Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 13 februarie 2021

Chick Corea: Vigilette | JAZZ NIGHT IN AMERICA

Traseu in Muntii Buzaului, Masivul Ivanet: Babele trovantii de la Ulmet

Asezari rupestre de la Nucu - Bozioru. Tara Luanei

TINUTUL PIETREI si Vulcanii Noroiosi

Misterele din Munții Buzăului cu Diana Gavrilă - Adevăruri tulburătoare ...

Babele de la Ulmet si Drumul Luanei - „Babele de la Ulmet” aspiră la faima mondială. Cum ar putea fi cunoscute printre turiştii din toată lumea 13 februarie 2021, 11:23 deI ulian Bunila - Sursă: Adevărul.ro


„Babele de la Ulmet” aspiră la faima mondială. Cum ar putea fi cunoscute printre turiştii din toată lumea 
13 februarie 2021, 11:23
de
Iulian Bunila

Vedere de la înălţime cu trovanţii    
Sursa: Asociaţia Ţinutul Buzăului

   
      "Ţinutul Buzăului" este pe cale să devină Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională. Printre locurile ce urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, sunt şi Trovanţii de la Ulmet. Aceste formaţiuni geologice au fost numite de localnici „Babele de la Ulmet“.

       Grupul de stânci care seamănă cu farfuriile zburătoare se află pe raza satului Ulmet, comuna Bozioru, aflată la 44 de kilometri distanţă de municipiul Buzău.   

Turiştii mai merg pe jos, din centrul localităţii, aproximativ 30 de minute către culmea cu ciudatele formaţiuni stâncoase. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi.   

Trovanţii din zona Ulmet-Bozioru au forme dintre cele mai ciudate, precum nişte OZN-uri, carapace de ţestoase ori bile perfect sferice, cântăresc de la câteva grame la câteva tone şi ajung să măsoare doi metri înălţime.    

Trovanţii sunt numiţi, popular, ”pietre vii”, datorită uneia dintre multele legende, care spune că aceştia îşi pot schimba locul. O legendă spune că unul dintre bolovani ar fi fost dislocat şi mutat din locul lui de o forţă nevăzută.    

Pe vremuri, sătenii ar fi stat mult timp cu ochii pe unul dintre misterioşii bolovani, constatând la măsurători că se deplasează. ”Multă vreme, oamenii din sat măsurau regulat distanţa de la bolovan la Bâlca, un bazin de captare a apei, şi au constatat că o dată la 7 ani acesta s-ar deplasa cu 1-2 metri”, povesteşte Diana Gavrilă, ghid din zonă.     Promovarea la nivel naţional a Trovanţilor de la Ulmet, prioritate a conducerii judeţului   

Atragerea unui număr cât mai mare de turişti, în 2021, este unul dintre obiectivele propuse de conducerea Consiliului Judeţean Buzău la acest început de an. Autorităţile doresc, printre altele, punerea în valoare a „pietrelor vii”.   

 „Sunt planuri şi pentru Trovanţii de la Bozioru. În perioada imediat următoare voi lua legătura cu toate UAT-urile din judeţul Buzău interesate ca să facem parteneriate, să putem depune un proiect pe fonduri europene”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.  

 Intrarea Geoparcului Ţinutul Buzăului în patrimoniul UNESCO, demers care a fost declanşat deja, va fi cu siguranţă cel mai important pas în promovarea trovanţilor din Bozioru peste graniţele judeţului şi ale ţării. 

  Sursa: Ţinutul Buzăului 

  Acestui ansamblu geologic i-a fost dedicat şi un muzeu de către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului”

Turiştii află aici povestea deltei preistorice, a ridicării munţilor, şi, foarte important, povestea formării Babelor de la Ulmet

Muzeul Formelor este primul spatiu din România care foloseste realitatea augmentată pentru a reda toate informaţiile. 

 ”Este distractiv şi copiii nici nu mai vor să plece”, spun coordonatorii muzeului.   

 Muzeul a fost făcut în colaborare cu Primăria Bozioru şi cu o mulţime de voluntari. O parte dintre voluntari au venit din Bucureşti şi mulţi alţii din Bozioru şi din Ulmet. Mai mult de 50% dintre fondurile folosite au provenit din donaţii.   

Sursa: Ţinutul Buzăului   

Ţinutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găseşte în zona de curbură a Carpaţilor, la tranziţia dintre dealuri şi munţi. Una dintre strategiile aplicate în teritoriu este dezvoltarea turismului alternativ, de descoperire şi explorare.   

Geoparcul Ţinutul Buzăului cuprinde comunele: Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăeşti Căneşti, Colţi, Chiliile, Cozieni, Mânzăleşti, Lopătari, Odăile, Săruleşti, Scorţoasa, Valea Salciei, Vintilă Vodă, cu o suprafaţă totală de aproape 100 000 de ha şi o populaţie de peste 40 000 de locuitori

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 - Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO   
  - „Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO   
  - Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  
 - Promovarea Trovanţilor de la Ulmet, prioritate a conducerii judeţului

citeste totul despre: buzau proiect babe ulmet trovanti turisti lume
Citeste mai mult: adev.ro/qogmab


https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Înapoi în viitor