stiri@stiripentrucopii.com
http://silethismillennium.blogspot.com02.02.2017youtube-broadcast-yourself.html
http://silethismillennium.blogspot.com02.02.2017youtube-broadcast-yourself.html
Duminică e o zi palindrom. Au mai fost doar câteva în era noastră
Azi e o zi rară. Duminică e o zi palindrom. Au mai fost doar câteva în era noastră. Iar alta va veni abia peste un secol. ȘTIRI PENTRU COPII vă invită să găsiți și voi alte exemple.
Duminică 2 februarie 2020 este o zi specială. Indiferent de formatul datei (zi / luna / an sau luna / zi / an), citit de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, rezultă același lucru: 02.02.2020.
Aceste date extrem de rare poartă numele de zile palindrom, succesiunea de cifre fiind considerată palindromul perfect. Specialiștii spun și că datele cu opt cifre sunt cele mai spectaculoase și cele mai rare. Prima zi palindrom cu opt cifre în care ziua și luna pot fi inversate între ele fără a schimba ceva a fost 01.01.1010, a două 11.11.1111. Următoarea va fi 12.12.2121.
În România, de obicei, când spunem data, menționăm ziua înaintea lunii, pe când în alte țări, luna este trecută prima. Prin urmare, putem avea zile palidrom care se aplică în anumite țări și în altele nu. De exemplu, păstrând grafia obișnuită în România, în care scriem data menționând ziua mai întâi, vom avea o nouă zi palidrom, în data de 12.02.2021. În America sau Canada, unde, în mod obișnuit, la mențiunea unei date se trece luna în față, palidromul dispare.
Ce este un palindrom
Un palindrom este un șir de caractere (de obicei litere, dar și cuvinte, fraze sau numere) care citit de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga rămâne neschimbat. Termenul „palindrom” a fost introdus de poetul și actorul englez Ben Jonson (1572 – 1637) și provine de la cuvintele grecești palin (πάλιν – înapoi) și dromos (δρóμος – drum, direcție). În limba română cunoaștem mai multe cuvinte palindrom, de exemplu: Ana, capac, dud.
Sursa foto: Ilmeteo.it
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu