Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 19 martie 2021

Ce sunt NFT-urile şi cum funcţionează? În România, Delia este primul artist care va lansa un NFT - De George-Andrei Cristescu - NFTs Are Fueling a Boom in Digital Art. Here’s How They Work | WSJ

Ce sunt NFT-urile şi cum funcţionează? În România, Delia este primul artist care va lansa un NFT 



19 martie 2021, 13:18

De

George-Andrei Cristescu

O lucrare digitală a fost vândută la casa de licitaţii Christie pentru o sumă de 69 milioane de dolari, dar câştigătorul nu va primi o sculptură, pictură sau o copie printată. În schimb, primeşte un simbol digital unic cunoscut sub numele de NFT. În România, cântăreaţa Delia a anunţat că va lansa un NFT odată cu cântecul „Racheta“, disponibil din 22 martie.

Dacă bitcoin e considerat ca alternativa digitală a monedelor fizice, NFT-urile sunt acum promovate ca răspunsul digital la colecţionarea de obiecte de artă analogice.


Există o mulţime de sceptici care cred că totul este o bulă care va exploda, ca şi în cazul Bitcoin.

Ce este un NFT?

NFT înseamnă token non-fungibil. În economie, activele fungibile se referă la activele cu caracteristici identice ce sunt interschimbabile. Un exemplu ar fi banii. Puteţi schimba o bancnotă de 10 lei cu două bancnote de 5 lei şi vor avea aceeaşi valoare.

Cu toate acestea, dacă ceva nu este fungibil, acest lucru înseamnă că are proprietăţi unice, deci nu poate fi schimbat cu altceva. Ar putea fi o casă sau un tablou precum Mona Lisa, care este unic. Puteţi face o fotografie a tabloului sau puteţi cumpăra o copie, dar valoarea va sta întotdeauna în pictura originală.


NFT-urile sunt active „unice” în lumea digitală care pot fi cumpărate şi vândute ca orice altă proprietate, dar nu au nicio formă tangibilă. Jetoanele digitale pot fi considerate certificate de proprietate pentru active virtuale sau fizice.

Deci, NFT-urile sunt certificate digitale de autenticitate.

Cum funcţionează NFT-urile?

Operele de artă tradiţionale, cum ar fi picturile, sunt valoroase, deoarece sunt unice. Dar fişierele digitale pot fi duplicate cu uşurinţă şi la nesfârşit. Cu NFT-uri, opera de artă poate fi „tokenizată” pentru a crea un certificat digital de proprietate care poate fi cumpărat şi vândut.   

La fel ca în cazul criptomonedelor, există o înregistrare despre cine deţine certificatul digital într-un registru comun cunoscut sub numele de blockchain. Înregistrările nu pot fi falsificate, deoarece registrul este susţinut / protejat de mii de computere din întreaga lume.   

NFT-urile pot conţine contracte inteligente care aduc artistului, spre exemplu, o cotă parte a oricărei vânzări viitoare a simbolului.

Ce îi împiedică pe oameni să copieze NFT-urile?

Nimic. Milioane de oameni au văzut lucrarea lui Beeple, un JPEG,  care s-a vândut cu 69 de milioane de dolari, iar imaginea a fost copiată şi distribuită de nenumărate ori.  

 În multe cazuri, artistul păstrează chiar drepturile de autor asupra operei, astfel încât să poată continua să producă şi să vândă copii.   

Dar cumpărătorul NFT deţine un „simbol”, certificatul digital, care dovedeşte că deţine lucrarea „originală”. Unii oameni compară NFT-ul cu achiziţionarea unei cărţi, care are autograful scriitorului.

Pentru cei care preferă conţinut video, o explicaţie complexă, în engleză, a celor de la Wall Street Journal.     

Muzica Deliei vine şi cu NFT 

Dacă vă întrebaţi cum se poate ajunge ca un cântec sau un videoclip să ajungă să valoreze foarte mulţi bani, deşi este doar un fişier salvat în calculator, răspunsul e simplu: persoana care plăteşte suma deţine drepturile asupra acelei opere de artă, asupra originalului, cu o semnătură unică oferită de artist. Un fel de autograf sau semnătură digitală ce nu poate fi copiată. Artistul îşi poate păstra însă dreptul de a emite din nou un NFT pentru acea piesă/operă, cu o altă semnătură digitală.   

Delia va lansa pe 22 martie piesa „Racheta“ cu un NFT. Rămâne de văzut cât va ajunge să valoreze.

citeste totul despre: nft token non-fungibil delia nft delia
Citeste mai mult: adev.ro/qq7q8b




Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES