Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 8 august 2015

Labirintul generalului Oprea

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
Ziare.com

Labirintul generalului Oprea

de Emilian Isaila, Senior editor

Sambata, 08 August 2015, ora 07.36

Labirintul generalului Oprea
Am tot mai mult senzatia ca presedintele UNPR canta la pianul numit Romania. Premierul formal e departe de tara, departe de partid si pare tot mai singur.
In liniste, UNPR a inghitit PP-DD, formatiunea nascuta din televiziunea lui Dan Diaconescu, astazi la inchisoare.

Tot in liniste, domnul Oprea a initiat o discutie cu toate partidele in ce priveste revotarea Codului Fiscal. Ce vrea sa insemne o astfel de negociere? Eu cred ca asta e semnalul ca PNL si UNPR vor vota etapizarea masurilor de relaxare fiscala si astfel se va crea o noua majoritate care, din luna septembrie, va guverna.

In aceste zile, potrivit unor surse, se negociaza pozitiile din noul guvern, iar liderii PNL ar fi de acord ca Gabriel Oprea sa fie prim-ministru pana la alegerile din 2016. Liberalii spera sa castige peste 50 de procente din votul popular la alegerile locale, sperand intr-o majoritate linistitoare in noul Parlament, iar UNPR spera sa ia cat mai mult ca sa aiba forta de a negocia o alianta electorala cu PSD.

De ce e de acord Gabriel Oprea cu o astfel de intelegere cu PNL? Mie imi pare ca e un aranjament in care ambele tabere castiga. PNL si Klaus Iohannis scapa de Victor Ponta si de PSD din guvern, iar generalul se urca vreme de cateva luni pe o scena in care va fi in lumina reflectoarelor, sperand sa capteze atentia nehotaratilor si a votantilor nemultumiti de PSD.

Liberalii, asa cum ii vad eu, nu sunt disperati sa faca parte din guvern pana la alegeri, o pozitie politica mai retrasa le convine de minune, dar a trecut ceva vreme de cand nu au mai avut acces la functii si fonduri publice.

Daca s-ar forma o noua majoritate pana la alegeri, liberalii ar putea sustine un guvern minoritar UNPR, multumindu-se cu functii de linia a doua care le-ar permite sa monitorizeze afacerile si sa poata finanta proiecte locale in perspectiva alegerilor. Pentru o vreme, generalul Oprea ar putea fi dispus sa accepte acest rol, dar, dupa alegerile locale, tendinta interna a UNPR ar fi sa creeze o alianta elctorala cu PSD.

Scenariul pe care eu il vad e ca, cel mai probabil, UNPR va participa in mod direct la scrutinul pentru primarii, iar in functie de scorul obtinut, va negocia sau va inghiti cat de mult poate din PSD. Din toata aceasta ecuatie dispare Victor Ponta. Iar la aceste negocieri cred ca se referea si Traian Basescu cand a spus ca din toamna va fi o noua majoritate.

Dar cum a reusit Gabriel Oprea sa devina un politician atat de influent? Generalul conduce un partid inventat de fostul presedinte pentru a genera o majoritate parlamentara dupa realegerea sa din 2009. Fondatorii acestei formatiuni au fost senatori si deputati care au migrat in 2009 sau mai devreme dinspre PSD si PC, apoi au mai atras langa ei tot felul de nemultumiti.

Generalul Oprea si-a inceput cariera politica la social-democrati si a ajuns in Parlament pe listele acestui partid. Cei de la UNPR (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei) nu s-au confruntat niciodata direct cu alegatorii, la alegerile din 2012, facand parte din marele USL.

Generalul Oprea nu este un bun vorbitor, fiindu-i greu sa capteze atentia publicului, dar a cultivat cu atentie doua valori - disciplina militara si patriotismul, acest amestec populist asigurandu-i un anumit respect printre alegatorii nostalgici dupa perioada comunista.

Dar dupa cinci ani de acumulat putere, a venit momentul sa iasa in fata pentru a incerca sa transforme o "armata de mercenari in alesi ai poporului". Va reusi sau nu?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cristian Tudor Popescu: N-am avut talent la fericire niciodată (Întâlnir...