefan Deaconu. Într-un final, Ştefan răspunde. Nu e nici ora 7 dimineaţa. Îi cere să oprească trimiterea datelor la Monitorul Oficial.
Numirea şefilor de Servicii e un capitol care a fost folosit într-un mod neaşteptat de Preşedinte. Afirmaţia că sufleţelul meu şi-a dorit soţul şef la SIE a fost şi a rămas cel mai urât gest al lui Traian Băsescu faţă de mine. Nu doar că nu era adevărat, dar încercarea de a mă decredibiliza a avut efect de bumerang. Acesta era criteriul de a numi oameni importanţi în stat? Ce vrea un sufleţel? Nu mă aştept ca Traian Băsescu să îşi facă o introspecţie atât de onestă, încât să recunoască faptul că acest criteriu, sufleţelul, nu îi fusese impus de nimeni, ci doar de calculele sale”.
Citiți și:
Adriana Săftoiu: „Traian Băsescu și Elena Udrea se comportau ca doi adolescenți pe care nu trebuie să îi prindă mama”
Adriana Săftoiu, despre Traian Băsescu: Mult prea repede și-a dorit să fie adulat. Era extraordinar de schimbător
Adriana Săftoiu: Traian Băsescu a cerut dosarul meu medical. Nu cred că s-a oprit la mine, acesta este sistemul din România
Reacțiile lui Traian Băsescu și Elena Udrea la dezvăluirile Adrianei Săftoiu
Traian Băsescu: Serviciile, sub un fals control civil 
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

Analist de la Chisinau: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala -Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012 - Sursa : Ziare.com


Analist de la Chisinau: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala

 Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

 - Sursa : 

Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 
Ziare.com

Analist de la Chisinau: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala

Analist de la Chisinau: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondialaFoto: Arhiva Facebook/Petru Bogatu
Descoperirea jafului de un miliard de dolari, manifestatiile pentru Unire sau expulzarea lui George Simion sunt doar cateva dintre evenimentele recente care au aratat ca cetatenii moldoveni devin tot mai activi si hotarati sa ceara socoteala politicienilor pentru neregulile din tara vecina.
Analistul Petru Bogatu, un fin observator al vietii politice de la Chisinau, Moscova si Bucuresti, a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca "revolta populara creste exponential si are capacitatea sa se transforme intr-un tsunami care va matura scena politica moldoveneasca".

Divizati in continuare intre Romania si Rusia, intre Est si Vest, moldovenii lasa deoparte astfel de divergente si se unesc in cauze ce tin de viitorul tarii lor. Iar adeptii curentului unionist sunt tot mai multi, "sentimentele nationale fiind intarite de experienta europeana a multor cetateni", a mai remarcat analistul.

Petru Bogatu este jurnalist, analist politic, scriitor si profesor universitar. Alaturi de alti sase experti din Romania, Olanda si Republica Moldova, a scris "Revolutia Twitter, episodul intai: Republica Moldova" - o sinteza a protestelor anticomuniste din aprilie 2009.

Mai multe manifestatii stradale importante au avut loc in Republica Moldova in ultima perioada. Ce ii nemultumeste pe moldoveni?

Cand e vorba de cetatenii Republicii Moldova, trebuie sa nuantam lucrurile. Societatea de la rasarit de Prut e divizata pregnant pe linia de fractura geopolitica Est - Vest. Toata lumea, chiar prin forta lucrurilor, este pusa in situatia sa aleaga intre Europa si Asia, Intre Romania si Rusia. Pana si cei care par lipsiti de constiinta politica sau de o elementara preocupare politica se vad siliti sa parieze pe una din cele doua optiuni. Iata de ce si nemultumirile sunt diferite.

Totusi, la finele anului trecut, s-a intamplat ceva care a legat segmente adverse ale societatii. Jaful de miliarde din banci a avut efectul unei case incendiate si cuprinse de flacari sau al unui cutremur devastator care ii obliga pana si pe oamenii care se dusmanesc de o viata sa se uneasca pentru a supravietui. Impresia mea e ca autoritatile subestimeaza valul protestatar pe care l-a starnit aceasta talharie. Revolta populara creste exponential si are capacitatea sa se transforme intr-un tsunami care va matura scena politica moldoveneasca.

Deseori s-a strigat Unire, iar acum ceva timp a avut loc cel mai mare mars unionist din ultimii ani, poate chiar de la infiintarea ca si stat. Cum ar trebui sa interpreteze aceste mesaj autoritatile de la Bucuresti? Dar partenerii europeni?

Problemele interne, dar si pericolul extern accentueaza tot mai presant nevoia unei schimbari cuprinzatoare si substantiale. Este limpede ca oamenii, in aceste conditii, cauta modele demne de urmat. Cum, de la un timp incoace, exemplul Romaniei devine tot mai atractiv, acest fapt aduce curentul unionist din sfera viselor frumoase in terenul actiunilor politice concrete. Sentimentele nationale sunt intarite de experienta europeana a multor cetateni.

Ca sa nu mai spun ca si educatia isi spune cuvantul, toate statisticile demonstrand ca procentajul unionistilor creste in progresie geometrica in straturile mai scolite ale societatii. Nu e de mirare, deci, ca la 16 mai a avut loc una dintre cele mai mari manifestatii unioniste din ultimele doua decenii. Acest eveniment mai are o semnificatie care le scapa observatorilor politici. Miscarea unionista a iesit de sub pulpana partidelor politice. Inregimentarea partinica de pana acum, pretentia unor formatiuni de a monopoliza ideea romaneasca a fost extrem de nociva, deoarece a fisurat si a marginalizat curentul unionist.

Cum vad politicienii moldoveni evenimentele stradale din ultima perioada? Tine clasa politica cont de votul si cererile cetatenilor?

Nu incape indoiala ca puterea s-a speriat. Ultimele doua mari manifestatii din centrul Chisinaului au reunit preponderent proeuropenii. Politicienii de la guvernare au putut urmari din Casa Guvernului cum sunt contestati chiar de fostii lor alegatori. La orizont s-a intrezarit astfel falimentul politic si poate de aceea, in disperare de cauza, autoritatile au recurs la actiuni stupide precum expulzarea lui George Simion.

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a strigat de la Cotroceni "Unire", anuntand un nou proiect de tara. Este oare acesta raspunsul de la Chisinau sau sa ne uitam spre clasa politica?

Meritul lui Traian Basescu a fost acela de a aduce imperativul Unirii pe agenda politica dupa mai multi ani de tabuizare. De buna seama, din acest punct de vedere, Unirea a devenit un proiect de tara. Desi nu imbraca forma unui document politic oficial, el exista in mintile si inimile oamenilor. Toate sondajele arata ca majoritatea romanilor de la vest de Prut vor Basarabia inapoi. Iar acest fapt va dicta, in consecinta, si un comportament unionist al clasei politice de la Bucuresti. Se prefigureaza astfel o noua paradigma unionista care treptat va trece tot mai mult Prutul, ajungand la Chisinau.

Ziarele din Rusia acuza Romania ca este implicata in aceste manifestatii si prin care incearca destabilizarea Republicii Moldova. Cum trebuie sa vedem aceste afirmatii si are Rusia dreptul moral de a vorbi de independenta si suveranitatea celui de al doilea stat romanesc?

Intrebarea este retorica. Ar fi ilar sa vorbim de moralitatea unei foste puteri coloniale care tine cu tot dinadinsul sa se revanseze pentru a-si recastiga maretia de altadata. Moscova actioneaza in nota obisnuita. Regimul Putin sufera de sindromul postimperialist, URSS a disparut, iar toate reflexele ei au ramas. E un lucru pe care il intelege deja Occidentul, iar Romania nu face exceptie.

Cu o astfel de mentalitate, Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala. Romania trebuie sa-si vada de treaba si sa-si urmareasca interese vitale, indiferent de speculatiile Moscovei, care nu mai sunt luate in serios de nimeni pe glob.

15% din economia nationala s-a evaporat printr-un jaf de proportii chiar si pentru tarile puternice. Are Republica Moldova capacitatea de a-si reveni?

Talharia n-a facut altceva decat sa demonstreze o data in plus ca proiectul Republica Moldova a fost expresia unei conjuncturi istorice care s-a epuizat demult. Orice tergiversare a unirii cu Romania va conduce la degradarea abrupta a acestui stat. Parintii fondatori ai Republicii Moldova, prin Declaratia de Independenta, au lasat sa se intrevada ca obiectivul ei final este realizarea reintregirii nationale romanesti. Doar unirea cu Romania confera sens celui de-al doilea stat romanesc.

Un activist pentru unire a fost expulzat de autoritati. Se poate pune semnul de egalitate intre actiunile acestuia si cele ale separatistilor transnistreni ce se plimba liberi prin Chisinau?

La ceea ce am spus deja despre acest incident pot sa adaug doar ca expulzarea lui George Simion arata ca partida proeuropeana de la guvernare si-a pierdut sirul. Isi taie craca de sub picioare. Este cea mai mare nerozie comisa de aceasta de la 2009 incoace.

La Bucuresti s-a format in Parlament un grup informal numit Prietenii Unirii. Ne putem astepta la o reactie similara de la Chisinau?

Am certitudinea ca acest lucru se va intampla si la Chisinau. Poate chiar pe durata actualei legislaturi. In Parlamentul din stanga Prutului sunt destui unionisti care deocamdata nu ies in fata doar din cauza unor strategii politice desuete ale partidelor din care fac parte.

S-a lansat Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa. Prezinta interes pentru candidatii la alegerile locale un astfel de discurs?

Din acest Pact cred ca se va naste o noua clasa politica la Chisinau. Lupta pentru Europa este doar eufemismul luptei pentru unire si acest fapt devine tot mai evident. Nu am niciun dubiu ca cei aproximativ 40 la suta din cetatenii Republicii Moldova, care spun ca ar vota la un eventual referendum pentru UE, au in minte reunirea cu Romania. Procentul unionistilor pare mai mic, desigur, decat cel din Romania, dar daca il raportam la situatia de acum 10 ani, cresterea este impresionanta.

Exista voci in Romania care critica implicarea prea scazuta in lupta politica din Republica Moldova, lucru care face ca Europa sa piarda teren in fata Rusiei. Cum se vede ajutorul Romaniei la Chisinau?

Nu cred ca Europa sau Romania pierd teren in fata Rusiei din cauza Bruxelles-ului sau Bucurestiului. Toate problemele sunt la Chisinau. Mediocritatea si rapacitatea clasei politice au facut ca multe din sansele istorice pe care le-a avut in ultimii sase ani Republica Moldova sa fie ratate.

Jumatate de moldoveni au luat cetatenia romana. Ce isi doresc cu adevarat moldovenii de la Romania?

Moldovenii din stanga Prutului doresc fara doar si poate ca Romania sa fie in sfarsit si tara lor, iar numarul acestora, dupa cum am aratat mai devreme, creste.

Are societatea civila de pe cele doua maluri ale Prutului forta de a impune o schimbare importanta in regiune?

In Republica Moldova adevarata societate civila de abia acum se naste, chit ca de vreo doua decenii exista o puzderie de organizatii nonguvernamentale. Vorba aceea, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012


Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Cuvinte cheie : 

Cronică de Cotroceni.Mircea Morariu: Nu cancanurile despre Udrea sunt muniţia anti-Băsescu - Blog ; Adevarul





 Mircea Morariu: Nu cancanurile despre Udrea sunt muniţia anti-Băsescu 

„Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu e o carte despre care nu doar „toată lumea vorbeşte”, ci şi una despre care mai toată lumea scrie. La ziar, pe blog, pe Facebook. O parte, din păcate mult prea consistentă, dintre cei ce au citit cartea şi se pronunţă azi asupra ei au făcut-o superficial, fără atenţie la nuanţe, excesiv de preocupaţi de gestul pentru cancan şi de poveştile cu şi despre Elena Udrea., scrie doctorul în filologie Mircea Morariu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Cronică de Cotroceni. Mircea Morariu: Nu cancanurile despre Udrea sunt muniţia anti-Băsescuhttp://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html



Mircea Morariu Mircea Morariu Adriana Săftoiu şi pragmatismul lui Traian Băsescu (I) 26 mai 2015, 12:49 Citesc mai târziu download pdf print article Articol Comentarii 13 citeste totul despre: adriana saftoiu cronica de cotroceni elena udrea traian basescu dezvaluiri saftoiu basescu intelectuali basescu 0 (8 voturi) 0 share 0 inShare 116 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Adriana Săftoiu şi pragmatismul lui Traian Băsescu (I) Traian Băsescu i-a decorat în 2014 pe scriitorii Horia Roman Patapievici - cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler-, şi Gabriel Liiceanu - Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer „Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu e o carte despre care nu doar „toată lumea vorbeşte”, ci şi una despre care mai toată lumea scrie. La ziar, pe blog, pe facebook. Pe facebook am scris şi eu încă duminică dimineaţă când am intrat în posesia volumului şi am început să îl parcurg. De acelasi autor În aşteptarea Galei UNITER Vlad Georgescu - Povestea unei disidenţe Limitele răbdării Conştient fiind că s-ar putea să exagerez, subliniind acest lucru, am comparat Cronică de Cotroceni cu Orizonturile roşii ale lui Ion Mihai Pacepa. Acum cred ceva mai puţin în justeţea comparaţiei mele. Despre alte lucruri decât despre posibila comparaţie dintre memoriile Adrianei Săftoiu şi cele ale lui fostului general de Securitate sunt însă absolut convins la capătul lecturii cărţii şi despre ele aş dori să scriu în însemnările mele de azi. Nu sunt foarte sigur că toţi cei ce vorbesc sau scriu despre Cronică de Cotroceni au şi citit-o deja cu adevărat. Mulţi dintre cei ce o condamnă categoric pe fosta consilieră a lui Traian Băsescu pentru faptul că ar fi încălcat grav regulile, nu ar fi respectat acel devoir de réserve impus oricărui fost funcţionar de rang înalt, l-ar fi trădat pe fostul ei şef, fapt ce ar trebui să îi neliniştească pe actualii ei camarazi şi superiori din PNL dovedesc, prin ceea ce spun şi scriu, că nu au făcut-o încă. O parte, din păcate mult prea consistentă, dintre cei ce au citit cartea şi se pronunţă azi asupra ei au făcut-o superficial, fără atenţie la nuanţe, excesiv de preocupaţi de gestul pentru cancan şi de poveştile cu şi despre Elena Udrea. Poveşti care, e drept, nu sunt deloc puţine. Şi care, la o adică, pot să trădeze o oarecare gelozie a Adrianei Săftoiu faţă de „blonda de la Cotroceni”. Nu neapărat şi nu exclusiv din bănuite şi deocheate motive de alcov. Ci şi din raţiuni şi orgolii strict profesionale fiindcă, aşa după cum rezultă din carte, şefa Cancelariei prezidenţiale a fost consilierul favorit al preşedintelui. Singurul cu care acesta pare a fi comunicat cu adevărat şi de ale cărui sfaturi a ţinut cont, chiar şi după ce doamna Udrea a fost silită să părăsească aparatul Administraţiei prezidenţiale. În ceea ce mă priveşte, nu poveştile- cam prea numeroase şi prea insistent relatate în carte- ale cărei protagonistă a fost Elena Udrea m-au interesat cu adevărat. Nu în astfel de episoade de istorie minoră s-ar găsi, după părerea mea, muniţia anti-Băsescu. Cea pe care, prin volumul său, ar furniza-o Adriana Săftoiu celor despre care „băsiştii” spun că ţin cu orice preţ să demoleze în totalitate cei zece ani de mandat ai fostului preşedinte. O face el, Traian Băsescu singur, fără ajutorul Adrianei Săftoiu prin comportamentul aberant, de zi cu zi, prin declaraţiile sale în limbaj mahala, prin felul indecent în care comentează în studiourile de televiziune, la telefon şi, mai ales, pe facebook, actualitatea românească. Porniri egoiste şi pragmatism L-am votat pe Traian Băsescu încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2004. Cam din aceleaşi raţiuni şi cu aceleaşi sentimente cu care i-am dat votul cu patru ani mai devreme, în turul al doilea, fostului preşedinte Ion Iliescu. În 2000 socoteam că ar fi o primejdie de moarte să ajungă preşedinte Corneliu Vadim Tudor, în 2004 vedeam un rău imens în victoria aproape sigură a lui Adrian Năstase. Altminteri, nu l-am plăcut deloc pe Traian Băsescu de-a lungul primului său mandat, cu atât mai puţin în timpul celui de-a doilea. Prima explicaţie a refuzului meu în raport şi cu omul, şi cu preşedintele Traian Băsescu se găseşte într-un anume fel, formulată în cartea Adrianei Săftoiu: „Impresia lui despre sine se transforma repede şi ireversibil. Devenea prea satisfăcut de faptul că e Preşedinte. Reveneau porniri egoiste, pe care acum şi le justifică afirmând că e bine informat. Cu atât mai puţin un echilibru interior. Prea repede şi prea nesăbuit a folosit puterea pe premisa: acum suntem pe val şi ni se permite ”. O premisă pe care, dacă ne amintim bine, s-au fundamentat şi multe dintre acţiunile şi extravaganţele fostului preşedinte Emil Constantinescu. Ne amintim că prin situatul pe val şi-a justificat dl. Constantinescu decizia de a-l coopta în aparatul de la Cotroceni pe fiul doamnei Zoe Petre, Dan Petre. Cu Emil Constantinescu Traian Băsescu s-a situat în permanenţă într-o relaţie antagonică, mult mai reală şi mai de substanţă decât cea pe care o afişa faţă de Ion Iliescu. Pe dl. Constantinescu, dl. Băsescu îl urăşte visceral. Îl dispreţuieşte profund şi nu s-ar putea spune că dl. Constantinescu i-ar fi rămas în vreun fel dator la acest capitol. În schimb, despre dl. Iliescu, Traian Băsescu a vorbit de rău exclusiv din motive de imagine. Din pragmatism. Doar pentru că şi-a dat seama că asta e pe placul celor autentic de dreapta. Pe placul intelectualilor pe care Traian Băsescu i-a descoperit relativ târziu, doar după primul an de mandat. Pe care nici nu i-a cultivat, nici nu i-a apreciat în chip autentic vreodată. Doar i-a tolerat din interes şi nicidecum pentru că ar fi pus prea mult preţ pe ei. Şi aceasta fiindcă, cum iarăşi observă bine Adriana Săftoiu, în agenda personală a lui Traian Băsescu „teatrul, filmul, cartea ocupau un spaţiu modest”. Chestiune nu doar de temperament, ci, în primul rând, de fire. Or, dl. Băsescu are o fire printre ale cărei atribute nu figurează aplecarea spre meditaţie. Dl. Băsescu nici nu are timp, nici nu vrea să mediteze. D-lui Băsescu îi place acţiunea. El scoate mai întâi revolverul, te împuşcă şi nu prea se sinchiseşte să se lămurească dacă chiar trebuia să o facă. „Intelectualii băsişti”- sintagma le aparţine, ne place sau nu ne place pseudo-jurnaliştilor de la Antenele felixiene şi acestora trebuie să le plătim cuvenitele drepturi de autor- au căzut în capcană. Nu din vina ori din voinţa lui Traian Băsescu. Ci pe socoteală proprie. D-lui Băsescu i-a păsat prea puţin şi de dl. Liiceanu, şi de dl. Patapievici, şi de Mircea Mihăieş. Ce gândea şi cum se comporta cu Teodor Baconsky sau cu Cristian Preda aflăm din cartea d-nei Săftoiu. „Cred că, în relaţia cu intelectualii, cei care au greşit au fost aceştia. Şi nu invers. Nu Preşedintele a fost de vină că au primit eticheta de băsişti, ci chiar ei, printr-o admiraţie necritică. Pentru Traian Băsescu, relaţia cu elitele a apărut mai degrabă dintr-o necesitate impusă de evenimente, şi nu dintr-o nevoie personală. Până la final, cred mai degrabă că evoluţia relaţiei cu aceştia nu a făcut decât să îi confirme opinia: simpatici, dar ineficienţi. Băsescu-marinarul judeca lucrurile pragmatic, iar pragmatismul lui nu permitea o emoţie romantică, spontană, nu accepta slăbiciuni de percepţie şi interpretare, confesiuni riscante sau manifestări vulnerabile, la un pahar de vorbă” - Adriana Săftoiu Dar nu neapărat felul în care Traian Băsescu s-a comportat cu intelectualii m-a făcut să nu îl plac defel pe fostul preşedinte. Ci modalitatea în care din pragmatism şi din „nevoie personală” a tratat acesta o problemă fundamentală pentru România: condamnarea comunismului. Am intuit încă de la început că ceea ce a făcut Traian Băsescu în decembrie 2006 a fost cam à contre coeur. Nici nu se putea să fie altfel. Fusese o mică rotiţă a sistemului comunist şi fusese recompensat pentru aceasta. Nu oricine avea, în decembrie 1989, 1 milion de lei la CEC, aşa după cu dl. Băsescu a declarat-o adesea, mai întâi într-o emisiune a lui Marius Tucă. Pe urmă, văzând că după citirea Raportului Comisiei Tismăneanu nu se întâmplă nimic palpabil, că foştii înalţi funcţionari comunişti, foştii securişti, foştii torţionari îşi văd mai departe liniştiţi de afacerile lor sau îşi aşteaptă în tihnă pensiile, am avut sentimentul că Traian Băsescu ne-a tras o mare cacealma. Dar despre aceasta într-un comentariu viitor.

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1
Traian Băsescu i-a decorat în 2014 pe scriitorii Horia Roman Patapievici - cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler-, şi Gabriel Liiceanu - Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1

Mircea Morariu Mircea Morariu Adriana Săftoiu şi pragmatismul lui Traian Băsescu (I) 26 mai 2015, 12:49 Citesc mai târziu download pdf print article Articol Comentarii 13 citeste totul despre: adriana saftoiu cronica de cotroceni elena udrea traian basescu dezvaluiri saftoiu basescu intelectuali basescu 0 (8 voturi) 0 share 0 inShare 116 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Adriana Săftoiu şi pragmatismul lui Traian Băsescu (I) Traian Băsescu i-a decorat în 2014 pe scriitorii Horia Roman Patapievici - cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler-, şi Gabriel Liiceanu - Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer „Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu e o carte despre care nu doar „toată lumea vorbeşte”, ci şi una despre care mai toată lumea scrie. La ziar, pe blog, pe facebook. Pe facebook am scris şi eu încă duminică dimineaţă când am intrat în posesia volumului şi am început să îl parcurg. De acelasi autor În aşteptarea Galei UNITER Vlad Georgescu - Povestea unei disidenţe Limitele răbdării Conştient fiind că s-ar putea să exagerez, subliniind acest lucru, am comparat Cronică de Cotroceni cu Orizonturile roşii ale lui Ion Mihai Pacepa. Acum cred ceva mai puţin în justeţea comparaţiei mele. Despre alte lucruri decât despre posibila comparaţie dintre memoriile Adrianei Săftoiu şi cele ale lui fostului general de Securitate sunt însă absolut convins la capătul lecturii cărţii şi despre ele aş dori să scriu în însemnările mele de azi. Nu sunt foarte sigur că toţi cei ce vorbesc sau scriu despre Cronică de Cotroceni au şi citit-o deja cu adevărat. Mulţi dintre cei ce o condamnă categoric pe fosta consilieră a lui Traian Băsescu pentru faptul că ar fi încălcat grav regulile, nu ar fi respectat acel devoir de réserve impus oricărui fost funcţionar de rang înalt, l-ar fi trădat pe fostul ei şef, fapt ce ar trebui să îi neliniştească pe actualii ei camarazi şi superiori din PNL dovedesc, prin ceea ce spun şi scriu, că nu au făcut-o încă. O parte, din păcate mult prea consistentă, dintre cei ce au citit cartea şi se pronunţă azi asupra ei au făcut-o superficial, fără atenţie la nuanţe, excesiv de preocupaţi de gestul pentru cancan şi de poveştile cu şi despre Elena Udrea. Poveşti care, e drept, nu sunt deloc puţine. Şi care, la o adică, pot să trădeze o oarecare gelozie a Adrianei Săftoiu faţă de „blonda de la Cotroceni”. Nu neapărat şi nu exclusiv din bănuite şi deocheate motive de alcov. Ci şi din raţiuni şi orgolii strict profesionale fiindcă, aşa după cum rezultă din carte, şefa Cancelariei prezidenţiale a fost consilierul favorit al preşedintelui. Singurul cu care acesta pare a fi comunicat cu adevărat şi de ale cărui sfaturi a ţinut cont, chiar şi după ce doamna Udrea a fost silită să părăsească aparatul Administraţiei prezidenţiale. În ceea ce mă priveşte, nu poveştile- cam prea numeroase şi prea insistent relatate în carte- ale cărei protagonistă a fost Elena Udrea m-au interesat cu adevărat. Nu în astfel de episoade de istorie minoră s-ar găsi, după părerea mea, muniţia anti-Băsescu. Cea pe care, prin volumul său, ar furniza-o Adriana Săftoiu celor despre care „băsiştii” spun că ţin cu orice preţ să demoleze în totalitate cei zece ani de mandat ai fostului preşedinte. O face el, Traian Băsescu singur, fără ajutorul Adrianei Săftoiu prin comportamentul aberant, de zi cu zi, prin declaraţiile sale în limbaj mahala, prin felul indecent în care comentează în studiourile de televiziune, la telefon şi, mai ales, pe facebook, actualitatea românească. Porniri egoiste şi pragmatism L-am votat pe Traian Băsescu încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2004. Cam din aceleaşi raţiuni şi cu aceleaşi sentimente cu care i-am dat votul cu patru ani mai devreme, în turul al doilea, fostului preşedinte Ion Iliescu. În 2000 socoteam că ar fi o primejdie de moarte să ajungă preşedinte Corneliu Vadim Tudor, în 2004 vedeam un rău imens în victoria aproape sigură a lui Adrian Năstase. Altminteri, nu l-am plăcut deloc pe Traian Băsescu de-a lungul primului său mandat, cu atât mai puţin în timpul celui de-a doilea. Prima explicaţie a refuzului meu în raport şi cu omul, şi cu preşedintele Traian Băsescu se găseşte într-un anume fel, formulată în cartea Adrianei Săftoiu: „Impresia lui despre sine se transforma repede şi ireversibil. Devenea prea satisfăcut de faptul că e Preşedinte. Reveneau porniri egoiste, pe care acum şi le justifică afirmând că e bine informat. Cu atât mai puţin un echilibru interior. Prea repede şi prea nesăbuit a folosit puterea pe premisa: acum suntem pe val şi ni se permite ”. O premisă pe care, dacă ne amintim bine, s-au fundamentat şi multe dintre acţiunile şi extravaganţele fostului preşedinte Emil Constantinescu. Ne amintim că prin situatul pe val şi-a justificat dl. Constantinescu decizia de a-l coopta în aparatul de la Cotroceni pe fiul doamnei Zoe Petre, Dan Petre. Cu Emil Constantinescu Traian Băsescu s-a situat în permanenţă într-o relaţie antagonică, mult mai reală şi mai de substanţă decât cea pe care o afişa faţă de Ion Iliescu. Pe dl. Constantinescu, dl. Băsescu îl urăşte visceral. Îl dispreţuieşte profund şi nu s-ar putea spune că dl. Constantinescu i-ar fi rămas în vreun fel dator la acest capitol. În schimb, despre dl. Iliescu, Traian Băsescu a vorbit de rău exclusiv din motive de imagine. Din pragmatism. Doar pentru că şi-a dat seama că asta e pe placul celor autentic de dreapta. Pe placul intelectualilor pe care Traian Băsescu i-a descoperit relativ târziu, doar după primul an de mandat. Pe care nici nu i-a cultivat, nici nu i-a apreciat în chip autentic vreodată. Doar i-a tolerat din interes şi nicidecum pentru că ar fi pus prea mult preţ pe ei. Şi aceasta fiindcă, cum iarăşi observă bine Adriana Săftoiu, în agenda personală a lui Traian Băsescu „teatrul, filmul, cartea ocupau un spaţiu modest”. Chestiune nu doar de temperament, ci, în primul rând, de fire. Or, dl. Băsescu are o fire printre ale cărei atribute nu figurează aplecarea spre meditaţie. Dl. Băsescu nici nu are timp, nici nu vrea să mediteze. D-lui Băsescu îi place acţiunea. El scoate mai întâi revolverul, te împuşcă şi nu prea se sinchiseşte să se lămurească dacă chiar trebuia să o facă. „Intelectualii băsişti”- sintagma le aparţine, ne place sau nu ne place pseudo-jurnaliştilor de la Antenele felixiene şi acestora trebuie să le plătim cuvenitele drepturi de autor- au căzut în capcană. Nu din vina ori din voinţa lui Traian Băsescu. Ci pe socoteală proprie. D-lui Băsescu i-a păsat prea puţin şi de dl. Liiceanu, şi de dl. Patapievici, şi de Mircea Mihăieş. Ce gândea şi cum se comporta cu Teodor Baconsky sau cu Cristian Preda aflăm din cartea d-nei Săftoiu. „Cred că, în relaţia cu intelectualii, cei care au greşit au fost aceştia. Şi nu invers. Nu Preşedintele a fost de vină că au primit eticheta de băsişti, ci chiar ei, printr-o admiraţie necritică. Pentru Traian Băsescu, relaţia cu elitele a apărut mai degrabă dintr-o necesitate impusă de evenimente, şi nu dintr-o nevoie personală. Până la final, cred mai degrabă că evoluţia relaţiei cu aceştia nu a făcut decât să îi confirme opinia: simpatici, dar ineficienţi. Băsescu-marinarul judeca lucrurile pragmatic, iar pragmatismul lui nu permitea o emoţie romantică, spontană, nu accepta slăbiciuni de percepţie şi interpretare, confesiuni riscante sau manifestări vulnerabile, la un pahar de vorbă” - Adriana Săftoiu Dar nu neapărat felul în care Traian Băsescu s-a comportat cu intelectualii m-a făcut să nu îl plac defel pe fostul preşedinte. Ci modalitatea în care din pragmatism şi din „nevoie personală” a tratat acesta o problemă fundamentală pentru România: condamnarea comunismului. Am intuit încă de la început că ceea ce a făcut Traian Băsescu în decembrie 2006 a fost cam à contre coeur. Nici nu se putea să fie altfel. Fusese o mică rotiţă a sistemului comunist şi fusese recompensat pentru aceasta. Nu oricine avea, în decembrie 1989, 1 milion de lei la CEC, aşa după cu dl. Băsescu a declarat-o adesea, mai întâi într-o emisiune a lui Marius Tucă. Pe urmă, văzând că după citirea Raportului Comisiei Tismăneanu nu se întâmplă nimic palpabil, că foştii înalţi funcţionari comunişti, foştii securişti, foştii torţionari îşi văd mai departe liniştiţi de afacerile lor sau îşi aşteaptă în tihnă pensiile, am avut sentimentul că Traian Băsescu ne-a tras o mare cacealma. Dar despre aceasta într-un comentariu viitor.

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1

Conştient fiind că s-ar putea să exagerez, subliniind acest lucru, am comparat Cronică de Cotroceni cu Orizonturile roşii ale lui Ion Mihai Pacepa. Acum cred ceva mai puţin în justeţea comparaţiei mele. Despre alte lucruri decât despre posibila comparaţie dintre memoriile Adrianei Săftoiu şi cele ale lui fostului general de Securitate sunt însă absolut convins la capătul lecturii cărţii şi despre ele aş dori să scriu în însemnările mele de azi. Nu sunt foarte sigur că toţi cei ce vorbesc sau scriu despre Cronică de Cotroceni au şi citit-o deja cu adevărat. Mulţi dintre cei ce o condamnă categoric pe fosta consilieră a lui Traian Băsescu pentru faptul că ar fi încălcat grav regulile, nu ar fi respectat acel devoir de réserve impus oricărui fost funcţionar de rang înalt, l-ar fi trădat pe fostul ei şef, fapt ce ar trebui să îi neliniştească pe actualii ei camarazi şi superiori din PNL dovedesc, prin ceea ce spun şi scriu, că nu au făcut-o încă. O parte, din păcate mult prea consistentă, dintre cei ce au citit cartea şi se pronunţă azi asupra ei au făcut-o superficial, fără atenţie la nuanţe, excesiv de preocupaţi de gestul pentru cancan şi de poveştile cu şi despre Elena Udrea. Poveşti care, e drept, nu sunt deloc puţine. Şi care, la o adică, pot să trădeze o oarecare gelozie a Adrianei Săftoiu faţă de „blonda de la Cotroceni”. Nu neapărat şi nu exclusiv din bănuite şi deocheate motive de alcov. Ci şi din raţiuni şi orgolii strict profesionale fiindcă, aşa după cum rezultă din carte, şefa Cancelariei prezidenţiale a fost consilierul favorit al preşedintelui. Singurul cu care acesta pare a fi comunicat cu adevărat şi de ale cărui sfaturi a ţinut cont, chiar şi după ce doamna Udrea a fost silită să părăsească aparatul Administraţiei prezidenţiale. În ceea ce mă priveşte, nu poveştile- cam prea numeroase şi prea insistent relatate în carte- ale cărei protagonistă a fost Elena Udrea m-au interesat cu adevărat. Nu în astfel de episoade de istorie minoră s-ar găsi, după părerea mea, muniţia anti-Băsescu. Cea pe care, prin volumul său, ar furniza-o Adriana Săftoiu celor despre care „băsiştii” spun că ţin cu orice preţ să demoleze în totalitate cei zece ani de mandat ai fostului preşedinte. O face el, Traian Băsescu singur, fără ajutorul Adrianei Săftoiu prin comportamentul aberant, de zi cu zi, prin declaraţiile sale în limbaj mahala, prin felul indecent în care comentează în studiourile de televiziune, la telefon şi, mai ales, pe facebook, actualitatea românească. Porniri egoiste şi pragmatism L-am votat pe Traian Băsescu încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2004. Cam din aceleaşi raţiuni şi cu aceleaşi sentimente cu care i-am dat votul cu patru ani mai devreme, în turul al doilea, fostului preşedinte Ion Iliescu. În 2000 socoteam că ar fi o primejdie de moarte să ajungă preşedinte Corneliu Vadim Tudor, în 2004 vedeam un rău imens în victoria aproape sigură a lui Adrian Năstase. Altminteri, nu l-am plăcut deloc pe Traian Băsescu de-a lungul primului său mandat, cu atât mai puţin în timpul celui de-a doilea. Prima explicaţie a refuzului meu în raport şi cu omul, şi cu preşedintele Traian Băsescu se găseşte într-un anume fel, formulată în cartea Adrianei Săftoiu: „Impresia lui despre sine se transforma repede şi ireversibil. Devenea prea satisfăcut de faptul că e Preşedinte. Reveneau porniri egoiste, pe care acum şi le justifică afirmând că e bine informat. Cu atât mai puţin un echilibru interior. Prea repede şi prea nesăbuit a folosit puterea pe premisa: acum suntem pe val şi ni se permite ”. O premisă pe care, dacă ne amintim bine, s-au fundamentat şi multe dintre acţiunile şi extravaganţele fostului preşedinte Emil Constantinescu. Ne amintim că prin situatul pe val şi-a justificat dl. Constantinescu decizia de a-l coopta în aparatul de la Cotroceni pe fiul doamnei Zoe Petre, Dan Petre. Cu Emil Constantinescu Traian Băsescu s-a situat în permanenţă într-o relaţie antagonică, mult mai reală şi mai de substanţă decât cea pe care o afişa faţă de Ion Iliescu. Pe dl. Constantinescu, dl. Băsescu îl urăşte visceral. Îl dispreţuieşte profund şi nu s-ar putea spune că dl. Constantinescu i-ar fi rămas în vreun fel dator la acest capitol. În schimb, despre dl. Iliescu, Traian Băsescu a vorbit de rău exclusiv din motive de imagine. Din pragmatism. Doar pentru că şi-a dat seama că asta e pe placul celor autentic de dreapta. Pe placul intelectualilor pe care Traian Băsescu i-a descoperit relativ târziu, doar după primul an de mandat. Pe care nici nu i-a cultivat, nici nu i-a apreciat în chip autentic vreodată. Doar i-a tolerat din interes şi nicidecum pentru că ar fi pus prea mult preţ pe ei. Şi aceasta fiindcă, cum iarăşi observă bine Adriana Săftoiu, în agenda personală a lui Traian Băsescu „teatrul, filmul, cartea ocupau un spaţiu modest”. Chestiune nu doar de temperament, ci, în primul rând, de fire. Or, dl. Băsescu are o fire printre ale cărei atribute nu figurează aplecarea spre meditaţie. Dl. Băsescu nici nu are timp, nici nu vrea să mediteze. D-lui Băsescu îi place acţiunea. El scoate mai întâi revolverul, te împuşcă şi nu prea se sinchiseşte să se lămurească dacă chiar trebuia să o facă. „Intelectualii băsişti”- sintagma le aparţine, ne place sau nu ne place pseudo-jurnaliştilor de la Antenele felixiene şi acestora trebuie să le plătim cuvenitele drepturi de autor- au căzut în capcană. Nu din vina ori din voinţa lui Traian Băsescu. Ci pe socoteală proprie. D-lui Băsescu i-a păsat prea puţin şi de dl. Liiceanu, şi de dl. Patapievici, şi de Mircea Mihăieş. Ce gândea şi cum se comporta cu Teodor Baconsky sau cu Cristian Preda aflăm din cartea d-nei Săftoiu. „Cred că, în relaţia cu intelectualii, cei care au greşit au fost aceştia. Şi nu invers. Nu Preşedintele a fost de vină că au primit eticheta de băsişti, ci chiar ei, printr-o admiraţie necritică. Pentru Traian Băsescu, relaţia cu elitele a apărut mai degrabă dintr-o necesitate impusă de evenimente, şi nu dintr-o nevoie personală. Până la final, cred mai degrabă că evoluţia relaţiei cu aceştia nu a făcut decât să îi confirme opinia: simpatici, dar ineficienţi. Băsescu-marinarul judeca lucrurile pragmatic, iar pragmatismul lui nu permitea o emoţie romantică, spontană, nu accepta slăbiciuni de percepţie şi interpretare, confesiuni riscante sau manifestări vulnerabile, la un pahar de vorbă” - Adriana Săftoiu Dar nu neapărat felul în care Traian Băsescu s-a comportat cu intelectualii m-a făcut să nu îl plac defel pe fostul preşedinte. Ci modalitatea în care din pragmatism şi din „nevoie personală” a tratat acesta o problemă fundamentală pentru România: condamnarea comunismului. Am intuit încă de la început că ceea ce a făcut Traian Băsescu în decembrie 2006 a fost cam à contre coeur. Nici nu se putea să fie altfel. Fusese o mică rotiţă a sistemului comunist şi fusese recompensat pentru aceasta. Nu oricine avea, în decembrie 1989, 1 milion de lei la CEC, aşa după cu dl. Băsescu a declarat-o adesea, mai întâi într-o emisiune a lui Marius Tucă. Pe urmă, văzând că după citirea Raportului Comisiei Tismăneanu nu se întâmplă nimic palpabil, că foştii înalţi funcţionari comunişti, foştii securişti, foştii torţionari îşi văd mai departe liniştiţi de afacerile lor sau îşi aşteaptă în tihnă pensiile, am avut sentimentul că Traian Băsescu ne-a tras o mare cacealma. Dar despre aceasta într-un comentariu viitor.

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1

Mircea Morariu Mircea Morariu Adriana Săftoiu şi pragmatismul lui Traian Băsescu (I)

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1
Mircea Morariu

Citeste mai mult: adev.ro/noydk1

Ce spune fosta purtătoare de cuvânt a lui Iohannis despre publicarea unei cărţi cu viaţa de la Cotroceni

 Ce spune fosta purtătoare de cuvânt a lui Iohannis despre publicarea unei cărţi cu viaţa de la Cotroceni






http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni - de Sidonia Bogdan , 25 mai 2015 - Sursa: Romania Libera


Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni 

- de 

Sidonia Bogdan ,

 25 mai 2015

 - Sursa: 

Romania Libera

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 

Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni

de

Sidonia Bogdan ,

25 mai 2015

- stire actualizata la ora 11:12, 26 mai 2015
                                               Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni
Fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu, face dezvăluiri spectaculoase despre personalitatea din culise a lui Traian Băsescu, într-o carte-jurnal lansată zilele acestea. Reacțiile au fost pe măsură, fostul preşedinte acuzând-o de lipsă de loialitate, iar Elena Udrea că „s-a coborât să vândă poveşti de budoar“.
La Salonul Internațional de Carte Bookfest, Adriana Săftoiu a lansat, la Editura Polirom, cartea „Cronică de Cotroceni“, în care dezvăluie informații de culise din perioada în care a lucrat împreună cu fostul președinte. Prin descrierile sale, Săftoiu creionează profilul psihologic al lui Băsescu, un personaj politic care, scrie ea, „dacă e nevoit să înghită broasca, o face fără să clipească“.
„Am înțeles târziu, observându-i comportamentul, că Traian Băsescu folosește cu dibăcie tot ce îi este util pentru a-și atinge obiectivul. Iar dacă e nevoit să înghită broaște, o face fără să clipească: scopul său e mereu mult mai important decât inconvenientele digestive. În afară de Stolojan, există o colecție întreagă de oameni folosiți și abandonați atunci când nu au mai fost de folos“, scrie Adriana Săftoiu în cartea sa.
Săftoiu susține că miza a lui Băsescu, în confruntarea electorală din anul 2004, pentru câștigarea alegerilor prezidențiale a fost una „personală“, vizând libertatea sa.
„Miza personală a lui Traian Băsescu a vizat și libertatea sa. Era aproape convins că Adrian Năstase nu se va da în lături să folosească orice mecanism pe care îl avea la îndemână pentru a-l trimite la închisoare. Avea nevoie de timp ca să își rezolve problema Dosarului Flota, piatră de moară în 2004. La Cotroceni se înființase o comisie specială pentru acest caz (…) „Stolojan președinte“ era o garanție pentru o soluționare onestă a acestui dosar. Cu Adrian Năstase președinte, Băsescu era convins de verdict: vinovat. Între cei doi, Stolojan părea un profil mult mai potrivit pentru funcția de președinte. Iar în Stolojan, Băsescu putea avea încredere“. scrie ea.
Cartea relatează modul în care Băsescu se comporta cu colaboratorii săi politici, de la personaje fără anvergură, și până la relația cu Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu și nu ocolește nici subiectul feminin controversat, pe celebra Elena Udrea.

Episodul Udrea şi fusta mini

„5 februarie 2005. Avem o nouă colegă, soția domnului Cocoș - unul dintre stâlpii mafiei lui Adrian Năstase- doamna Elena Udrea. Președintele mi-a explicat că Dorin Cocoș doar la început a fost cu Năstase, că - după ce Năstase a început să ceară din ce în ce mai mulți bani de la grupul lui de afaceri - Cocoș nu a mai fost în echipa cu Bittner și Petrache, că a avut el informații greșite când îl includea în gașcă. Teribil“, scrie Săftoiu.
„Elena Udrea reprezintă un capitol delicat în viaţa preşedintelui. (...) Traian Băsescu s-a comportat însă în aşa fel încât o slăbiciune a sa ca om a devenit o vulnerabilitate pentru preşedinte”, scrie Adriana Săftoiu, amintindu-şi că existau momente în care consilierii prezidenţiali se confruntau cu adevărate „crize de isterie” ale preşedintelui, generate de o presupusă lipsă de sprijin pentru Elena Udrea.
Săftoiu povesteşte despre un episod când i-a văzut pe Udrea şi Băsescu într-o postură delicată: ”Pe la şase seara m-a chemat la el în birou. Ea, îmbrăcată în roşu, cu o fustă mini provocatoare, atârnând de biroul lui. Nici un gest de a masca atitudinea deloc neoficială şi nepotrivită locului. Elena m-a privit cu siguranţa femeii care poate sta la propriu pe biroul şefului”.

Băsescu şi „lacheii“

În relația cu colaboratorii, Săftoiu susține că Băsescu nu avea respect pentru persoanele care suportau „umilințele sale publice“. Iar pe intelectuali, îi cataloga drept „simpatici, dar ineficienți“. „Cântărea cu răbdare capacitatea celuilalt de a suporta umilința. Pentru el însă, toți care suportau umilințele publice intrau în categoria lacheilor. Iar această categorie era cu mult sub clasamentul cu care mă înăscrise în anii de colaborare: „lichele“, „jigodii“, „javre“. Nu avea nici un respect pentru „lachei“, pentru cei care nu își apărau demnitatea. Îi trecea pe lista persoanelor pe care le putea folosi nestingherit, în împrejurări și vremuri propice“. 

Despre relația fostului preşedinte cu serviciile

Adriana Săftoiu atinge în carte și relația dintre Traian Băsescu și serviciile secrete.  Saftoiu susține că fostul președinte era hotărât de la bun început să își subordoneze direct instituțiile de forță ale statului. Potrivit Adrianei Săftoiu, după demisia foștilor șefi ai SRI și SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga, Traian Băsescu a semnat două decrete la care însă a renunțat în ultima clipă: „Președintele mă informează că i-a lăsat lui Ștefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor șefi de Servicii.
„După ce le trimite la Monitorul Oficial să anunți presa. Când îmi spune numele rămân uluită: Coldea și Predoiu (Silviu - n.red). Îi spun că nu e în regulă. Îi amintesc că odată intrați în structurile NATO, ne-am asumat obligația demilitarizării acestor servicii. S-a iritat și mi-a spus că e o prostie condiționarea. (...) îi cere STS-istului să-i facă legatura cu Ștefan Deaconu (...) Îi cere să oprească trimiterea decretelor la Monitorul Oficial”.  

Băsescu: „Lipsă de onestitate“

În replica la dezvăluirile Adrianei Săftoiu, Traian Băsescu a declarat că fosta sa colaboratoare denotă „lipsă de onestitate“. „Probabil e o perioadă în care nu are alte surse de venit. Să îți încalci onestitatea față de un om care a avut încredere în tine... Slavă Domnului, m-am oprit cu încrederea în 2007. De toți consilierii m-am despărțit în relații amiabile, cu Adriana Săftoiu a fost mai complicat, dar nu aș intra în detalii (...) Dacă au ajuns foștii mei consilieri să trăiască din amintirile că au fost consilierii mei... Să știți că orice consilier, în momentul în care se angajează la Cotroceni, semnează un angajament de loialitate care nu are termen de prescripție“, a spus Traian Basescu într-o emisiune la B1TV.

Udrea: „Bârfe şi mizerii“

La scurt timp, a reacționat pe Facebook și Elena Udrea. Aceasta a scris că pune „insinuările Adrianei Săftoiu pe seama propriilor neîmpliniri în relația cu Traian Băsescu și îi doresc să își găsească liniștea“. „Astăzi este foarte profitabil să vorbești despre Elena Udrea. Este regretabil ca o persoană cu certe calități, care ar putea câștiga și din altceva decât din bârfe și mizerii, se coboară să vândă povești de budoar inventate din invidie și frustrare“, a acuzat Udrea.
You like Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni | Romania Libera.

Femeia în roșu, cu fustă mini, de la Cotroceni | Romania Libera
Fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu, face dezvăluiri spectaculoase despre personalitatea din culi...
Cuvinte cheie :

Caricatura zilei - 26 mai 2015


- 26 mai 2015

 


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Săftoiu dă cărțile pe față: de ce a scris ”Cronică de Cotroceni”, ce le răspunde contestarilor și explică ce îl enerva cel mai tare pe Băsescu News de George Stoica - 26 Mai, 2015


Săftoiu dă cărțile pe față: de ce a scris ”Cronică de Cotroceni”, ce le răspunde contestarilor și explică ce îl enerva cel mai tare pe Băsescu

 News

 de 

George Stoica

 - 26 Mai, 2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 
PSnews.ro

Săftoiu dă cărțile pe față: de ce a scris ”Cronică de Cotroceni”, ce le răspunde contestarilor și explică ce îl enerva cel mai tare pe Băsescu

- 26 Mai, 2015

0 211
Adriana Săftoiu a lansat, duminică, la Bookfest, volumul ”Cronică de Cotroceni”, în care povestește experiența sa ca purtător de cuvând al Președintelui Traian Băsescu, în perioada 2004-2007. Cartea a fost primită cu un val de reacții, cele mai virulente fiind cele lansate de Traian Băsescu și Elena Udrea la adresa autoarei, cei doi fiind și unele dintre principalele personaje ale cărții.
Citește și: Udrea, reacție incendiară după dezvăluirile Adrianei Să...
Adriana Săftoiu a vorbit luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere cu Rareș Bogdan, de la Realitatea TV, despre atacurile îndreptate la adresa sa după apariția cărții.
”În România nu există o literatură de memorii politice decât post-mortem. (…) Fostul președinte SUA, Bill Clinton, are două cărți scrise de consilieri. Consilierul lui Mitterand are o carte foarte neplăcută despre acesta, fiind vorba despre patologia sexuală. Dacă luăm Faust a lui Goethe și folosim doar trei pasaje, putem spune că e vorba despre patologia sexuală…e simplu să fie luate doar lucrurile anecdotice din cartea mea”.
Citește și: Război total. După Udrea, și Băsescu o pune la zid pe A...
Fostul purtător de cuvânt a explicat și care a fost motivul dorinței sale de a scrie cartea:
”Sunt ușor surprinsă de faptul că, după 20 de ani, ne plângem de cât de lamentabilă este viața politică. Cartea n-ar fi avut niciun sens dacă la finalul mandatului Traian Băsescu n-ar fi remarcat că serviciile secrete au prea multă putere, că nivelul drepturilor omului și demnității umane a rămas scăzut în ultimii 20 de ani, 10 dintre aceștia petrecuți în timpul mandatelor sale. Dacă toate declarațiile președintelui ar fi infirmat impresiile mele din primii 2 ani și 3 luni de mandate, dacă incompatibilitatea dintre domnii Pleșu și Băsescu nu era reală, aș fi crezut că nu avea sens să o scriu.
Cum Traian Băsescu a avut dreptul 10 ani să povestească și să pună etichete, așa am și eu dreptul. Este realitatea mea. Ar trebui să existe măcar curiozitatea de a o citi. Nimeni nu devine rău sau bun singur. Cartea aceasta nu e scrisă doar pentru cei care vor să vadă în alb sau cei care vor să vadă în negru, ci e o carte gri. Nu îi neg lui Traian Băsescu calitățile, dar ar fi o ipocrizie să nu se spună că suma lucrurilor care te înconjoară îți pot deveni defecte.
Sigur că și Traian Băsescu avea defecte, îmi permit să fac apel la Nicholas Taleb: ”Când traversezi strada, dacă te uiți la culoarea ochilor pietonilor, nu vezi camionul care trece peste tine”. Defectele lui Băsescu le percepeam mai puțin decât colegii mei. Sunt oameni care mă avertizau asupra unor lucruri și eu nu le băgam în seamă. Dacă aș fi în 2004 aș vota la fel, Traian Băsescu, nu Adrian Năstase.
Uimirea celor care critică volumul…e ca și cum pe scena politică am fi văzut un Traian Băsescu zen, calm, temperat, plin de gratitudine față de oameni…de parcă aș fi dezvăluit lucruri care nu s-au întâmplat în ultimii 10 ani. Întrebarea e dacă toate aceste instituții care îl deservesc au pârghii prin care pot spune că unele lucruri nu se fac. (…) Un decident poate să își permită ce spune dl. Băsescu, abuzuri care să aducă atingeri demnității și drepturilor omului.
(…) E firesc ca Traian Băsescu și Elena Udrea să aibă aceste reacții. Nu mă așteptam că Traian Băsescu va face o introspecție și că se va gândi dacă a greșit. Nici nu mă așteptam să îmi aducă flori. Oameni care au crezut în el și l-au susținut, oameni care au suportat umilințe nenumărate, au fost considerați, într-un final, că nu mai contează deloc”, a mai precizat Adriana Săftoiu în emisiunea de luni seară a lui Rareș Bogdan. De asemenea, Săftoiu a amintit și ce îl deranja cel mai mult pe fostul șef de la Cotroceni, Traian Băsescu, punctând că diverși oameni încercau să îi explice că fostul Președintele ”e un om aiurea.”
”Oamenii încercau să îmi explice că Traian Băsescu e un om ”aiurea”. Era deranjat de cei care îi spuneau ”Traiane” la Cotroceni, de Cozmin Gușă care îi spunea astfel, de Blaga atunci când purta jeans, de Baltazar, la fel…avea impresia că e lipsit de respect în acest fel.
Timp de 10 ani el a spus și a putut spune despre oricine, orice. Și-a asumat, acum, postura de cetățean….De ce ne-ar fi interzis și nouă să fim cetățeni? Cozmin Gușă vă poate confirma că, în 2009, în campanie, a făcut o propunere de a face o scrisoare publică semnată de cei câțiva care l-au cunoscut și au lucrat cu președintele Băsescu. Am crezut că nu e cazul să facem asta….de aceea nici n-am vrut să scriu cartea, atât cât timp putea fi folosită ca miză electorală.”, a precizat fostul purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale, la Realitatea TV.

SURSA FOTO

politicienii.ro
Vizualizări: 3

Atac dur la Băsescu: 'Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu' Autor: Florin Pușcaș, Redactor Publicat: 08:08


Atac dur la Băsescu:

 'Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu' 

 Autor:

 Florin Pușcaș,

 Redactor 

Publicat: 

08:08


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 

Atac dur la Băsescu: 'Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu'

Florin Pușcaș,

Redactor

08:08

Basescu udrea

Jurnalista Sorina Matei îi face un portret dur fostului preşedinte Traian Băsescu, după prestaţia publică a acestuia din ultimele luni şi dezvăluirile din cartea Adrianei Săftoiu. Într-un text redactat parcă "circular", început şi sfârşit prin două sentinţe nemilioase ("Niciodată în România nu mai are voie să se întâmple așa ceva." şi "Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu"), jurnalista aruncă în aer ce a mai rămas din soclul pe care fostul preşedinte a stat timp de 10 ani.
"Cartea Adrianei Săftoiu este despre un om pierdut în propriul Eu conducând un sistem de putere din vârful piramidei statului român. Este despre un delir mistic, despre bani, influență, ipocrizie, hoție și preacurvie. Este despre vulnerabilitate omenească și despre siguranță națională. Este despre o fată bine plasată și despre un om ales și reales de un popor care l-a trimis să fie bărbat de stat. Oare a și fost?
Vi se pare că descompus, recompus, despicat și explicat are respect față de ceva și are, mai presus de toate, față de voi deferență? L-ați văzut toți cum a confundat mereu o femeie cu o țară. Și n-ați crezut că poate fi atât de grav. Odată cu fata și-a luat cu bună știință în cârcă și-un grup ocult și ilegitim de borfași transpartinici care au traficat, jefuit și prădat tot ce le-a stat în cale. Și i-a târât după el un deceniu. Nu știa? Nu i-a păsat foarte tare. A zis că-i merge, că trece, că scapă. Asta fac oamenii care nu cred în nimic. Nu respectă nimic. Asemenea sisteme nu au încredere decât în ascunsa ierarhie a lor.
Au trădat și au dezonorat. Au avut un tupeu încremenitor. Au sfidat, au fost cinici, nerușinați, au umilit și au împroșcat. Au jignit și au disprețuit. Constanta politicii subterane de stat a fost să-i îmbogățească numai pe-ai lor și să-și facă exclusiv jocurile. În ecuația asta unde s-a regăsit poporul lui?
Vă surprinde că deschizătorul Justiției a ajuns ideologul penalilor? Uitați-vă cine-i stătea cu fundul pe birou și câte turme de infractori îi atârnă acum în urmă ca o dâră.
Vă nedumerește că democratul n-a crezut nici în condamnarea comunismului? Am mai auzit de la singura cinstită bună pentru România că Ceaușescu n-a fost chiar atât de rău.
Vă minunați că omul care a adus scutul antirachetă în România îi înjură și pe americani? Gândiți-vă că nici măcar în Palatul Cotroceni, la mesajul lui Joe Biden pentru toți românii, n-a fost primit nimeni din partidul onestei lui. Oare de ce?
Vă uimește că, aproape patologic, detesta tot ce înseamnă presă și n-a crezut niciodată în libertatea cuvântului? Priviți câți corupți și șpăgari de-ai lor înjură turbați și în neștire. O hoardă infracțională care și-a pierdut busola și se teme că va fi prinsă.
Au crezut mereu că pot cumpăra la kilogram conștiințe. N-au reușit. Urăsc din măruntaiele lor absolut tot ce nu pot controla. Așa sunt ei, așa e firea lor. Așa gândesc cam toți.
De câte ori l-ați auzit vorbind în ultimele șase luni despre oameni, despre voi, despre țară, despre problemele ei adevărate, despre poporul care l-a onorat să-i fie de două ori Președinte? V-a mulțumit acum, la sfârșit? Niciodată. Nici nu s-a gândit la voi.
Merita să fie ce-a fost? Alte opțiuni nu erau. Asta am avut mai bun ca națiune, popor și cetățeni. Ceea ce spune multe și despre noi. A fost oricum preferabil lui Năstase și Geoană. Are o inteligență nativă și a avut și viziune. Măcar a ținut țara pe drumul drept și a pus Justiția pe șine. Dar, vai, ce preț a trebuit plătit.
S-a detonat cu toată puterea la sfârșit pentru că de fapt și-a dat arama pe față. Acum, la final, vedeți că în oglindă este reflexia milimetrică din cartea Adrianei Săftoiu, umbra începuturilor și a genezei. Acum poate înțelegeți de ce-a sfârșit într-un asemenea hal.
În străfundurile lor, undeva, acolo, nu le curge nimic prin sinapse cu valoare de credință. La ei cu totul altceva găsește teren fertil. Ceva ce i-a făcut mereu incompatibili pe oamenii cinstiți și onești cu dubioasa lume a lor.
Este bine că acum nu se mai poate piti nimeni de nimic. Mizeria care vă răzvrătește și vă stânjenește a izbucnit în toată splendoarea. Este bine că vedem și oamenii mari, și oamenii mici, și vitejii, și lașii dar și oamenii care, cu orice preț, indiferent cât au înghițit, au rezistat. Pentru că au crezut în ceva cu adevărat. Iar cartea Adrianei Săftoiu ne mai spune și că ne putem face bine. Dacă vrem. Și dacă nu mai este permis așa ceva.
Dacă a greșit, să plătească. Parcă vreo 10 ani a țipat că nimeni nu trebuie să fie deasupra legii. Acum va trebui să învețe diferența de la vorbă la faptă. Până și-n în Legea Sfântă zice că dacă ai desfrânat, ai corupt, ai furat, ai poftit, ai mințit, ți-ai făcut chip cioplit și ai ucis- de data asta, milioane de speranțe- tot vei achita factura.
Aici sau Dincolo. Mereu.
Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu", scrie Sorina Matei pe blogul personal.

O caricatura primita de la un amic

O caricatura primita de la un amic

E ora...

  cronica cotroceni

Cartea care l-a enervat la culme pe Băsescu s-a epuizat. Anunțul editurii


Scene socante in retezat



VIDEO SOCANT. Înregistrarea ATACULUI împotriva ecologiștilor care protestau împotriva Romsilva

Denisa Miron, Colaborator
06:54
batut activist
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost deschis un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de tentative și omor și loviri, în cazul altercației ce a avut loc duminică la prânz în zona hidrocentralei Râul Alb. Imagini halucinante din timpul agresării ecologiștilor au fost făcute publice, luni.
Șeful Agent Green, ONG-ul care a demascat ilegalitățile comise de șefii Romsilva, ce au dat undă verde tăierilor abuzive de lemne din pădurile protejate ale României, a fost atacat și bătut crunt, duminică, în județul Hunedoara. Împreună cu o jurnalistă din Germania și alți colegi din cadrul asociației, ecologistul Gabriel Păun se afla pe teren ca să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din din Țara Hațegului, la Coroiești, comuna Sălașu de Sus. În zonă fuseseră semnalate săptămâna trecută tăieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Național Retezat, fie din parcul natural.

Nici nu s-au dat bine jos din mașini, că au fost atacați. În filmul postat pe Youtube se văd scene  șocante. Oamenii lui Mihalache Bocea, patronul AIB Automotion SRL, constructorul hidrocentralei, atacă mașina de teren în care se afla jurnalista din Germania, o lovesc cu bâte, pumni și picioare, încearcă să o răstoarne și, dacă nu reușesc, încep să  aruncecu bolovani în ea. Sunetele sunt îngrozitoare. Femeia e în stare de șoc de frică, iar șoferul încearcă să scoată mașina din zonă, pentur a putea ajunge la o zonă cu semnal, de unde să apeleze 112.

În timpul incidentului, mașina trece peste MIhalache Bocea, care a ajuns în stare critică la spitalul din Hațeg, în primă fază, fiind mutat la Sitalul Județean din Deva și apoi, cu un elicopter SMURD, la Cluj Napoca, unde a fost operat în regim de urgență. Pacientul suferise un traumatism cranio-cerebral.
În cauză a fost deschis un dosar penal. ”La data de 24 mai 2015, în jurul orelor 13,00 a avut loc un incident între mai multe persoane în zona satului Coroieşti, com. Sălaşu de Sus, jud. Hunedoara, în apropierea locului unde au început lucrări de edificare a unei microcentrale, în urma căruia a rezultat lezarea a trei persoane, dintre care una fiind vătămată mai grav a fost suspusă intervenţiei chirurgicale de urgenţă. În cauză a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi tentativă de omor. Până în prezent nu s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană, cercetările continuând pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale în cauză”, a declarat pentru EVZ Mirela negruțiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. (Sursă foto - video: Virtual Press)
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Înapoi în viitor