Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

joi, 14 ianuarie 2021

Piața muncii din UE, deschisă pentru chinezi! Consecința acordului comercial - Autor: Iuliu Vlădescu - 14 ianuarie 2021, 12:32 - Sursă : Evenimentul zilei

Piața muncii din UE, deschisă pentru chinezi! Consecința acordului comercial
http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Piața muncii din UE, deschisă pentru chinezi! Consecința acordului comercial



  Piața muncii din UE va fi deschisă pentru chinezi, potrivit unei prevederi din acordul comercial încheiat de Uniunea Europeană cu Beijingul. Și, spre deosebire de condițiile impuse noilor state-membre ale UE, ignorând complet gravele încălcări ale drepturilor omului și democrației de către China.
  Piața muncii din UE va fi deschisă pentru angajații chinezi prin acordul comercial între Uniune și China. Forța de muncă asiatică va putea lucra în subsidiarele companiilor chineze din Europa până la trei ani, anunță Politico.

Acordul care zguduie piața muncii din UE

  Autoritățile de la Bruxelles a forțat,la sfârșitul anului trecut, încheierea acordului de investiții cu Beijingul. Dar foarte mulți membri ai Parlamentului European se opun ratificării acestui acord. Ei acuză mai ales atitudinea antidemocratică a Chinei în Hong Kong. Dar și încălcările drepturilor omului cu privire la minoritatea uigură.

Acceptarea forței de muncă din China ar putea fi problematică și din altă perspectivă. Și asta întrucât China obișnuiește să-și deplaseze propria forță de muncă oriunde face investiții.

Piața muncii din UE, deschisă pentru chinezi. Cele două „portițe”

  Acrodul comercial UE-China permite intrarea angajaților chinezi în două situații. Prima este cea în care angajații sunt specialiști. A doua situație vizează responsabilii de investiții noi.

„Durata permisă de ședere va fi de până la 90 de zile din 12 luni pentru vizitatori economici”, prevede tratatul. De asemenea, pentru „manageri și specialiști”, perioada crește la trei ani.

 Prin mecanismul transferului în interiorul corporației, chinezii pot munci trei ani în Europa. Transferul „intra-corporate” se face între subsidiarele unei companii.

Cum scapă chinezii de vize

  O astfel de prevedere ar face viața mai ușoară afaceriștilor din China. Acum, ei sunt nevoiți să ceară viză de intrare în UE. Deocamdată, numărul chinezilor stabiliți în Europa crește cu ceva peste un milion pe an. Cifra e relativ modestă față de avansul comunităților chineze din SUA sau unele țări din Asia.

   Un oficial european a explicat, pentru Politico, ce consecințe va avea acest acord. „Practic companiile chineze își vor putea acoperi cu chinezi toate pozițiile, mai puțin cele de om de serviciu”.

Și asta pentru că prevederea privitoare la cele 90 de zile e extrem de vagă. Ea spune că oricine e responsabil de fondarea unei întreprinderi poate stat 3 luni.

Statele, legate de mâini. Fără cote sau limite de număr pentru chinezi

Și mai important, guvernele statelor UE nu vor putea să impună cote sau să limiteze numărul acestor persoane din China care intră pe teritoriul lor.

„Părțile nu pot mențina sau adopta restricții privitoare la numărul total de persoane dintr-un sector cărora le este permisă intrarea”, se arată în controversatul acord. Nici persoanele angajate prin transfer în interiorul corporației.

Impact major pe piața muncii din UE

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că prevederile din contract cu privire la vizitatorii de afaceri și transferurile „intra-corporate” se aplică la toate sectoarele. Dar a susținut că asta nu ar însemna o deschidere a pieței muncii din UE față de concurența neloială a Chinei.

Singura cerință pe care statele o pot impune este demonstrarea specializării sau calificării.

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES