Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 3 octombrie 2015

FOTO. Românii din Balcani, sacrificați pe frontul extinderii UE - Sursa: România Liberă - de Mihai Diac , 02 octombrie 2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

 
 

Despre Orientul Mijlociu în America Republicană de Mihai Patru Sursa : Revista22


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Externe | Editie online

01.10.2015

Despre Orientul Mijlociu în America Republicană

de  

Mihai Patru 


Cursa electorală pentru președinția SUA a debutat de ceva vreme și dincolo de controversa cu care se confruntă democrata Hillary Clinton din cauza folosirii adresei personale de email în interes de serviciu în perioada în care a condus instituția din Foggy Bottom, competiția din tabăra republicană este de departe cel mai urmărit spectacol al momentului. Și cum ar putea fi altfel când Donald Trump conduce în sondaje, dar probabil și în numărul de apariții TV pentru că nu este chestiune, oricât de măruntă, asupra căreia The Donald să nu își dea cu părerea dimineață de dimineață.
 
Până de curând temele de politică externă nu au fost în centrul atenției pentru candidații republicani, accentul fiind pus pe chestiunile domestice, inclusiv aspectul fizic al contracandidaților, mai precis fața acestora (Trump vs. Fiorina). Faptul că aceștia sunt într-o cursă contracronometru în ceea ce privește îmbogățirea cunoștințelor de politică externă nu este un secret. Cu toate acestea, niciunul nu se poate abține – chiar cu riscul de a fi luat peste picior în emisiunile de satiră – atunci când sunt rugați să comenteze chestiuni legate de situația din Orientul Mijlociu.
 
Donald Trump, un permanent furnizor de materiale pe cât de amuzante, pe atât de îngrijorătoare considerând succesul de care se bucură pentru moment candidatura sa, a dat vina pe realizatorul unei emisiuni radio la care participa pentru că nu a putut face diferența dintre kurzi și brigada Al-Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare iraniene. ”Nume arab, după nume arab și oricum sunt puțini oameni care le știu” a fost explicația lui Trump. În fond, confuzia generată de limba arabă nu-l face mai puțin eligibil pentru funcția de președinte al SUA având în vedere că George W. Bush a intrat în cultura populară pentru gafe de acest tip.
 
Dezbaterea televizată organizată de CNN în septembrie le-a dat candidaților republicani posibilitatea de a demonstra cât de devotați sunt față de parteneriatul americano-israelian. Dacă Carly Fiorina susține că în prima zi în Biroul Oval de la Casa Albă îl va suna pe „bunul prieten Bibi Netanyahu”, Jeb Bush are în plan dotarea Israelului cu „cele mai sofisticate arme” în timp ce Ted Cruz plănuiește mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, iar fostul guvernator Mike Huckabee țintește spre crearea unei lumi mai sigure pentru SUA, Israel și alți aliați. Maniera fermă prin care candidații republicani vor revitalizarea unui „angajament care a fost alterat de administrația actuală”, după cum susține Jeb Bush, trebuie înțeleasă și prin prisma faptului că organizațiile și donatori pro-israelieni reprezintă o sursă de finanțare greu de neglijat. Indiferent că este vorba de cele 4 milioane USD pe care Coaliția Republicană Israeliană le-a cheltuit în 2012 pentru publicarea sau transmiterea de anunțuri împotriva realegerii lui Barack Obama (conform Washington Post) sau triplarea donațiilor pentru actuala candidatură a senatorului Lindsey Graham (conform New York Times), suportul financiar al acestora este vital într-o cursă electorală extrem de costisitoare.
 
Dacă relația cu Israelul beneficiază de suportul necondiționat al candidaților republicani, semnarea acordului cu Iranului reprezintă în viziunea senatorului Ted Cruz „cea mai mare amenințare din acest moment la adresa securității SUA”, drept pentru care prima zi de mandat va fi dedicată blocării implementării acordului. Ironiile stârnite de această idee chiar în cadrul taberei republicane nu l-au descurajat nici pe Mike Huckabee care susține că acordul nu trebuie onorat sub nicio formă. Dincolo de explicații tehnice, incomplete de cele mai multe ori, pe care republicanii le anunță zgomotos în discursuri, motivațiile pentru această viziune sunt simple: acordul este „prost” și „catastrofic”, anunță lacunar Trump și Cruz, iar John Kasich că „nimeni nu are încredere în Iran”.
 
Campania electorală republicană s-a remarcat până acum doar printr-o abordare simplistă și lipsa unui plan concret atunci când vine vorba de chestiuni de politică externă, în special cele privind Orientul Mijlociu. Este greu de crezut că statele arabe moderate devin mai cooperante, în special în lupta împotriva terorismului, dacă li se spune că SUA va fi independentă energetic după cum susține neurochirurgului Ben Carson, unul dintre cei 13 candidați republicani rămași în cursă pentru moment, sau că supărarea senatorului Rand Paul pe Arabia Saudită și ideea acestuia de înarmare a grupărilor kurde vor ajuta lupta împotriva Statului Islamic sau la înlăturarea liderului sirian.
 
Pentru moment electoratul republican nu pare a fi deranjat de lipsa unei viziuni clare din partea candidaților în ceea ce privește politica externă. În 2016 însă, candidatul unic republican pentru Casa Albă s-ar putea confrunta în cursa electorală cu fostul secretar de stat Hillary Clinton, politica externă americană devenind fără îndoială punct central al discuțiilor.  

Mihai Pătru este resident fellow la Centrul pentru Relații Transatlantice, Universitatea Johns Hopkins/SAIS, și cercetător nerezident în cadrul Institutului Diplomatic Român.

VIDEO Monica Macovei: Liberalii nu fac opozitie. Motiunea de cenzura a fost un blat cu Puterea - Sursa: Revista 22


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Leadershipul american sub administratia Obama: Ezitant, ambiguu, ingrijorator pentru aliati. Crizele din Ucraina si Siria au afectat imaginea Statelor Unite la nivel global - Sursa : Revista22

Paul Goma împlinește 80 de ani - Sursa : Flux24

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 


Paul Goma împlinește 80 de ani



Scriitorul Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învățători români.
Potrivit site-ului istoria.md, după cedarea Basarabiei fostei URSS, Paul Goma s-a mutat cu familia în România. Fiind elev la Liceul ''Gheorghe Lazăr'' din Sibiu, a fost exmatriculat, pentru că susținuse în școală cauza unor persoane anchetate pentru anticomunism. A reușit totuși să termine Liceul ''Radu Negru'' din Făgăraș, în 1953. În 1954 a început Institutul de Literatură și critică literară "Mihai Eminescu" din București. În perioada studenției a fost arestat și condamnat (martie 1957) la doi ani de închisoare corecțională, pentru ''tentativă de organizare de manifestație ostilă'', ca urmare a solidarizării cu evenimentele din Ungaria, din noiembrie 1956, și a protestelor împotriva impunerii limbii ruse ca limbă obligatorie în școli. A fost eliberat în 1958, după o perioadă de detenție la închisoarea Malmaison (București), Penitenciarul Jilava și Gherla.
După anii de închisoare, în 1958, a fost trimis în Bărăgan, cu domiciliu obligatoriu, în satul Lățești, raionul Fetești, unde a stat până în 1962.
O perioadă a fost muncitor necalificat, fotograf ambulant, trompetist, tehnician, iar în iunie 1965, și-a reluat studiile la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care însă le-a abandonat.
În urma invadării Cehoslovaciei, în august 1968, fiind impresionat de politica României față de Moscova, a devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR). În 1971 a fost însă exclus din PCR, ca urmare a publicării integrale a romanului ''Ostinato'', în RFG, după ce în țară fusese supus cenzurii.
În primăvara anului 1977, printr-o scrisoare deschisă, difuzată de postul de radio ''Europa liberă'', s-a solidarizat cu mișcarea ''Charta 77'' a intelectualilor cehi. La 1 aprilie 1977 a fost acuzat de înaltă trădare și arestat, dar, în urma protestelor internaționale, a fost eliberat, la 6 mai. La 14 aprilie 1977 a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România (USR), al cărei membru era din august 1968.
În noiembrie 1977, lui Paul Goma i-a fost retrasă cetățenia română, astfel încât scriitorul a plecat în Franța, unde s-a și stabilit definitiv împreună cu familia. Aflat în Franța, Goma a refuzat în 1980 oferta de a primi cetățenia franceză.
După Revoluția din 1989, a început să-și publice cărțile și în țară. A scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, jurnal, articole) în limba română, care au fost traduse și în limbile franceză, germană, olandeză, suedeză, italiană.
Ca scriitor, a debutat, în decembrie 1966, în revista ''Luceafărul'', cu povestirea ''Cum bate toba'', continuând să colaboreze la diferite reviste, precum ''Gazeta literară'', ''Viața românească'', ''Ateneu''. A debutat editorial, în august 1968, cu volumul de proză scurtă ''Camera de alături''.
Romanul următor, ''Ostinato'' — mărturie ficțională despre închisorile din România—, refuzat de editurile românești, a fost publicat în Germania (1971) și în Franța. Volumul a fost receptat pozitiv, motiv pentru care Eugen Ionescu l-a numit pe Paul Goma ''Soljenițîn al României". Și volumele ulterioare, ''Ușa'' (''Die Tur'', 1972), ''Gherla'' (1976), ''Dans le cercle'' (1977), ''Garde inverse'' (''Garda inversă'', 1979), ''Le tremblement des hommes'' (1979), ''Les chiens de mort'' (1981), ''Chassee-croise'' (1983), ''Bonifacia'' (1986), ''Le calidor'' (1987), aveau să fie foarte bine primite.
Exilat la Paris, după ce i s-a retras cetățenia română, Paul Goma și-a publicat majoritatea volumelor, inițial, în franceză sau germană. Astfel, ''Le Tremblement... '', cu titlul original în română, ''Culoarea curcubeului '77 — Cutremurul oamenilor'', a fost republicat în iunie 1990, de Editura Humanitas. A continuat cu ''Patimile după Pitești'' (1990), ''Ura noastră cea de toate zilele'' (1992), ''Sabina'' (1993), ''Roman intim'' (1994), ''Scrisuri. 1972-1998'' (2000), care cuprinde articole, scrisori, pagini inedite de jurnal, comentarii, dialoguri publicate în perioada menționată în subtitlu.
A colaborat și la numeroase reviste din străinătate (''Contrapunct'', ''Ethos'', ''Limite'') și din țară (''Orizont'', ''Viața românească'', ''Vatra''). Seria ''Jurnalelor'' semnate de Paul Goma a început în 1997, când au apărut primele trei volume. A urmat apoi al patrulea volum, ''Jurnal de apocrif'', iar ultimele două, care acoperă perioada 1999-2003, au fost publicate în 2004. Tot în 2004, a fost publicată controversata lucrare ''Săptămâna roșie sau Basarabia și evreii'', iar la începutul anului 2005, ''Culoarea curcubeului '77. Cod Bărbosul'', cuprinzând mai multe documente din dosarele sale de Securitate. Cartea ''Arta fugii. O copilărie în Transilvania'', în care povestește despre anii formării sale, i-a apărut, în Italia, în 2008.
Paul Goma a făcut parte pentru foarte puțin timp (opt zile) din Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, înființată de Președinția României, în aprilie 2006.
Potrivit unui comunicat al USR, din 22 noiembrie 2011, publicat pe uniuneascriitorilor.ro, Paul Goma face parte din Uniunea Scriitorilor, conform unor hotărâri din 1990, reconfirmate de Consiliul USR, în noiembrie 2011.
Într-o adresă a Ministerului român de Interne, din 21 octombrie 2011, citată de site-ul vosganian.ro, Paul Goma figurează la această dată cu statutul de cetățean român. În aprilie 2013, scriitorul a primit și cetățenia Republicii Moldova.
La 24 septembrie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat simpozionul internațional "Paul Goma — 80 de ani", care s-a centrat pe rolul jucat de scriitorul anticomunist în revitalizarea exilului românesc și a luptei pentru drepturile omului în timpul regimului comunist.
 (SURSA: AGERPRES)

Franța, Germania și SUA AU CEDAT la Paris în fața lui Putin: Îi fac pofta în Ucraina, Poroșenko umilit - Sursa : Flux24


Franța, Germania și SUA AU CEDAT la Paris în fața lui Putin: Îi fac pofta în Ucraina, Poroșenko umilit


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Franța, Germania și SUA AU CEDAT la Paris în fața lui Putin: Îi fac pofta în Ucraina, Poroșenko umilit




Alegeri locale în estul Ucrainei care să respecte standardele internaționale vor fi organizate după 2015, a declarat vineri seară președintele francez Francois Hollande la sfârșitul unui summit cvadripartit la Paris, respingând desfășurarea unui scrutin programat la 18 octombrie, informează Reuters și France Presse.
Practic, Germania și Franța cu binecuvântarea Americii i-a făcut pe plac lui Putin.
Deci alegerile nu se fac dupa legea alegerilor din Ucraina, ci dupa una speciala, impusa Ucrainei (ca si modificarea Constitutiei) pe care ar urma sa o adopte special pentru separatisti. Welcome Transnistria 2!!!, comentează pe facebook decizia luată la summitul cvadripartit de la Paris fostul consilier prezidențial pe probleme strategice, Iulian Chifu.
paris2Guvernul de la Kiev insista ca alegerile locale din 25 octombrie să se desfăşoare şi în Bazinul Donului conform legislaţiei ucrainene.
Pierre Morel, coordonatorul grupului de lucru politic în cadrul trilateralei de contact Ucraina-Rusia-OSCE pentru încetarea conflictului din Bazinul Donului, a prezentat recent un nou plan care este pe placul Moscovei.
Compromisul ar fi următorul: Alegerile s-ar desfăşura potrivit legislaţiei ucrainene, aşa cum doreşte guvernul de la Kiev, dar republicile auto-proclamate ar căpăta posibilitatea de a le organiza conform propriilor reguli.
În Ucraina planul Morel este perceput ca un ultimatum. Maria Zolkina, expertă în cadrul centrului de studii " Iniţiative Democratice" de la Kiev, a declarat pentru DW că partenerii din vest silesc Ucraina să accepte un compromis, folosind dependenţa ţării faţă de ajutoarele economice şi politice ale occidentului pe post de pârghie. Zolkina a avertizat că auto-proclamatele republici din Bazinul Donului ar fi recunoscute de facto dacă guvernul ucrainean ar accepta prevederile planului Morel. Urmarea ar fi, potrivit expertei, ca Ucraina să se vadă nevoită să întreţină acea regiune din punct de vedere economic, dar fără a exercita o influenţă politică asupra ei.
paris3Potrivit unor surse din cercuri diplomatice de la Paris, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, planul Morel nu este o ofertă eminamente europeană. Unele propuneri de aplicare a prevederilor înţelegerii de la Minsk au fost discutate deja direct între Washington şi Moscova.
Aceleaşi surse diplomatice au mai relatat că la sfârşitul lunii iulie ar fi avut loc discuţii între Nuland şi Grigori Karazin, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Moscova, pentru identificarea soluţiilor de compromis în chestiunile rămase dificile.
Ulterior, Morel ar fi fost însărcinat să se ocupe de detalii. Iar după verificarea setului său de sugestii, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a propus să aibă loc, la Paris, întâlnirea de acum a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor "Formatului Normandia".

PONTA SE ÎNCHINĂ ÎN FAȚA LUI ERDOGAN: A numit un musulman secretar de stat înainte de vizita în Iordania, aliatul Turciei/ Ponta se duce cu 250.000 de euro ajutor din partea României




PONTA SE ÎNCHINĂ ÎN FAȚA LUI ERDOGAN: A numit un musulman secretar de stat înainte de vizita în Iordania, aliatul Turciei/ Ponta se duce cu 250.000 de euro ajutor din partea României

Guvernul Ponta l-a numit vineri pe Amet Aledin, fost membru al Parlamentului României, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România,şef al Departamentului pentru Relaţii Interetnice cu rang de secretar de stat. UDMR a reacționat și a pus schimbarea șefului Departamentului pentru Relaţii Interetnice, membru UDMR, pe seama votului formațiunii pentru moțiunea de cenzură. Informația e valabilă doar parțial. Mai multe detalii..
 
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...