Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

joi, 24 mai 2018

Fostul strateg-şef al lui Trump, aflat în Europa, promite o „minunată lume nouă“ - 24 mai 2018, 15:29 - de Andreea Romanovschi - Adevărul.ro

http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html

Fostul strateg-şef al lui Trump, aflat în Europa, promite o „minunată lume nouă“ 

24 mai 2018, 15:29 
de
Andreea Romanovschi
Citeste mai mult: adev.ro/p98ftf
Fostul strateg-şef al lui Trump, aflat în Europa, promite o „minunată lume nouă“

 Steve Bannon Foto: EPA


              Steve Bannon, fostul strateg-şef al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, înlăturat de la Casa Albă în vara anului trecut, a revenit în Europa, după vizita făcută în martie în Elveţia, într-un tur care sugerează că are planuri mari pentru mişcarea populistă pe care o percepe de multă vreme ca fiind transatlantică

          Dacă în ultima perioadă planurile nu i-au mers prea bine în Statele Unite, Bannon, un personaj controversat ca urmare a vederilor sale radicale, începe să aibă un succes tot mai mare în Cehia, Ungaria şi Italia.  

             Adversar declarat al sistemului, Steve Bannon, fost bancher la Goldman Sachs, a pledat în urmă cu două zile, la Praga, pentru revolta clasei muncitoare, scrie „Washington Post“. 
        O zi mai târziu a ţinut un discurs la Budapesta la invitaţia mai multor grupuri care-l sprijină pe premierul Viktor Orban, al cărui partid - Fidesz - se poziţionează ferm împotriva migraţiei. 

Prezenţa lui Bannon în Ungaria a venit în contextul în care, luna trecută, partidul lui Orban, un politician naţionalist-conservator pe care fostul strateg-şef al lui Trump l-a descris drept „un erou“, a înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, fapt care a sporit temerile opozanţilor privind un viraj către autocraţie.   



    Totodată, vizita lui Bannon în Europa a avut loc în contextul în care, săptămâna aceasta, partidele antisistem din Italia şi-au finalizat planurile de formare a guvernului de la Roma, care va fi primul cu adevărat populist din Europa Occidentală. Dacă liderii Uniunii Europene privesc cu anxietate situaţia din Italia, Bannon este încântat.   

       „Este monumental“, a declarat el într-un interviu acordat înainte de a intra într-o dezbatere cu Lanny Davis, fost consilier al preşedintelui SUA Bill Clinton. „Cred că va fi o minunată lume nouă“, a adăugat el.    

      În condiţiile în care şi-a pierdut postul de la Casa Albă de strateg-şef şi nici la site-ul de ştiri cu orientare de extremă-dreapta nu şi-a mai găsit locul, Bannon încearcă să-şi propovăduiască ideile în Europa.  

     Iar succesul partidelor naţionaliste din Ungaria şi Italia combinat cu triumful lui Milos Zeman, politicianul antiimigraţie şi prorus care a fost reales în ianuarie preşedinte al Cehiei, arată că febra populistă din Europa este departe de a scădea în intensitate.  

     Bannon, căruia Trump îi datorează într-o bună măsură succesul la alegerile prezidenţiale din 2017, spune însă că nu oferă consiliere partidelor populiste din Europa. Ba chiar afirmă că are de învăţat de la acestea. Dar, spune el, dacă i se cere părerea, nu ezită să şi-o exprime. 

      Fostul strateg-şef al preşedintelui american a prezis, de exemplu, că Angela Merkel, cancelarul federal german, va rămâne în istorie drept „cea mai rea figură politică a secolului XXI“ şi, întocmai ca fostul său şef, a admonestat Europa pentru că nu-şi respectă angajamentele luate în materie de cheltuieli de apărare. „Ar trebui să vă fie ruşine de voi“, a afirmat el, deşi nu a fost deloc clar cui anume s-a adresat.    

        Cât despre Trump, Bannon a afirmat că preşedintele (SUA) „are zilele lui bune şi zilele lui proaste“ şi, în general, i-a luat apărarea, în ciuda faptului că l-a concediat.
Citeste mai mult: adev.ro/p98ftf

citeste totul despre: steve bannon fostul strateg sef al lui trump europa italia ungaria cehia populism antisistem extrema dreapta

Marea miză rusă de la Chişinău, bastionul avansat al Uniunii Eurasiatice în Europa - 23 mai 2018, 10:30 - Autor : Cristian Unteanu - Adevărul.ro

http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html

Cristian UnteanuCristian Unteanu


 Marea miză rusă de la Chişinău, bastionul avansat al Uniunii Eurasiatice în Europa


 23 mai 2018, 10:30


Citeste mai mult: adev.ro/p967an

Marea miză rusă de la Chişinău, bastionul avansat al Uniunii Eurasiatice în Europa

             Nu ştiu cât timp mai au liderii noştri politici să se mai concentreze, măcar câteva clipe, asupra a ceea ce se petrece în Republica Moldova, odinioară obiectiv de interes strategic în politica noastră naţională, acum subiect aflat undeva foarte jos pe lista de priorităţi reale şi, în consecinţă, lăsat cvasi-integral în sarcina fostului preşedinte Traian Băsescu.

          Tare păcat, deoarece acolo se petrece un fenomen extrem de interesant şi instructiv: este zona aleasă pentru efectuarea unui experiment politic dintre cele mai relevante prin care organizatorii viitorului Eurasiei vor să vadă care ar putea fi nivelul de acceptabilitate europeană şi internaţională al unei ţări din actualul „cordon sanitar“ care să vină cu o ofertă specifică, undeva la mijloc între apartenenţa la spaţiul dominat de Rusia, dar şi, în acelaşi timp, cu o deschidere „tip elveţian“ ca teren neutru de întâlniri şi negocieri. Este una dintre variantele gândite de strategii Kremlinului pentru a crea un nou tip de state dependente, nu integrate structurii statale a Federaţiei Ruse, cu unele caracteristici constituţionale, economice şi sociale care să le permită continuarea dialogului eventual chiar al unei cooperări extinse cu UE, dar păstrându-le în afara NATO, în acelaşi timp parte a unităţii superioare pe care o va impune noua Eurasie.


               Este, pe fond, încercarea de a vedea cât de permeabili şi deschişi ar fi occidentalii, recte SUA şi mai ales Germania, la o asemenea soluţie de tip „buffer zone“. Cea care a fost odată încercată, cam pe aceleaşi frontiere, dar pe bază de forţă militară, acum propusă pe bază de combinare a intereselor economice reciproce, sacrificând eventual, ca la Yalta, ceva populaţii din zona minoră şi care, volens-nolens, vor ajunge la concluzia că, pentru a supravieţui, vor trebui să accepte noile variante propuse. Şi este vorba, cred eu, de un semnal care pleacă demonstrativ de la Chişinău, mergând mai apoi mai departe, cu mult mai departe chiar, în cercuri concentrice propagate conştiincios de propaganda rusă şi agenţii săi de influenţă din diverse ţări vecine şi prietene.



           Iar mesajul este deosebit de interesant şi, cu siguranţă, îl veţi recunoaşte extrem de uşor, parte din el fiind identic rostit şi de câţiva politiceni de vază din România. Deocamdată, să auzim varianta originală într-un interviu dat de preşedintele Dodon pentru FLUX.MD 15 februarie 2018. .


1. Moldova, Elveţia Eurasiei „Republica Moldov




                  „Republica Moldova are şanse să fie o a doua Elveţie, dacă în primul rând pe intern o să avem un consens social naţional în acest sens. Şi al doilea lucru, foarte important – marile puteri vor refuza la intenţia şi la încercarea să ne tragă spre ele. Nu trebuie Uniunea Europeană să ne tragă obligatoriu spre ea, Rusia nu trebuie să ne tragă spre ea, pentru că în acest caz ţări precum Moldova se rup în bucăţi. Asta s-a întâmplat în cazul Ucrainei. Marea greşeală a puterilor geopolitice a fost că se mergea pe abordarea „if, if” – sau cu noi, sau eşti împotriva noastră. Pentru aşa state ca Republica Moldova, Ucraina şi altele este inacceptabilă o astfel de abordare a partenerilor şi a jucătorilor geopolitici. Pentru că, în caz contrar, dacă presezi prea tare, ajungem la ce ajungem. Aţi văzut ce e în Ucraina. Aceleaşi riscuri sunt şi pentru Moldova. Eu consider - şi despre asta am avut discuţii şi cu cei din Vest, dar şi cu cei din Est, cu domnul Putin de mai multe ori pe parcursul ultimului an, cu conducerea de la Bruxelles, cu doamna Mogherini şi cu alţii – că această abordare este tot mai des înţeleasă de partenerii noştri externi"




2. Moldova, zona în care partenerii jocului global vor căuta soluţia pentru următorul joc 




           "Se vor finaliza alegerile în Federaţia Rusă şi eu sunt ferm convins că Federaţia Rusă şi Statele Unite vor căuta puncte comune în această regiune. Da, au o agendă comună în alte părţi ale lumii. Dar în această regiune vor avea nevoie de o agendă comună şi de o istorie de succes comună. Scopul meu pe parcursul acestui an a fost să explic acest lucru celor din Germania, din Federaţia Rusă, de la Bruxelles, din Statele Unite – să le spun că aici este punctul pe care îl puteţi privi ca pe un succes pentru fiecare dintre voi. Puteţi încerca să veniţi aici cu o istorie de succes care o să vă aparţină tuturor, nu doar unuia; care poate fi pe viitor un model de soluţionare a altor probleme. Sincer să vă spun, sunt optimist că după finalizarea tuturor proceselor electorale din acest an, la noi, în Rusia, în Statele Unite – alegerile intermediare în Congres. Sper că după finalizarea acestor procese anul 2019 va fi un an al compromisurilor, iar Moldova va fi pe agenda marilor puteri. În ultimul timp noi nu am fost pe agenda marilor puteri. Cel puţin nu pe prima pagină".



3. Relaţii consolidate cu Grupul Vişegrad

          „Eu am avut anul trecut întrevederi cu prim-ministrul Ungariei, cu domnul Victor Orban, o discuţie foarte bună şi am concluzionat că pe foarte multe subiecte din politica regională avem poziţii comune. M-a bucurat acest lucru. Dumnealui este membru al familiei partidelor de dreapta în Uniunea Europeană, eu sunt un politician de stânga, dar pe marea majoritate a subiectelor, cum ar fi migranţii, echilibrul în relaţiile cu Rusia şi Occidentul, am găsit puncte de tangenţă. În anul curent sunt optimist că voi avea o întrevedere cu preşedintele Cehiei. I-am transmis felicitări cu ocazia zilei de naştere. Aşteptăm să stabilim în timpul apropiat unde va avea loc întrevederea, la Chişinău sau în Cehia. Anul trecut am avut contacte cu conducerea Bulgariei. Doamna vicepreşedinte a Bulgariei a fost la Chişinău şi în acest an cred că voi avea o întâlnire cu preşedintele Bulgariei care, apropo, tot este socialist. Cu ceilalţi de asemenea vom intensifica contactele,



4. România, exemplul negativ în domeniul vinderii terenurilor către străini .


          „Uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat în România, în alte state, care au avut o abordare foarte liberală în acest sens: practic, terenurile agricole sunt în mare parte proprietatea cetăţenilor străini sau a corporaţiilor străine, care nu au tot timpul interesul să dezvolte agricultura. În unele cazuri le este mai simplu să ruineze agricultura, pentru a intra cu produsele lor, pe care le produc în alte ţări. Şi aceasta este o tragedie pentru ţară, pentru stat, pentru că terenurile sunt în mâinile străinilor, agricultura e ruinată, rămâi fără forţă de muncă şi cu piaţa internă inundată de produse agricole din alte ţări. Citeam recent o analiză din România, despre miliardele de euro pe care românii le plătesc pentru produsele agro-alimentare de import, ceea ce anterior produceau. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Bulgaria: cel puţin jumătate din producţia autohtonă, după ce a devenit membră a UE şi a liberalizat totul, practic a falimentat. Astfel, în acest sens, Ungaria este un exemplu viu, un exemplu bun. Evident, în Republica Moldova acest lucru trebuie restricţionat. Pentru că la moment, prin diferite instrumente, se ajunge la aceea că, totuşi, cetăţenii străini intră în posesia terenurilor agricole. Asta este foarte periculos“


5. Baza identităţii naţionale:


          o familie puternică şi respectul valorilor tradiţionale (răspuns la întrebarea reporterului: "v-aţi întâlnit recent cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale pentru Familie, americanul Brian Brown. Aţi decis de comun acord să organizaţi în luna septembrie a acestui an Congresul Mondial al Familiilor la Chişinău. Ce v-a determinat să lansaţi această iniţiativă şi mai vreau să vă întreb dacă sunteţi adeptul convingerii că la ora actuală familia este ţinta unor atacuri fără precedent în istorie?“)



                   În Republica Moldova peste 98 la sută sunt creştin-ortodocşi. În Republica Moldova este tradiţional, normal, să existe relaţii familiale bune. La noi se spunea tot timpul că familia este celula de bază a societăţii. Şi uitaţi-vă ce se întâmplă. Oponenţii noştri – ai statalităţii – în ce lovesc cel mai des în ultimii ani? Ei lovesc în istorie, în religie şi în tradiţiile noastre, în familia noastră. Vin cu istoria altor state, vin cu încercarea denigrării Bisericii în Moldova, vin cu înregistrarea minorităţilor sexuale. În opinia mea, dacă o să permitem asta, va fi distrusă statalitatea, pilonii pe care se sprijină statul nostru. anume din aceste considerente, pe parcursul ultimilor ani, am fost categoric împotriva încercărilor de a bate în aceste valori. Am ieşit cu mai multe iniţiative, cu acţiuni de protejare a acestor valori. În acest an, când am avut posibilitatea să conving partenerii noştri externi să organizăm la Chişinău Congresul Mondial al Familiei, am profitat de această ocazie. Acum doi ani, în 2016, am fost la Tbilisi, unde a avut loc un astfel de eveniment. Anul trecut a avut loc la Budapesta. Mi-a reuşit să îi aducem aici, să-l convingem pe Brian Brown. Şi în mod sigur în septembrie vor fi aici reprezentanţi din zeci de ţări, nu doar din ţările creştin-ortodoxe, ci şi catolice, care sunt pentru aceleaşi valori. Eu cred că este un succes enorm pentru noi".


              Deocamdată, cred eu, este vorba despre un experiment care propune soluţia unor state grupate în „buffer zone“ cu liant ortodox (şi cu acceptare a uniaţilor)/familie tradiţională/doctrină suveranistă/eurosceptică şi anti-NATO, pe un spaţiu care să plece, deocamdată, din Belarus, estul Ucrainei, R.Moldova şi Serbia, în speranţa de a desprinde şi grupul România/Bulgaria/Grecia (eventual şi Cipru) reunite într-o Federaţie Balcanică de state, prelungirea şi poate chiar anexă a Vişegradului în varianta nouă a Mitteleuropa sec.XXI. Dar, de data asta, parte a marii construcţii a Noii Eurasii.


         Este un scenariu vehiculat şi pe care e bine să-l ştiţi, interpretând mai bine jocurile ce se fac în jurul nostru. Aceasta este noua mare miză rusă pentru secolul XXI, în combinaţie cu China şi partenerii din Organizaţia de cooperare de la Şanghai.


Citeste mai mult: adev.ro/p967an




Europa, în viziunea ideologiei neo-imperiale a Eurasiei - 22 mai 2018, 11:21 - Autor : Cristian Unteanu - Adevătul.ro


http://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html
Cristian Unteanu

Citeste mai mult: adev.ro/p94ezp

Europa, în viziunea ideologiei neo-imperiale a Eurasiei 


22 mai 2018, 11:21


Europa, în viziunea ideologiei neo-imperiale a Eurasiei


Am prezentat hărţile imaginate de ideologii britanici şi americani care au fundamentat o viziune asupra lumii pe baza căreia s-au articulat politicile specifice secolului trecut şi care, indubitabil, continuă să influenţeze şcoli de gândire contemporane, politice, economice şi militare.

      Dar nu sunt singurii care şi-au imaginat asemenea hărţi viitoare pentru reorganizarea hărţilor, aglutinând sau despărţind teritorii pentru a forma (sau resuda) sfere de influenţă care să corespundă cât mai bine intereselor naţiunilor pe care le reprezintă, reflectând un mai vechi destin imperial prezentat opiniei publice drept „datorie sfântă“ asumată de un popor de a le civiliza pe celelalte şi de a le aduce lumina propăşirii înspre noi orizonturi luminoase. 


Cred că este util să ştim ce-şi propune ideologia rusă în ce priveşte Europa, ce loc ar avea ea în noul imperiu Eurasiatic prezentat de Dughin drept singura soluţie pentru existenţa viitoare a Marii Rusii. Interesant de văzut cum o parte dintre aceste teze sunt reluate acum în discursul politic al Kremlinului. Iată prezentarea Europei de mâine, aşa cum se regăseşte ea într-un text intitulat „Proiectul Marii Europe“, prezentat în cadrul Conferinţei Internaţionale „De la Atlantic la Pacific: pentru un destin comun al popoarelor Eurasiei” ,Chişinău, 26-27 mai, 2017 (Estic News, trad. Cristi Pantelimon:

         " "În ceea ce priveşte direct Europa, şi prin contrast cu alte planuri de a crea ceva „mare” în sensul vechiului imperialism – fie că este vorba despre Proiectul pentru un Mare Orient Mijlociu sau programul pan-naţionalist pentru o Mare Rusie sau o Mare Chină – noi propunem, ca o concretizare a abordării multipolare, o viziune echilibrată şi deschisă a Marii Europe ca nou concept pentru dezvoltarea viitoare a civilizaţiei noastre în dimensiunile sale strategice, sociale, culturale, economice şi geopolitice. 


        Marea Europă constă în teritoriul conţinut în interiorul frontierelor ce coincid cu limitele unei civilizaţii. Acest gen de frontieră este ceva complet nou, cum este şi conceptul de Stat-civilizaţie. Această Mare Europă va trebui deci să fie deschisă la interacţiuni cu vecinii săi de la vest, est şi sud. 



         O Mare Europă în contextul general al unei lumi multipolare este concepută ca fiind înconjurată de alte mari teritorii, ce-şi bazează unităţile lor respective pe afinitatea civilizaţiilor. Putem astfel postula apariţia eventuală a unei Mari Americi de Nord, a unei Mari Eurasii, a unei Mari Asia Pacific şi, într-un viitor mai îndepărtat, a unei Mari Americi de Sud şi unei Mari Africi. Nicio ţară – în afară de Statele Unite – în starea actuală a lucrurilor, nu are mijloacele de a-şi apăra adevărata suveranitate, contând numai pe resursele proprii interne. Niciuna nu poate fi considerată ca un pol autonom capabil să contrabalanseze puterea atlantistă. Multipolaritatea reclamă un proces de integrare pe scară largă. Am putea să-l numim «un lanţ de globalizări» – dar o globalizare fără limite concrete – coincizând cu frontierele aproximative ale diferitelor civilizaţii. 



          Noi ne imaginăm această Mare Europă ca pe o putere geopolitică suverană, cu propria sa identitate culturală puternică, cu propriile sale opţiuni sociale şi politice – bazate pe principiile tradiţiei democratice europene – cu propriul său sistem de apărare, incluzând armele atomice, cu propria strategie energetică şi de acces la resurse minerale, elaborând pe cont propriu, în deplină independenţă, alegerile ce privesc pacea şi războiul cu alte ţări sau civilizaţii – toate acestea bazându-se pe o voinţă europeană comună şi un proces democratic în luarea deciziilor. 



             Cu scopul de a promova proiectul nostru al Marii Europe şi conceptul de multipolaritate, facem apel la diferitele forţe din ţările europene, ca şi din Rusia, facem apel la americani, la asiatici să susţină activ iniţiativa noastră dincolo de opţiunile lor politice, de diferenţele lor culturale şi de alegerile religioase, să creeze în fiecare loc sau regiune Comitete pentru o Mare Europă sau alte tipuri de organizaţii care să împărtăşească abordarea multipolară, să respingă unipolaritatea, pericolul crescând al imperialismului american şi să dezvolte un concept similar pentru celelalte civilizaţii. Dacă lucrăm împreună, afirmându-ne cu putere identităţile noastre diferite, vom fi în măsură să creăm o lume mai bună, echilibrată şi justă, o Lume mai Mare unde oricare formă de cultură demnă, de societate, de credinţă sau tradiţie şi creativitate umană îşi va găi locul adecvat şi firesc. 



          Da, aşa sună varianta modernizată şi mult mai politicos exprimată pentru urechile occidentale, a viziunii sale din 1997, din „Fundamente de geopolitică“ în care descrie foarte precis cum ar trebui împărţită Europa în mai multe sectoare. Mare atenţie la ce spune Dughin, căci aceasta pare să fie realitatea de fond a jocului politic la nivel înalt dus acum de Kremlin. 


Astfel, Dughin vorbeşte despre apariţia unui Sector Nord: 


„Sectorul Nord ar fi centrat pe o « Nouă Germanie prusacă» ce ia sub protecţia sa întreg ansamblul regiunilor de cultură catolică şi protestantă situate în Europa de nord-est. Această regiune ar fi alcătuită din regiunile baltice şi din Scandinavia, structurate în jurul regiunii prusace din jurul Kaliningradului şi Berlinului, legate între ele de o identitate comună etnică, culturală şi geopolitică. Dughin susţine şi că Rusia urmează să îndeplinească un rol major de mediator în regiune deoarece urmează să crească rolul identităţii non catolice şi protestante, cea a populaţiilor reprezentând minorităţi etnice ortodoxe sau protestante dar şi de relgie uniată (sud-estul Poloniei, vestul Ucrainei şi al Belarusului). Culoarul sud urmează să fie un spaţiu germanic, independent de Moscova dar în care Rusia ar urma să fie prezentă ca un factor important. 


Sectorul Sud 


Ar urma să cuprindă Belarus, centrul Ucrainei, R.Moldova, România, Serbia şi Bulgaria, reunite pe baza a două elemente: predominanţa populaţiilor slave şi apartenenţa lor la ortodoxie, aparţinând astfel, în mod natural spune Dughin, la „sfera civilizaţională rusă“. Asta face ca Rusia să trebuiască să exercite aici o influenţă totală şi completă, în toate sectoarele, „nedelegând niciuna dintre acestea Germaniei“. 


           Elita politică a Rusiei a jucat perfect „cartea Dughin“, distanţându-se oficial de personaj şi de ideile sale, dar dezvoltând o paradigmă nouă a puterii, „Paradigma Putin“, care foloseşte cea mai mare parte a elementelor prin care ideologul rus argumentează viitoarea forţă a Eurasiei neo-imperiale, adică alianţa între naţionalism şi religie. Un detonator care poate fi folosit, după cum ştim bine, pentru provocarea unor explozii enorme, mai ales pe timp de criză socială şi lipsă de perspectivă pentru ziua de mâine. În acest context apare proiectul rus al Marii Europe, parte integrantă a Marii Eurasii condusă de liderul mesianic Vladimir Putin. 


             Proiect ce trebuie descifrat cu toată atenţia căci nu numai că este absolut real şi în dezvoltare în spaţiul de lângă noi, dar, în minte unora, ne-ar şi include.


      


Citeste mai mult: adev.ro/p94ezp

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Înapoi în viitor