Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 27 iunie 2015

Uber este doar vârful aisbergului. Urmează o nouă revoluție economică Autor: Laurentiu Popa, Jurnalist Publicat: 25/06/2015

 

Uber este doar vârful aisbergului. Urmează o nouă revoluție economică

 

 Laurentiu Popa

Jurnalist

 

25/06/2015

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html




Uber este doar vârful aisbergului. Urmează o nouă revoluție economică

 

 Laurentiu Popa

Jurnalist

 

25/06/2015





Perioada corporațiilor se apropie de final. Au apărut în perioada marilor descoperiri geografice, când mai mulți investitori puneau bani la un loc ca să cumpere/construiască niște corăbii, sa angajeze marinari+soldați, să se ducă departe, să cumpere/prăduiască de acolo mirodenii/aur/rarități pe care să le vândă în Europa la prețuri mari. Diferența din cât au băgat și cât au scos era profitul, împărțit între ei. Olanda a performat în materie de companii private și așa s-a devoltat câte o bursă incipientă pentru aproape orice, de la zahăr la bulbi de lalele. Compania Olandeză a Indiilor de Est, fondată în 1602 a fost prima corporație multinațională din lume. Britanicii și francezii au făcut și ei corporații similare, dar dezvoltate mai mult într-o strânsă relație cu statul care le emitea mereu orice autorizații aveau nevoie. Aveau armate private, funcționari, administrau teritorii care au sfârșit prin a deveni colonii europene (India, cel mai bun exemplu).

Aia a fost atunci. Acum lumea este formată din corporații și pentru cam orice există o firmă care îți oferă produsele/serviciile ei. Acesta este apogeul perioadei istorice a corporațiilor, dar de aici vor începe să scadă. Acum avem internet și totul se va schimba, într-un ritm mai accelerat decât s-a schimbat până acum. Vedem bloggeri care trăiesc de pe urma reclamelor din site-ul lor fără să aibă firmă.

Văd oameni de 20-30 de ani al căror job e pe laptopul pe care îl freacă la o masă la Starbucks. Nu vorbesc de hipsterii care dau like-uri pe Facebook o masă mai încolo și sunt productivi doar pentru corporația al cărei badge îl au la gât. Vorbesc despre cei care chiar fac ceva cu viața lor, nu cei care caută diverse acțiuni publice doar pentru că e cool să fii fotografiat pe bicicletă cu o eșarfă la gât și pălăriuță pe cap. De cele mai multe ori sunt IT-iști care fac treaba murdară a mai multor site-uri fără să fie nevoie să vină la un sediu în care să stea 8 ore. Angajatorul câștigă prin faptul că nu mai are grija închierii unui spațiu de lucru. Fiecare lucrează de unde vrea, banii vin prin PayPal sau card.

Văd o sumedenie de site-uri dintr-un sector al unei economii paralele, numită "sharing economy". Ai ceva și îl închiriezi sau îl împarți și uite așa câștigi o pâine:
- Uber, Lyft sau Sidecar sunt platformele folosite de cei care își închiriază mașina
- Airbnb, HomeAway, VRBO sau FlipKey sunt folosite ce cei care își închiriază casele (o cameră liberă sau toată casă când ești plecat)
- DocVacay sau Rover sunt folosite de cei care vor să plimbe câinii altora
- Handy este aplicația pentru servicii de întreținere a casei
- Feastly sună cel mai interesant până acum: anunți ce mâncare gătești și oameni plătesc să vină la tine să mănânce

Ba chiar sunt site-uri prin care traduci de acasă din Vietnam pentru cineva din Norvegia; primești textul pe mail > trimiți traducerea pe mail > primești banii prin PayPal. Sau primești alte proiecte de rezolvat (editare imagini, mixare melodii, realizare site-uri...)

Caută pe net "sharing economy" și găsești multiple aplicații pentru te miri ce. În SUA sunt oameni care în intervalul orar în care sunt la muncă își închiriază spațiul de parcare de acasă pentru cineva care lucrează în zonă, ca idee. Multe dintre aceste aplicații sunt strânse pe site-ul peers.org

Site-urile de vânzări online au devenit deja o tradiție și la noi. Am vândut acum 10 ani pe okazii un încărcător de Sagem stricat. În mod normal, l-aș fi aruncat, dar am mers pe principiul "ce e gunoi pentru unul poate fi aur pentru altul", am încercat. După o lună mi l-a cumpărat cineva care vroia să facă un experiment electric și nu vroia să dea banii pe un încărcător nou, iar nimeni nu i-a împrumutat unul bun deoarece era riscul să se strice. Dacă ești un nebun care pune ciudățenii la vânzare, este pe lumea asta un alt nebun care să dispere căutând.

Acesta este începutul, iar deceniile următoare vor schimba profund economia așa cum o știm tradițional.

Tragi cu tancul sau îi virusezi rețeaua?
Lumea actuală este deja o lume veche ce refuză schimbarea și nu se va adapta. Din păcate pentru noi, ne subestimăm adversarul. Rusia nouă, Rusia lui Putin a observat asta și tactica de conflict a celor cunoscuți în secolul XX pentru ocuparea altora cu tancurile s-a transformat în virusarea calculatoarelor și creșterea procentului de război informațional, corelat cu scăderea procentului de război cu pumnul. Rusia a înțeles asta. Trebuie felicitată, studiată și mai ales nu mai trebuie desconsiderată. Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să punem egal între hoardele de soldați bețivi și analfabeți care distrugeau, tâlhăreau și violau în România anului 1944 și superIT-iștii cu badge care vorbesc mai mult în engleză decât în rusă, stau pe scaun într-o clădire de metal și sticlă, de unde hacker-esc orice ține de telecomunicații. Nu o să mai moară nimeni, avioane de tip dronă care dau atacuri pe pilot automat sunt deja o realitate. Nu suntem pregătiți pentru războiul neconvențional, iar Rusia are un avans fantastic pe care politicienii meschini obtuzi se fac că nu-l văd.

Așa vor arăta economia și războiul din acest secol înainte. O cale pentru a rămâne în picioare este a învăța cum să folosim sculele viitorului. Un exemplu mai concret este țandăra care a sărit șoferilor de taxi de oriunde când au auzit de aplicația Uber. În România s-a vota o lege care voalat interzice Uber. Personal, mi se pare o lege obtuză, conservatoare și retrogradă care ne aruncă înapoi în secolul 19, în care făceai cu mâna unei birje. Citesc că taximetriști din Franța au făcut comenzi prin Uber, au dus șoferul într-o zonă izolată, unde alți taximetriști l-au bătut. Aflu că taximetriști din România vor să facă mișcări de stradă dacă Uber nu va fi anihilată. Este vorba despre competiție, iar în loc să fii mai bun, încerci să lovești. Este ca perioada în care patronii și jurnaliștii de presă scrisă tratau cu aroganță presa onine și bloggerii, iar acum jurnaliștii au ajuns fie să lucreze în online, iar patronii să arunce sume fabuloase în poala unor păcălici care le spun că le vor face site-uri de succes.

În cazul particular Uber, taximetriștii vor avea câștig de cauză dacă:
- se vor interzice smartphone-urile, deoarece creează dependență
- fabricile de automobile vechi vor fi închise, deoarece sunt poluante
- accesul la site-uri de vânzări auto va fi restricționat, deoarece au poze false
- dealerii de mașini second hand vor rămâne fără licență, deoarece vor să repună în circuit autovechicule stricate
- transportul public va fi desființat, deoarece este aglomerat și are infracționalitate
- liniile aeriene vor fi suspendate, deoarece avioanele mai cad
- trenurile vor fi anulate, deoarece fac zgomot
- deținerea de mașini, motociclete, biciclete, role sau skateboard-uri va fi pedepsită, deoarece Ion Iliescu a spus că proprietatea este un moft

Abia după ce aceste cerințe vor fi îndeplinite, taximetriștii vor fi mulțumiți. Concurența există și trebuie să îi faci față cu produse mai bune sau mai ieftine, nu cu interdicții. Încercarea de a obliga România să nu aibă parte de avansul tehnologic doar pentru a mai putea spune "îmi pare rău, nu am rest" sau de a cere străinilor 20 de euro pentru curse scurte (tuentieuro, mistăr, noventa lei!), nu face decât rău.

Ne vindem viitorul prea ieftin. Cum poți lucra azi cu Fiscul din România care vrea să îi trimiți fax (nu mail), are telefon fix (nu mobil), vrea fișierele pe dischetă floppy din anii 90 (nu pe stick USB, ce să mai vorbim de cloud!). În schimb, politicienii ne vorbesc despre viitor când sunt incapabili să se rupă măcar tehnologic de trecut, taxează stâlpii, apa de ploaie și vor să asfalteze la preț de 100 de ori mai mare prin firma unui prieten. Războiul neconvențial cu Rusia îl pierdem. Nu vrem card pentru că scris invers se citește drac și uite așa rămânem pe dinafara avansului economic actual. Scuipăm împotriva vântului și ne mirăm că ne udăm.

Nu trebuie să interzicem Uber, trebuie să îl acceptăm și să îl cunoaștem (chiar dacă nu îl folosim). Acesta este primul pas de azi. Mâine, va fi prea târziu.



Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES