Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

vineri, 31 ianuarie 2020

Documentar despre inginerul Gheorghe Ursu, la TVR1 - 30 ianuarie 2020, Joi , #TVR1 - Cornel Mihalache ne propune documentarul ” BABU - Cazul Gheoghe Ursu ” ”

http://silethismillennium.blogspot.com2020youtube-broadcast-yourself.html
Victime şi călăi în documentarul „Babu – Cazul Gheorghe Ursu”, la TVR 1 | VIDEO


Miercuri, 29 Ianuarie 2020

  2 

  4
Filmul ce poartă semnătura realizatorului Cornel Mihalache s-a difuzat pe 30 ianuarie, de la ora 22.00, la TVR 1.
Babu
Inginerul şi poetul Gheorghe Ursu, cunoscut printre prieteni ca „Babu”, a intrat în atenţia Securităţii în anii '60. În cadrul acţiunii cu numele de cod „Călătorul", a fost urmărit, s-au folosit informatori, i s-au deschis şi confiscat scrisori şi i-au fost ascultate convorbirile telefonice. Arestat în 1985, Ursu era omorât în bătaie în celula închisorii, în acelaşi an. Povestea lui o aflăm joi, pe 30 ianuarie, la ora 22.00, din documentarul Babu – Cazul Gheorghe Ursu semnat de realizatorul Cornel Mihalache şi difuzat la TVR 1.
Gheorghe Ursu a atras interesul Securităţii prin prietenia sa cu disidenţi din afara ţării, printre care Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, prin legăturile cu oameni de cultură din ţară care aveau, după expresia Securităţii, „concepţii duşmănoase", prin atitudinea sa critică la adresa regimului Ceauşescu.
(w500) Ghe Ursu
În anii '70 şi la începutul anilor '80, Gheorghe Ursu a adresat mai multe scrisori postului de radio Europa Liberă, scrisori care s-au citit pe post. În una dintre ele, Gheorghe Ursu îl acuza pe Ceauşescu de crimă, pentru modul iresponsabil în care a sistat lucrările de consolidare a blocurilor avariate de cutremurul din 1977.
Gheorghe Ursu, ca inginer cu experienţă în structura de rezistenţă a construcţiilor şi specialist în metode anti-seismice, a fost şef de proiect de consolidare la unele dintre blocurile avariate din centrul Bucureştilor. Cu această ocazie, a constatat în mod direct cum dictatorul a dispus tencuirea suprafeţelor înaintea completării lucrărilor de consolidare, pentru ca şantierele care-l deranjau în drumul său spre lucrările megalomanice în desfăşurare la Casa Poporului să fie închise. Gheorghe Ursu a refuzat să semneze proiectele astfel trunchiate din „indicaţiile preţioase" ale dictatorului şi s-a simţit dator să anunţe opinia publică.
În 1985, inginerul Gheorghe Ursu era arestat pentru că ţinea de mulţi ani un jurnal în care nota tot ceea ce auzea şi vedea, tot ceea ce se întâmpla în România acelor timpuri. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Ursu era ucis în bătaie în celula închisorii.
În documentarul Babu – Cazul Gheorghe Ursu, unul dintre torţionari, un deţinut de drept comun, informator al Miliţiei şi al Securităţii, relatează în faţa camerei varianta lui despre cele întamplate.
(w640) Babu si fa
Gheorghe Ursu şi familia
Filmul prezintă, de asemenea, fragmente de interviu cu vocea lui Gheorghe Ursu, într-o înregistrare făcută de prietenul lui, Sergiu Huzum, operator de film, cu ocazia unei călătorii a lui Ursu la Paris, în 1978. Un alt prieten, scriitor rămas la Paris în 1967, Camilo Baciu, povesteşte despre „Babu”, acuzând autorităţile pentru neimplicare în rezolvarea cazului.
Un călău, o victimă, un povestitor. Astăzi, doar călăul mai este în viaţă.

Pe 30 ianuarie, documentarul semnat de Cornel Mihalache Babu – Cazul Gheorghe Ursu aduce împreună victime şi călăi. Îl urmărim de la ora 22.00, la TVR 1.

30 ianuarie, la la TVR 1 | VIDEO

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES