Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 5 ianuarie 2021

Sfatul lui Assange către Snowden: În Rusia CIA nu are nicio influență. Legătura dintre cei doi foști spioni - Autor: Andreea Vlad - 5 ianuarie 2021, 11:13- Sursă : Evenimentul zilei

Sfatul lui Assange către Snowden: În Rusia CIA nu are nicio influență. Legătura dintre cei doi foști spioni

Sfatul lui Assange către Snowden: În Rusia CIA nu are nicio influență. Legătura dintre cei doi foști spioni

După victoria obținută luni în instanță, când Marea Britanie a decis refuzarea extrădării sale în SUA, despre Julian Assange ies la iveală alte informații interesante. Legătura sa cu Edward Snowden este mai solidă decât se știa.

http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

  ”Julian Assange a făcut un apel convins la avertizorul de integritate Edward Snowden să încerce să obțină azil politic în Rusia, pentru că este o națiune unde CIA nu are influență, dezvăluie presa britanică.

Australianul devenit celebru pentru site-ul său WikiLeaks a aflat, luni, că nu poate fi extrădat în Statele Unite, în timpul unei audieri la Curtea Penală Centrală din Anglia și Țara Galilor, denumită în mod obișnuit Old Bailey. Judecătoarea Vanessa Baraitser a explicat că i-a fost refuzată extrădarea pe fondul temerilor că s-ar putea sinucide, însă guvernul SUA a anunțat că va face apel. Bărbatul de 49 de ani a fost învinuit de către procurorii americani de spionaj datorită deciziei WikiLeaks de a publica documente militare și diplomatice secrete, în 2010 și 2011.

Edward Snowden l-a îndemnat pe președintele în exercițiu Donald Trump să îl scape pe Assange, argumentând că numai el îi poate salva viața. Potrivit relatărilor presei, Trump ar fi fost de acord să anuleze acuzațiile formulate contra lui Assange, însă acum se pare că Statele Unite vor continua bătălia pentru ca acesta să ajungă înaintea unei curți de justiție de peste Ocean.

În timp ce a primit azil politic în ambasada Ecuadorului de la Londra, după ce a încălcat condițiile unui proces preliminar într-un tribunal britanic, Assange i-a oferit lui Snowden sfaturi cu privire la cine să apeleze acesta, după ce a dezvăluit secretele NSA (Agenția de Securitate americană).

Echipa lui Assange l-a ajutat pe Snowden să fugă în Rusia

  
WikiLeaks s-a implicat în operațiunea evadării lui Snowden în urma acțiunii sale din 2013. Una dintre membrele cele mai de încredere și mai experimentate ale echipei lui Assange, Sarah Harrison, l-a ajutat pe american să ajungă în Rusia. Fondatorul WikiLeaks i-a recomandat lui Edward Snowden să nu ceară azil politic în America Latină pentru că ar putea fi răpit sau chiar ucis. El l-a sfătuit să ignore PR-ul negativ care se face Rusiei, căci este totuși unul dintre puținele locuri din lume unde CIA nu are influență.

Într-o convorbire cu The Times din 2015, Assange a declarat:  “Snowden a fost foarte conștient cu privire la vârtejul în care se bagă dacă va căuta azil în Rusia. Ar fi preferat America Latină, dar eu l-am sfătuit să aleagă Rusia în ciuda consecințelor de PR negativ, căci convingerea mea este că exista un risc semnificativ să fie răpit din America Latină la ordinele CIA. Răpit sau poate chiar ucis”.

Assange a evocat în repetate rânduri îngrijorarea sa că ar putea fi asasinat dacă va fi forțat să părăsească ambasada din Londra a Ecuadorului. Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de autoritățile britanice în 2019, în urma deciziei Ecuadorului de a nu-l mai găzdui în sediul ambasadei sale, unde a petrecut 8 ani. Julian Assange a fost în închisoare timp de 50 de săptămâni, din mai 2019, pentru că a încălcat condițiile de cauțiune după ce s-a ascuns în ambasada Ecuadorului din Londra.

Snowden: „Este un moment întunecat pentru libertatea presei”

La momentul respectiv, fotografiile cu Assange fiind forțat să părăsească ambasada au fost făcute publice. Edward Snowden și-a exprimat furia scriind: „Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliția secretă a Marii Britanii în ambasadă pentru a înhăța vreun premiu de jurnalism, printr-un jurnalist plantat în clădire, vor sfârși în cărțile de istorie. Criticii lui Assange pot jubila, însă este un moment întunecat al libertății presei”.

Dacă va compărea în fața unui tribunal american, Assange riscă o sentință maximă de 175 de ani de închisoare. Însă decizia de luni a fost salutată de politicieni ca parlamentarul conservator David Davis, care a declarat că este o veste bună blocarea extrădării. „Tratatele de extrădare nu ar trebui folosite ca acuzări politice”, a declarat el.

Diane Abbott, fost deputat al Parlamentului, consideră la rândul său că a fost vorba de un proces de înaltă calitate, ea lăudând oamenii care au făcut campanii perseverente în favoarea lui Assange.

Un judecător britanic, Vanessa Baraitser, a hotărât luni să refuze extrădarea australianului în Statele Unite, oferindu-i fondatorului WikiLeaks o victorie majoră împotriva autorităților americane, care îl acuză de încălcarea Legii Spionajulului. Autoritățile americane au 15 zile la dispoziție pentru a formula un apel.

Sursa: Express

Foto: Reuters

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima