Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

duminică, 12 iulie 2020

Financial Times: „Lumea se năruie pe măsură ce SUA se retrag“ - 12 iulie 2020, 09:28 - de Viorica Marin - Sursă: Adevărul.ro

Financial Times: „Lumea se năruie pe măsură ce SUA se retrag“


http://silethismillennium.blogspot.com2017youtube-broadcast-yourself.html

Financial Times: „Lumea se năruie pe măsură ce SUA se retrag“

 12 iulie 2020, 09:28

de

Viorica Marin

Ordinea mondială dominată de Occident e în criză. Dacă SUA îl vor realege pe Donald Trump, vorbim de un caz terminal, scrie într-o analiză „Financial Times“.

China e tot mai îndrăzneaţă. Nu acordă nici un respect devoţiunii occidentale pentru drepturile omului, după cum o dovedeşte tratamentul brutal aplicat uigurilor şi noua lege de securitate din Hong Kong. Însă Beijingul trebuie să fie concomitent şi partener la gestionarea fiecărei probleme globale. Occidentul are încă active preţioase în orice competiţie cu China pentru influenţă. Influenţa culturală şi intelectuală occidentală rămâne una cu mult mai mare decât a Chinei.



SUA au fost capabile să creeze şi să întreţină alianţe longevive cu ţări cu mentalitate similară. Dacă punem la un loc ţările care se raliază natural politicii externe americane, inclusiv cele din Europa, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi insulele învecinate şi, din ce în ce mai mult, India, greutatea lor economică şi politică rămâne una enormă. Însă lucrurile s-au dus de râpă, scrie publicaţia „Financial Times“. 


America lui Trump


SUA au sucombat în faţa unor clivaje interne cumplite care au dus în cele din urmă la un naţionalism distructiv de sumă zero. Preşedintele Trump este întruchiparea acestor clivaje, după cum a spus-o fostul secretar american al apărării Jim Mattis. Este totodată principalul protagonist al respingerii de către ţara sa a rolului ei istoric de model global de democraţie liberală şi de lider al unei alianţe de ţări cu înclinaţii similare. America lui Trump este una a post-valorilor.

Este şi una a post-competenţei. Chiar şi atunci când unor oameni de oriunde din lume nu le plăcea ce făceau SUA, ei se gândeau că ştiu ele ce fac. Succesul înspăimântător al administraţiei Trump în ce priveşte destructurarea guvernului a transformat acest tip de viziune în era coronavirusului. Preşedintele şi administraţia nici nu vor să guverneze şi nici nu ştiu cum să guverneze. Contrastul cu China, în ciuda eşecurilor ei iniţiale în gestiunea pandemiei, e izbitor. Şi lumea a sesizat. 



Prestigiul şi credibilitatea SUA, grav afectate 


Prestigiul şi credibilitatea Americii au fost afectate extrem de grav. Faptul că UE, care a obţinut un control real, chiar dacă incomplet, asupra pandemiei, nu plănuieşte încă să le permită americanilor accesul pe teritoriul ei este ilustrativ pentru colapsul relaţiilor în nucleul alianţei, subliniază publicaţia britanică. 

Într-un articol din revista Foreign Affairs, Francis Fukuyama argumentează că fundamentul oricărei ordini politice - şi cu atât mai mult în cazul unei pandemii - este eficienţa guvernului. El susţine că ideile de stat de drept şi de răspundere faţă de cetăţeni prin intermediul proceselor politice democratice se bazează pe următorul lucru: dacă statul nu funcţionează, nimic nu funcţionează. Administraţia Trump pare decisă să valideze această ipoteză.



China modernă are fundaţii slabe


Totuşi, şi China modernă are fundaţii slabe. Statul ei este fără nici o îndoială eficient, iar populaţia ei e muncitoare şi are spirit antreprenorial. Însă absenţa statului de drept şi a răspunderii democratice face ca statul să fie prea puternic şi societatea civilă prea slabă. China s-a descurcat bine atunci când s-a deschis către lume, şi tot bine a evoluat şi în ultimele patru decenii. Dar, dacă acum lumea se va închide, ei îi va fi mai dificil să progreseze atât de rapid.
  SUA rămân în continuare puterea indispensabilă. Problema nu o constituie într-atât preşedintele Trump, cât faptul că atât de mulţi americani vor să fie conduşi de el. Criza occidentală este o criză a valorilor. O putem depăşi. Dar va fi greu, concluzionează FT. 

cuvinte cheie:sua occident izolare china ordine mondiala donald trump xi jinping

Citeste mai mult: adev.ro/qdceld

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES