adevarulfinanciar.ro
Sfârşitul capitalismului. Goldman Sachs: Suntem forţaţi să ne întrebăm cât de eficient este capitalismul
Ţoţi am fost învăţaţi de mici despre eficieţa
pieţelor, despre cum competiţia elimină jucătorii slabi şi, ca urmare a
inovaţiei, consumatorii beneficiază deoarece preţurile scad.
Sachs: Suntem forţaţi să ne întrebăm cât de eficient este capitalismul
- jurnalist
04-02-2016
Ţoţi am fost învăţaţi de mici despre
eficieţa pieţelor, despre cum competiţia elimină jucătorii slabi şi, ca
urmare a inovaţiei, consumatorii beneficiază deoarece preţurile scad. Ei
bine, Goldman Sachs tocmai ce a trimis un raport în care pune în dubiu
tot ceea ce ştim despre capitalism.
Raportul analizează dacă este posibil ca în viitor companiile să îşi menţină marjele ridicate de profit sau acestea vor ajunge în mod ireversibil să scadă.
Raportul prezintă un grafic cu evoluţia marjelor de profit pentru companiile din indicele S&P 500, iar acesta arată că profitabilitatea rămâne mare şi la niveluri similare în ultimii 25 de ani.
Manohar argumentează că marjele au crescut datorită unui număr de factori: preţuri mari ale materiilor prime, faptul că societăţile au putut produce mai ieftin în ţările aflate în curs de dezvoltare şi creşterea cererii din aceste state, dar şi creşterea eficienţei datorită tehnologiilor noi.
Goldman Sachs notează că pieţele au răsplătit companiile care au făcut multe fuziuni şi achiziţii şi răscumpărări de de acţiuni, comparativ cu cele care au investit intern, crescând astfel marjele.
Dar marjele vor continua la fel? Banca analizează ambele ipoteze. În privinţa celor care cred că bursele vor creşte, banca spune că procesul de consolidare din industrie, scăderea costurilor şi eficientizarea vor putea proteja profitabilitatea companiilor. În final, însă, din cauza cererii slabe şi a supracapacităţii industriale, acest lucru înseamnă că marjele tot vor scădea.
Dar dacă rămân în continuare la niveluri mari? Şi acest lucru este posibil, dar implicitaţiile sunt tulburătoare.
Goldman Sachs scrie: „Suntem mereu precauţi în privinţa predicţiilor din cauza tendinţei preţului acţiunilor de a ajunge la o medie în timp. Dar, dacă ne înşelăm şi marjele mari dăinuie pentru următorii câţiva ani (în special când cererea globală este sub trend), atunci există întrebări mult mai largi care trebuie puse despre eficienţa capitalismului“.
Cu alte cuvinte, marjele de profit ar trebui în mod natural să oscileze. Existenţa unor profituri mari ar trebui să încurajeze noi competitori să intre pe piaţă, iar acest lucru să însemne că profiturile respective să se erodeze în timp. Ulterior, la final, marjele mici ar trebui să ducă la scoaterea jucătorilor slabi de pe piaţa respectivă, ceea ce ar da companiilor mai sănătoase un spaţiu de respiro. Dacă acest ciclu nu continuă, atunci ceva ciudat are loc.
Ce anume? Companiile mari devin şi mai mari şi mai profitabile, iar cele care crapă sunt tot cele mici…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu