Evangheliştii s-au rugat pentru Trump să câştige un nou mandat FOTO captură The Guardian/You Tube
http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.htmlInsurecţia creştinilor. Cine este „Marşul Jericho”, grupul care s-a rugat pentru Trump la curţile federale şi apoi a mers la Capitoliu
12 ianuarie 2021, 08:34
de
Cristina Ene
Marşul de protest de la Capitoliu, unde Congresul se întrunise pentru validarea scrutinului din 3 noiembrie, dar şi acuzele lui Donald Trump de fraudă electorală, au mobilizat şi o insurecţie a creştinilor - cel puţin simbolică, având în vedere pancarte şi steaguri proclamând „Isus Salvează!”, dar şi literală, grupul catolico-evanghelist „Marşul Jericho” formându-se pentru a împlini un miracol al victoriei.Mulţimea sosită la Capitoliu pe 6 ianuarie, ziua certificării alegerilor prezidenţiale în favoarea lui Joe Biden, a agitat pancarte proclamând „ God, Guns & Guts made America, Let’s keep all three” (Dumnezeu, Armele şi Curajul au creat America. Să le păstrăm pe toate trei), însă în cadrul ei şi-a făcut loc şi membri ai „Marşului Jericho”, o adunare formată după alegeri ca să se „roage, mărşălui, posti şi grupa pentru integritatea votului”.
În ultimele două luni l-a invocat pe Dumnezeu pentru „salvarea republicii” în marşuri la capitalele statelor-cheie ca să se meargă apoi la Washington pentru proclamaţiile finale. La National Mall, un bărbat agita steagul Israelului, invitând trecătorii: „Spuneţi Da lui Isus”. Alţii îndemnau mai vocal: „Strigaţi dacă îl iubiţi pe Isus” şi „Strigaţi dacă îl Iubiţi pe Trump”. Iar mulţimea ovaţiona tot mai puternic
Numele grupului face referinţă la pilda biblică privind Jericho, „un oraş al zeilor falşi şi al corupţiei”, scrie The Atlantic citând descrierea de pe pagina marşului religios.
La fel ca şi în pilda din Vechiul Testament, aceştia au făcut de şapte ori înconjurul curţilor federale unde avocaţii preşedintelui în exerciţiu contestau voturile, ca să vină apoi, pentru un ultim marş, la Washington cu shofare, coarne de berbec, parte din practica religioasă evreiască, cu scopul să anuleze „tenebrele fraudelor electorale” şi să se asigure că „zidurile corupţiei cad la pământ”.
Existenţa grupului reflectă faptul că Donald Trump a atras elemente ale creştinătăţii americane în mişcarea sa, iar unii susţinători creştini şi-au remodelat religia potrivit imaginii sale. Masele sfidătoare au dărâmat literalmente zidurile guvernului american, iar unii au crezut în mod autentic că mărşăluiesc în virtutea lui Isus pentru a împlini voinţa lui Dumnezeu prin reinstalarea lui Trump la Casa Alba, scrie The Atlantic.
Cei doi fondatori ai grupului sunt evanghelistul Robert Weaver - un vânzător de asigurări nominalizat de Donald Trump la conducerea Serviciilor Indiene de Sănătate, dar care s-a retras după ce a ieşit la iveală că nu avea calificările declarate - şi Arina Grossu, o catolică, care a lucrat la Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane în calitate de consilier de comunicare.
Aceştia nu au dorit să comenteze pentru The Atlantic, transmiţând printr-un purtător de cuvânt al serviciilor cu publicul:„Marşul Jericho denunţă toate actele de violenţă şi distrugere, inclusiv cele care au avut loc la Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021”.
Deşi numele lor sunt prea puţin cunoscute, luarea lor de poziţie va avea mult mai multă influenţă în construirea reputaţiei creştinismului în lumea exterioară decât mulţi dintre giganţii confesionali: ei au pus umărul la organizarea unui efort excepţional pentru deturnarea scrutinului prezidenţial din 2020, iar asta în numele credinţei.
Dintre susţinătorii religioşi, evangheliştii albi i-au acordat cel mare suport lui Trump, votându-l în ambele scrutine. Dar dacă doar unii dintre aceştia au participat la atacul asupra Capitoliului, o mare parte dintre americani îi arată cu degetul pe toţi votanţii lui Trump, şi în special pe cei care i-au conferit autoritatea morală a credinţei lor, scrie The Atlantic.
Conştientizarea acestui fapt i-a marcat pe liderii creştini, după cum a apreciat Albert Mohler, liderul unui influent seminar evanghelic din Kentucky, care doreşte să fie preşedintele Convenţiei Baptiste din Sud. Acesta şi-a declarat anul trecut susţinerea pentru realegerea lui Donald Trump, subliniind că va vota mereu pentru candidaţii republicani.
„Neîndoielnic trecem printr-o perioadă agonizantă, în care creştinii evanghelici care l-au susţinut pe Donald Trump se trezesc acum în postura de a fi deosebit de jenaţi de cel mai recent comportamentul al său”, a spus el. Mohler a mărturisit că triumful gloatei a fost un şoc pentru el, întrucât nu ar fi crezut că preşedintele poate fi capabil să încurajeze explicit un atac asupra procesului constituţional:„Conservatorii nu cred că poate exista o scuză pentru a revărsa o asemenea furie distructivă asupra naţiunii”.
Întrebat dacă susţinătorii evanghelici ai lui Trump au obligaţia să se interogheze asupra rolului lor în încurajarea comportamentul preşedintelui, acesta a spus:„Sincer nu-mi dau seama în ce măsură istoria va consemna aportul evangheliştilor - încerc să apreciez sensul cuvântului pe care l-aţi folosit. Care era, enabling? Am criticat în termeni foarte clari comportamentul greşit al preşedintelui. Acolo unde vom găsi că am fost în eroare, vom chema la căinţă”.
Lideri evanghelişti care pe parcursului mandatului lui Trump au preferat să rămână tăcuţi, s-au exprimat acum fără echivoc, după violenţele de miercurea trecută. Rick Warren, un pastor influent al unei megabiserici din California, a scris pe Twiter: „Pătrunderea cu arme dincolo de securitatea capitoliului în spatele unui drapel confederat este anarhie, neamerican, trădare criminală şi terorism domestic. Preşedintele Trump trebuie să le spună clar susţinătorilor: Am pierdut. Mergeţi acasă”.
Aceste poziţionări au venit, însă, prea târziu, întrucât susţinători creştini luaseră deja startul. Accente conspiraţioniste QAnon şi-au făcut loc şi în cercurile evanghelice, în timp ce discursul paranoid s-a auzit din abundenţă printre protestatarii de la Capitoliu.
Grossu scria pe pagina Marşului Jericho: „Este ceva mai important decât un scrutin. Este despre protejarea alegerilor libere şi corecte în viitor, ca şi despre salvarea Americii”.
În ziua asaltului asupra Capitoliului, miercuri, pe contul de Twitter al grupării a fost distribuit un screenshot în care Trump îi reproşa vicepreşedintelui Mike Pence faptul că nu a împiedicat certificarea votului.
Citeste mai mult: adev.ro/qmt56t
NOTĂ
Sublinierile cu culoarea bleau aparțin blogger-ului Sile this Millennium
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu