Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

miercuri, 22 decembrie 2010

Noul şef al Comcereal Constanţa, un elveţian dubios conectat la serviciile secrete străine

Noul şef al Comcereal Constanţa, un elveţian dubios conectat la serviciile secrete străine

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Jan KadanikAndreas Zivy

           Comcereal Constanţa, cel mai mare operator de cereale din Portul Constanţa, are de câteva zile o nouă conducere, după demisia intempestivă a Veronicăi Şerb, fosta directoare generală şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În şedinţa de pe 10 decembrie a.c., s-a aprobat în unanimitate noua structură de conducere a Comcereal, care îşi va intra în drepturi de la 01.01.2011, cu un mandat de 4 ani. Potrivit unui document eliberat de Comcereal, noul Consiliu de Administraţie este alcătuit din Andreas H. Zuvy, care va îndeplini şi funcţia de preşedinte, Jan Kadanik şi Jean Michel Le Bihan. De asemenea, noul director general al societăţii este Iulian Mircea Gheorghe, de 41 de ani, care a rămas astfel singurul român din conducerea Comcereal. Pe de altă parte, a fost păstrată în funcţia de jurist al companiei tânăra constănţeancă Mihaela Fraga Ispas.

    Ameropa, amendată în 2009 de Consiliul Concurenţei pentru că nu a anunţat preluarea Comcereal

      Despre Comcereal Constanţa nu s-a ştiut niciodată mare lucru, societatea funcţionând cu motoarele turate la maxim fără nici un fel de mediatizare. În afară de faptul că este cel mai mare operator de cereale din Portul Constanţa şi că a fost preluat, cu cântec şi în mai multe etape, de către elveţienii de la Ameropa Holding, nu a „răsuflat” nimic. Singura apariţie publică notabilă a Comcereal- Ameropa a avut loc în mai 2009, când Consiliul Concurenţei a anunţat amendarea Ameropa Holding cu 32.265 lei pentru omisiunea notificării în termen legal a operaţiunii de concentrare economică realizate prin dobândirea controlului unic asupra Comcereal Constanţa. Elveţienii au cumpărat în 2008 aproape jumătate din acţiunile Comcereal cu 11,57 milioane euro, ajungând treptat să deţină 86,69% din acţiunile firmei. Ameropa Holding AG este un gigant elveţian, fondat în 1948, cu mii de angajaţi şi sucursale în 24 de ţări ale lumii, de pe cinci continente, condus de familia Zivy. Elveţienii sunt extrem de discreţi, dacă ne gândim că până şi „zeulGoogle nu ştie mai nimic despre Andreas Zivy, cel care conduce concernul şi, mai nou, filiala sa din România, Comcereal Constanţa. Cu toate acestea, compania derulează tranzacţii cu cereale, îngrăşăminte, produse chimice, petrol şi metale de miliarde de euro şi a fost implicată inclusiv în privatizări strategice în ţări mult mai răsărite decât România, cum ar fi Cehia.

      Se întâmplă şi la alţii: şeful de la Comcereal Constanţa a preluat întreaga industrie petrochimică a Cehiei, printr-un fost agent secret

    Ameropa şi Andreas Zivy au făcut obiectul unei anchete jurnalistice de amploare, realizate în 2002 de către reputatul săptămânal praghez Respekt, deţinut de un senator, aristocrat ceh, apropiat al fostului preşedinte Vaclav Havel. Jurnaliştii de la Respekt au apelat inclusiv la serviciile secrete cehe pentru a obţine informaţii despre Andreas Zivy şi compania sa, Ameropa, aceştia fiind implicaţi în privatizarea colosului de stat Unipetrol. Practic, întreaga industrie petrochimică a Cehiei a ajuns, în decembrie 2001, în mâinile misteriosului Andreas Zivy, cel care a venit acum şi la Constanţa pentru a prelua personal frâiele Comcereal. Jurnaliştii cehi au fost până în Elveţia, pentru a căuta la periferia orăşelului Baar birourile lui Zivy, pentru a-l întreba cum a reuşit să devină stăpânul industriei petrochimice din Cehia. Nu au găsit nimic. Oamenii de prin zonă le-au spus că, într-adevăr, acolo sunt birourile a câteva zeci de firme, inclusiv ale lui Zivy, dar afaceristul în persoană nu a fost de găsit. Mai mult, arată jurnaliştii de la Respekt, s-a încercat zi de zi, timp de 10 zile, să se intre în legătură telefonică cu Andreas Zivy; secretara acestuia spunea întotdeauna că nu are timp sau este plecat. Până la urmă, elveţianul care a preluat industria petrochimică a Cehiei a rămas complet ascuns opinniei publice. Până şi Guvernul de la Praga a recunoscut, cu nonşalanţă, mai spune acelaşi săptămânal Reepekt, că nu ştie cine este Andreas Zivy. Jurnaliştii au solicitat, oficial, informaţii şi de la serviciile secrete ceheşti, plecând de la un aspect foarte ciudat, legat de privatizarea Unipetrol: afaceristul delegat de Andreas Zivy să preia compania petrochimică de stat, prin intermediul Agrofest, la care Ameropa elveţianului deţine 55% din acţiuni, a fost agent al STB (Serviciul Secret al Cehoslovaciei), lucru atestat oficial de actualul serviciu de securitate ceh. Este vorba despre slovacul Andrej Babis, cel care, imediat după parafarea înţelegerii prin care Unipetrol a fost privatizată, în decembrie 2001, cerea presei să i se spună „cel mai bogat om din Cehia”. Intermediarul fantomaticului elveţian Andreas Zivy nu a vrut să facă niciodată, nici o declaraţie cu privire la postura sa de ofiţer al Securităţii cehoslovace, despre care se ştie că a fost direct subordonată KGB-ului sovietic. Cu atât mai misterioasă este implicarea elveţianului, stăpân peste un holding cu ramificaţii în toată lumea, care îşi permite să aibă ca angajat un spion din solda KGB. De altfel, Andreas Zivy a transmis, prin intermediari, că nu doreşte să comenteze în nici un fel asocierea sa cu un fost angajat al serviciului secret cehoslovac.

      Andreas Zivy, acuzat că finanţează regimul opresiv din Sahara Occidentală

    Reamintim că ancheta jurnalistică a fost realizată de o publicaţie deţinută de un senator ceh, apropiat al fostului preşedinte Vaclav Havel, astfel încât putem pleca de la premiza că accesul la informaţii sensibile era cel puţin privilegiat. De atunci, din 2002, şi până-n prezent, singura referire notabilă la Andreas o găsim nu mai departe de luna septembrie a acestui an şi este opera unui ONG- ARSO (Association pour un Referendum libre et regulier au Sahara Occidental)- care militează pentru apărarea rezervelor naturale ale Saharei Occidentale. Militanţii au făcut publică o scrisoare în care îi reproşează lui Andreas Zivy faptul că holdingul său, Ameropa, aduce din Sahara Occidentală fosfaţi, încălcând astfel reglementările stabilite de ONU cu privire la soluţionarea conflictelor din zonă, măcinată de zeci de ani de un sângeros război civil. Actualului boss al Comcereal Constanţa i se atrage atenţia că nu este nici legal, dar nici etic să întreţină un regim opresiv, prin importurile de fosfaţi pe care le face din Sahara Occidentală, prin intermediul Marocului, stat care ocupă abuziv, din 1975, teritoriul Republicii Arabice Democrate Sahariene. Afaceristului eleveţian i se aduce aminte că inclusvi guvernul ţării sale a denunţat abuzul Marocului şi susţine lupta populaţiei sahrawi pentru eliberare, demersului lui Andreas Zivy opunându-se astfel politicii oficiale ale Elveţiei.

Cristian ANTON
20/12/2010, 23:51 -
Prima Pagina

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Șerban Pavlu: Mă distrez enorm când unii pierd timpul ca să te critice, ...