http://silethismillennium.blogspot.com2020youtube-broadcast-yourself.html
SUA l-au eliminat pe generalul iranian Qassem Soleimani, considerat comandantul de facto al armatei
Laurentiu Gheorghe | 03.01.2020
Generalul Qassem Soleimani, comandantul trupelor de elită ale Gărzii Revoluționare împreună cu șeful miliției irakiene pro-iraniene Abu Mahdi al-Muhandis au fost uciși într-un atac pe aeroportul din Bagdad
General Qassem Soleimani, șeful trupelor de elită ale Gărzii Revoluționare, și comandantul trupelor paramilitare irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului în care se deplasau pe aeroportul din Bagdad, a declarat un purtător de cuvânt al miliției irakiene, citat de Reuters.
Rangurile foarte mari ale militarilor uciși în atacul aerian lansat de forțele americane reprezintă o lovitură puternică pentru Iran, care se află într-un lung conflict cu Statele Unite, escaladat abrupt săptămâna trecută odată cu asediul ambasadei SUA din Bagdad de către milițiile pro-iraniene urmat de loviturile aeriene ale SUA împotriva unei baze aparținând organizației paramilitare Kataib Hezbollah, înființată chiar de Muhandis, unul dintre cei doi înalți comandanți, asasinați pe aeroportul din Bagdat.
„La ordinul președintelui (Donald Trump – n.r.), armata americană a întreprins o acțiune defensivă hotărâtă pentru a proteja personalul american din străinătate, omorându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al Pentagonului transmis sâmbătă dimineață.
„Această lovitură are drept scop descurajarea viitoarelor atacuri planificate de iranieni”, se mai arată în comunicatul Pentagonului. SUA îl consideră pe generalul Soleimani drept creierul acțiunilor îndreptate împotriva intereselor americane din Orientul Mijlociu precum și responsabil de planificarea unor atacuri viitoare care ar fi vizat obiective militare sau civile americane.
Garda Revoluționară Iraniană a confirmat asasinarea generalului Soleimani: „Respectatul comandant suprem al Islamului, Haj Qassim Soleimani, a fost martirizat în această dimineață, după lupta sa de-o viață, într-un atac al elicopterelor americane”, a transmis televiziunea de stat de la Teheran.
Ahmed al-Assadi, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Mobilizare Populare (FMP), umbrela sub care se regăsesc milițiile șiite susținute de Iran, a acuzat SUA și Israel.
„Inamicul american și israelian este responsabil pentru uciderea mujahedinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qassem Soleimani”, a spus el.
Grupurile paramilitare irakiene au declarat, vineri, că trei rachete au lovit Aeroportul Internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „oaspeți”.
Rachete au căzut lângă terminalul de cargo, incendiind două vehicule, ucigând și rănind mai multe persoane.
Comandantul miliției locale, Abu Muntathar al-Hussaini, a declarat pentru Reuters:
„Haj Soleimani și Abu Mahdi al-Muhandis se aflau împreună într-o mașină care a fost lovită de două rachete ghidate lansate succesiv dintr-un elicopter american în timp ce se deplasau, de la terminalul de sosiri spre ieșirea din aeroportul Bagdad.” El a spus că și cel de-al doilea vehicul care transporta bodyguarzii de la FMP a fost lovit de o rachetă.
„Infractorii americani aveau informații detaliate despre mișcările convoiului”, a mai spus acesta.
Prețul petrolului a crescut cu 3 dolari imediat după atac
Escaladare dramatică a conflictului Iran - SUA
Uciderea lui Soleimani marchează o escaladare dramatică a „războiului din umbră” dintre Iran și SUA plus aliații, în principal Israel și Arabia Saudită, ceea ce ar putea duce la o rapidă declanșare a atacurilor răzbunătoare de tipul „dinte-pentru-dinte” – până la declanșarea unui adevărat război purtat pe scară largă, purtat în Orientul Mijlociu.
Militarii din Garda Republicană a Iranului conduși de generalul ucis de americani, împreună cu grupările paramilitare pe care le coordonează, de la Hezbollah din Liban până la FMP din Irak – miliții antrenate în lupte și înarmate inclusiv cu lansatoare de rachete – dispun de suficiente mijloace pentru a lansa atacuri puternice.
În septembrie 2019, oficialii americani au acuzat Iranul pentru atacul cu rachete și drone asupra instalațiilor petroliere ale Saudi Aramco, gigantul energetic al statului saudit și cel mai mare exportator de petrol din lume. Atunci, Administrația Trump nu a răspuns, dincolo de retorica și amenințările lansate de la Casa Albă.
Iranul, la rândul său, s-a confruntat cu atacuri aeriene și lovituri cu rachete, efectuate în principal de către Israel împotriva luptătorilor și milițiilor aliate din Siria și Irak.
Dar analiștii militari consideră că de această dată că Iranul va răspunde cu forță față de asasinarea lui Soleimani, figură transformată într-o legendă a Islamului, deoarece influența sa s-a răspândit în toată regiunea, ca urmare a invaziei Irakului, condusă de SUA în 2003 și ocuparea acestuia.
Soleimani, care a condus acțiunile din străinătate al Gărzilor Revoluționare și a avut un rol cheie în luptele purtate în Siria și Irak, a dobândit statutul de celebritate atât acasă cât și în străinătate. El a supraviețuit mai multor tentative de asasinat îndreptate împotriva sa și planificate de către servicile secrete occidentale, israeliene sau arabe în ultimele două decenii.
Trupa de elită Quds, comandată de el - însărcinată cu desfășurarea operațiunilor dincolo de granițele Iranului - l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad și, de asemenea, a ajutat milițiile șiite să învingă Statul Islamic în Irak.
El a devenit șeful Forței Quds în 1998, poziție în care s-a păstrat ani de zile în anonimat, răstimp în care a consolidat legăturile Iranului cu Hezbollah în Liban, guvernul Siriei și milițiile șiite din Irak.
Muhandis, care a fost ucis odată cu Soleimani, a comandat trupele FMP din Irak, o umbrelă a grupărilor paramilitare, formată în cea mai mare parte din miliții șite susținute de Iran și care a fost formal integrată în cadrul forțelor armate irakiene.
Luptătorii din Kataib, care s-au călit pe câmpul de luptă alături de Hezbollahul din Liban, sunt vizati demult de forțele americane. Această grupare este și prima care a trimis luptători în Siria pentru a-l sprijini pe Assad.
În 2009, Washingtonul a declarat Kataib Hezbollah o organizație teroristă străină, afirmând că amenință stabilitatea în Irak și l-a declarat pe comandantul Muhandis un terorist. În 2007, un tribunal din Kuweit l-a condamnat la moarte în absență pentru implicarea sa în bombardarea în 1983 a ambasadelor Franței și SUA din Kuweit.
TAGS:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu