Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 18 decembrie 2009

L'Express: Securitatea din Romania a fost mai puternica decat STASI

L'Express: Securitatea din Romania a fost mai puternica decat STASI

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

L'Express: Securitatea din Romania a fost mai puternica decat STASI Foto: L'Express

L'Express: Securitatea din Romania a fost mai puternica decat STASI


Spre deosebire de alte foste tari comuniste, Romania nu a adoptat legea lustratiei nici dupa doua decenii de la prabusirea acestui regim, chiar si in conditiile in care Securitatea a fost mai puternica decat alte servicii secrete de acest tip, ca de exemplu temuta STASI.

Intr-un interviu acordat pentru STASI, Germina Nagat, sef al Directiei de investigatii din cadrul CNSAS, a explicat piedicile legislative cu care s-a confruntat aceasta institutie de la infiintarea ei in 1999 si pana in prezent si stadiul actual al investigatiilor.

Nagat spune ca deschiderea Arhivelor fostei Securitati in 2007 a dezvaluit profunzimea nivelului pana la care acest serviciu secret penetrase societatea romaneasca.

"Avem in jur de 500.000 de dosare de informatori recrutati dar cu siguranta numarul real a fost mult mai mare. Pe de alta parte, un informator putea supraveghea si zece persoane o data", a declarat aceasta pentru publicatia citata, relevand astfel amploarea fenomenului.

Indiferent care era motivul pentru care o faceau, bani, santaj, teama, cei care ofereau date fostei Securitati ajunsesera atat de multi incat se poate spune fara a exagera ca intreaga populatie era mai mult sau mai putin supravegheata. "Se ajunsese intr-o faza absurda. Erai turnat pentru orice: daca faceai o gluma cu tenta politica, daca citeai literatura occidentala, daca imprumutai carti de la Biblioteca Franceza", mai povesteste aceasta, calificand regimul drept "paranoic".

In special dupa fuga generalului Ioan Mihai Pacepa in strainatate, in 1978, Ceausescu a fost cuprins panica. Se inventase categoria celor 'fara antecedente', care erau supravegheati doar pentru ca ar fi putut reprezenta un virtual pericol, nu pentru ca ar fi facut vreodata ceva. "Eram cu totii suspecti prin definitie, chiar daca nu facusem niciodata nimic si nimeni nu ar fi putut sa spuna ceva rau despre noi", mai explica sefa directiei investigatii din CNSAS.

CNSAS in cifre

In 2008, institutia a verificat aproape 14.000 de persoane care ocupau functii publice, dintre care 8.200 din oficiu iar 6.000 la solicitarea unor cetateni. Dintre acestia, 143 de colaboratori si 22 de ofiteri de securitate au fost trimisi in instanta sub acuzatia de colaborare cu fostul serviciu secret.

Printre acestia au fost si 29 de magistrati in functie, care au fost deconspirati in numai 8 luni de la deschiderea arhivelor.

In acelasi timp, au fost deconspirati 610 fosti informatori ca urmare a accesului solicitat de cetateni la propriul lor dosar. La cererea victimelor, 149 de ofiteri au fost trimisi in instanta sub acuzatia de violare a drepturilor omului, cea mai mare parte a acestor procese fiind in curs de desfasurare.


De asemenea, in 2008 CNSAS a verificat trecutul tuturor candidatilor care au participat la alegerile pentru Parlamentul European, iar dintre acestia 37 au fost declatari colaboratori si 8 au fost gasiti figurand ca ofiteri ai fostei Securitati. In Parlamentul actual, exista 2 deputati si un senator care au fost declarati colaboratori in 2009 dar ale caror dosare se afla pe rolul instantelor.
Joi, 17 Decembrie 2009,
ora 19:28

Autor: Camelia Badea
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima