Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Criza socială de la Decirom SA a ajuns în Justiţie - 07 Noiembrie 2015. - Autor: Ion TIŢA-CĂLIN - Ştire online publicată Sâmbătă, la Cuget Liber

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Cuget Liber

Criza socială de la Decirom SA a ajuns în Justiţie

Ştire online publicată Sâmbătă,

 07 Noiembrie 2015. 

Autor:

Silviu Stanciu, liderul Sindicatului Liber "Decirom" 
(SLD)
• ITM a obosit sancţionând administraţia companiei pentru nerespectarea legislaţiei muncii
Criza prin care trece mişcarea sindicală din portul Constanţa se adânceşte pe zi ce trece.  


Despre unitate sindicală nu se mai poate vorbi la niciun nivel. În numeroase companii de operare portuară, alături de sindicatele tradiţionale, independente, au apărut altele de inspiraţie patronală, aşa numitele sindicate „galbene”. Între cele două tipuri de organizaţii sindicale se duce lupta pentru împărţirea membrilor, pentru reprezentativitate.

Sindicatele din aceeaşi unitate fac parte din federaţii diferite, între care nu există dialog. Paradoxul e că aces-tea aparţin unor confederaţii sindicale prietene, BNS şi Cartel Alfa, care au purtat numeroase războaie umăr la umăr.

„Patronii au reuşit să ne dezbine, organizând sindicate marionetă, aşa cum s-a întâmplat la societatea Decirom. Noua conducere a iniţiat un sindicat «galben» şi exercită presiuni pentru retragerea membrilor din Sin-dicatul Liber „Decirom” (SLD) şi în-scrierea lor în noua organizaţie”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, liderul SLD, Silviu Stanciu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Sindicale „Trans Conex”.

Cei doi vicepreşedinţi, Marian Barbălată şi Florin Conea, „au plătit” pentru acti-vitatea lor sindicală, fiind schimbaţi din funcţiile de şef de echipă, respectiv şef de tură, în timp ce 14 angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, începând de pe data de 3 martie 2015.

Sindicatul Liber „Decirom” acuză că, în timp ce angajaţii societăţii sunt concediaţi, se recurge la „ajutoare ex-terne” pentru efectuarea unor lucrări, că primele se acordă discriminatoriu, în funcţie de apartenenţa la un anumit sindicat, că unitatea nu are un contract colectiv de muncă, aşa cum prevede legea. Între sindicat şi adminis-traţie se duce un adevărat război în justiţie. „Suntem nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne apăra împotriva abuzurilor. Până în prezent am câş-tigat toate procesele. Si-tuaţia s-a agravat într-atât încât am fost nevoiţi să deschidem şi o acţiune penală împotriva administraţiei”, a afirmat Silviu Stanciu.

Iată, spre exemplu, lucrătorul Daniel Pascu a contestat, la Tribunalul Constanţa, decizia prin care i s-a desfăcut contractul de muncă, solicitând reintegrarea pe postul anterior conce-dierii şi plata unei despăgubiri egală cu drepturile pierdute. Instanţa i-a dat câştig de cauză reclamantului.

Soluţii identice au obţinut şi alţi 13 lu-crători. În urma sesizărilor făcute de Sindicatul Liber „Decirom”, Inspectoratul Teritorial de Muncă a efectuat verificări de specialitate la SC „Decirom”, unde a constatat o serie de încălcări ale legii şi a aplicat mai multe sancţiuni. Prin adresa nr. 1219/22.10.2015 către Sindicatul Liber „Decirom”, semnată de Eugen Bola, inspectorul şef al ITM Constanţa, se comunică printre altele, următoarele nereguli: - „angajatorul nu respectă prevederile art. 115(2) Codul Muncii republicat care precizează că durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore, motiv pentru care s-a dispus măsura cu caracter permanent şi termen de realizare 10.11.2015;” - „angajatorul nu respectă prevederile legale privind repausul săptămânal, respectiv, nu acordă repausul săp-tămânal de 48 de ore consecutive şi nu acordă sporul prevăzut de art. 137(3) Codul Muncii republicat, motiv pentru care s-a aplicat sancţiunea contra-venţională cu amendă şi s-a dispus măsura cu caracter permanent şi ter-men de realizare 10.11.2015;”- „angajatorul nu respectă prevederile legale privind munca suplimentară, motiv pentru care s-a aplicat sancţiunea contravenţională cu amendă şi s-a dispus măsura cu caracter permanent şi termen de realizare 10.11.2015.” Printr-o altă adresă semnată de inspectorul şef al ITM Constanţa (înregistrată cu nr. 800), sindicatului i se aduc la cunoştinţă următoarele: „Inspectorii de muncă desemnaţi de Serviciul Control Relaţii de Muncă au verificat aspectele semnalate în cele 2 (două) petiţii adresate instituţiei noastre, cu privire la SC Decirom SA şi au constatat încălcarea prevederilor art. 129 alin. 4 din Legea 62/2011, respectiv conducerea unităţii nu a iniţiat negocierea contractului colectiv de muncă cu organizaţia sindicală re-prezentativă din unitate în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la co-municarea solicitării (adresa dumneavoastră nr. 129/15.06.2015), motiv pentru care aceasta a fost sancţionată contravenţional conform prevederilor legale şi a fost dispusă măsura cu termen de îndeplinire la data de 10.08.2015. Totodată au fost aduse la cunoştinţa conducerii SC Decirom SA prevederile art. 140 alin. Z din Legea 62/2011 - neinvitarea Ia negocieri a tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă constituie motiv de neînregistrare a contractului colectiv de muncă negociat.”

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES