EXCLUSIV. MAE răspunde zvonurilor privind respingerea lui Emil Hurezeanu de către Ministerul de Externe German. O PUBLICAȚIE din Cluj susține că sunt probleme cu TRECUTUL jurnalistului și că nemții nu îl vor ambasador
Autor:
| sâmbătă, 30 mai 2015
http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.htmlActualitate
EXCLUSIV. MAE răspunde zvonurilor privind respingerea lui Emil Hurezeanu de către Ministerul de Externe German. O PUBLICAȚIE din Cluj susține că sunt probleme cu TRECUTUL jurnalistului și că nemții nu îl vor ambasador
Autor:
| sâmbătă, 30 mai 2015
Emil Hurezeanu
Ministerul Afacerilor Externe a
oferit un răspuns, sâmbătă, redacției EVZ în controversa privind reacția
diplomației germane după nominalizarea lui Emil Hurezeanu pentru postul
de ambasador al României la Berlin. Reacția vine după ce în această
dimineață a fost publicat un articol potrivit căruia ar exista rezerve
ale părții germane în privința lui Emil Hurezeanu, din pricina
trecutului acestuia. Ziariștii de la napocanewe.ro susțin că există
suspiciuni privind perioada în care Hurezeanu a fost student la Cluj și
lasă să se înțeleagă că acesta este bănuit că a colaborat cu
Securitatea. Acesta ar fi motivul pentru care, susțin ziariștii din
Cluj, diplomația germană ar avea rezerve față de Hurezeanu.MAE a precizat că, în ceea ce-i privește pe cei 14 ambasadori nominalizați recent pentru a fi trimiși la post, nu s-a primit, deocamdată, niciun refuz al autorităților statelor respective. Conform cutumelor în domeniu, însă,acordarea unui agrement are loc într-un interval de până la 3 luni de la solicitarea acestuia.
De asemenea, pentru ambasadorii români numiţi pe lângă organizaţii internaţionale (UE, ONU, inclusiv UNESCO) nu este nevoie de agrement (acesta se acordă doar de către state).
Pe lista ambasadorilor propuși în aprilie, se află, printre alții: Mihnea Motoc pentru Londra, Bogdan Mazuru la Viena, Luminița Odobescu la UE, George Maior în SUA, Adrian Vieriță la ONU, Iulian Buga la Stockholm, Adrian Cioroianu la UNESCO, Adrian Davidoiu la Oslo.
Trecutul lui Emil Hurezeanu
Publicația napocanews.ro, susține că există o zonă neclară din trecutul lui jurnalistului Emil Hurezeanu din perioada studenției.Surse a căror identitate nu a fost prezentată au declarat pentru publicația on-line napocanews.ro că Ministerul de Externe din Germania nu agrează propunerea lui Emil Hurezeanu pentru postul de ambasador al României la Berlin.
Motivul respingerii este, susțin sursele citate de napocanews.ro, trecutul de dinainte de 1989 al jurnalistului român. Potrivit publicației citate, Emil Hurezeanu este bănuit că ar fi colaborat cu Securitatea în perioada studenției. MAE român precinzează, însă, că Emil Hurezeanu a primit deja acceptul părții germane, în data de 20 mari 2015.
Ministerul român de Externe infirmă aceste informatii
Într-un răspuns transmis la solicitarea EVZ, MAE român precizează că Emil Hurezeanu „a primit agrementul părţii germane în data de 20 mai 2015”.Săptamâna trecută, Emil Hurezeanu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania. Hurezeanu a fost avizat pentru acest post cu 19 voturi pentru şi unul împotrivă.
Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Emil Hurezeanu în postul de ambasador al României în Germania.
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori, "în conformitate cu prevederile constituţionale (art. 91 al. 2 din Constituţia României) privind numirea/rechemarea reprezentanţilor diplomatici ai României şi în baza consultărilor cu primul ministru şi cu ministrul Afacerilor Externe".
”Pe surse am obținut informația că jurnlistul Emil Hurezeanu nu ar fi agreat de ministerul german de externe pe motive legate de biografia sa de dinainte de 1989, când ar fi fost suspect de colaborare? Berlinul se pare că nu are încredere într-un ambasador care nu a avut până acum trei luni cetățenia română, pierdută în anii 80, fără să se încerce recuperarea acesteia, decât atunci când Klaus Iohannis i-a promis funcția de ambasador drept recompensă pentru campania electorală din noiembrie 2014”, se arată în articolul napocanews.ro, care este semnat Gh. Petre.
Publicația din Cluj se întreabă apoi dacă Ministerul de Externe din Germania a trimis refuzul la Președința României. Cert este că până acum nu a apărut nicio informație în acest sens din partea Președinției.
Jurnaliștii din Cluj susțin că motivul refuzului îl reprezintă trecutul neclar al lui Emil Hurezeanu din perioada studenției clujene. ”Deocamdată nu s-au confirmat la CNSAS zvonurile că Emil Hurezeanu pe vremea studenției clujene și ca avocat stagiar ar fi colaborat cu regimul comunist, drept recompensă, pentru talentul său literar, fiind trimis de Ana Blandiana, prietena boșevicului Gogu Rădulescu, cu o bursă Herder la Viena în 1982 și apoi după două semestre a devenit direct redactor la Radio Europa Liberă”, se arată în articolul citat.
Emil
Hurezeanu a pledat pentru îmbunătăţirea diplomaţiei economice,
menţionând că există riscul ca firme cu rezonanţă germană să intre în
dezbateri publice nu întotdeauna favorabile. El a apreciat că nu
trebuie "să fim definitiv satisfăcuţi de nivelul schimburilor economice
cu Germania", punctând că există un potenţial mult mai mare
.De
asemenea, el a susţinut că există un deficit de încredere la nivel
societal în Germania, care se manifestă în presă, în contextul în care
vizite ale politicienilor români nu au ecoul bine meritat. Hurezeanu
a subliniat că România şi Germania sunt două ţări care se cunosc bine,
precizând faptul că aproape un milion de oameni, saşi şi români, vorbesc
româna în Germania.
Totodată,
el a subliniat că legislaţia electorală trebuie schimbată şi a precizat
că o anumită atitudine faţă de românii din diaspora trebuie să dispară.
Postul
de ambasador la Berlin a fost deţinut anterior de Lazăr Comănescu,
acesta fiind din februarie consilier prezidenţial, după ce şeful
statului a semnat, în 29 decembrie, decretul de rechemare a acestuia din
funcţia de ambasador în Germania.
Emil
Hurezeanu, născut pe 26 august 1955, la Sibiu, este scriitor şi
publicist, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici ai
momentului.
Cuvinte cheie :
Cluj, EXCLUSIV., Emil, Externe, German., Hurezeanu, MAE, Ministerul, O, PUBLICAȚIE, Mai multe…
Cluj, EXCLUSIV., Emil, Externe, German., Hurezeanu, MAE, Ministerul, O, PUBLICAȚIE, Mai multe…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu