Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

joi, 16 iulie 2015

Ponta – demonstrație de forță în PSD. La umbra lui Iliescu și Năstase - de Andreea Nicolae , 15 iulie 2015 - Sursa : Romania Libera


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Ponta – demonstrație de forță în PSD. La umbra lui Iliescu și Năstase

de

  Andreea Nicolae

  15 iulie 2015






Ponta – demonstrație de forță în PSD. La umbra lui Iliescu și Năstase
 
În prezența lui Ion Iliescu și a lui Gabriel Oprea, lucrurile s-au așezat,miercuri, la sediul central al PSD, exact cum voia premierul: Rovana Plumb, om de încredere al familiei Năstase, este propunerea pe care, cu unanimitate de voturi, Biroul Permanent o înaintează Comitetului Executiv. Liviu Dragnea a fost aproape desființat.
După lovitura pe care i-a aplicat-o lui Dragnea prin repunerea pe tapet a implicării acestuia într-unul din dosarele Alinei Bica, Victor Ponta a mai avut, miercuri, un as în mânecă: Ion Iliescu. Președintele de onoare al PSD nu doar că a venit, după o absență îndelungată, la ședința Biroului Permanent, dar a avut un discurs favorabil lui Ponta. Atât în spatele ușilor închise - unde, potrivit unor surse, l-ar fi rugat pe premier să se răzgândească în privința demisiei de la șefia PSD -, dar și în fața camerelor de filmat. De unde spunea, acum doar câteva zile, că Ponta a greșit când și-a anunțat retragerea fără să discute în prealabil în partid, Iliescu a vorbit, ieri, pe scările din Kiseleff, de „tăria de caracter“ care l-ar fi împins pe premier spre o asemenea decizie.
Cuvinte de laudă a avut președintele de onoare al PSD și pentru Rovana Plumb, omul de încredere al lui Adrian Năstase, lăsată acum de Ponta la șefia partidului. „Este o femeie cu experiență (...). Mai feminizăm și noi conducerea“, a spus Iliescu, subliniind că aceasta „are sprijinul partidului“. Spre deosebire de tabăra Ponta, ai cărei membri au susținut constant că nu se impune organizarea unui congres, președintele de onoare al PSD are o altă părere: „Se impune un congres. Vom vedea la Comitetul Executiv când îl vom stabili“.
Cât despre premier, acesta a ieșit jubilând de la ședința BPN: „S-a dat un vot în unanimitate pentru Rovana Plumb. Asta înseamnă că PSD e unit. Cei care sperau să se întâmple ceva, au primit o nouă lovitură“, a declarat Ponta.

Comitetul Executiv, convocat miercurea viitoare

Ironic, conducerea extinsă a PSD a fost convocată miercurea viitoare, adică exact cum vroia Dragnea. Fără nici o emoție, însă, pentru tabăra Ponta, în condițiile în care Rovana Plumb este singura nominalizare făcută de BPN pentru interimat. Lucru recunoscut, de altfel, și de Dragnea și oamenii săi, care mai spun că „speră“, totuși, ca la ședința de miercurea viitoare să se demonstreze că mai există democrație în partid.
Tot de Comitetul Executiv se leagă speranțele taberei Dragnea-Zgonea să se discute și să se decidă convocarea congresului (extraordinar, în toamna acestui an, sau aproape de termen, după alegerile parlamentare din 2016), oportunitatea continuării guvernării și strategia pentru anul electoral 2016.
Pentru a plusa și a arăta că jocurile sunt făcute chiar înainte de începerea ședinței BPN, Ponta a declarat, înainte să intre la întrunire, că a vorbit cu colegii și că o ședință a Comitetului Executiv va fi convocată chiar astăzi. În acest fel, premierul a transmis adversarilor că nu are emoții în privința instalării Rovanei Plumb indiferent de cercul în care se va discuta și decide: res­trâns, în BPN, sau lărgit, în CEx.
„Nu mai sunt președinte, nu mă întorc mâine să-mi iau scaunul, am și eliberat biroul, de alt­fel. Îl voi sprijini sau o voi sprijini pe cea/cel pe care colegii mei îl consideră cel mai bun sau o consideră cea mai bună pentru a conduce partidul până la congres“, a declarat Ponta, înaintea ședinței BPN. De remarcat că premierul a vorbit generic de „congres“, fără a spune dacă este vorba de cel la termen, în 2017, sau unul extraordinar, cerut de unele voci din PSD încă din noiembrie 2014, dar amânat sistematic, prin diferite strategii și tertipuri. „Să stabilim cine conduce PSD și să ne vedem de treabă, că avem de guvernat și mai sunt lucruri importante până la rectificarea bugetară“, a mai spus Ponta, subliniind iar lipsa oricărei emoții cu privire la înlocuitorul său.

Sârbu: „Dragnea nu are nici o calitate în partid“

Tot ca lucrurile să fie clare încă de dinaintea ședinței, în special pentru cei cărora le-ar trece prin minte să-l susțină pe Liviu Dragnea, tatăl socru a pus punctul pe „i“: „Dragnea nu are nici o calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nici o funcție“. Cu alte cuvinte, fostul vicepremier condamnat cu suspendare în prima instanță să nu uite că așa-zisa funcție de coordonator politic al PSD a fost inventată special pentru ca el să nu „dispară“ de tot din peisajul conducerii centrale.
„Dacă mergem după statut, și eu sunt important că am fost socrul președintelui“, a subliniat Ilie Sârbu. Tot tatăl socru a arătat că, dacă ar fi după el, nici măcar nu s-ar mai obosi cu CEx-ul. „BPN-ul a stabilit. CEx ce să mai facă? Întotdeauna vor fi păreri, cel care decide e BPN-ul. Sunt unii care spun că Rovana nu e potrivită. Sunt opinii. În afară de opinia domnului Dragnea, nu am auzit altele“, a declarat Sârbu. Cât despre congres extraordinar în perioada imediat următoare, cu atât mai puțin: „Oamenii pleacă în concediu, oamenii și-au cumpărat bilete din timp. Vedeți dumneavoastră vreun congres reușit, acum, vara?“.
Același Sârbu a transmis, apoi, jurnaliștilor că Liviu Dragnea mai că nu a vorbit în ședința BPN. „A deschis cuvântul doar înainte de ședință, însă în interesul partidului“, a spus tatăl socru.

Dragnea: „Am să mă gândesc serios“

După înfrângerea dură suferită în spatele ușilor închise, Liviu Dragnea a arătat că speră să se dovedească, la Comitetul Executiv, că PSD „este un partid viu“, în care membrii își pot expune părerile, chiar dacă acestea sunt contrare cu cele ale conducerii.
Cât despre funcția de coordonator politic, fostul vicepremier a precizat că nu a luat-o „de la librărie“, că i-a fost dată de Comitetul Executiv.
Întrebat despre șefia PSD, Dragnea a declarat că se va gândi „serios“ zilele acestea la ce vrea să facă în partid, existând, teoretic, trei variante posibile: să candideze, să susțină un alt candidat sau să se retragă. Această ultimă variantă pare, totuși, puțin probabilă, în condițiile în care tot Dragnea a subliniat, apoi, că „PSD are nevoie de un nou proiect politic“.

Deputații nu reiau votul pe cererea DNA

Judecătorii constituționali au respins, miercuri, sesizarea PNL referitoare la votul din 9 iunie din Camera Deputaților, când a fost respinsă cererea procurorilor anticorupție în cazul Victor Ponta. Curtea a constatat că procedura uzitată (a fost supusă votului nu solicitarea DNA, ci hotărârea formulată de Comisia juridică, de respingere a cererii) a respectat Legea fundamentală. Prin urmare, votul în cazul Ponta nu se reia, așa cum s-a întâmplat la Dan Șova.

Iulian-Ghiocel Matache la Transporturi

PSD a discutat, miercuri, și despre noua nominalizare la șefia Ministerului Transporturilor pe care trebuia premierul să o facă după ce președintele l-a respins pe Mihai Fifor (pe motiv de lipsă a expertizei și experienței manageriale). Câștigător a fost Iulian-Ghiocel Matache, secretar de stat în MT. Acesta nu poate fi considerat un tehnocrat, dacă ne uităm la CV: 13 ani a fost angajat al CJ Vrancea condus de Marian Oprișan (a fost inspector de specialitate, șef de compartiment și, în fine, director executiv), iar aproape 4 ani a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea și în Ministerul Transporturilor. Un ultim detaliu: soția lui Iulian Matache, Daniela Matache, este șefa Tribunalului Vrancea, instanță pe la care a trecut și dosarul de corupție în care Marian Oprișan a fost, în cele din urmă, în februarie 2015, achitat (decizie nedefinitivă).
 RomaniaLibera.ro

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima