Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 25 iulie 2015

Pericolul euro: Cum a impins o tara puternica in prapastie si n-a mai lasat-o sa iasa - de Diana Toea - Sambata, 25 Iulie 2015, ora 09:40 - Sursa : Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Pericolul euro: Cum a impins o tara puternica in prapastie si n-a mai lasat-o sa iasa

de

 Diana Toea

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 09:40

Pericolul euro: Cum a impins o tara puternica in prapastie si n-a mai lasat-o sa iasaFoto: Arhiva Ziare.com
Uneori, chiar si economiilor puternice li se intampla lucruri rele. Sa luam ca exemplu Finlanda. Are printre cele mai bune scoli din lume, guvernul este unul dintre cele mai putin corupte, iar, dintre tarile dezvoltate, Finlanda are una dintre cele mai mici datorii publice.
Totusi, in ciuda faptului ca principiile care stau la baza economiei Finlandei sunt puternice, economia in sine nu este, in realitate, deloc puternica, se arata intr-o analiza Washington Post.

Finlanda este, de fapt, blocata in cea mai lunga recesiune din istoria sa. Pe scurt, problemele ei au fost, daca nu cauzate, agravate de euro. Tara nordica a avut ghinionul ca moneda unica sa o impinga intr-o criza mai dificila decat se astepta sa fie.

Totul a inceput cand Apple a detronat Nokia. Numele companiei finlandeze nu mai era asociat cu smartphone-uri, ci cu smartphone-uri invechite
.

Cum a adus Steve Jobs criza intr-una dintre cele mai prospere tari

Dupa cum a simtit Finlanda pe propria piele, nu e usor sa inlocuiesti o companie care, in perioadele de varf, reprezenta 4% din economie. Problemele au afectat apoi industria lemnului.

Finlandezii nu puteau face nimic pentru ca oamenii sa aiba nevoie de mai multa hartie - unul dintre principalele exporturi ale tarii - intr-o era a digitalizarii.

Peste toate astea, Finlanda a resimtit si efectele economiei subrezite a Rusiei - unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali si sai - puternic afectata de prabusirea pretului petrolului si sanctiunile Occidentului.


Finlanda, cel mai recent tabu al zonei euro

N-a putut sa-si devalorizeze moneda


Punand la un loc toate loviturile economice primite, oricine isi poate da seama ca Finlanda se afla deja intr-o situatie precara. Insa totul a fost mult mai dificil, din moment ce Finlanda nu a fost capabila sa ia o masura la care ar fi apelat orice tara normala aflata in aceasta situatie, adica sa isi devalorizeze moneda.

Asta pentru ca Finlanda nu are o moneda pe care sa o devalorizeze. Finlanda are euro.

Insa cum ar putea o moneda mai slaba sa resusciteze Nokia? Ei bine, n-ar putea. Totusi, ar reusi sa faca economia Finlandei suficient de competitiva, astfel incat ceea ce nu este astazi un punct forte sa devina maine.

De asemenea, o moneda mai slaba nu ar permite ca inflatia - care acum este negativa - sa scada prea mult, ceea ce ar face ca datoriile sa fie mai usor de platit, ar stimula consumul si ar incuraja investitiile.

Un stat cu 5 milioane de locuitori ar putea prabusi zona euro

Sa ne gandim altfel. De fiecare data cand o tara este lovita de o criza, fie ca dau faliment bancile sau ca moare o industrie, sistemul economic trebuie sa taie costurile pentru a-si recastiga competitivitatea. Exista doua modalitati prin care poate face asta: fie scade valoarea monedei astfel incat salariile sa nu mai insemne atat de mult, fie taie efectiv lefurile.

La prima vedere, poate parea ca nu e nicio diferenta intre cele doua variante, dar este. Este mult mai usor sa tai un singur pret (la cursul valutar) decat sa tai milioane de preturi (salariile oamenilor).

Si este si incomparabil mai putin dureros. Nu trebuie sa concediezi pe nimeni ca sa devalorizezi moneda. Insa trebuie sa recurgi la asta daca vrei sa-i convingi pe oameni sa accepte taierile.


Finlanda prefera sa iasa din zona euro decat sa plateasca datoria altor state (Video)

Pe cine dam vina?


Aici incepe sa devina ceva mai complicat: cat de mult ar trebui sa dam vina pe euro pentru probleme Finlandei si cat sa invinovatim chiar problemele in sine?

Pana la urma, moneda comuna nu are nimic de-a face cu faptul ca iPhone a facut ca telefoanele Nokia sa arate ca niste vechituri. Pe de alta parte, euro a influentat durata perioadei in care Finlanda s-a adaptat la noua realitate.

Nu exista un raspuns simplu. Insa ce putem face este sa comparam cum s-a descurcat Finlanda fata de o tara asemanatoare care nu foloseste euro, sa spunem Suedia.


Recesiune record pentru zona euro in Finlanda


Dupa cum putem observa in graficul de mai jos, imaginea este destul de urata. Finlanda si Suedia au crescut aproape la fel intre 1989 si 2008, insa apoi au ajuns la o diferenta de 20%.

Concluzia este ca Finlanda s-ar fi prabusit si daca si-ar fi pastrat vechea moneda, marca finlandeza, insa tara nordica a decazut mult mai brutal din cauza ca euro i-a furat abilitatea de a face ceva in legatura cu situatia in care se afla.



Foto: Washington Post/FMI

Singurul scenariu prin care am fi putut spune ca adoptarea euro a meritat ar fi fost daca moneda comuna ar fi ajutat Finlanda mai mult decat a facut-o sa sufere dupa prabusire. Lucrurile nu prea par sa stea asa, avand in vedere ca Suedia a dus-o la fel de bine fara euro cum a facut-o Finlanda de cand a trecut la aceasta moneda.

Lucruri rele se pot intampla oricand economiilor bune. Este nedrept, insa guvernele pot lua masuri si isi pot salva tara. Asta, desigur, daca tara nu face parte din zona euro.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre 
Sursa:  
Ziare.com

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima