Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 25 august 2015

Criza economică din China face să tremure planeta de Gabriela Anghel , 25 august 2015 - Surds: Romania Libera



http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Criza economică din China face să tremure planeta

de Gabriela Anghel , 25 august 2015

 - stire actualizata la ora 00:01, 25 august 2015







Criza economică din China face să tremure planeta
Bursele europene au deschis luni în scădere, fragilizate de degringolada burselor chineze, de şi noul marasm de pe pieţele bursiere asiatice şi de îngrijorarea crescândă privind starea sănătăţii economice a Chinei. O „lunea neagră” potrivit experţilor.
Bursa din Shanghai a terminat luni şedinţa cu o cădere de 8,5%, cea mai mare scădere zilnică de peste opt ani, într-o piaţă mereu afectată de morozitatea economiei chineze în pofida eforturilor autorităţilor pentru a asigura investitorii. Beijingul anunţa duminică autorizarea gigantului fond naţional de pensii (3.500 miliarde yuani, echivalentul a 476,4 miliarde euro) de a investi până la 30% din activele sale în acţiuni. Pentru stoparea căderii burselor, un organism public, CSF, a realizat deja achiziţii masive de acţiuni în iulie.
Pentru moment, acţiunile de forţă ale ­Beijingului par incapabile să asigure investitorii, care ­rămân preocupaţi de încetinirea creşterii economice a ţării, dar şi de apariţia bulelor speculative, în special de supraevaluarea excesivă a pieţelor, deconectate de economia reală. Pentru oprirea spectaculoasei căderi a burselor chineze, ­Beijingul a intervenit în forţă ­după sfârşitul lunii iunie prin organisme publice care au realizat achiziţii masive de ­acţiuni, fără să poată întrerupe corecţia pieţelor pe termen lung.
Devalorizarea-surpriză a yuanului la 11 august – percepută ca un efort disperat al autorităţilor chineze pentru relansarea exporturilor şi a activităţii economice – nu a făcut decât să accentueze îngrijorarea generală, provocând o undă de şoc pe pieţele financiare. Potrivit analiştilor, Bursa din Shanghai pare condamnată să cadă sub 3.000 puncte. „Este un adevărat dezastru şi pare că nimic nu îl poate opri”, declara Chen Gang, analist la Heqitongyi Asset Management.

Undă de şoc

Dacă ar fi nevoie de o dovadă în plus a dependenţei de China la nivel mondial, furtuna monetară din ultimele zile este un exemplu în acest sens. Scăzând consecutiv în trei zile valoarea monedei sale, yuanul, în raport cu dolarul, Beijingul a declanşat o undă de şoc, un debut de panică pe pieţele mondiale. Din Frankfurt la Seul, toate bursele au fost afectate şi cursul materiilor prime, în frunte cu petrolul, a căzut la niveluri nemaiîntâlnite în ultimul deceniu.
Toate pieţele internaţionale au interesul găsirii unei soluţii rapide, locomotiva chineză fiind indispensabilă creşterii mondiale. Dar hipercreşterea ţării aparţine trecutului şi se speră că puterea de la Beijing încearcă prin toate mijloacele să oprească ­prăbuşirea. Îngrijorarea investitorilor privind încetinirea economiei chineze şi impactul ­negativ asupra economiilor emergente a zguduit pieţele financiare din întreaga lume în ultimele zile şi nu sunt semne de încetinire.  Pesimismul este prezent în întreaga Asie şi toate pieţele sunt în scădere la scară mondială.

Spre un război monetar?

Devalorizarea actuală, cea mai importantă din 1993, pare o măsură pentru susţinerea exporturilor milioanelor de întreprinderi, mai ales din sudul Chinei, şi prezintă toate atributele unei declaraţii de război monetar. Însă trebuie considerată ca o evoluţie dorită spre liberalizarea yuanului, prealabilă intrării sale în ansamblul marilor devize mondiale, alături de dolar, de euro sau de lira sterlină. O strategie avută în vedere de multă vreme la Beijing.
În spatele acestei normalizări în curs se află în discuţie viabilitatea modelului economic chinez. Puterea zdrobitoare a marilor grupuri de stat sufocă iniţiativa privată. Restricţia intrării capitalurilor şi controlul strict al sectorului bancar orientează investitorii în direcţia proiectelor guvernamentale, lăsând pe margine întreprinzătorii.
În palatul Zhongnanhai, inima puterii chineze, se simte ezitarea, estimează experţii. În parte de teama instabilităţii, dar mai ales pentru că în opacitatea sistemului creat de partidul unic se ascund grupurile de interese care multă vreme au profitat de acest statu-quo.
» Acum, când China s-a impus printre primele puteri, întreaga planetă este dependentă de capacitatea sa de a se reforma.

Un comentariu:

Sile this Millennium spunea...

Gabriela Anghel

« 1 2 3 4 5 »



Scandalul Ashley Madison. The Impact Team, „avocaţii încornoraţilor“

Un grup de piraţi care se prezintă The Impact Team a publicat pe web datele personale a peste 33 milioane de utilizatori ai site-ului Ashley Madison, specializat în întâlniri extraconjugale. Pe listă, nume celebre...

24 august 2015

Actualitate

Tsipras loveşte opoziţia din Syriza

Demisia premierului grec, Alexis Tsipras, anunţată joi seară în direct, şi alegerile legislative anticipate din septembrie nu îngrijorează prea mult responsabilii europeni şi reprezentanţii creditorilor Greciei. Dimpotrivă.

23 august 2015

Actualitate

Carnagiu împiedicat de doi pușcași marini

O baie de sânge a fost evitată într-un tren „Thalys“ ce leagă Amsterdamul de Paris şi care transporta 544 pasageri, când militari americani au imobilizat un bărbat înarmat care deschisese focul asupra călătorilor.

23 august 2015

Actualitate

Situaţie de urgenţă pentru Europa

Europa se află într-un impas în (ne)gestionarea imigraţiei, numărul refugiaţilor la frontierele UE crescând dramatic cu fiecare zi, iar ţările europene nu ajung să cadă de acord asupra unui răspuns la cea mai gravă criză migratorie de după al doilea război mondial.

20 august 2015

Actualitate

Asasinat barbar la Palmira

Fostul director al Antichităţilor din Palmira, un arheolog renumit şi erudit în culturi antice, Khaled al-Assaad, 82 ani, a fost decapitat de jihadiştii SI pentru că a refuzat să-i ajute să găsească un presupus tezaur în aur.

20 august 2015

Actualitate

Pentru Atena, „muncile lui Hercule“ abia încep

Parlamentarii germani au votat ieri masiv în favoarea celui de-al treilea plan de salvare a Greciei. În ajun, Atena a autorizat vânzarea a 14 din aeroporturile regionale unui consorţiu german pentru 1,23 miliarde euro.

19 august 2015

Actualitate

Atentat surpriză în Bangkok

A doua zi după cel mai grav atentat terorist comis în Bangkok, autorităţile thailandeze erau în căutarea unui suspect identificat de camerele de supraveghere din zona exploziei puternicei bombe, care a ucis 21 de persoane.

18 august 2015

Actualitate

Brazilienii vor destituirea Dilmei Rousseff

Între 900.000 şi 2 milioane de brazilieni au protestat duminică în oraşele Braziliei, contra preşedintelui de stânga Dilma Rousseff, cerând destituirea sa.

17 august 2015

Actualitate

Răzbunarea lui Putin pe alimentele din Vest

Stratfor analizează decizia Kremlinului de a distruge alimentele provenite din ţări care violează sancţiunile ruse, acţiune care atrage critici în întreaga ţară, cu risc de tulburări sociale.

17 august 2015

Actualitate

Tsipras, „faţă cu reacţiunea“

Eurogroup a dat undă verde celui de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, ce va atinge 86 miliarde euro. Acum, Grecia trebuie să lanseze reforme nepopulare, care divizează Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras.

16 august 2015

Actualitate

Război fără sfârşit în Donbas

În ultimele zile, luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat, devenind printre cele mai violente de la semnarea încetării focului, în februarie.

16 august 2015

Actualitate

Putin pregăteşte războiul Arcticii?

Rusia a revendicat oficial la ONU peste un milion kmp în Arctica, afirmând că anii de cercetări ştinţifice îi conferă dreptul asupra vastelor resurse naturale situate pe fundul Oceanului Arctic.

13 august 2015

Actualitate

Depozitele morţii din Tianjin

Exploziile declanşate, miercuri, în oraşul Tianjin au fost atât de puternice încât au putut fi observate din spaţiu, prima explozie corespunde echivalentului de 3 t TNT, a doua la 21 t. Un bilanț provizoriu evocă 44 de morţi şi 500 de răniţi.

13 august 2015

Actualitate

Insula Kos, coșmarul refugiaţilor

Tensiunea creşte pe mica insulă turistică a Greciei, devenită una din principalele puncte de sosire a imigranţilor clandestini veniţi prin Turcia.

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES