Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

duminică, 28 februarie 2021

Muzeul de Arheologie Constanţa a devenit pericol public. Proiectul de renovare stagnează de cinci ani -


                                                                 Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta
                                                                                 FOTO Mariana Iancu

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html
Oraşul tău / Constanţa


Muzeul de Arheologie Constanţa a devenit pericol public. Proiectul de renovare stagnează de cinci ani 

28 februarie 2021, 14:08
de
Mariana Iancu

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa, o clădire de patrimoniu, ar putea avea soarta faimosului Cazinou: altfel spus, să ajungă o ruină.

Proiectul de reabilitare iniţiat în anul 2016 de Consiliul Judeţean Constanţa, proprietarul construcţiei, nu a demarat nici în prezent. Între timp, pe lateralele şi în spatele muzeului au fost montate pancarte prin care vizitatorul este atenţionat că este pericol să cadă bucăţi din tencuiala construcţiei. Firma câştigătoare, respectiv „Actaeon Invest“ SA, nu a finalizat proiectul tehnic, deşi contractul privind servicii de proiectare şi execuţie de lucrări a fost semnat în vara anului trecut. Motivul invocat a fost acela că suma iniţială, de peste 4.300.000 euro, nu mai este suficientă pentru lucrările pe care trebuie să le execute la sediul muzeului.   


„Avem un bogat material arheologie şi istoric”

Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, a spus că reprezentanţii firmei au primit termen limită data de 15 martie pentru a veni cu o soluţie clară.


„Nu este vorba doar de construcţia în sine. În muzeu avem un bogat material arheologie şi istoric. Numai exponatele de arheologie sunt peste 50.000, peste 80.000 cele numismatice şi peste 17.000 din perioada modernă-contemporană. Statuile Şarpele Glykon, care datează din secolul II e.n., şi Fortuna din secolele II-III e.n, sunt cele mai importante piese ale muzeului, care nu pot fi scoase din incintă fără o asigurare mare. Trebuie să ştim dacă reparaţiile se vor face la toate etajele muzeului sau pe porţiuni“, spune directorul.


Palat comunal

  Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa a avut o altă destinaţie la începutul secolului trecut, aceea de Palat Comunal. Piatra de temelie a construcţiei a fost pusă în 1912, de Principele Ferdinand. Lucrările de construcţie au fost sistate din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, aşa încât inaugurarea edificiului a avut loc abia în anul 1921.    

Pe vremea când construcţia frumoasă din zona istorică a oraşului era sediul Palatului Comunal, la subsol era amenajată o cramă-berărie, la parter se găseau serviciul percepţiei comunale, casieria, serviciul medical, precum şi o cafenea-cofetărie şi un restaurant.   

La etaj, se găseau sala de consiliu, sala de căsătorii şi cabinetul primarului. Primăria a funcţionat aici până în anul 1977, când s-a mutat în noua clădire din Casa Albă.  

Vă recomandăm să mai citiţi:  

 Misterul Farului Genovez de la Constanţa, descris de poeţi ca un „Crist care umblă pe ape“. Povestea de dragoste care a reînviat bătrânul far   

Începutul şi sfârşitul unei minuni arhitectonice. Cum au distrus germanii „Cuibul Reginei“, clădirea construită în portul Constanţa „între cer şi apă“  

 Terminus, primul hotel al Constanţei. Povestea construcţiei care rivaliza cu cele mai frumoase edificii din Europa    

citeste totul despre: constanta muzeu de istorie si arheologie nepasare renovare cladire pericol public actaeon invest sarpele glykon zeita fortuna
Citeste mai mult: adev.ro/qp8lx9





Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES