Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

miercuri, 20 ianuarie 2021

Un judecător care deține un teren retrocedat de Radu Mazăre l-a achitat definitiv pe fostul primar pentru vânzarea terenurilor din Mamaia/ Mazăre luase 6 ani jumate în primă instanță, Marius Epure, șeful Curții de Apel Constanța, l-a absolvit de vină -Autor Andreea Pavel - 19 ianuarie 2021 - Sursă : ise www. info -sud-est.ro



                                                                sursa foto: Info Sud-Est
http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Un judecător care deține un teren retrocedat de Radu Mazăre l-a achitat definitiv pe fostul primar pentru vânzarea terenurilor din Mamaia/ Mazăre luase 6 ani jumate în primă instanță, Marius Epure, șeful Curții de Apel Constanța, l-a absolvit de vină



Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul terenurilor din centrul stațiunii Mamaia, vândute la prețuri derizorii.

Speța a fost instrumentată de DNA Constanța, iar procurorii au arătat în rechizitoriu cum 1,5 hectare de teren aferent al Palatului Reginei Maria au fost vândute cu doar 23 de euro/mp. La acea vreme, un metru pătrat de teren din Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.

În aceeași speță, Mazăre a mai fost trimis în judecată pentru vânzarea subevaluată a terenului aferent Cazinoului din stațiune, care a ajuns la o societate deținută de Sorina Hortolomei Moscu, una dintre apropiatele fostului primar. În primă instanță, Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Cine l-a achitat pe Radu Mazăre pentru vânzarea unor terenuri la prețuri de 5 ori mai mici, spunând că ”fapta nu e prevăzută de legea penală”

Judecătorii care l-au achitat luni pe Radu Mazăre sunt Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, și Adriana Ispas, judecător care a făcut opinie separată și în speța în care a fost condamnat definitiv afaceristul fugar Sorin Strutinsky, prieten al fostului primar. Strutinsky ar fi trebuit să fie în închisoare pentru 10 ani și 8 luni după ce a fost găsit vinovat pentru trafic de influență și spălare de bani. Strutinsky este dat în urmărire internațională din iulie 2020.  

Cei doi magistrați au stabilit că, deși Radu Mazăre a vândut terenuri în centrul stațiunii Mamaia cu prețuri de 5 ori mai mici decât piața imobiliară și grila notarilor publici, fapta pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată și pentru care fostul primar a fost condamnat la 6 ani și jumătate în primă instanță ”nu este prevăzută în legea penală”.

Judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Tot Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța. Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței referitoare la acest subiect.

De asemenea, Epure este un apropiat al fostei șefe CSM Lia Savonea și a fost criticat de mai mulți magistrați ai Curții de Apel Constanța atunci când a semnat o scrisoare de susținere a acesteia, pentru că ar fi lăsat impresia că exprimă punctul de vedere al întregului corp de judecători.

Marius Cristian Epure este judecător din anul 2001 și a ajuns președintele Curții de Apel Constanța în decembrie 2018. Pe plan local este un magistrat controversat prin prisma deciziilor pe care le-a luat de-a lungul timpului.

Una dintre acestea este eliberarea a trei traficanți de droguri care au fost prinși de DIICOT cu 10 kilograme de cocaină și care, ulterior, au fost condamnați definitiv la pedepse cuprinse între 11 și 13 ani. O altă decizie controversată a judecătorului Epure a fost acceptarea cererii de revizuire a sentințelor într-un dosar în care mai mulți evazioniști fuseseră condamnați definitiv pentru returnare ilegală de TVA. Ulterior, în aceeași speță, inculpații au fost din nou condamnați.

Poate cea mai controversată sentință a judecătorului Epure a fost eliberarea din arest a principalului suspect în cazul unui triplu asasinat. În anul 2008, spațiul public constănțean a fost cutremurat de vestea că albanezul Shyti Blenis a ucis părinții unei fetițe iar pe copilă a îngropat-o de vie. Judecătorul Epure l-a eliberat pe suspect din arest, i-a dat voie să părăsească țara și a întors dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Un an mai târziu, Shyti Blenis a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la închisoare pe viață.

De numele lui Marius Cristian Epure se leagă și controversa referitoare la terenul pe care și-a construit o vilă într-un cartier rezidențial din Constanța. Casa judecătorului, cu o suprafață de 245 mp, a fost ridicată în anul 2009 pe un teren care apare în Dosarul Retrocedărilor, speță în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

În 2008, cotidianul Ziua de Constanța făcea public faptul că judecătorul a cumpărat un teren de 500 de mp de la Octavian Alexandru Șerban, cel care apare în dosarul Retrocedărilor drept ”interpus pentru transmiterea de proprietăţi imobiliare deposedate şi dobânditor de terenuri provenite din infracţiuni”. Procurorii l-au trimis în judecată alături de Radu Mazăre și alți 35 de inculpați, însă Șerban a fost achitat. Alexandru Octavian Șerban cumpărase terenul de la Mariana Leșe care fusese împroprietărită direct de Mazăre. Leșe a fost la rândul ei trimisă în judecată dar, între timp, a decedat. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al terenului din cartierul respectiv și, de-a lungul timpului, nu a simțit nevoia să lămurească acest episod.

Judecătorul Marius Epure are o avere consistentă și un singur venit, salariul de magistrat. Conform ultimei declarații publicate pe site-ul CSM, în iunie 2019, magistratul este proprietarul unic al unui teren intravilan de 500 mp în Constanța (cumpărat în 2007), 1600 mp de teren agricol în Tuzla (cumpărat în 2008), 1600 mp de teren agricol în Costinești (cumpărat în 2008), un apartament de 41 mp în Pitești (cumpărat în 2003), o casă de 245 mp în Constanța (construită în 2009), un autoturism Kya Rio, un Peugeot 407 (partaj voluntar ieșire din devălmășie – proprietatea exclusivă a soției) și un Opel Combo (Cumpărare – proprietatea exclusivă a soției). Judecătorul mai are trecute în declarația de avere două conturi bancare, unul de 8779,34 euro și altul de 7383,73 lei. De asemenea, acesta are și un credit bancar scadent în anul 2033, cu un sold de 105.022 euro. Epure a avut în 2020 un venit anual de 252.172 lei ca judecător la Curtea de Apel Constanța, inclusiv drepturi obținute prin hotărâre judecătorească (conform declarației de avere completată în 25.05.2020, publicată pe site-ul CSM)

Printre primele decizii pe care Epure le-a luat în calitate de șef al Curții de Apel  Constanța a fost să îi așeze pe procurori în sala de judecată la același nivel cu avocații inculpaților și să nu le mai permită procurorilor accesul la informațiile din dosare prin aplicația ECRIS.

Dosarul Palatului Reginei Maria din Mamaia, în care judecătorul Epure l-a achitat pe Mazăre



Radu Mazăre a fost condamnat în 16 mai 2018, de judecătorii Tribunalului Constanța, la 6 ani și jumătate pentru că ar fi vândut subevaluat mai multe terenuri din stațiunea Mamaia. Prejudiciul calculat de procurorii DNA Constanța este de 4 milioane de euro.

Info Sud-Est a scris în exclusivitate, în anul 2014, despre vânzarea acestui imobil: În octombrie 2004, Primăria Constanța a vândut cu 23,56 euro/mp un teren de 1,5 hectare, aferent fostului Palat Regal din Mamaia, monument care a fost transformat în Club ”Castel”. Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 1 milion de euro.

Acest teren a fost vândut de Primăria Constanța la un preț ridicol societății Light System SRL, o firmă pe la conducerea căreia au trecut:

-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;

-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;

-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;

-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Ulterior, în februarie 2007, Primăria Constanța a mai vândut alte două terenuri, cu o suprafață totală de 1,3 hectare, aferente Complexului Cazino, situat chiar în apropierea Palatului Regal din stațiune. Acest teren a ajuns la SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Hortolomei Moscu, apropiata lui Radu Mazăre. Prejudiciul calculat de procurori în acest caz este de 3 milioane de euro. Sorina Hortolomei Moscu a fost condamnată, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni cu suspendare și achitată ulterior, alături de Radu Mazăre, de Curtea e Apel Constanța.

Totodată, prin decizia din 16 mai 2018, judecătorii Tribunalului Constanța au anulat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor subevaluate și au dispus retrimiterea acestora, libere de orice sarcini, în patrimoniul municipiul Constanța. Sentința judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, Marius Cristian Epure și Adriana Ispas, a anulat în totalitate decizia Tribunalului Constanța și este definitivă.

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima