Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

miercuri, 24 iunie 2015

Alina Gorghiu, acuzată de PLAGIAT. Detalii/ DOCUMENT - Autor: Florin Pușcaș, Redactor - Publicat: 07:24


Alina Gorghiu, acuzată de PLAGIAT.

 Detalii/ DOCUMENT

 

 Florin Pușcaș,

 Redactor

 

07:24

http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
 


Alina Gorghiu, acuzată de PLAGIAT.

 Detalii/ DOCUMENT

 

 Florin Pușcaș,

 Redactor

 

07:24

alina gorghiu ganditoare


Suspiciuni de plagiat într-un volum coordonat de unul dintre liderii politici din România. Cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, apărută în 2013, la Editura Universul Juridic, în Colecţia Business, sub coordonarea liderului PNL Alina Gorghiu, conţine mai multe paragrafe, mai mici sau mai mari, plagiate din alte lucrări. O parte dintre autori dau vina pe Gorghiu, dar aceasta recunoaşte doar parţial neregulile, scrie 7est.ro.
Dintr-un total de 312 pagini, cât are cartea „Medierea – oxigen pentru o societate modernă“, cel puţin în 20 de pagini sunt paragrafe plagiate, multe dintre acestea fiind preluate după modelul „copy-paste“ din alte lucrări. Astfel, 396 de rânduri din carte sunt copiate cuvânt cu cuvânt. Cele mai multe şi cele mai mari paragrafe plagiate sunt din articolul „Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile“, scris de avocatul Nicu Vasile în numărul 3 din 2010 al Revistei Naţionale de Drept, o publicaţie apărută la Bacău.
Alte paragrafe sunt preluate cuvânt cu cuvânt din mai multe articole publicate pe site-ul medierea.ro, unele dintre ele citate în lucrare, altele nemenţionate în bibliografie.
Un alt autor plagiat este profesorul Virgil Nicula, de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Astfel, un paragraf din suportul său de curs „Tehnica negocierilor“, din anul 2008, a fost preluat după metoda „copy-paste“ în cartea coordonată de Alina Gorghiu. O altă sursă din care s-au luat cu „copy-paste“ pagini întregi este ghidul realizat în cadrul proiectului de cooperare între ABVV (FGTB) şi CNSRL – Frăţia - 2006-2007, apărut cu şase ani înainte de cartea pe care şi-a pus numele liderul PNL.
content-image
Alături de Gorghiu, trecută pe copertă drept coordonator, la autori sunt trecute alte cinci nume. Ion Dedu, unul dintre aceşti autori, spune că partea sa nu este plagiată deoarece a fost scrisă pe partea de procedură, ce-i aparţine, şi că de un eventual plagiat poate vorbi Alina Gorghiu. „Partea din carte scrisă de mine este pe partea de procedură, deci nu poate fi plagiată. Procedura de mediere am scris-o în baza propriilor mele materiale. Despre restul cărţii poate să răspundă Alina Gorghiu, deoarece ea a pus la punct lucrarea“, a declarat Ion Dedu. De aceeaşi părere este şi Nicolae Stănescu: „Vă asigur că partea mea nu este plagiată. Despre restul cărţii, vorbiţi cu coordonatorul, doamna Gorghiu.“
Un alt coautor, Mihai Munteanu recunoaşte că a preluat din două surse care „au scăpat din bibliografie“. „Am reanalizat sursele şi citarea lor şi, din păcate, am descoperit că din cele 143 de surse indicate în bibliografie, am scăpat două surse. Este însă o omisiune regretabilă, pe care mi-o asum în integralitate, o greşeală pe care, alături de coautorii volumului «Medierea - oxigen pentru o societate modernă», o vom repara cât de curând posibil. Împreună cu colegii mei, am stabilit deja ca vom revizui ediţiile viitoare ale cărţii şi vom insera şi aceşti autori în bibliografie, cu scuzele de rigoare. La un asemenea procent, nicio acuzaţie de plagiat nu se susţine. Îmi doresc ca acest mic incident, care va fi corectat cu rapiditate, să nu abată atenţia de la valoarea acestei cărţi“, consideră Mihai Munteanu. Cutumele academice prevăd însă că plagiat este orice text luat copy/paste de la un alt autor, fie el citat sau nu.
Coordonatorul cărţii, Alina Gorghiu, care a negat la început vehement existenţa vreunui plagiat, precizează că nu are responsabilitatea asupra conţinutului textelor scrise de către autorii propriu-zişi. „Coordonatorul unei lucrări se îngrijeşte doar de coerenţa lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut şi eu. El nu participă la redactarea cărţii şi, în consecinţă, niciun pasaj din această lucrare pe care am coordonat-o nu îmi aparţine. Coordonatorul nu are responsabilitatea asupra conţinutului textelor scrise de către autorii propriu-zişi ai cărţii şi nu poate verifica fiecare rând al autorilor pentru a depista eventuale nereguli, scăpări sau omisiuni. Chiar dacă nu am fost responsabilă pentru conţinutul propriu-zis, am verificat această lucrare cu mai multe programe electronice antiplagiat. Am făcut acest lucru împreună cu autorii, pentru a preveni exact astfel de situații în care, din cauza unei neglijenţe, nu sunt citate două surse. Din nefericire, o parte dintre pasaje nu au fost depistate de softurile antiplagiat, deoarece au apărut într-o publicaţie de specialitate, fără acces public direct. Celelalte pasaje sunt texte mai vechi care aparţin chiar unuia dintre autori şi probabil, din modestie, nu s-a autocitat. Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenţi şi munca de un an a lor, dar şi lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei greşeli de asemenea natură, care reprezintă sub 2% din totalul lucrării, fapt ce indică lipsa intenţiei“, a punctat Gorghiu.
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image
content-image



Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

14 NOIEMBRIE 2024. SRI și SIE, târâte în campania prezidențială