Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

luni, 11 iunie 2018

Diletanţii pentru studierea arhivelor Securităţii DE PETRU ZOLTAN, CĂTĂLIN PRISACARIU | Actualizat: 11.06.2018 - 12:31 - Sursă : Newsweek România

LUNI 
11 iuniehttp://silethismillennium.blogspot.com2018youtube-broadcast-yourself.html

Diletanţii pentru studierea arhivelor Securităţii
DE PETRU ZOLTAN, CĂTĂLIN PRISACARIU | Actualizat: 11.06.2018 - 12:31



Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik


Din cei 11 membri ai Colegiului CNSAS, doar trei au studii superioare de istorie.


Alţi patru membri ai structurii de conducere a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii sunt absolvenţi de Drept, însă fără o carieră în domeniu, fiind mai degrabă oportuniști pricopsiţi politic. Doi actuali membri sunt ingineri și există și un absolvent de Conservator, chiar fost președinte al instituţiei.
Cu această garnitură atacă CNSAS următorii șase ani de funcţionare. La sfârșitul acestui mandat al Colegiului, se vor fi împlinit 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
Este rezonabil, la cum arată lucrurile acum, să fim aproape siguri că nici un colaborator „greu” al fostei Securităţi (și, cu atât mai mult ofiţer) nu va fi deconspirat. În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante.
De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune. O dovedesc cu asupra de măsură evenimentele recente. Cel mai clar exemplu: un cercetător al arhivelor CNSAS (și angajat al instituţiei), Mădălin Hodor, care s-a arătat intransigent cu personaje sinistre precum ultimul șef al Securităţii, generalul Iulian Vlad, a fost sanc­ţionat exemplar de această colecţie de politruci pe stil nou din Colegiu.
Prin vot. Democratic. Dat inclusiv de un membru al PNL care se întâlnește la ședinţele de Colegiu cu Dinu Zamfirescu, prigonit decenii la rând de comuniștii instalaţi după cel de-al doilea război mondial la guvernarea României.
Cine sunt cei care vor împărţi dreptatea istoriei în următorii șase ani la CNSAS puteţi vedea în următoarele două pagini. În date seci, dar și în câteva declaraţii care vă vor înspăimânta cu mediocritatea lor asumată, aproape clamată ca o victorie. Este, într-adevăr, o izbândă: a noilor diletanţi, ecoul celor din anii ’50. 

Constantin Buchet

președinte al Colegiului CNSAS, licenţă în Istorie, propus de Guvernul Dăncilă
„Nu pot să mă pronunţ în legătură cu meseriile avute de colegii mei. Parcursul profesional nu l-am studiat. Sincer! Eu am un doctorat în istorie, am publicat… În funcţia de președinte m-au ales colegii. Eu zic că sunt un bun tehnician în problematica asta. Am lucrat și la problematica legată de Legea 187 și la regulamentul de organizare și funcţionare al CNSAS. Practic, expertiză pe soluţionare speţelor legate de dosare cred că am suficientă”.

Valentin Blănariu

vicepreședinte al Colegiului CNSAS, licenţă în Drept, propus de PSD
„Nu, nu am fost cercetător. Pentru această funcţie mă recomandă autoritatea morală. Cred că este atu-ul meu. Am fost propus de PSD. Ca magaziner la Dacia a fost începutul meu profesional. Eram șeful magaziei centrale la filiala Reșiţa. Ioan Mocioalcă (deputat PSD – n.r.) este președintele filialei PSD Caraș Severin, de unde provin și eu.
Nu știu să spun dacă domnia sa m-a propus. Probabil că cei de la PSD Caraș Severin au primit o intenţie, o cerere de ofertă, ca să zic așa, în termeni de business, de la partid. Și atunci… organizaţia Caraș - sigur că e posibil și la propunerea lui Ion Mocioalcă - a trimis o scrisoare de intenţie prin care eu eram propunerea organizaţiei”.

Adrian Cioflâncă

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Istorie, propus de PSD
„E o chestie de colegialitate. Asta e decizia Parlamentului și nu mă apuc să îmi comentez colegii. Nu am făcut-o nici înainte, nici acum. Noi avem un mod de comunicare la instituţie pe care îl agreăm și îl respectăm. Eu am trimis CV. CV-ul trebuie să conteze în povestea asta, dar e o desemnare pe care o face Parlamentul României care are în vedere mai multe criterii”.

Sulfina Barbu

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Inginerie geologică și geofizică, propusă de PNL
„În primul rând, mă recomandă experienţa administrativă. Activitatea CNSAS presupune și activitate administrativă obligatorie, construirea unui buget, investiţiile necesare într-o instituţie publică, plus relaţia cu Parlamentul României. Relaţia și raportul de activitate trebuie transmise către această instituţie care ne patronează. Mergem și în comisiile de specialitate și în plen. CV-ul a contat pentru că a fost o selecţie internă, în interiorul partidului. În final în comisia desemnată de conducerea partidului s-a dat un vot secret”.

Ladislau Antoniu Csendes

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Muzică, propus de UDMR
„Pe mine mă recomandă experienţa mea. Eu sunt membru din 2000. Am învăţat o dată cu CNSAS. În 2000, nimeni nu știa cu ce se mănâncă acest domeniu al vieţii sociale.
În afară de vechii securiști, nimeni nu știa. În condiţiile respective, era chiar bine să fii muzician. Că ești obișnuit să auzi polifonic și să citești printre rânduri. Am reușit să reduc cheltuielile acestei instituţii, am menajat banul public. Am fost cel care, în mandatul de președinte, a cumpărat noul sediu. Pentru un muzician, e o performanţă“.

Cătălin Boris Precul

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Drept, propus de PSD
„Pentru funcţia de membru în Colegiul Director al CNSAS am fost susţinut de grupul parlamentar PSD. Sunt absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii <<Alexandru Ioan Cuza>> din Iași. Am fost cel mai tânăr consilier judeţean din legislatura 2016-2020.
Am fost susţinut de gruparea PSD Botoșani. Bineînţeles că am fost numit cu acordul doamnei senator Doina Elena Federovici. Am fost consilier la cabinetul domnului Costică Macaleţi (președinte al Consiliului Judeţean Botoșani - n.r.). Pentru această funcţie mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă. Sunt dispus să învăţ cât mai mult și să realizez lucruri cât mai importante pe toată durata mandatului meu”.

Cazemir Ionescu

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Inginerie (proiectant tehnolog), propus de PSD
„În primul rând, mă recomandă cei cinci – șase ani în care am fost sub ancheta Securităţii, inclusiv cu dosar penal deschis de Securitate. În afară de Facultatea de Petrol, de inginerie, am făcut și facultatea de Filozofie, unde am făcut și un an de filozofie a dreptului. În virtutea acestui fapt, am fost patru ani vicepreședintele Comisiei Juridice a Senatului României.
În această perioadă am lucrat cu întreaga comisie, în special cu Ticu Dumitrescu din afara comisiei, la elaborarea legii CNSAS. Tot cu Ticu Dumitrescu am iniţiat Legea CNSAS din 1992. De asta eu am fost adus la CNSAS de Ticu Dumitrescu din partea PNL.
Asta ca răspuns pentru cei care mă tot cataloghează purtător de stindard de roșii. Eu am venit la CNSAS în locul fostului președinte Onișoru, care a fost nominalizat acolo de PNL.Când a trebuit să mi se prelungească mandatul, singurele locuri pe care mai era posibil să mi se prelungească mandatul erau de la PSD. Atunci s-a făcut o discuţie, nu cu PSD, cu domnul Iliescu, probabil de la dânsul a plecat acceptul pentru nominalizare.
Eu pentru noua nominalizare nu am făcut niciun fel de demers. Faptul că, din vechea echipă,aveam activitate CNSAS anterioară... ăsta ar fi unul dintre motivele pentru care am fost nominalizat. Nu cred că domnul Iliescu putea să facă ceva. Nu am vorbit cu dânsul de foarte multă vreme.
Nu i-am solicitat sub nici o formă nimic. Nu cred că ar fi putut să intervină dânsul pentru că se simte foarte rău. Din echipă face parte și Cioflâncă. Cred că nu credeţi că pe domnul Cioflâncă l-a recomandat Iliescu.
Dar oare ce îl recomandă pe domnul Cioflâncă pe locul numărul 5 al listei înaintată de PSD? Dacă tot e să lămurim opinia publică... eu cred că opinia publică nu mai înţelege nimic... când o persoană care de 15 ani strigă «Ciumaţii roșii, huo!», care afirmă în plenul Colegiului CNSAS că el reprezintă GDS... Atunci, cum e pe locul nr. 5 la PSD? Oare ce îl recomandă pe domnul Cioflâncă să facă parte din echipa PSD?”.

Dinu Zamfirescu

secretar al Colegiului CNSAS, licenţiat în Drept, propus de PNL
a turnat la Securitate, dar a primit verdict de necolaborare ca poliţia politică de la CNSAS

Germina Ana Nagâţ

membră în Colegiul CNSAS, licenţă în Filosofie, propusă de USR

Alexandra Toader

membră în Colegiul CNSAS, licenţă în Istorie, propusă de Administraţia Prezidenţială

Nicolae Vuvrea

membru în Colegiul CNSAS, licenţă în Drept, propus de PSD
UN
1ini

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima