Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 31 iulie 2015

Moldova are un nou Guvern. Vlad Plahotniuc se retrage din Parlament! - Sursa: Deutsche Welle

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
FOCUS 

Moldova

Moldova are un nou Guvern. Vlad Plahotniuc se retrage din Parlament!

 

Valeriu Streleţ este noul premier al Republicii Moldova. Acesta a fost învestit joi cu 52 de voturi ale deputaţilor PLDM, PDM şi PL. Mai mult, noul Guvern a depus deja jurământul în faţa şefului statului. După votul din Parlament, finanţatorul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat că renunţă la mandatul de deputat.

Valeriu Streleț, noul premier moldovean, prezintă parlamentarilor programul de guvernare Valeriu Streleț, noul premier moldovean, prezintă parlamentarilor programul de guvernare


Împotriva învestirii guvernului Streleţ au votat 41 de deputaţi comunişti şi socialişti. Trei deputaţi neafiliaţi Iurie Leancă, Eugen Carpov şi Nicolae Juravschi (desprinşi de PLDM) s-au abţinut de la vot şi s-au declarat “în opoziţie pro-europeană” faţă de guvernare. „Parlamentul Republicii Moldova va avea, pentru prima dată în ultimii cinci ani, o opoziție pro-europeană”, a declarat Iurie Leancă. El a adăugat că nu va susţine guvernul condus de Valeriu Streleţ. “Domnul Streleţ a spus că este omul partidului. Mă întreb, ce se va întâmpla când interesele de partid vor intra în contradicţie cu interesele cetățenilor? Ori Guvernul va fi doar cu responsabilitatea – deciziile urmând a fi luate la partide”, a spus Leancă.
Valeriu Streleţ s-a pregătit pentru şedinţa de joi a Parlamentului nu doar cu programul de guvernare şi cu lista membrilor noului guvern, dar şi cu citate din Biblie, amintind despre poveţele profetului Solomon: „Planurile nu izbutesc când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mai mulţi sfetnici. Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţă”.

Valeriu Streleţ: „În 2017, Moldova va fi ţară-candidat pentru aderarea la UE”

În discursul său, Streleţ a promis că în 2017 Moldova va fi ţară-candidat pentru aderarea la UE. Este un angajament al noului Guvern de la Chişinău asumat prin Programul de guvernare votat joi de coaliţia majoritară (Alianţa pentru Integrare Europeană - 3). El a dat asigurări că Moldova va realiza toate prevederile Acordului de Asociere cu UE până în 2017, după care ar putea să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană. „Obiectivele de guvernare reies din rigorile stabilite în Acordul de Asociere şi din termenul de implementare a acestui Acord, precum şi din planurile de acţiune. Obiectivul Guvernului este, totuşi, ca până la finele anului 2017 Acordul de Asociere să fie realizat integral. Aceasta este etapa după care un stat poate cere statut de ţară-candidat. Depinde cât de repede ne vom mişca. Echipa guvernamentală este ferm determinată să-şi onoreze angajamentele din Acordul de Asociere şi să promoveze reforme”, a spus Streleţ.
Pe de altă parte, el a menţionat că învestirea guvernului are loc într-o situaţie extrem de dificilă. „Există numeroase probleme stringente în societate ce necesită soluţionare rapidă. Avem mai multe dificultăți, în contextul fraudării bancare, creşterii preţurilor, stoparea asistenţei sociale”, a menţionat Streleţ. El a dat asigurări că Guvernul va continua să atragă investitori străini, va lupta cu corupţia şi va reanima asistenţa externă: „Relaţiile cu partenerii de dezvoltare sunt la cel mai jos nivel din 2009 încoace. Toţi conştientizează că suntem contracronometru şi că nu mai putem aştepta nicio zi”, a menţionat noul premier.

„Procurorul european” va fi un moldovean cu paşaport UE

Întrebat dacă susţine iniţiativa Maiei Sandu de a aduce un procuror din UE în funcţia de procuror general şi înlocuirea guvernatorului Băncii Naţionale cu un specialist american, Valeriu Streleţ a răspuns că „în fruntea Procuraturii Generale şi a Băncii Naționale pot sta şi „cetăţeni moldoveni care deţin cetăţenia europeană”. „Nu contează atât de mult cine stă în funcție, ci sistemul în care activează”, care, în opinia premierului, trebuie „curăţat”. Potrivit lui Streleţ, istoria cu „procurorul european” este mai degrabă un „mit”. Totuşi, va fi invitată o misiune de experţi europeni care vor oferi consultanță judecătorilor, Comisiei Naţionale de Integritate, Procuraturii Generale și Centrului Naţional Anticorupţie.
În plus, Streleţ îşi propune instituirea funcţiei de avocat al poporului pentru mediul de afaceri, în vederea prevenirii preluării abuzive a afacerilor. Un alt angajament al noului guvern este elaborarea unui nou Cod al muncii şi asigurarea diversificării resurselor energetice prin crearea interconexiunii energetice cu România.
În ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, Valeriu Streleţ a spus că noul Guvern va solicita retragerea necondiţionată a stocurilor de armament şi a armatei străine din raioanele de Est ale Republicii Moldova.

„Procurorul european” va fi un moldovean cu paşaport UE

Surprinzător, imediat după votul din legislativ, finanţatorul PDM, deputatul Vlad Plahotniuc, numele căruia figurează aproape în toate scandalurile de corupţie din Moldova, şi-a anunţat retragerea din Parlament. El a felicitat deputaţii pentru votul de încredere acordat noului guvern: „Mă bucură faptul că am reuşit împreună să depăşim criza politică. Sper ca această atmosferă să se mențină pe perioada întregului mandat”, a declarat Plahotniuc, fără a preciza motivele care l-au determinat să renunţe la mandatul de deputat. Nu este prima dată când prim-vicepreşedintele PDM ia această decizie. În 2013, Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat anunţând că îşi doreşte să se ocupe mai mult de dezvoltarea partidului. Şi pentru că era acuzat de presă de implicarea în afaceri murdare, el a spus atunci că nu are nevoie de imunitate parlamentară şi se pune la dispoziţia procurorilor.
Se presupune că şi în 2013, şi acum, în 2015, Vlad Plahotniuc s-a retras din Parlament sub presiunea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care repetă în fiecare interviu şi discurs public că cea mai gravă problemă a Moldovei este corupţia şi condiţionează reluarea finanţării externe a ţării printr-o serie de paşi concreţi în măsură să diminueze amploarea fenomenului.


Romania va avea un supra-guvern sef peste guvern? - Vineri, 31 iulie, ora, 08 : 21 - Iona Ene Dogioiu - Senior editor : ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 Ziare.com

Romania va avea un supra-guvern sef peste guvern?

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 08:21

Romania va avea un supra-guvern sef peste guvern?

Ioana Ene Dogioiu

Senior editor Ziare.com

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede infiintarea unui organism foarte important, practic un fel de supra-guvern al Romaniei. El se va numi Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM).
Presedintele acestui comitet va fi guvernatorul BNR, iar in componenta lui vor mai intra prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii si economistul-sef ai BNR, presedintele si prim-vicepresedintele ASF si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de premier.

Rolul acestui comitet va fi, dupa cum ii spune si numele, apararea stabilitatii financiare si, ceea ce mi se pare esential, recomandarile lui nu vor fi consultative, ca in cazul Consiliului Fiscal, ci de-a dreptul obligatorii pentru Guvernul Romaniei, pentru BNR si ASF. Deci CNSM ii va dicta practic guvernului ce are de facut in zona financiara.

O fi bine?

Daca personalizam, poate parea bine. Adica ideea ca Mugur Isarescu ii poate impune anumite masuri sau, dimpotriva, renuntarea la unele masuri lui Victor Ponta nu mi se pare un lucru rau. Dimpotriva. In acelasi timp insa, daca vorbim de persoane, va amintesc ca presedinte ASF a fost si Dan Radu Rusanu, saltat de procurorii DNA direct din functie. Iar numele actualului presedinte ASF, Misu Negritoiu, apare intr-un scandal in care banca a carui director era e acuzata de la Washington de incalcarea embargoului impus de SUA Iranului. Iar presedintele ASF va fi membru in supra-guvernul Romaniei.

Nu stim cine va fi guvernatorul BNR peste cativa ani, poate tot dl Isarescu, poate altcineva, nu stim cine va fi premierul. De aceea cred ca personalizarea poate fi o capcana si trebuie evitata.

Deci, principial si indiferent de titularii din acest moment ai functiilor, este indicat sa avem un astfel de supra-guvern al Romaniei? Eu zic ca este periculos si la limita Constitutiei, daca nu chiar in afara ei.

Intr-un sistem politic corect, guvernul este subordonat, sub aspectul deciziilor politice, exclusiv Parlamentului. Mi se pare nefireasca aparitia unui element de subordonare care scapa oricarei forme de control si oricarei forme de raspundere politica.

Premierul Romaniei, echipa si programul lui primesc un vot de investitura in Parlament. Si totusi deasupra premierului apare un supra-premier, nevalidat de Parlament in aceasta pozitie, care ii poate impune premierului sa puna in practica o masura contrara programului de guvernare pentru care a primit votul de investitura. Nu mi se pare de esenta democratica.

Cine mai e in aceste conditii premierul Romaniei si cum mai este respectata norma constitutionala in materie? Avem o partajare a atributiilor sau, chiar mai rau, o ciuntire? Nu stiu cum poate fi astfel de situatie conforma Constitutiei. Ce premier este acela care executa legal, este chiar obligat sa execute decizii ale altui organism decat Parlamentul?

Intelegem ca doi membri ai guvernului urmeaza sa faca parte din CNSM. Va dau o situatie ipotetica. Cum deciziile in CNSM se vor lua cu majoritate de voturi, este posibil ca un membru al guvernului sa incline balanta in favoarea unei decizii care sa contravina vointei premierului. Deci devine un ministru mai puternic decat premierul guvernului din care face parte? Straniu.

Apoi, ce ne facem cand guvernul trebuie sa puna in practica o decizie a Parlamentului care intra in coliziune cu o recomandare obligatorie a CNSM? Sa luam Codul Fiscal. Daca el ar fi revotat in forma actuala si CNSM nu ar fi de acord (nu va fi in functie pana atunci, dar situatia ipotetica exista) ce va face guvernul? Cine are suprematia? Daca guvernul nu va respecta decizia CNSM, va incalca legea. Daca nu respecta decizia Parlamentului ar trebui demis. Complicat.

Deciziile CNSM vor putea fi atacate la CCR? Va exista un for superior care sa le poate infirma sau ele vor fi obligatorii in mod absolut, ca un fel de porunci ale divinitatii?

Una peste alta, in actul guvernarii apare un organism care nu e prevazut de Constitutie, ale carui decizii sunt obligatorii pentru guvern si in acelasi timp nu par, deocamdata, ca vor fi supuse unui control, cu atat mai putin infirmarii de catre o alta institutie a statului. Ceea ce mi se pare periculos.

Repet, nu discutam despre persoane, nu discutam despre actuali titulari de functii, ci despre institutii, functii, atributii si proceduri, acelea care raman si dupa ce persoanele pleaca.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

 

Citeste mai multe despre  
Sursa:  
Ziare.com

Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de la sefii CNAS - Vineri , 31 iulie 2015 , ora 10:10 - Sursa : Ziare.com

 CNAS
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 
 Ziare.com

Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de la sefii CNAS

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 10:10
 De la 1 august, cardul de sanatate trebuia sa devina obligatoriu, ca singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Termenul a fost, insa, amanat a sasea oara, deoarece sunt sute de mii de oameni care nu au primit cardul.
"Nu s-a stabilit inca data obligativitatii folosirii cardului. Cu certitudine septembrie va fi luna de folosire exclusiv a cardului de sanatate", a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), intr-o interventie la Realitatea Tv.

"Ne-am gandit ca fiind luna de concedii, probabil ca din acest motiv cetatenii care inca nu au intrat in posesia cardului nu si-au gasit timpul sa vina la casa sa isi ridice cardul", a adaugat acesta.

Cu toate acestea,
Ciurchea a precizat ca "nu este o amanare ”  folosirii cardului si ca, pentru cei care sunt deja in posesia acestuia, utilizarea sa este obligatorie, iar in acest moment cardul se utilizeaza in proportie de 75 la suta.

De asemenea, presedintele CNAS a spus ca nu este nicio problema cu asigurarea mentenantei cardului de sanatate si a explicat ca foarte putine persoane s-au prezentat sa-si ridice cardul, in luna iulie.


"In ultima luna, foarte putine persoane s-au prezentat la casele de asigurari pentru a-si lua cardul de sanatate. A crescut, in schimb, cererea pentru cardul european de sanatate. Ne-am gandit sa nu ii lasam pe cetateni fara servicii medical", a mai precizat Ciurchea.

Ce spune vicepresedintele CNAS


Intr-un interviu pentru Ziare.com, vicepresedintele CNAS Alin Sergiu Costache a declarat, recent, ca in momentul de fata exista in jur de 350.000 de carduri neridicate. Potrivit lui Ciurchea, numarul total al cardurilor este de 15 milioane.



Initial, cardul trebuia sa devina oblig
, vicepresedintele CNAS Alin Sergiu Costache a declarat, recent, ca in momentul de fata exista in jur de 350.000 de carduri neridicate. Potrivit lui Ciurchea, numarul total al cardurilor este de 15 milioan
atoriu la 1 februarie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Vicepresedintele CNAS a declarat pentru Ziare.com ca acest card va fi obligatoriu cel tarziu de pe 15 august.
Cardul de sanatate redevine obligatoriu. Ce a modificat CNAS? Nou contract de 2 mil. lei - Interviu cu vicepresedintele CNAS

Costache a mai declarat ca nu este clar daca sunt tiparite toate cardurile solicitate dupa 1 mai. In plus, vicepresedintele CNAS a confirmat ca una dintre firmele care ar trebui sa asigure mentenanta softului pentru functionarea cardului este in insolventa si a fost lansata o procedura de achizitii publice pentru incheierea unui nou contract in valoare de 1,9 milioane de lei anual, cu toate ca Ciurchea a spus, vineri, ca firma intrata in insolventa nu este in contractul cu CNAS.

"Softul cardului de sanatate a fost realizat de un consortiu alcatuit din doua firme, HP si Novensis. Novensis a intrat in insolventa, dar a ramas HP care este titular de consortiu si care pana acum si-a facut datoria.

Mentenanta sistemului cardului de sanatate este asigurata de echipa de specialisti din cadrul CNAS. In acest moment este in derulare procedura de achizitie pentru servicii de suport si mentenanta a acestui sistem. Valoarea anuala estimata a contractului este de maximum 1,9 milioane lei si se va incheia un acord cadru pentru o perioada de 4 ani", a subliniat Costache.

Acesta a explicat si de ce s-a amanat obligativitatea cardului atat de mult, daca nu au existat deficiente, dupa 1 mai: "La 1 mai aveam de distribuit inca un milion de carduri. Si atunci am mai lasat un timp pentru ca oamenii sa isi ridice cardurile. In plus, problemele au fost provocate de faptul ca multi furnizori nu au utilizat sistemul din decembrie pana in mai, am recomandat sa-l testeze. Nu au fost probleme de blocaj, ci probleme inerente intrarii in functiune a unui sistem nou".

F.N.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Ziare.com

Caricatura zilei – 31 iulie


CARICATURA ZILEI

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Kremlinul este implicat in asasinarea cu material radioactiv a lui Alexander Litvinenko, potrivit anchetei britanice - T.D.- Sursa : Revista 22

 
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 Revista 22
Ultimele stiri | Editie online
30.07.2015

Kremlinul este implicat in asasinarea cu material radioactiv a lui Alexander Litvinenko, potrivit anchetei britanice

de  
T.D.

Exista o implicare a statului rus in asasinarea prin otravire cu material radioactiv a fostului spion KGB Alexander Litvinenko, potrivit unor declaratii facute din proximitatea anchetei.
Alexander Litvinenko a produs un urias scandal diplomatic intre Marea Britanie si Federatia Rusa, dupa ce a murit la cateva saptamani ca urmare a consumului de ceai otravit cu polonium 210 in hotelul Millenium din Londra.
Inainte sa moara, fostul agent KGB l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele asasinatului, potrivit Reuters, citata de HotNews.
“Dovezile indica faptul ca singura explicatie credibila este ca statul rus a fost implicat intr-o forma sau alta in uciderea lui Litvinenko”, a spus in pledoaria sa de incheiere din cadrul anchetei, Richard Horwell, avocatul ce pledeaza ca reprezentant al politiei londoneze in acest caz.
Controversa din jurul mortii rusului Litvinenko a degradat considerabil relatiile dintre Londra si Moscova, britanicii acuzandu-i pe Dmitry Kovtun si Andrei Lugovoy (alt fost agent KGB) ca s-ar face vinovati de moartea lui Litvinenko.
Cei doi au respins orice implicare, iar Kremlinul le-a asigura protectie, refuzand sa-i extradeze.
Mai mult decat atat, in martie 2015, presedintele Putin l-a decorat pe Andrei Lugovoy. Deputat al Partidului Nationalist, Lugovoy a fost decorat cu medalia pentru servicii aduse patriei pentru "contributia sa la dezvoltarea Parlamentului Rusiei”.
Indiferent cate medalii pune Putin pe pieptul lui Lugovoy pentru servicii catre tara mama sau de cate ori promite Kovtun sa distruga aceasta ancheta, Lugovoy si Kovtun nu au niciun raspuns credibil pentru dovezile stiintifice si pentru urma de polonium pe care au lasat-o in urma”, a mai spus Horwell, in acest context.
Cuvinte cheie:
rusia, marea britanie, asasinare, alexander litvinenko

joi, 30 iulie 2015

Enigmele - Categorie: Bref - Creat: Miercuri, 29 Iulie 2015 18:57 - Scris de Tia Şerbănescu - Sursa : Curentul

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Enigmele



Alungate de vipie, mai toate vip-urile au plecat în vacanță în frunte cu premierul Ponta care a dezmințit zvonurile lansate chiar de el că s-ar duce în Turcia pentru o nouă operație la genunchi precizând că pleacă în concediu până pe 9 august cu soția și copiii „în afara țării”. Și aici era cam în afara țării. Ponta a zis „că-și asumă criticile pentru vacanța în străinătate având în vedere că Irina și Andrei vor fi fericiți”. Asta contează. Premierul a clarificat și raporturile cu PSD: „sigur că mă interesează PSD, doar nu sunt prostănac să-l sap pe noul președinte” (aluzie la Geoană pe care l-a săpat până l-a băgat în groapă excluzându-l din partid) dar și cu dna Gorghiu de ale cărei „poale-n cap” este foarte preocupat: „e o enigmă pentru mine, cât am fost în USL lupta cu băsiștii și ne iubea pe Crin și pe mine, acum s-a schimbat”. Și unde-i enigma? Și Ponta s-a schimbat. Săptămâna trecută zicea „că-ntoarce” ordonanța cu triplarea salariilor celor 48 de înalți demnitari, acum o aplică de la 1 august pretinzând însă că „nu mi-am schimbat opinia”. Doar decizia. Pentru a avea și mai mulți înalți demnitari, guvernul a înființat „Comitetul de Supraveghere Macroprudențială” unde înțelepții nației, precum foștii miniștri de finanțe (care mai sunt în libertate), foștii premieri și alți foști (inclusiv foști pușcăriași ca Năstase și Remeș) conduși de supraveghetorul șef Isărescu vor decide ce și cum să facă guvernul pentru ca „macroprudența” să protejeze economia. Asta dacă supraveghetorii știu ce-i macroprudența: o clipă trecătoare. Unul naște, altul moare: când se năștea Comitetul Supraveghetorilor, închidea ochii Regia pentru Activități Nucleare de la Turnu Severin lăsând pe drumuri 2000 de angajați chiar în ultima zi de lucru a premierului (înainte de concediu). La Ghiță tv s-a prezentat scenariul „loviturii de stat” prin care guvernul Ponta cade fix pe 24 august. Cade într-o luni. Ce fel de scenariu secret e ăsta dacă-l știe Bogdan Chireac? Miroase 99% transpirație și 1% imaginație. Cuplul Gorghiu – Blaga (frumoasa și bestia) nu trădează vreo venire la putere. Declarațiile încep cu enigma Gorghiu: „PNL e convins că politica se poate face cu responsabilitate, mizez pe rațiune, PNL și PSD nu vor mai face niciodată o alianță politică sau de guvernare”, bla-bla-bla-Blaga: „bugetul țării se tranformă în pușculița PSD”. Hai, că sunteți moartea pasiunii! Vreți pușculița dar n-aveți destule mâini s-o luați. Probabil că după ce au criticat relaxarea excesivă și „inaplicabilitatea” Codului Fiscal (ca să vadă Europa că suntem macroprudenți), liberalii vor vota din nou Codul Fiscal. După care toate partidele îl vor căra cu ele în campaniile electorale. Nicio masă fără cod.

Încă un plagiat în politică! Liviu Dragnea, „PREȘEDINTELE COPY-PASTE” - Autor: Larisa Bernaschi | joi, 30 iulie 2015 |

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

  EVZ

Politica

Încă un plagiat în politică!

Liviu Dragnea, „PREȘEDINTELE COPY-PASTE”

Autor: 

 Larisa Bernaschi 

 | joi, 30 iulie 2015 | 

                                                  Liviu Dragnea

Declarație surprinzătoare a sociologului Vasile Dâncu fost lider al „grupului de la Cluj” despre președintele interimar al PSD, condamnat penal la 1 an de închisoare cu suspendare, în primă instanță, în Dosarul „Referendumul”. Într-un interviu acordat, marți, Revistei 22, Dâncu a spus că PSD „se poate reforma, dacă îl va urma pe Dragnea și noua echipă”. „Liviu Dragnea va fi o surpriză plăcută pentru toți care se îndoiesc acum”, a spus Dâncu.

Dragnea a prins ideea și a folosit-o, de monstrând că la vîrful PSD e pană de idei originale. Imediat cum a preluat șefia interimară a PSD, Liviu Dragnea a spus că unele schimbări pe care și le dorește să le facă în partid se referă la comunicare: „În ultimele luni de zile PSD n-a avut o voce politică conturată. (...) Oameni cu foarte multă experienţă politică, oameni foarte buni la comunicare, n-au reuşit să transmită tot ceea ce vrea sau a vrut să facă PSD.
„Evenimentul zilei” a observat că multe dintre declaraţiile lui Dragnea de când a preluat şefia PSD coincid cu mesajele date de Dâncu în interviul pentru Revista 22. Vă prezentăm declaraţiile celor doi în oglindă.

Ce a spus sociologul

Despre votul din Comitetul Executiv Național (CExN):
● Este un vot dat unui anumit stil de a face politică și unui anumit tip de leadership Despre Rovana Plumb:
 


FOTO: Vasile Dâncu FOTO: MARIAN ILIE





● Ea este, sau era, vom vedea, iubită de colegi. O femeie luptătoare și un ministru competent. Poziția ei a fost însă ingrată. Îmi pare rău pentru ea, nu cred că a sesizat semnificația momentului.Despre PSD:
● Un nou proiect pentru partid și un proiect de societate, acestea sunt comandamentele cele mai importante pentru PSD.

● Locul celor care militează este în zona PSD, membri sau simpatizanți. În noul statut care va fi aprobat la viitorul congres cred că trebuie propusă o reformă în ceea ce privește instituționalizarea calității de simpatizant.
● Liviu Dragnea va trebui să promoveze tineri, e nevoie de o nouă generație de lideri tineri. Din fosta organizație condusă de Ponta au ajuns deja lideri în echipa mare. Noua generație încă nu este nicăieri.
● Guvernul trebuie să aibă relații de colaborare cu președintele României, pentru că sunt părți ale angrenajului executiv. Războiul dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni este un joc absurd. Despre referendum:
● Liviu Dragnea nu este condamnat definitiv, iar condamnarea a primit- o și pentru o culpă oarecum colectivă: a chemat oamenii să voteze la referendum. Nu el a stabilit să se facă referendumul, nu el a promovat ceea ce opoziția a numit „lovitura de stat“. Politic, a făcut ceea ce s-a aprobat în organismele USL și PSD.

Ce a spus liderul PSD

Despre votul din Comitetul Executiv Național (CExN):
● S-a votat împotriva unui mod de a face politică. Despre Rovana Plumb:


FOTO: Liviu Dragnea




● Rovana Plumb rămâne președinta Consiliului Național, un om politic cu o anvergură serioasă, un ministru foarte bun, un om politic care mai are multe de spus în politică și cu care cred – de fapt, sunt convins – că pot colabora foarte bine. Despre PSD:
● Lucrez la finalizarea unui mic plan concret de acțiuni pentru perioada imediat următoare.
● În PSD trebuie să intre oricine are viziuni de stânga, oameni cărora le pasă de semenii lor să-și găsească în PSD un loc în care să-și poată exprima ideile atât ca membri, cât și ca simpatizanți.
● Este vorba de promovarea în mod efectiv a tinerilor. Dacă ne uităm cu atenție, tinerii sau generația de tineri din generația lui Victor Ponta a urcat deja în echipa mare. La TSD a rămas numai Mihai Sturzu, dar trebuie reîmprospătată garnitura de tineri din TSD.
● Din câte știu eu, Victor Ponta în continuare vrea să aibă o relație instituțională corectă cu Palatul Cotroceni și cu președintele Iohannis. Despre referendum:
● Atunci când eu am fost în fruntea echipei care a condus campania de la referendum, a echipei PSD, cred că am avut în spate 7,4 milioane de români care i-au zis lui Traian Băsescu să plece. Am fost în echipa de conducere a partidului care l-a izgonit pe Traian Băsescu.
Tag-uri:

Caricatura zilei -30 iulie


Caricatura zilei

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

AP: Furia faţă de o Polonie cu două viteze creşte şi alimentează o schimbare politică - Autor: Denisa Miron, - Colaborator - Publicat: 29/07/2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 




AP: Furia faţă de o Polonie cu două viteze creşte şi alimentează o schimbare politică

  

 Denisa Miron,

 Colaborator

 

29/07/2015

polonia




Prăpastia dintre bogaţi şi săraci, la un sfert de secol după ce Polonia a trecut la capitalismul de tip laissez-faire, s-a adâncit într-atât încât polonezii vorbesc uneori de "două Polonii", scrie The Associated Press în pagina electronică.

Este vorba despre o Polonie a celor cu venituri mari, la oraşe, şi una a celor cu salarii mici şi locuri de muncă nesigure, la sate şi în oraşe mici, continuă agenţia americană

Marek Bogacki simte că viaţa în Polonia, după 26 de ani de la căderea comunismului, nu ar putea să fie mai bună.

Tânărul director al unei firme de asigurări, în vârstă de 35 de ani, care poartă o cămaşă fină şi cravată, în timp ce se bucură de un "brunch" la un butic francez din Varşovia, argumentează prezentând o listă cu locurile în care şi-a petrecut vacanţa, de la New York şi până în Thailanda şi Paris, subliniind că prosperitatea şi libertatea care au venit odată cu aderarea la UE au marcat "cel mai bun moment din istoria Poloniei".

La două ore de mers cu maşina către sud, în sătucul Pionki, Michal Nowocien trăieşte în condiţii atât de diferite, încât pare că este vorba despre altă ţară. Tânărul sudor, în vârstă de 22 de ani, câştigă echivalentul a 260 de dolari pe lună, printr-un contract de muncă pe perioadă determinată, şi locuieşte împreună cu părinţii şi fraţii, într-un mic apartament dintr-un imobil de locuinţe sociale. Mama sa sortează gunoiul în schimbul a 265 de dolari pe lună, iar tatăl său lucrează în construcţii cu 500 de dolari pe lună.

"Sportul m-a ţinut departe de probleme", spune Nowocien, uitându-se la cartierul în care mulţi alţii au cedat consumului de droguri şi alcool.

Guvernul s-a lăudat, ani de zile, cu ritmul rapid al creşterii economice, proiectate la 3,5% pentru acest an, şi cu o rată a şomajului care a scăzut de la aproximativ 20%, când a aderat Polonia la UE în 2004, la 10,3% în prezent. Însă sociologul Jan Sowa afirmă că PIB-ul nu arată cât de rău o duc mulţi polonezi. Salariile sunt mici - salariul mediu este de 865 de euro (955 de dolari) pe lună -, iar mulţi oameni sunt plătiţi cu mult mai puţin. Iar salariile reprezintă doar 37% din PIB, în comparaţie cu media UE de aproximativ 50%.

"Acest număr îţi spune cât de mult din bogăţia produsă în prezent ajunge în buzunarele oamenilor şi nu e mare lucru", spune
Sowa.

Frustrarea celor care se simt lăsaţi în afara miracolului economic polonez ajunge adesea pe agenda politică şi este considerată unul dintre principalele motive ale victoriei surprinzătoare a naţionalistului Andrzej Duda - din cadrul partidului eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS) - în alegerile prezidenţiale din mai, în faţa preşedintelui în funcţie pe atunci, din cadrul Platformei Civice (la putere), prezentat ca favorit.

Preşedinţia este mai degrabă simbolică. Însă alegerile parlamentare, cu mult mai importante, urmează să aibă loc în octombrie, iar sondajele sugerează că Platforma Civică - orientată către piaţă -, aflată la guvernare de opt ani, se confruntă cu altă înfrângere usturătoare. PiS a crescut în sondaje promiţând să ajute săracii printr-o intervenţie mai puternică a statului în economie.

O a doua victorie a PiS ar marca o schimbare politică majoră în Polonia, a şasea cea mai mare economie din cadrul UE. Partidul promite să crească taxele şi impozitele pentru bănci şi marii retaileri - mare parte cu capital străin.

Un element-cheie al campaniei au fost condiţiile de muncă, care ţin mulţi oameni în sărăcie, ceea a făcut ca furia să se concentreze asupra recurgerii în creştere la contracte de muncă ce le oferă muncitorilor prea puţină protecţie - numite contracte "junk" (gunoi) de către critici.

Statisticile Guvernului polonez arată că aproximativ 1,4 milioane de oameni au contracte temporare de muncă şi beneficii limitate în prezent, faţă de aproape o jumătate de milion în urmă cu cinci ani. Statistici separate, de la UE, arată că ponderea contractelor de muncă temporare în Polonia este mai mare decât în oricare celelalte 27 de state membre, şi anume 28% în 2014.

Aceste contracte urmăreau iniţial să le ofere flexibilitate artiştilor şi altor profesionişti care munceau pentru mai mulţi angajatori. Din ele lipsesc cele mai multe dintre garanţiile unui contract de muncă obişnuit în Polonia, precum concediul, contribuţiile angajatorului la fondurile publice de sănătate şi pensii şi protecţia faţă de concedierea fără preaviz.

"Muncesc în baza unui (astfel de contract) şi-mi place", spune Radek Ciszewski, un consultant care beneficiază de flexibilitatea contractelor temporare. Însă criticii afirmă că angajatorii abuzează de acest  tip de contract. Adesea, oameni care muncesc cu normă întreagă şi pe termen lung sunt obligaţi să semneze noi contracte în fiecare lună. Nowocien semna astfel de contracte la o fabrică de ciocolată, înainte să devină sudor.

Persoane care muncesc lună de lună în baza unor contracte temporare se califică arareori pentru împrumuturi ipotecare, iar din cauza insecurităţii unii nu-şi întemeiază o familie. Acest lucru ameninţă să accelereze bomba cu ceas demografică a scăderii ratei natalităţii ţării - de 1,3 copii de femeie, una dintre cele mai scăzute din Europa. Un nou pachet legislativ, care urmează să intre în vigoare începând de anul viitor, urmează să limiteze folosirea acestui tip de contract, însă premierul Ewa Kopacz a promis să le restrângă şi mai mult, în contextul în care luptă pentru supravieţuire politică.

Inclusiv principalul ziar din ţară, Gazeta Wyborcza, care a jucat un rol important în susţinerea tranziţiei către economia de piaţă, afirmă că aceste contracte reprezintă o formă de dereglementare a capitalismului care a mers prea departe. Ziarul a lansat o campanie împotriva acestui tip de contract pe 20 iulie, argumentând că "au început să ne demoleze piaţa muncii".

"În timpul tranziţiei, această flexibilitate ne-a ajutat să atragem investitori şi să luptăm împotriva şomajului", scrie Gazeta Wyborcza. "În acelaşi timp, a avut consecinţe sociale teribile", subliniază ea.

sursa: mediafax.ro

Google face o aplicație specială pentru români: Lansează traducerea vizuală - Autor: Cristi Șelaru, - Redactor - Publicat: 29/07/2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 




Google face o aplicație specială pentru români: Lansează traducerea vizuală

 

Cristi Șelaru

Redactor

 

29/07/2015

google 
 Funcţia de traducere vizuală - cunoscută sub numele de Word Lens - din aplicaţia Google Translate este disponibilă, începând cu această săptămână, şi pentru limba română.

Aceasta este parte dintr-o actualizare mai amplă a aplicaţiei Google Translate, prin care traducerea vizuală a fost extinsă, pe lângă română, cu alte 19 de limbi, precum bulgară, maghiară, cehă, daneză, poloneză, turcă şi indoneziană.

Word Lens din Google Translate permite traducerea în timp real a unui text imprimat, prin intermediul camerei telefonului. Pentru acest lucru utilizatorul trebuie să deschidă aplicaţia, să dea click pe cameră şi să o îndrepte către textul pe care vor să îl traducă - un semn pe stradă, un meniu, instrucţiuni de folosire sau o etichetă. Pe ecran va apărea, în timp real, traducerea în limba selectată. Nu este nevoie de conexiune la internet sau transfer de date.

Pentru funcţionarea fără conexiune de internet, la prima utilizare aplicaţia va solicita descărcarea dicţionarul pentru limba română, dimensiunea lui fiind redusă, de aproximativ 2MB. Traducerea vizuală din Google Translate funcţionează doar pentru traducerea din română în engleză şi invers. Acesta este modul de funcţionare al traducerii vizuale pentru oricare dintre limbile suportate: traducere în şi din limba engleză.

Această actualizare este disponibilă atât pentru versiunea de Android a aplicaţiei
Google Translate, cât şi pentru iOS. Implementarea funcţiei de traducere vizuală pentru limba română în aplicaţia Google Translate pentru toţi utilizatorii poate dura mai multe zile.

Detalii despre tehnologia din spatele noii fucţie de traducere vizuală sunt disponibile pe
g.co/go/NLtranslate.

Pentru a traduce cuvinte şi expresii între diferite limbi, Google Translate oferă şi funcţionalitatea Camera Mode. Aceasta permite traducerea textului dintr-o poză, în şi din oricare dintre cele 36 de limbi incluse în Camera Mode (printre care și
română ). Pentru a activa funcţia, cei interesaţi pot alege perechea de limbi pentru care vor traducerea, trebuie să facă o poză textului, iar apoi să evidenţieze cuvintele sau frazele care îi interesează. Aplicaţia va traduce textul selectat.

Mai mult, aplicaţia Google Translate de Android funcţionează şi offline. Se poate descărca dicţionarul limbii dorite, astfel încât aplicaţia va funcţiona şi fără conexiune la internet. Această opţiune este foarte utilă pentru cei care călătoresc în străinătate.

Google Translate
este într-un proces continuu de transformare, ce vizează îmbunătăţirea calităţii traducerilor, precum şi adăugarea de noi limbi. În urmă cu un an, Google a lansat comunitatea Google Translate, unde oameni pasionaţi din toată lumea corectează şi aduc îmbunătăţiri traducerilor. Prin munca lor au fost îmbunătăţite traducerile a peste 100 milioane de cuvinte şi fraze.

Potrivit Google, acest efort va continua pe măsura ce comunitatea traducătorilor creşte. Mai mult de jumătate din conţinutul de pe internet este în engleză, însă doar 20% din populaţia lumii vorbeşte această limbă. Actualizarea anunţată miercuri este doar un pas din acest proces de eliminare a barierelor lingvistice, care să facă mai facilă comunicarea şi informaţiile mai accesibile.

Totodată, potrivit Google, în fiecare zi sunt traduse peste 100 miliarde de cuvinte şi expresii în 90 de limbi, iar 95% din trafic vine din afara Statelor Unite. Totodată, una din şase persoane conectate la internet utilizează Google Translate în fiecare lună.

Cele mai traduse cuvinte/ expresii din română în alte limbi sunt: "ce faci"; "te iubesc", "mulţumesc", "da", "bună", "nu", "noapte bună", "bine", "bună ziua", "de ce".

Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în acest moment o companie prezentă pe toate marile pieţele globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.

Gelu Vlaşin: Poemul Turn


Click pentru a mări coperta




http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html


Gelu Vlaşin: Poemul Turn

ISBN: 973-8475-09-0
Gelu Vlaşin nu scrie poezie

Este o afirmaţie riscantă. Nu voi încerca să o demonstrez riguros, nu mă voi folosi de elemente de teorie literară, nu voi aduce în discuţie nici un curent, voi nega fără probe chiar titlul care afirmă, foarte desluşit, că ceea ce veţi urma să citiţi este un poem.

Am să vă spun că este o descoperire, o intuiţie, un secret revelat.

Că Gelu Vlaşin sculptează în marmura dură a cuvintelor până când îndepărtează miraculos tot surplusul din fraze care îmbracă inutil esenţa ca să devină text. Rămâne în urmă o structură aparent fragilă dar perfect autonomă, rezistentă ca o pagodă japoneză, în care el îşi închide moartea, zborul, uitarea, iubirea, dar acestea nu devin prizoniere ci sunt acoperişuri pentru turnurile lui.

Volumul este străbătut de la un capăt la altul de cai. Îi veţi auzi tropăind printre cuvinte, uneori veţi vedea turnuri de cai albaştri alteori cai visând. Sunt caii lui Franz Marc. Sunt locuitorii dintre turnuri, cei care au dreptul să trăiască în spaţiul visării, unde stăpân este Gelu Vlaşin.

Urmând spiritul turnului poem am decupat păreri despre el, idei care încearcă să îi definească cuvintele, dar e sigur că şi spaţiile albe tot despre el vor vorbi.

Delia Oprea


Pe fundalul poeziei tinere, scrisă după Revoluţie şi exploatând la maximum libertatea de expresie câştigată, debutul lui Gelu Vlaşin iese în evidenţă tocmai prin absenţa însuşirilor "tari", a convexităţii psihologice şi a violenţelor de rigoare. Regula zilei pare a fi contestarea oricărei reguli. Eşti înconjurat de explozii verbale şi vezi nenumărate poeme ieşite din matcă şi revărsate în pagină. Liricul alunecă în epic (şi în dramatic), figuraţia poetică se reduce semnificativ, pe măsură ce textul devine direct, contondent - şi abundent [...] Gelu Vlaşin adoptă o formulă minimalistă, mizând pe expresia concentrată şi pe valoarea spaţiilor albe dintre cuvinte [...]. Adevărul e că, la o lectură repetată, poezia lui Gelu Vlaşin câştigă printr-o anume forţă incantatorie, formula sa prinzând mai bine şi reţinând mai mult atenţia cititorului. [...]

Daniel Cristea-Enache


Poetul a debutat în "România literară" (1999) cu câteva "depresii" personale şi sugestive: notaţii discret-sentimentale dintr-o realitate cu site, internet, web, cielo, joyce lauren blanc, jacuzzi şi telenovele. [...] Postmodernistă este senzaţia de prozaic cotidian - nici transparentă cu totul, nici de tot opacă - peste care atârnă umbra unei femei pierdute [...]. Cea mai mare calitate a acestei poezii, care un pare a unui începător, este egalitatea cu sine, tonul neschimbat, nivelul pretutindeni înalt al emoţiei lirice.

Nicolae Manolescu


Premiat de către Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti pentru volumul de debut - Tratat la Psihiatrie, Gelu Vlaşin" este deja un nume al ultimei generaţii de scriitori, poet remarcat de lumea bună a literaturii române de azi, autor de manifeste literare incomode şi publicist avizat, Gelu Vlaşin dă sens noii sensibilităţi apărute în anii schimbării mileniilor şi mentalităţilor. Publicat de mai toate revistele noastre literare, premiat la festivaluri de poezie, Gelu Vlaşin e un profesionist "sosit când trebuia" în literatura română! Îl salut şi pe această cale ascensiunea [...]. /

Liviu Ioan Stoiciu


Minimalistă prin excelenţă, poezia lui Gelu Vlaşin nu îşi propune să rupă, cum se spune, gura târgului; în schimb impune printr-o distincţie specială, ca un jucător de renz care, neputând concura pentru punctajul maxim, îşi asumă deliberat alternativa "jocului la zero". [...] Antenele sensibilităţii lirice captează un sound proaspăt, reconfortant, conturând în jurul spaţiilor absente o atmosferă delicată. [...] Gelu Vlaşin e un poet deja format, cu o voce distinctă şi, subliniez, cu o poetică evoluată.

Paul Cernat


Există în aceste poeme, aşa cum se poate vedea, sentimentul unei "invazii" a obiectelor, care "rupe" mişcarea conştiinţei, iar peste "harta" sentimentelor se abate în permanenţă umbra unor lucruri dizgraţioase şi inutile, care o "decupează", sfârşind prin a-i împrumuta personajului liric aspectul omului-mozaic ce reproduce mimetic aspectul "fragmentarist" al realului. Iar "peisajele" lui Gelu Vlaşin vor fi populate, prin urmare, de prezenţe hibride, care sunt în acelaşi timp (ca la Urmuz) oameni şi lucruri.

Octavian Soviany


Gelu Vlaşin este unul dintre tinerii poeţi afirmaţi în ultimul timp şi - după mine - el are deja o voce distinctă, preferinţe stilistice marcante şi - în cadrul postmodernismului - nu se vădeşte deloc lipsit de lirism, adică de viaţă şi de imaginaţie [...].

Constantin Abăluţă
Home

miercuri, 29 iulie 2015

Mugur Isărescu, şef şi peste Guvern - Sursa : DIGI24HD

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Distribuie acest articol!

Mugur Isărescu, şef şi peste Guvern

Şeful Băncii Naţionale capătă puteri mai mari. Guvernatorul BNR va conduce o structură nouă, un Comitet care va avertiza Guvernul...

Mugur Isărescu, şef şi peste Guvern

Şeful Băncii Naţionale capătă puteri mai mari. Guvernatorul BNR va conduce o structură nouă, un Comitet care va avertiza Guvernul ori de câte ori deciziile Executivului ar pune în pericol stabilitatea financiară a ţării.

Embed:
Nicio altă instituţie din România nu se va putea amesteca în activitatea noii autorităţi. Deciziile noii instituţii prezidate de Mugur Isărescu vor fi în schimb obligatorii pentru Guvern.
Noua autoritate, numită Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, va avea un consiliu general format din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern. Preşedinte va fi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios - aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR. Scopul Comitetului este identificarea eventualelor riscuri care ar putea duce la o criză financiară, potrivit unui proiect de act normativ recent aprobat de Guvern.
Se pare ca acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale”, a spus Florin Cîţu, analist economic. 
Comitetul este independent: nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat. Pe de altă parte, recomandările făcute de Comitet, adresate BNR, ASF şi Guvern, sunt obligatorii, inclusiv prin emiterea de reglementări.
Această prevedere îi îngrijorează pe unii economişti, care se tem că atribuţiile Comitetului, condus de guvernatorul BNR, ar putea depăşi domeniul stabilităţii financiare.Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi, a mai spus Florin Cîţu, analist economic.
Reprezentanţii BNR au altă opinie. „Va fi un consiliu care să analizeze sistemul bancar şi sistemul de asigurări, astfel încât să fie o analiză de ansamblu şi un sistem de recomandări pentru factorii de decizie”, a explicat Adrian Vasilescu.
Potrivit recomandărilor UE, statele membre trebuie să aibă astfel de instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării riscurilor. În România, responsabilitatea menţinerii stabilităţii sistemului financiar nu este reglementată în mod explicit, aşa că în 2013 a apărut o primă ordonanţă de urgenţă pentru înfiinţarea unei structuri dedicate. Prima ordonanţă nu a mai devenit lege, iar în toamna lui 2014 a apărut un alt proiect pentru înfiinţarea acestui Comitet. „Oricum salvarea nu vine din aşa ceva”, a spus profesorul de economie Cristian Păun.
 


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!

marți, 28 iulie 2015

TVR - un asasinat lung si cinic - Marti, 28 Iulie 2015, ora 11:40 - Ioana Ene Dogioiu - Senior editor: Ziare.com

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

TVR - un asasinat lung si cinic

Marti, 28 Iulie 2015, ora 11:40

TVR - un asasinat lung si cinic

Ioana Ene Dogioiu

Senior editor Ziare.com

Guvernul Ponta pare sa fi pus cruce TVR. Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta care va fi discutat si aprobat, marti, intr-o sedinta speciala a Executivului, televiziunea publica va pierde la rectificarea bugetara 15 milioane de lei, in conditiile in care institutia are datorii totale de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.
Deja TVR are conturile blocate de ANAF pentru ca nu a respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis esalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioada de sapte ani. TVR a incheiat anul trecut cu o pierdere de 81,5 milioane de lei.

Departe de mine sa sustin ca o gaura neagra, asa cum devenise TVR, trebuie subventionata la infinit. Dimpotriva, coada pisicii trebuie rupta. Dar, ca om care cunoaste bine aceasta institutie, imi asum cand spun ca TVR a fost impinsa spre pierzanie de puterea politica care acum se pregateste sa-i aplice lovitura fatala.

In primul rand nu ma pot impiedica sa nu remarc faptul ca ANAF s-a repezit direct la TVR, care alaturi de RATB, deschide si deocamdata si inchide lista marilor datornici cu conturi blocate, chiar dupa ce actualul presedinte director general al institutiei, Stelian Tanase, a intors armele si l-a atacat virulent pe Victor Ponta. In acelasi context vine taierea de la rectificare.

Situatia din TVR nu e noua. Dupa 2005 incoace televiziunea publica a tot acumulat datorii. Cum? Din cauza politicului prin excelenta. Conducerea TVR nu a fost pusa niciodata in mana unui manager autentic care sa aiba in vedere exclusiv interesele acestei institutii.

Au fost doar sinecuristi politici, numiti strict pe criterii politice, care au facut ce s-au priceput mai bine, adica in primul rand sa serveasca cu zel zona politica binefacatoare.

Si servirea s-a produs in varii modalitatii. Supusenia politica manifestata nu la nivelul stirilor, ci al emisiunilor, cu teme si invitati alesi pe spranceana, cu liste negre de indezirabili, a fost cel mai acuzat si mai vizibil efect ale politizarii.

Ca sa nu mai vorbim de infiintarea si desfiintarea de canale menite rularii unor bani si publicitatii politice. Asa a fost TVR 3, o aberatie jurnalistica cu audienta confidentiala. TVR News ba aparea, ba disparea, dupa cum era interesul momentului.

Dar au fost si moduri mai putin vizibile. TVR a servit financiar clientelei de partid, prin contracte extrem de paguboase, scandaloase de-a dreptul, dupa cum dezvaluia cu ceva vreme in urma pentru Ziare.com fostul membru al CA al TVR Ada Mesesan.

Apoi, au fost numeroase angajari pe sume foarte mari de neveste, copii, amante, nepoti etc. Povestea era cam asa: se schimba puterea politica, se faceau angajari. Se schimba puterea politica, cei angajati erau bun angajati, cu contracte de munca greu de desfacut, si daca nu plecau de buna voie erau parcati prin tot felul de birouri si functii inventate strict ca parcari de incomozi, iar noua putere isi angaja proprii oameni in posturi cheie. Si tot asa, precum cercurile concentrice ale unui trunchi tot mai gros, o grosime care insemna tot mai multi bani.

Chiar dupa ce a fost facuta pseudo-restructrarea din 2013, pe usa din dos au venit cu tot felul de contracte grase tot felul de clienti politici si nu pe salariul minim pe economie. Ca dovada, imediat dupa restructurare, desi au fost dati afara vreo 900 de oameni, fondul de salarii nu a scazut, ci a crescut substantial.

Clientilor li se adauga marile familii ale TVR care lucreaza cu mic cu mare acolo, de parca aceasta institutie le-ar fi literlamente a doua casa.

Asta in timp ce audienta postului scade din multe motive. Pe de-o parte controlul politic, pe de alta parte o doza de lehamite a autenticilor profesionisti obositi de instabilitate, dar si pentru ca productia profitabila si de calitate a fost mereu subfinantata, prima de la care se taia pentru, de exemplu, contracte de milioane pentru masini.

Cam asa, in linii mari, a fost impinsa TVR spre faliment. Temeinic. Fiind folosita in toate felurile de politic. De ce ar avea nevoie? In primul rand de o autentica restructurare care sa o curete de capusele de toate felurile. N-a existat nici macar una. In opinia mea, ce a facut Claudiu Saftoiu a fost doar o reasezare a straturilor in functie de interesul politic al momentului.

Are nevoie de o noua lege de functionare care in primul rand sa reduca substantial daca nu chiar sa elimine cu totul politizarea, astfel incat TVR sa beneficieze de profesionisti autentici de la nivel de presedinte director general, pana la ultimul angajat. Nici macar vreun semn de asa ceva nu vad.

Cred ca Stelian Tanase nu a fost inca schimbat din functie doar pentru a fi cel care stinge lumina. Si mult nu cred ca mai e.

Din pacate, pentru ca de TVR e nevoie. Romania are nevoie de o televiziune publica, cu productii de calitate eliberate de presiunea comerciala. TVR este un brand consolidat, oricat de ruginit ar fi acum, care nu ar trebui pierdut.

Si nu in ultimul rand, dincolo de straturile de clienti, in TVR mai exista profesionisti de mare calitate. Am mai spus-o, cred ca redactia stiri de acolo are cel putin pe politic si justitie cei mai buni jurnalisti din audiovizualul romanesc actual. Cu cine sa faci televizune de calitate in TVR, dupa ce scapi de capuse, ar fi. Dar vrea cineva o televiziune publica de calitate si apolitica? Nimeni, absolut nimeni, dintre cei cu putere de decizie.

TVR a ajuns cum a ajuns pentru ca asta a vrut politicul de la ea. El este singurul raspunzator de prabusirea televiziunii publice.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre 
Sursa: 
Ziare.com

Caricatura zilei – 28 iulie

Caricatura zilei


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Justiţia Americană: Şeful ASF din România a ÎNCĂLCAT embargoul SUA, falsificând documente bancare | DOCUMENT - Autor: Silvana Chiujdea | luni, 27 iulie 2015 |

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Justiţia Americană: Şeful ASF din România a ÎNCĂLCAT embargoul SUA, falsificând documente bancare | DOCUMENT

Autor:  

Silvana Chiujdea 

  | luni, 27 iulie 2015 |

                                 Mișu Negrițoiu, şeful ASF
  
Ministerul Finanţelor din Statele Unite a transmis că actualul sef al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), Mișu Negrițoiu, pe când se afla la conducerea executivă a ING România, a încuviințat o tranzacție ilegală, care încălca la acel moment embargoul economic impus de SUA Iranului
 Potrivit unor surse, citate de Realitatea TV, Mișu Negrițoiu se află pe lista neagră a Departamentului de Stat american și chiar ar putea primi interdicție de a intra în Statele Unite pentru o perioadă ca urmare a acestui delict. Conform unui document oficial, prezentat de Realitatea TV, ING România a jucat un rol esențial ca bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziționat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air. Motorul era produs în SUA, astfel că achiziționarea lui de către o entitate din Iran încălca flagrant embargoul.
Tranzacția via ING România din 2003-2004, girată de Mișu Negrițoiu, a încălcat codul penal american, afirmă OFAC (Office of Foreign Assets Control), corp de control al Ministerului american de Finanțe care se asigură că embargoul impus de SUA pe diverse piețe este respectat.


Pe firul respectivelor tranzacții care au tranzitat ING România a intrat OFAC , un fel de gardian al Ministerului american de Finanțe a cărui menire este de a se asigura că toate schimburile internaționale care implică SUA respectă regimul de sancțiuni și embargourile impuse de statul american.
Scandalul iscat de ancheta OFAC ar fi precipat scoaterea lui Mișu Negrițoiu din eșalonul executiv și mutarea lui în Consiliul de Administrație şi ulterior plecarea lui Negrițoiu din ING România, în 2014.
Încercarea de reabilitare a lui Mișu Negrițoiu s-ar fi făcut prin prin numirea sa în fruntea unei alte instituții mamut – ASF. În tot acest răstimp, Negrițoiu a pledat nevinovat în legătură cu acest scandal și a susținut că plecarea sa de la conducerea ING România nu are nicio legătură cu incidentul, ci s-a întâmplat pentru a lăsa locul altor cadre mai “tinere”, relatează Realitatea TV.
În documentul MUL-565595 al OFAC, datat iunie 2012, an în care Mișu Negrițoiu era director ING România, stipulează că, în urma unei anchete asupra activității din mai multe țări, ING, inclusiv ING România a încalcat embargourile americane cu diverse țări:
"II.11 În noiembrie 2013, în plin embargou instaurat de Președintele Bill Clinton spre sfârșitul anilor `90 și care interzicea toate tranzacțiile comerciale și investițiile în Iran făcute de către persoane fizice și juridice americane, oriunde s-ar afla în lume și orice export de elemente destinate industriei aeriene iraniene, Banca Tejarat din Iran a emis o scrisoare de credit pe suma de 1,55 milioane de dolari în numele companiei iraniene Iran Air pentru finanțarea achiziției unui motor de avion de la o companie românească. Până aici, nimic în neregulă. Dar scrisoarea de credit stipula ca motorul respectiv să fie de origine americană, importat de la un fabricant american. Motorul trebuia transportat la Teheran pe aeroportul de la Mehrabad prin Germania.


Pe firul respectivelor tranzacții care au tranzitat ING România a intrat OFAC , un fel de gardian al Ministerului american de Finanțe a cărui menire este de a se asigura că toate schimburile internaționale care implică SUA respectă regimul de sancțiuni și embargourile impuse de statul american.
Scandalul iscat de ancheta OFAC ar fi precipat scoaterea lui Mișu Negrițoiu din eșalonul executiv și mutarea lui în Consiliul de Administrație şi ulterior plecarea lui Negrițoiu din ING România, în 2014.
Încercarea de reabilitare a lui Mișu Negrițoiu s-ar fi făcut prin prin numirea sa în fruntea unei alte instituții mamut – ASF. În tot acest răstimp, Negrițoiu a pledat nevinovat în legătură cu acest scandal și a susținut că plecarea sa de la conducerea ING România nu are nicio legătură cu incidentul, ci s-a întâmplat pentru a lăsa locul altor cadre mai “tinere”, relatează Realitatea TV.
În documentul MUL-565595 al OFAC, datat iunie 2012, an în care Mișu Negrițoiu era director ING România, stipulează că, în urma unei anchete asupra activității din mai multe țări, ING, inclusiv ING România a încalcat embargourile americane cu diverse țări:
"II.11 În noiembrie 2013, în plin embargou instaurat de Președintele Bill Clinton spre sfârșitul anilor `90 și care interzicea toate tranzacțiile comerciale și investițiile în Iran făcute de către persoane fizice și juridice americane, oriunde s-ar afla în lume și orice export de elemente destinate industriei aeriene iraniene, Banca Tejarat din Iran a emis o scrisoare de credit pe suma de 1,55 milioane de dolari în numele companiei iraniene Iran Air pentru finanțarea achiziției unui motor de avion de la o companie românească. Până aici, nimic în neregulă. Dar scrisoarea de credit stipula ca motorul respectiv să fie de origine americană, importat de la un fabricant american. Motorul trebuia transportat la Teheran pe aeroportul de la Mehrabad prin Germania.

În noiembrie 2013, exportatorul român a contactat ING România pentru a primi sprijinul băncii în vederea transferului scrisorii de credit către compania USA Partner, furnizorul motorului de avion, pentru ca firma românească să poată respecta cerința originii americane a motorului, formulată de importatorul iranian"
Responsabilitatea băncii ING era să verifice legalitatea tranzacției și să informeze atât importatorul, cât și exportatorul, că aceasta încalcă embargoul american și nu poate fi efectuată, chiar în această configurație cu o firmă intermediară în România. În consecință, pentru a putea trece de embargoul american, ING România, condusă de Mișu Negrițoiu, fără aprobarea căruia era exclus să poată fi operate astfel de mișcări, și Banca Tejarat au modificat continutul scrisorii de credit pentru a o face să fie transferabilă de către compania românească către furnizorul american.
Au fost schimbate descrierea mărfii (pentru a eluda originea), destinația finală a bunurilor (din Teheran în Germania). A fost șters certificatul de origine american din documentele originale și orice referire la Iran.
Schimbările făcute de banca Tejarat în colaborare cu ING România au avut ca efect înlăturarea oricărei referiri la Iran și ascunderea originii americane a bunurilor.
ING România nu a stopat tranzacția, nu a refuzat girarea acestei scrisori de credit, ci a continuat procedura, transferând scrisoarea de credit către o bancă americană, apoi suma de 1,2 milioane de dolari exportatorului american, se mai arată în documentul citat.





Tag-uri:  

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Analyze That 7. Cătălin Striblea live. Ce vor românii? Est sau Vest? Ce ...