Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

marți, 30 iunie 2015

Piata de capital Puerto Rico, la momentul falimentului - Autor: Adrian Panaite | marţi, 30 iunie 2015 |


Piata de capital

Puerto Rico, la momentul falimentului

Autor: 

 Adrian Panaite 

 | marţi, 30 iunie 2015 |

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Piata de capital

Puerto Rico, la momentul falimentului

Autor: 

 Adrian Panaite 

 | marţi, 30 iunie 2015 | 

Obligaţiunile emise pe piaţa bodurilor municipale din SUA de mica insulă din Caraibe s-au prăbuşit în piaţa secundară. Guvernatorul Alejandro Garcia Padilla îi cheamă la masă pe creditori pentru restructurarea datoriei. "Dacă nu vin la masă va fi rău pentru ei."

Vrea să scoată Puerto Rico de pe ceea ce numeşte "spirala morţii", dar spune că nu o poate face decât dacă aruncă din spate o parte din bolovanul datoriei vechi. Guvernatorul Alejandro Garcia Padilla îi cheamă pe creditori la negocieri pentru restructurarea stocului de credit. "Datoria este imposibil de plătit", spune cel care are responsabilitatea insulei cu 3,6 milioane locuitori. "Nu este altă soluţie. Aş vrea să am o opţiune mai uşoară. Aici nu este vorba de politică, ci de matematică", a declarat acesta potrivit New York Times.
Avertismentul său dă frisoane investitorilor. Titlurile emise de Puerto Rico în vremuri bune pe piaţa obligaţiunilor municipale din SUA cu scadenţa în anul 2035 se tranzacţionează la doar 70% din valoarea nominală după o scădere precipitată în ultimele săptămâni, conform unui grafic oferit de Zero Hedge.
Creditorii au şi motive să fie speriaţi. Li s-a spus frumos că trebuie să "împartă sacrificiile" cu locuitorii insulei, însă, în acelaşi timp, au fost chemaţi la negocieri cu o nuanţă de ameninţare. "Dacă nu vin la masă va fi rău pentru ei.", a afirmat Garcia Padilla adăugând că dacă nu admit tăierea unei părţi din datoria totală de 72 miliarde dolari, aceasta se va răsfrânge negativ asumare economiei insulei care astfel nu va avea oricum de unde să le dea banii înapoi. "Se împuşcă singuri în picior", i-a avertizat guvernatorul.

Scadenţele curg implacabil

Pentru unii creditori dificultăţile deja au început. Spre exemplu, cumpărătorii obligaţiunilor emise de autiritatea de electricitate au încheiat un acord de restructurare chiar săptămâna trecută pentru evitarea unui faliment pe emisiunea în valoare de 416 milioane dolari.
Sarcina de plată a Puerto Rico este într-adevăr mare însă, pe lângă cele 93 milioane dolari pe care îi datorează lunar, în august mai are o scadenţă suplimentară de 140 milioane dolari. Este foarte mult pentru un buget care se spate în deficite. Încercările guvernatorului Garcia Padilla de a-l rebalansa printr-o combinaţie între tăieri de cheltuieli şi contractarea unor împrumuturi noi a eşuat pe fondul unui declin a încasărilor.

Datoriile mari amintesc de falimentul oraşului Detroit

Cât de mare este povara datoriilor Puerto Rico? Foarte mare. O statistică oferită de Wall Street Journal arată o deraiere a creditului său fără comparaţie cu alţi emitenţi din piaţa americană a bondurilor muncipale. Astfel, dacă statele Rhodes Island, Massachussets şi Connecticut, cele mai îndatorate din clasament după insula din Caraibe, abia au datorii sub 20% din Produsul Intern Brut, Puerto Rico a escaladat alarmant 70% din PIB.
Este un nivel în măsură să îi ună în gardă pe investitori care deja au văzut în această piaţă municipalităţi în faliment precum cea a oraşului Stockton, a districtului Orange din California şi chiar a fostei capitale a industriei auto mondiale, Detroit. Aceştia au aflat că guvernul federal american nu va veni să acopere incapacitatea de plată a acestor autorităţi.

"Sunt mult prea mulţi creditori şi mult prea multe tipuri de datorii"

Restructurarea datoriei Puerto Rico ar urma să reprezinte un test major pentru întreaga piaţă americană în condiţiile în care teritoriul guvernat de Garcia Padilla nu mai are bani decât pentru necesităţile de bază precum reparaţia drumurilor şi asigurarea funcţionării spitalelor publice. "Nu este precedent în SUA pentru nimic la asemenea scală sau rază de acţiune", spune un raport întocmit de un grup de analişti dintre care cel mai proeminent este Anne O. Krueger, fost economist-şef al Băncii Mondiale, în prezent profesor la şcoala de studii internaţionale de pe lângă Johns Hopkins University şi citat de New York Times.
Pentru confruntarea cu creditorii a fost angajat în această lună Steven W. Rhodes, fost judecător care a supervizat cazul de faliment al oraşului Detroit. El avertizează că deschiderea procedurilor va antrena un haos. "Sunt mult prea mulţi creditori şi mult prea multe tipuri de datorii", a declarat acesta. Guvernatorul Garcia Padilla pedalează pe o restructurare cât mai rapidă. El spune că nu vrea să rostogolească problema pe mai departe amânând clipa în care oricum creditorii vor trebui să dea socoteală. Puerto Rico vizează tăierea datoriei începând chiar din acest an.

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES