Actualitate Interna / Dan Mihalache a aprins butoiul cu pulbere din magistratură. Judecătorii îl somează pe Iohannis
Solicitarea a fost facuta dupa ce consilierul prezidential Dan Mihalache
si-a exprimat public indoiala cu privire la rezultatele verificarilor
facute de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
"In lumina noilor declaratii potrivit carora CSAT nu are capacitatea sa
verifice daca exista agenti acoperiti ai serviciilor secrete printre
magistrati, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita
publicarea de indata a deciziei CSAT in baza ca ...
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.htmlUniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa spuna public cum s-au facut verificarile in baza carora CSAT a decis si Administratia Prezidentiala a anuntat ca serviciile secrete nu au oameni infiltrati in Justitie.
Solicitarea a fost facuta dupa ce consilierul prezidential Dan Mihalache si-a exprimat public indoiala cu privire la rezultatele verificarilor facute de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
"In lumina noilor declaratii potrivit carora CSAT nu are capacitatea sa verifice daca exista agenti acoperiti ai serviciilor secrete printre magistrati, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita publicarea de indata a deciziei CSAT in baza careia Presedintia Romaniei a anuntat, pe data de 18 ianuarie, ca s-au facut verificari si ”nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii” in justitie.
De asemenea, UNJR solicita domnului presedinte Klaus Iohannis lamuriri publice cu privire la procedura urmata de CSAT, care a condus la comunicatul Presedintiei ca nu exista ofiteri acoperiti in justitie, in conditiile in care seful Cancelariei Prezidentiale, domnul Dan Mihalache, a afirmat, dupa ce acel raspuns a fost facut public, ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica declaratiile date de magistrati", se arata in comunicatul de presa al Uniunii Judecatorilor citat de ziare.com.
"Daca Presedintia afirma ca 'in urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca [...] nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii' in justitie, domnul Mihalache ne-a spus azi (n.r. marti, 19 ianuarie) ca 'raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului'.
Ca atare, pe o voce ni se spune ca s-au facut verificari, pe alta ni se spune ca nu exista capacitati de a face verificari. Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis a vis de incapacitatea CSAT de a face verificari efective nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia si suspiciunile in spatiul public ca justitia este influentata de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democratiei.
Ca atare, UNJR solicita o pozitie publica oficiala a Presedentiei Romaniei si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificari", se mai subliniaza inca o data in comunicatul de presa al UNJR.
Reprezenantii judecatorilor spun ca demersul facut are drept scop "transparentizarea relatiei dintre serviciile secrete si justitie", iar acesta "este un imperativ absolut pentru a consolida increderea in justitie si a avea garantia independentei sale".
Dan Mihalache, seful Cancelariei Prezidentiale, declara marti, 19 ianuarie, ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati, aratand ca aceasta prevedere ar trebui regandita.
”Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in justitie prin tema aceasta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o pare-mi-se in 2005 sau 2006, ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine este un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate, intr-o zi, aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. (...) Poate sa ia acele declaratii pe propria raspundere si sa le trimita institutiilor, institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (...) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului”, a declarat Mihalache.
CSAT a anuntat in urma cu o zi ca a verificat, prin institutiile abilitate, veridicitatea declaratiilor depuse de catre magistrati si a constatat ca "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii", arata un comunicat de presa al Presedintiei.
Comunicatul citat arata ca verificarile au fost realizate din dispozitia presedintelui Klaus Iohannis, conform legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, la solicitarea CSM si a Ministrului Justitiei. Reamintim ca Horatiu Dumbrava, membru CSM, a cerut in 2014 verificarea tuturor magistratilor pentru a vedea daca acestia sunt sa nu colaboratori/informatori ai serviciilor secrete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu