Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

luni, 7 octombrie 2019

Unde s-a aflat Ţinutul Amazoanelor, femeile războinice care trăiau la malul Mării Negre - 7 octombrie 2019, 04:30 - de Mariana Iancu - Sursă : Adevărul .ro

Unde s-a aflat Ţinutul Amazoanelor, femeile războinice care trăiau la malul Mării Negre
 Amazoanele
http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html


Unde s-a aflat Ţinutul Amazoanelor, femeile războinice care trăiau la malul Mării Negre


 7 octombrie 2019, 04:30

de

Mariana Iancu

În Evul Mediu, secolele XIV-XV, circula în Apus o legendă mai puţin obişnuită despre un zid uriaş, numit al Amazoanelor, care a existat aproape de malul Mării Negre, în ţinutul unde astăzi este Mangalia.
Militarul burgund Wallerand de Wawrin, care a ajuns în 1445 în zona unde astăzi este Mangalia, ţinut numit de el „Panguala“, scria: „Pentesileea, regina amazoanelor a pus să îl clădească după ce Hercule şi Tezeu au intrat pe furiş şi s-au luptat cu Hipolita şi Menalipa. Portul este ocrotit de un zid puternic, care înaintează în mare…şi portul este între zid şi ţărm. În vremurile de demult, nimeni nu putea pătrunde de pe mare în Regatul Amazoanelor, care se numeşte acum Regatul Sciţiei, dacă nu pătrundea prin strâmtoarea dintre zid şi ţărm, care se întindea cam 20 de leghe franceze… Dar acum, acel zid este stricat şi dărâmat în multe locuri şi multe vase se zdrobesc acolo împinse de furtună”, aflăm din www.povestile măriinegre.ro.

Amazoanele erau conduse de regina Orithya, mama viitoarei regine Penthesileea, care a ordonat ca armata de femei războinice să fie gata de luptă. Două tinere prinţese, Hippolita şi Menalippe nu au avut răbdare şi au plecat la război înaintea oştirii, dornice de răzbunare. Au dat chiar peste Heracles şi Tezeu. Au reuşit să îi dărâme de pe cai şi au fost foarte aproape să îi învingă. Au căzut în cele din urmă prizoniere iar cei doi eroi s-au îndrăgostit de ele. Regina Orithya a cerut atunci pace, încercând să îşi elibereze fetele. Menalippe a scăpat dar Tezeu nu a vrut să renunţe la Hippolita şi a cerut-o de soţie. Regina a acceptat, pacea s-a încheiat iar grecii au plecat înapoi în Atica lor. Se spune că după moartea Orithiei, noua regină, fiica ei Penthesileea a ordonat ridicarea Zidului Amazoanelor, pentru ca pe viitor, în Ţara Fiicelor lui Ares să nu mai poată veni invadatori aşa cum făcuseră grecii… Cu timpul, amazoanele s-au retras spre Nordul Pontului Euxin, unde se spune că s-au însoţit cu sciţii şi i-au născut pe sarmaţi. În vestul Mării Negre, de pe urma lor a rămas Mitul acestui Zid de la Mangalia.  

Cine erau amazoanele?



Autorul antic Hellanicus din Lesbos, care a trăit în secolul V î. Hr., a susţinut că amazoanele erau femei războinice care îşi tăiau unul dintre sâni pentru a putea arunca mai bine suliţele sau a trage cu arcul. Scrierile sale nu au fundament istoric, iar în nicio operă artistică din Antichitate, amazoanele nu au fost înfăţişate cu sânii tăiaţi. Există însă mai multe mărturii din Antichitate despre triburi unde femeile erau mutilate de la o vârstă fragedă pentru a căpăta forţă şi îndemânare. „Femeile sarmaţiolor n-au sânul drept. În copilărie, când sunt încă foarte mici, mamele lor înroşesc în foc un instrument de aramă făcut pentru scopul acesta, îl pun la sânul lor drept şi îl ard. Astfel acesta îşi pierde puterea de a creşte, transmiţând umărului şi braţului drept toată tăria şi vlaga”, informa celebrul medic Hipocrate. „Ca să fie mai îndemânatice, îndată ce nasc li se arde sânul drept. De aceea pieptul lor devine ca la bărbaţi, iar mâna nu e stânjenită, când o întind ca să lovească”, scria un alt autor antic, Pomponius Mela. Una dintre teorile sprijinite ştiinţific în secolul XX este că numele amazoanelor provine din termenul iranian vechi ha-mazan, ce însemna războinic.


Citeste mai mult: adev.ro/pyzcg4

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES