Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 18 iulie 2015

EXCLUSIV Surse: Atac din interiorul PNL la viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu? Replica deputaţilor liberali - Politică - de Valentin Busuioc - 16 Iun, 2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html


EXCLUSIV Surse: Atac din interiorul PNL la viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu? Replica deputaţilor liberali

de -

1 3052

Surse politice au declarat, pentru PSnews.ro, că deputatul PNL Andreea Paul, vrând să modifice statutul BNR, i-ar ataca poziţia lui Bogdan Olteanu. Parlamentarul a adus lămuriri în această privinţă.
Mai mulţi parlamentari din grupul PDL, precum şi deputatul Eugen Nicolăescu (PNL) au depus, recent, la Cameră, un proiect de lege ce modifică Statutul Băncii Naţionale a României (BNR). Iniţiativa prevede introducerea a două alineate, dintre care unul stipulează, la litera b), ca membrii Consilului de Administraţie (CA) al BNR „să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor economice”.
Iar aici apare problema. Dacă ne uităm pe CV-urile celor nouă membri din CA al BNR, viceguvernatorul Bogdan Olteanu este singurul care nu are studii economice, ci juridice. Surse politice au declarat, pentru PSnews.ro, că Andreea Paul (membră a fostului PDL) ar fi conceput acea literă b) ca pe un atac la poziţia lui Olteanu, fost membru al vechiului PNL şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Gurile rele mai spun că Andreea Paul ar fi fost sfătuită, în ultima clipă, să propună precizarea „în domeniul ştiinţelor economice şi juridice”, pentru că, altminteri, proiectul nu ar fi avut succes, mai ales din punctul de vedere al Băncii Centrale. Sursele noastre spun că acest fapt vine după ce conducerea PNL s-a sesizat şi a respins (în discuţii informale) iniţiativa Andreei Paul.
Contactată de PSnews.ro, Andreea Paul a negat vehement aceste zvonuri, explicând că ambele alineate propuse spre introducere în Statutul BNR au legătură cu respectarea criteriilor de convergenţă cerute de Comisia Europeană (CE) pentru aderarea României la zona euro.
„Nu! E absurdă o astfel de legătură! Criteriile juridice de aderare a României la zona euro ţin de domnul Bogridan Olteanu? Haideţi, nu fiţi ridicol! Eu înţeleg că s-a deprofesionalizat presa românească, dar nu se poate chiar în halul ăsta! E prea mult! Citiţi rapoartele de convergenţă! Nu putem să bagatelizăm totul în maniera asta. Facem politică şi presă de cancan? Chiar sunt revoltată! Am ajuns ca, pe un proiect de lege ce propune modificarea Statutului BNR, să discutăm aşa ceva? (…) Nu are acest scop proiectul de lege, ca să fim foarte clar înţeleşi. Şi, chiar şi, în ipoteza dumneavoastră, dacă ar fi să fie aşa (deşi vă spun clar că nu este), acest proiect vizează viitorul. Nu trecutul, nu prezentul. Deci este absurdă o astfel de legătură – v-o spun din start. Şi nici nu vă recomand să derapaţi prin zona asta, pentru că e cancan. Nu ştiu cine a avut această idee de-a dreptul năstruşnică”, a declarat doamna Paul.
Întrebată dacă i s-a atras atenţia să propună adăugarea menţiunii privind studiile juridice (proiectul riscând să nu aibă succes în faţa BNR), Andreea Paul (membră în Comisia de buget-finanţe a Camerei) a răspuns: „Nu. N-are nicio relevanţă şi nici nu este adevărat. Ei (membrii Comisiei – n.r.), oricum, mi-au respins proiectul. Sigur că un proiect de lege poate fi îmbunătăţit în comisii sau de către reprezentanţii BNR, dacă au astfel de propuneri. Dar nu ne-au venit astfel de propuneri din partea BNR. (…) Am susţinut, în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, introducerea menţiunii privind studiile juridice, pentru că e just să fie aşa. Când va intra în plen, eu voi cere retrimiterea la Comisie, în speranţa că poate lua o formă care să fie acceptată de către BNR şi Guvern, fiindcă am primit avize negative pe proiectele astea de legi”.
Andreea Paul a precizat că domnia sa a avut ideea proiectului şi a redactat personal textul acestuia.
Chestionat dacă a existat vreo discuţie cu Banca Centrală pe acest subiect, deputatul a replicat: „A fost un reprezentant al BNR la discuţiile din Comisia de buget-finanţe, un director juridic. La modul orientativ, a spus clar: da, trebuie modificat statutul BNR, pentru a respecta criteriile juridice (pe care astăzi nu le respectăm), dar vor propune un proiect mai amplu de modificare a statutului BNR. Asta a fost poziţia Băncii Centrale”.
Parlamentarul a subliniat că nu a existat „absolut deloc” vreo observaţie a oficialului BNR în legătură cu litera b) a iniţiativei de act normativ.
Totodată, politicianul liberal a punctat că respectiva adăugire nu a luat forma unui amendament.
„Nu este amendament; a fost doar discuţia pe care am avut-o în Comisia de buget-finanţe. Dar tot raport de respingere are. De la discuţia respectivă s-a ivit, probabil, temerea surselor dumneavoastră”, a lămurit doamna Paul.
De asemenea, Andreea Paul a dat detalii cu privire la necesitatea modificării Statutului Băncii Naţionale a României.
„Eu am luat modelul Statutului Băncii Centrale Europene. (…) Punctul forte al proiectului de leg ţine de respectarea criteriilor juridice pentru aderarea României la zona euro. În ultimele două rapoarte de convergenţă ale Comisiei Europene (din 2012 şi 2014), se cere, cu subiect şi predicat, modificarea Statutului BNR, pentru a respecta criteriul depolitizării Consiliului de Administraţie şi asigurarea independenţei politicii monetare. Iar acolo problema era următoarea: faptul că ministrul de Finanţe participa (chiar dacă fără drept de vot) la Consiliul de Administraţie al BNR, situaţie care nu este acceptată în niciuna dintre ţările europene din zona euro. Se consideră încălcarea principiului independenţei politicii monetare, care trebuie să fie separată de politica fiscală”, a explicat domnia sa.
Întrebată dacă se referă şi la fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea (actualmente viceguvernator al Băncii Centrale), Andreea Paul a răspuns afirmativ, continuând: „Aşa au înţeles dragii noştri guvernanţi, cu Victor Ponta în frunte, să depolitizeze BNR şi să oprească imixtiunea ministrului de Finanţe în CA al BNR, încât l-au catapultat direct în CA-ul BNR cu drept de vot pe domnul Liviu Voinea. Şi atunci, dacă vă uitaţi în nota de fundamentare a proiectului de lege, veţi vedea că am dat şi citatele din rapoartele de convergenţă – şi din 2012, şi 2014. Toată lumea vorbeşte despre criteriile economice de aderare, pe care, în prezent, România nu le respectă. Sigur că trebuie să le respecte pe termen lung. Dar nimeni nu vorbeşte despre criteriul juridic. Nimeni nu neagă nevoia acestui proiect de lege. Din păcate, însă, Comisia de buget-finanţe a propus, luna trecută, raport de respingere, sub votul puterii PSD. Cert este că scopul acesta era: respectarea criteriilor juridice pentru aderarea României la zona euro. Argumentul lor a fost că – vezi, Doamne – trebuie modificat statutul, dar printr-o lege mult mai amplă, care să vizeze şi alte chestiuni”.
Amintind că, luna trecută, Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor i-a dat raport de respingere proiectului, Andreea Paul s-a plâns că „PSD nu îşi doreşte să susţină criteriile juridice pentru aderarea României la zona euro. Premierul Ponta (deşi a stablit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea la zona euro), nu face niciun pas în acest sens”.
Contactat de redacţie, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a fost mult mai scump la vorbă şi mult mai radical.
„Proiectul de lege a fost respins de Comisia de buget-finanţe din Cameră, pentru că acolo se dezbate raportul pe fond. O lege acţionează pentru viitor, nu pentru trecut. Dacă dumneavoastră aveţi asemenea surse, de ce mă întrebaţi pe mine? Dacă aveţi surse necredibile, de ce mă întrebaţi pe mine? Nu este altceva decât o minciună. Doamna Paul l-a propus în forma aceasta. După ce am avut o discuţie cu Banca Naţională, am considerat că este nevoie ca un proiect de lege să se facă după consultarea Băncii Naţionale. Când se va face consultarea Băncii Naţionale, vom sta de vorbă. Încă nu s-a făcut consultarea. Şi dumneavoastră veniţi cu speculaţii. Iertaţi-mă, dar mie nu-mi plac atitudinile astea. Credeţi că suntem copii, că acum ne-am născut sau ce imagine aveţi? Ferească Dumnezeu! În regulă – la revedere!” a fost singura poziţie a domnului Nicolăescu.
––––––
Primul dintre cele două alineate introduse de proiectul de lege în cauză prevede că membrii CA ai BNR trebuie să îndeplinească următoarele condiţii (sublinierea aparţine redacţiei):
„a) să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România, cu o reputaţie şi o pregătire profesională adecvată;
b) să aibă studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor economice;
c) să aibă o experienţă profesională adecvată în domeniul financiar, monetar, al instituţiilor de credit sau instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la absolvirea studiilor prevăzute la lit. b);
d) să nu deţină funcţii în cadrul partidelor politice şi să nu deţină alte demnităţi publice sau funcţii private, cu excepţia activităţilor didactice din învăţământul superior”.
Al doilea alineat stipulează că „mandatul membrilor Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României poate fi reînnoit cel mult o dată”.

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES