Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 19 februarie 2016

Cat mai costa un victorciorbea zilele astea? - Autor: Razvan Zamfir, jurnalist - Publicat: 09:11

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 


Cat mai costa un victorciorbea zilele astea?

 
Razvan Zamfir, 
jurnalist
 
09:11


de Razvan Zamfir, jurnalist

Incepand de luni, cand Mihai Gadea a decis pe un ton grav, sacerdotal, ca insasi emisia Antenei 3 este amenintata de notificarea de evacuare voluntara emisa de ANAF, toti politicienii fara ocupatie si-au gasit un rol in povestea saptamanii. De la Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, care a cerut explicatii oficiale premierului pentru ”banalul motiv administrativ” ce a ingrozit postul din Baneasa, pana la fostul ministru al Apararii, generalul Dobritoiu, care a vazut - mai departe decat oricine - un ”atentat la siguranta nationala”, fiecare obisnuit al casei s-a simtit dator sa precizeze echipa in care joaca. Evident, Victor Ciorbea nu putea rata un moment bun sa ne aminteasca de ce nu e credibil ca Avocat al Poporului ci, mai degraba, al Popularitatii.
Cand Sorin Oprescu a fost in necaz, Victor Ciorbea s-a solidarizat cu drama bogatului cazut in mizeria arestului preventiv. Cand reteaua de propaganda penticostala a atras suficienti adepti pentru familia Bodnariu, domnul Ciorbea a escaladat subiectul pana in mot, tragand dupa sine institutia pe care o conduce. Insa, cand Liviu Dragnea a produs ordonanta neconstitutionala a traseistilor, domnul Ciorbea clipea. Si tot cu ochii inchisi l-au surprins si legea pensiilor speciale sau legea Big Brother. De fapt, in 2014, de exemplu, Avocatul Poporului n-a atacat la Curtea Constitutionala decat trei legi (toate mai vechi de 2008) si nicio ordonanta de urgenta a guvernului. Si nici in 2015 n-a accelerat ritmul, atragandu-ne atentia ca nimeni nu ii poate spune ce acte normative sa conteste la CCR. Nimeni, cu exceptia punctelor de rating din prime time fata de care domnul Ciorbea si-a manifestat in (prea) multe randuri fascinatia.
Dincolo de orice nostalgie cederista, Victor Ciorbea n-a fost niciodata un om politic eficient. Insa din 1996, cand a invins la Bucuresti un campion al simpatiei ca Ilie Nastase, fostul taranist a brodat la imaginea sa de om modest si onest. Iar pentru unii, tocmai insuccesul politic a fost confirmarea bunei credinte.
Cu regret, semnez in condica naivilor. Dar, simultan, incerc sa inteleg cum s-a transformat Victor Ciorbea din tocilarul cinstit ratacit in politica, vorba lui Gelu Diaconu, intr-o figurina uzata care compromite o data la 2-3 saptamani institutia Avocatului Poporului. Ar fi o explicatie, cu valoare de simbol.
In perioada in care frecventam aceleasi studiouri de televiziune, pe atunci senatorul PNL Victor Ciorbea avea un mare regret. Judecand dupa emotia pe care o transmitea, parea unul profund, demn de conditia unui ex-premier ajuns la pragul de jos al influentei politice. Putea fi o frustrare indreptatita. In fond, dupa momentul absurd in care Constitutia a fost indoita de dragul sau, pentru ca era vazut drept fenomenul care trebuie sa conduca Guvernul, pastrand si Capitala, statutul de relicva politica reactivata din mila lui Crin Antonescu poate fi injositor.
Insa mult mai injositor pentru Victor Ciorbea – urma sa descopar – era autoturismul pus la dispozitie de Senat. In parcul auto al Senatului se gasesc masini din clase diferite, fiind oferite parlamentarilor in acord cu importanta lor formala. Victor Ciorbea primise o Leganza de la inceputul anilor 2000. Alba.
Mahnirea era justificata. Intr-o ierarhie a colegilor parlamentari, harbul oferit fostului premier il trimitea sa joace ca rezerva intr-un meci de divizia onoare a politicii. Rabla cu care fostul sef de Guvern se deplasa intre studiourile de televiziune il impiedica sa se bucure ca a redevenit cineva. Cineva oficial. Pentru ca, in treacat fie spus, Victor Ciorbea venea dupa cativa ani de seceta. Mana iute a lui Aurelian Pavelescu apucase stampila, si odata cu ea, PNTCD, iar Victor Ciorbea disparuse.
Dar ni l-au gasit liberalii, in 2012, anul in care USL putea castiga orice mandat de deputat sau senator chiar si fara candidat. Si l-au facut senator. Insa, repet, senator cu o Leganza din 2000.  Alba.
Deci, suprinde pe cineva ca in 2014, dupa doi ani de asemenea transport mizer, Victor Ciorbea a acceptat caii putere instinsi de Victor Ponta si, odata cu ei, toate privilegiile aferente statutului de Avocat al Poporului, adica rang, salarizare si conditii de pensionare cu functia de ministru?
Poate doar pe cei fascinati de clipul electoral din 1996, in care domnul Ciorbea, magistrat-sindicalist, ne garanta ca vine la Primarie cu Dacia 1310 break proprietate personala si intentioneaza sa si plece cu ea. Ar fi fost frumos ca Victor Ciorbea sa-si fi pastrat Dacia 1310 si-n 2012. Poate asa ne-ar fi promis din nou ca paraseste mandatul, in 2016, tot cu ea.
N-a mai fost sa fie. Cum nici Victor Ciorbea n-a mai fost taranistul anti-comunist din `96, ci oportunistul care si-a abandonat votantii din functia de senator, si pe noi toti, din cea de Avocat al Poporului.
Dar sa nu cadem prada amintirilor. Il vom revedea pe Victor Ciorbea cat de curand, la primul breaking news agreat de sefii sai politici.
---
Citeste-l pe Razvan Zamfir si pe www.razvanzamfir.ro

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima