Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

joi, 20 august 2015

Islanda revine printre statele bogate ale lumii - Sursa : m.business24.ro

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

fara oligarhi si mafie

Islanda revine printre statele bogate ale lumii

Islanda revine printre statele bogate ale lumii

Foto: Pixabay

Economia islandeza da semne ca tara poate intra din nou in randul statelor bogate ale lumii, pozitie pe care o detinea si inainte de 2008. Chiar daca agentiile de rating nu i-au dat inca un calificativ maxim, cresterea economica din Islanda si somajul redus sunt peste cele din zona euro.
   
"Partea buna cu Islanda este ca se prezinta ca o tara relativ stabila. Nu ai de a face cu oligarhi nebuni, triburi sau organizatii mafiote, doar cu mult peste", descrie avantajele Anthony Lui, analist al Exotix Partners Londra, intr-un articol Bloomberg.

Pe val


Nu sunt singurele avantaje pe care analistul firmei londoneze le-a intrezarit in Islanda.

"Au o dobanda mult mai mare la depozitele bancare decat gasesti acum in majoritatea tarilor dezvoltate", spune Lui.

Prognoza de crestere a economiei pe anul in curs este de 4,2%, dupa statistica bancii centrale. Este de trei ori mai mare decat cea prognozata de Comisia Europeana pentru intreaga zona euro.

Rata somajului este sub 3% si Islanda este pe punctul de a inregistra si un surplus comercial echivalent cu 6,7% din PIB-ul sau.

"Dupa cum au evoluat lucrurile in ultima perioada, avem motive sa fim optimisti", s-a exprimat ministrul de Finante Bjarni Benediktsson intr-un interviu.

Situatia economica nu este pe deplin vopsita in roz. Anul acesta, Islanda trebuie sa renunte la masura de control al capitalului, impusa in urma cu 7 ani, odata cu prabusirea sistemului financiar in octombrie 2008.

Termenul dat de oficialii insulari creditorilor bancilor falimentare pentru a ajunge la un compromis este chiar sfarsitul anului, cei care esueaza sau refuza sa incheie o intelegere riscand sa fie penalizati pentru retragerea lor.

Masura este impusa de necesitatea de a stabiliza piata financiara interna inainte de a trece la o valoare libera a cursului de schimb al coroanei islandeze.


Diferente majore


Pana acum redresarea de dupa socul primit in 2008 a evoluat multumitor, dar sunt semne ca situatia s-ar putea destabiliza in curand, avertizeaza banca centrala.

Economistii institutiei avertizeaza ca exista riscul ca inflatia sa accelereze, in acelasi timp existand si o presiune din partea angajatilor islandezi care cer salarii mai mari.

Totodata sunt diferente ciudate inregistrate intre cursul valutar al monedei nationale pe insula si pe continentul european, unele banci practicand un o valoare a cursului de schimb in euro cu 85% mai redusa decat cea inregistrata pe insula, de 147 ISK/euro.

Banca centrala islandeza spera ca o absorbtie a coroanelor islandeze de pe continent, prin emiterea de eurobonduri, sa rezolve acest decalaj. Valoarea valutei islandeze aflata in circulatie in Europa este de aproximativ 2 miliarde de euro.

In momentul de fata, dobanda la depozitele bancare din Islanda este de aproximativ 6,25%, dupa ce din iunie, banca centrala de la Reykjavik a recurs la cresteri succesive de cate 50 de puncte de baza la dobanda de referinta.

Tara a devenit un paradis pentru cei care vor sa isi tina banii in banci, dar situatia se poate dovedi de cosmar in anumite circumstante.


Speculatii valutare


"Un scenariu ingrijorator ar fi ca banca centrala a Islandei sa incerce sa tempereze inflatia printr-o crestere constanta a ratei dobanzilor. Este o greseala pe care a mai facut-o in trecut", explica Anthony Lui.

Ingrijorarea analistilor este data si de speculatiile valutare facute pe seama dobanzilor avantajoase oferite de bancile islandeze.

Ramane de vazut daca tara va reusi sa evite o capcana in care investitorii se imprumuta in valuta, de pe piete unde dobanda este avantajoasa, si depun banii in bancile de pe insula pentru a profita de dobanda crescuta oferita de institutiile de credit locale.

In anii de dinaintea crizei din 2008, aceeasi reteta nefasta a atras o multime de investitori care au ajutat pana la un punct la cresterea rapida a economiei islandeze, dar, in final, modelul s-a dovedit nesustenabil.

Anthony Lui sustine ca o astfel de politica monetara ar trimite Islanda direct pe puntea unui vas care se scufunda, micuta econmie insulara neavand capacitatea de absorbi o cantitate enorma de lichiditati introdusa in sistemul sau bancar.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24. 

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima