Complicii mafiotului „Rechinu“, condamnaţi la ani grei de închisoare. Prima sentinţă pentru şase români din gruparea mexicană Riviera Maya
Tribunalul Bucureşti a pronunţat vineri, 19 martie, prima hotărâre în dosarul complicilor lui "Rechinu", românul care a coordonat una dintre cele mai mari grupări infracţionale din Mexic. Şase foşti colaboratori ai acestuia au fost condamnaţi la un total de 39 de ani de închisoare în regim de detenţie
Complicii mafiotului "Rechinu", condamnati la ani grei de inchisoare. Prima sentinta pentru sase romani din gruparea mexicana Riviera Maya
de N.G.
Vineri, 19 Martie 2021, ora 23:45
Sase fosti colaboratori ai acestuia, judecati pentru constituirea unui grup infractional organizat, tentativa de omor, santaj si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, au fost condamnati la un total de 39 de ani de inchisoare in regim de detentie.
Dosarul instrumentat de DIICOT - Structura Centrala a fost judecat, atat in camera preliminara cat si pe fond, in doar un an de zile. In legatura cu Tudor Florian, zis Rechinu, procurorii DIICOT au disjuns cauza si au continuat cercetarile, motivul principal fiind ca acesta nu a putut fi adus in Romania pentru a fi audiat.
Au fost solicitate informatii, respectiv daca acesta poate parasi teritoriul Mexicului pentru a se deplasa in Romania si daca face obiectul cercetarilor in vreo cauza penala aflata in instrumentarea autoritatilor judiciare din Mexic. Tudor Florian este, insa, in continuare, liber in Mexic unde si-a construit in ultimii opt ani un veritabil imperiu.
Pedepsele complicilor lui "Rechinu"
Pedepsele pronuntate de Tribunalul Bucuresti:
- Poenaru Gabi Alin (42 ani) - 10 ani si 4 luni de inchisoare
- Ghita Razvan Alin (41 ani) - 9 ani si 4 luni de inchisoare
- Minca Mihai Adrian (27 ani) - 9 ani si 4 luni de inchisoare
- Ilinca Nicolae Adrian (40 ani) - 6 ani si 9 luni de inchisoare
- Velcu Sorin (36 ani) - 3 ani si 4 luni de inchisoare
- Miclescu Florin (32 ani) - 3 ani si 8 luni de inchisoare.
Toti cei sase inculpati dreptul nu vor avea dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme si dreptul de a parasi teritoriul Romaniei, pe o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii. Ilina Nicolae Adrian a fost obligat sa plateasca si daune de 4.000 de euro catre doua victime pe care le-a santajat.
Cum a fost constituita gruparea infractionala
Din probele administrate a rezultat ca, in cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, Tudor Florian, zis "Rechinu", impreuna cu Poenaru Gabi - Alin, zis "Patrian", Ghita Razvan - Alin, Minca Mihai - Adrian zis "Piciu" si Popescu Ionut - Claudiu zis "Jhonny" au constituit un grup infractional organizat, coordonat Tudor Florian, la care, in perioada 2015 - 2019, au aderat Ilinca Nicolae - Adrian zis "Lalae a lui Caran", Miclescu Florin zis "Brusli" si Velcu Sorin, cu scopul de a comite infractiuni de violenta, respectiv santaj si omor calificat.
Rechinu a ajuns initial in Mexic in 2012, ca sef al unei operatiuni de trafic de persoane intre Mexic si Statele Unite. In 2014, a pus pe picioare gruparea Riviera Maya. Oameni implicati in afacerea ilegala spun ca schema de furt de identitati bancare aducea gruparii anual 240 de milioane de dolari. Reteaua de furt a fost destructurata abia in 2019 si se estimeaza ca a furat in total 1,2 miliarde de dolari. Desi bancomatele au fost curatate, liderul gruparii este, in continuare, liber in Mexic.
Cei sase barbati condamnati in dosar sunt fosti parteneri ai lui Tudor Florian, membrii ai gruparii infractionale care il ajutau sa obtina sumele uriase de bani din bancomatele pe care le detinea in Mexic sau din activitatea de trafic de persoane. Infractiunea de tentativa de omor a fost savarsita in Cancun - Mexic, in 2 aprilie 2018, asupra unui fost membru al gruparii - Marcu Constantin Sorinel. Peste numai cateva luni acesta avea sa fie ucis in propria masina, impuscat in cap. Autorul nu a fost identificat. Tatal lui Marcu Constantin Sorinel, este una dintre victimele santajului pus la cale de complicii lui Rechinu.
Din Craiova, in Mexic si apoi in SUA
Cercetarile efectuate de DIICOT au evidentiat, inca din anul 2012, existenta mai multor grupari de crima organizata, din municipiul Craiova, ce actionau in vederea trecerii frauduloase de catre persoane de cetatenie romana a frontierei de stat dintre Mexic si SUA, scopul fiind introducerea in SUA a persoanelor de cetatenie Romana.
Faptele constau in achizitionarea, prin intermediul unor agentii de turism cu sedii sau puncte de lucru pe raza municipiului Craiova, de bilete de avion cu destinatia finala Cancun, Mexic, precum si rezervarea unor locuri de cazare, actiuni ce erau urmate la scurt timp de intrarea, prin trecerea frauduloasa a frontierei, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
"Cercetarile efectuate au evidentiat faptul ca, in contextul desfasurarii activitatilor infractionale, pentru protejarea acestor activitati, in special cele legate de fraudarea sistemelor informatice si mijloacelor de plata electronica, in cursul anului 2015, Tudor Florian a pus bazele unei grupari infractionale, coordonate de acesta, cu scopul de a comite infractiuni de violenta, respectiv infractiuni de omor si santaj, ale caror victime au fost fosti membri ai gruparii sau terte persoane care, prin actiunile lor, au adus atingere sau nu au mai satisfacut interesele financiare ale gruparii."
Societatea INTERCASH
Cercetarile si probele administrate au aratat ca Tudor Florian zis "Rechinu" a detinut in Cancun/Mexic, prin persoane interpuse (Tiugan Adrian - Constantin zis "Mufa"), o societate comerciala cu numele "INTERCASH", specializata in achizitionarea si montarea de bancomate pe teritoriul acestui stat si asigurarea mentenantei acestora.
Membrii gruparii coordonate de acesta au instalat sisteme de tip "skimming" pe aceste bancomate, in special pe raza localitatilor Cancun si Playa del Carmen, in vederea copierii datelor informatice continute de cardurile introduse in acestea, in special de turisti straini, si ulterior utilizarii lor in mod fraudulos, in scopul retragerii sumelor de bani continute.
Datele cardurilor compromise erau inscriptionate pe carduri blank (o parte provenite de la functionari ai unor banci din Romania) si pastrate o perioada de aproximativ trei luni, dupa care erau utilizate in vederea efectuarii operatiunilor de retragere de numerar in mod fraudulos, pentru a nu atrage atentia asupra locatiilor de unde s-au efectuat accesarile neautorizate in sistemele informatice. Victimele acestora erau in special turisti din SUA, care predominau in statiunile tropicale din Mexic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu