Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium
sâmbătă, 19 septembrie 2009
Roş ha Şana 5770 - Anul Nou evreesc, de Adrian BOLDAN
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
Roş ha
(Material propus pentru publicare la data de: 17-09-2009 de Petru CLEJ)
"Şabat, 1 Tişri 5770, sâmbătă 19 septembrie 2009. Anul Nou evreesc. 5770 de ani de la Creearea lumii. 1940 de ani de la distrugerea Templului de la Ierusalim. 62 de ani de la creearea statului
Spre deosebire de alte sărbatori evreieşti, care în
Luna Tişri este a şaptea luna a calendarului evreiesc. Atunci de ce spunem că e începutul anului? Cum poate anul să înceapă în a şaptea lună a calendarului, şi nu în prima? Evreii au inceput să ţină calendarul din momentul Exodului din Egipt. Prima luna a calendarului evreiesc este deci luna Nisan, luna Exodului, luna Primaverii. Biblia (Leviticus 23:24) ne spune: În a şaptea lună, în prima zi a lunii, să aveţi o sărbătoare solemnă, o comemorare proclamată cu sunete de şofar, a adunare sfântă. Tradiţia evreiască spune că în ziua de Roş ha Şana D-zeu ne înscrie în Cartea Vieţii, urmând ca în următoarele zece zile, până la Yom Kipur, când Cartea se sigilează, să ne lepădăm de păcatele săvârşite în anul care tocmai s-a terminat. Ca să fim siguri că ne-am aruncat păcatele, în după amiaza primei zile de Roş ha
Roş ha
Deşi tema lui Roş ha
Cu ocazia lui Roş ha
La masa din fiecare din cele două seri se obişnuieşte să se pună pe masă şi să se mănânce câteva „semne” simbolice. Se incepe cu o bucata de hală (pâine)înmuiată în miere, apoi se continuă cu o bucată de măr înmuiat şi el tot în miere. Apoi vin cele 8 „semne”, nu neapărat în ordinea asta: morcovi, de obicei gătiţi în ţimes, varză, sfeclă, curmale, dovleac, rimon (rodie), peşte şi cap de peşte sau de miel. Inainte de a se mânca din fiecare din ele, se spune câte o binecuvântare legata de „semnul” respectiv. „Semnele” sunt importante, şi de aceea fiecare le mănâncă cu gândul la viitor. Capul de peşte sau de miel simbolizează şi sărbătoarea care-i poartă numele: Roş ha
Binecuvântarea care se spune în legătura cu aceasta face aluzie şi la faptul ca vrem să fim în cap, şi nu în coadă.
In prima zi de Rosh ha Shana in sinagogi se citeste un fragment din Tora, Genesis (21:1-34) în care ni se reaminteşte naşterea lui Iţhak, fiul lui Abraham si al Sarei, iar în a doua zi se citeste un alt paragraf din Genesis (22:1-24), în care amintim „sacrificarea” lui Iţhak. Tora ne spune că D-zeu i-a adus lui Avraham un berbec, pe care să-l sacrifice în locul lui Iţhak. În amintirea momentului ăsta, când Abraham găseşte berbecul cu coarnele agăţate într-un tufiş, sunăm şofarul, un instrument făcut dintr-un corn de berbec. Există opinii, în Midraş, care spun că de fapt Avraham chiar l-a sacrificat pe Iţhak. Iţhak a fost mort si reînviat imediat, sau a fost înghiţit de flăcări si apoi a fost reînviat, după care a stat in Ceruri timp de doi ani. Aceasta intăreşte credinţa evreiască în reînvierea morţilor. Totuşi, această versiune e mai putin circulată, poate şi pentru a nu se compara sau face vreo legătură cu cazul altui evreu, care, conform legendei, a fost reînviat dupa câteva zile. Am în lucru un articol pe tema asta pe care, cu ajutorul D-lui, îl vom putea citi în viitorul apropiat.
Serviciul religios al primei zile de Roş ha
Fie ca anul 5770 să fie un an care să ne aducă numai bucurii, sănătate si fericire si fie ca să ne bucurăm cu toţii de venirea lui Maşiah imediat, in zilele noastre."
N.red. Adrian Boldan este evreu ortodox și locuiește la
source :
ONU, link-ul revista CĂTRE ACUM www.acum.tv unde A aparut.Michael Moore iubeste de fapt capitalismul
Michael Moore iubeste de fapt capitalismul
Regizorul a sustinut intotdeauna superioritatea morala a stangii asupra liberalismului economic promovat de catre cei care conduc SUA, a catalogat capitalismul drept "ultimul imperiu al raului" si a dat de pamant cu institutiile financiare de pe Wall-Street, care au prosperat pentru ca i-au cumparat pe politicieni.
Mai mult decat atat, a sustinut intotdeauna ca nu investeste la bursa din motive de moralitate – cu alte cuvinte, nu da bine sa critici capitalismul, dar in acelasi timp, sa detii actiuni la unele dintre companiile simbol ale capitalismului american.
Insa, intr-o carte scrisa de Peter Schweizer si aparuta in urma cu cativa ani, este dovedit faptul ca Michael Moore detinea actiuni la mai multe companii americane, printre care Bank One (acum Moore infiereaza sistemul bancar!!!), Boeing, Elli Lily sau chiar Haliburton, respectiv compania pe care Moore o face de de doi lei in Fahrenheit 9/11.
Indiferent de adevarurile care sunt scoase la iveala in "Capitalism: a love story", ma intreb daca nu cumva Michael Moore da dovada de ipocrizie atunci cand se bate cu pumnul in piept si da lectii de morala si corectitudine, in conditiile in care si el a speculat "putin" pe bursa pentru a mai castiga un ban in plus, desi a sustinut intotdeauna ca nu detine actiuni?
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.
Citeşte mai multe despre michael moore • capitalism a love story • wall street