Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 26 ianuarie 2016

Maia Sandu: Suntem in capcana! Coruptii si oportunistii folosesc Unirea. Romania sa conditioneze dur Chisinaul! Interviu - de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:08

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Ziare.com
Actualitate

Maia Sandu: Suntem in capcana! Coruptii si oportunistii folosesc Unirea. Romania sa conditioneze dur Chisinaul! Interviu

de

 Ioana Ene Dogioiu

Senior editor

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:08

Maia Sandu: Suntem in capcana! Coruptii si oportunistii folosesc Unirea. Romania sa conditioneze dur Chisinaul! InterviuFoto: Facebook/Maia Sandu
 
Romania ar trebui sa monitorizeze strict reforma din R.Moldova si sa conditioneze dur sprijinul financiar si moral. La Chisinau s-a ajuns in situatia actuala pentru ca reformele au fost fie mimate, fie partiale, iar Occidentul a continuat sa ne sprijine, fara sa conditioneze sustinerea de aplicarea reformelor, afirma Maia Sandu, lider al noului Partid Actiune si Solidaritate, probabil politicianul pro-european cu cea mai mare rata de incredere peste Prut.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Maia Sandu a explicat protestele de la Chisinau si a aratat ca pretinsa asociere cu pro-rusii "este un fals absolut si face parte din strategia regimului de a demoniza protestatarii (...) N-am prea auzit in Romania voci scandalizate de faptul ca forte 'autentic pro-europene', cot la cot cu prorusii, au debarcat doua guverne proeuropene, din care mai si faceau parte, intr-un interval de cateva luni."

Maia Sandu considera ca "Unirea este irealizabila in conditiile actuale. Coruptii si oportunistii, care ar trebui sa fie primii care sa se teama de ea, o promoveaza la nivel declarativ. Unirea nu se asteapta si nu se cere, ci se face prin munca de zi cu zi".


Situatia de la Chisinau pare paradoxala de la Bucuresti: forte autentic pro-europene cot la cot in strada cu pro-rusii. Cum explicati asocierea dvs cu Dodon si Usatai?

Am participat la proteste ca cetatean ingrijorat de capturarea statului, coruptie, justitie selectiva si incalcarea, deja cronica, a principiilor democratice. E suficient sa amintesc de modul in care a fost distorsionat votul din noiembrie 2014 prin ruperea de partide si coruperea deputatilor.

Ceea ce avem acum in Legislativul de la Chisinau este o grupare la cheremul unui singur individ, si nu o majoritate parlamentara in acceptiunea sa clasica. Guvernarea actuala a rupt orice comunicare cu societatea si protestul pasnic este o modalitate de a atrage atentia asupra faptului ca tara este locuita de oameni reali, care se confrunta cu probleme reale.

As dori sa mai starui asupra unui aspect, si anume ca n-am prea auzit
in Romania voci scandalizate de faptul ca forte "autentic pro-europene", cot la cot cu prorusii, au debarcat doua guverne proeuropene, din care mai si faceau parte, intr-un interval de cateva luni.


Faptul ca suntem acum in pragul colapsului economic este rezultatul direct al acestei politici iresponsabile. Iar pretinsa asociere cu Dodon si Usatai este un fals absolut si face parte din strategia regimului de a demoniza protestatarii care isi doresc un viitor european si sunt dezgustati de pretinsele partide europene de la guvernare.

Cum s-a ajuns la acest paradox? Ati fost ministru, stiti din interior cum au mers lucrurile.

Explicatia este cat se poate de simpla: reformele au fost fie mimate, fie facute partial. Acest lucru a devenit limpede in 2013 si, cu toate acestea, Occidentul a continuat sa ne sprijine, fara sa conditioneze sustinerea de aplicarea reformelor.

Regretati ca nu ati facut unele compromisuri pentru a ajunge premier? Poate ca odata ajunsa in acea pozitie ati fi putut schimba ceva si opri alunecarea spre aceasta situatie imposibila.

E suficient sa va dau un exemplu - cel al Bancii Nationale a Republicii Moldova (BNM) -, care demonstreaza nivelul de capturare a institutiilor statului si motivele pentru care nu regret ca am insistat asupra acelor conditii. Una dintre ele a fost schimbarea guvernatorului BNM, din cauza ca aceasta institutie a fost complice la "furtul secolului".

Ce s-a intamplat din vara si pana acum? Am avut parte de un show in cadrul caruia guvernatorul si-a dat demisia, in timp ce delegatia FMI se afla in avion, in zbor spre Chisinau; a fost intrerupt dialogul cu FMI; a fost mimat concursul de selectare a unui nou guvernator si, chiar daca doua candidaturi aveau experienta necesara, nicio persoana nu a fost selectata; a urmat tergiversarea ca tertip de evitare a alegerii unei noi conduceri si, drept urmare, domnul Dragutanu sta bine merci in fotoliul in care statea si vara.

Pentru mine a fost deja clar, in momentul nominalizarii, ca nu exista nici cea mai mica vointa politica in Parlament pentru implementarea reformelor.

Inlocuirea Guvernului Filip cu alta formula, mai putin legata de Plahotniuc, v-ar multumi sau nu vedeti alta cale decat anticipatele?

Suntem prinsi intr-o capcana. Pe de o parte, Moldova are nevoie ca niciodata de un guvern capabil sa mentina tara pe linia de plutire, fapt care subliniaza lipsa de responsabilitate a Partidului Democrat, singurul vinovat pentru situatia creata. Guvernul trebuie sa deblocheze urgent ajutoarele straine ca sa poata plati pensiile si salariile.

Pe de alta parte, nu vad cum un guvern incropit prin santajul si cumpararea deputatilor, votat in obscuritate, fara a pune macar in dezbatere programul de guvernare, si care a depus juramantul nu se stie cui la miez de noapte, in lipsa presei, poate fi eficient si poate merge ferm pe calea reformelor, pe care partenerii externi le cer imperios.

Nu cred ca actualul Parlament are vointa politica sa faca reforme. Poti face mutari de personal, dar, daca nu exista vointa, totul e in van. De aceea, anticipatele par a fi solutia daca se doresc schimbari cu adevarat.

Daca veti obtine anticipate, nu va temeti ca avantajul pro-rusilor din sondajele de acum s-ar concretiza intr-o victorie, cu pierderea oricarei sperante europene pentru Moldova?

Daca se va ajunge la anticipate, succesul depinde de ofertele venite din partea flancului pro-european. In cazul nostru, depinde de faptul daca vom reusi sa inregistram sau nu partidul, de mesajele si de programul de actiuni pe care le vom formula pentru a convinge populatia ca "se poate".

In ce stadiu sunteti cu PAS? Inscrierea Partidului Platforma Demnitate si Adevar a fost respinsa de tribunal deja, va temeti de acelasi lucru?

Suntem in etapa colectarii semnaturilor pentru inregistrare. Am facut campanii in Chisinau, acum mergem si in teritoriu. Ne bucura faptul ca oamenii isi depasesc stereotipurile legate de angajamentul politic declarat si sunt gata sa ne sprijine in miscarea noastra pentru construirea unei noi clase politice.

Stim de problemele celor de la DA si, dupa parerea noastra, modul cum se inregistreaza sau se resping anumite formatiuni politice este si un test pentru caracterul democratic al regimului, dincolo de orice retorica. Vom face totul conform legii si urmeaza sa vedem cum vor reactiona autoritatile.

Aveti timp ca pana la eventuale anticipate sa organizati partidul si sa captati suficient electorat pentru a contrabalansa avantajul pro-rusilor?

Sondajele arata nu atat faptul ca partidele proruse sunt in mod fatal sortite sa invinga - de unde vine atat teama, cat si manipularile grosolane bazate pe aceasta teama -, cat deruta in randul populatiei cu valori si convingeri pro-europene, care constituie inca majoritatea. Daca acest segment va putea fi mobilizat, atunci vom avea si sansa continuarii cursului pro-Vest.

Cum vedeti o viitoare colaborare politica cu Platforma Demnitate si Adevar si cu partidul lui Iurie Leanca?

Noi suntem deschisi pentru orice formula de cooperare care va duce la consolidarea fortelor proeuropene autentice si care vor impartasi intelegerea ca e nevoie de actiuni radicale in lupta cu coruptia si de schimbarea din temelie a modului in care sunt gestionate institutiile de control si de reglementare.

Ce asteptati de la Romania, de la UE si de la SUA?

O monitorizare stricta pe fiecare milimetru de reforma si conditionari dure pentru sprijinul financiar, dar si pentru cel moral. De exemplu, Romania poate servi drept model pentru modul in care autoritatile de la Chisinau ar trebui sa reformeze institutiile responsabile de combaterea coruptiei, prin intermediul carora se produce schimbarea clasei politice romanesti sub ochii nostri.

Credeti ca unirea cu Romania este un obiectiv fezabil si de dorit pentru R.Moldova?

Ideea Unirii se bucura de sprijin in ultimul timp si vedem ca este perceputa, in mare, ca o solutie pentru coruptia oligarhica, ce si-a extins tentaculele peste toata Moldova. Aceasta este inca o dovada a crizei profunde in care au fost aruncate institutiile statului.

Daca va referiti la Unire ca la un act de reparare a unei nedreptati istorice, constat ca, din pacate, mesajul unionist este folosit de cei care nu doresc nicio schimbare, fiindca inteleg ca Unirea este irealizabila in conditiile actuale. Fara o stabilizare si normalizare a societatii moldovenesti si pe plan politic si pe plan social o dezbatere normala pe o tema atat de sensibila pur si simplu nu poate avea loc.

Si ajungem intr-o situatie absolut trista, cand coruptii si oportunistii, care ar trebui sa fie primii care sa se teama de Unire, o promoveaza la nivel declarativ. Unirea inseamna mult mai mult decat niste declaratii si marsuri.

Dezideratul national poate fi atins prin niste pasi concreti si fezabili in interesul oricarui cetatean: crearea unui spatiu informational unic, aceeasi retea de telefonie mobila, mobilitate pentru cetateni, acces la fonduri europene etc. Unirea nu se asteapta si nu se cere, ci se face prin munca de zi cu zi.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre 
Sursa:
 Ziare.com

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES