http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html
de ANDREEA NICOLAE, DIANA LAZAR
Selectarea defectuoasă a cadrelor şi creşterea spectaculoasă a partidului sunt principalele motive pentru care numărul pedeliştilor cu dosare la DNA şi DIICOT a crescut în ultima vreme.
A crescut în preferinţele electoratului construindu-şi imaginea de partid care luptă împotriva corupţiei. La nivelul discursului public, mesajul a rămas neschimbat. Realitatea arată însă altceva. Tot mai mulţi democrat-liberali, unii cu notorietate, alţii cvasianonimi, au probleme cu justiţia, lucru care nu-i împiedică să-şi păstreze funcţiile sau carnetul de membru de partid. Totuşi, prin chiar prestaţia unor membri marcanţi ai săi, PDL pune el însuşi presiune pe eforturile de reformă care ar trebui să scoată România din criză. O întrebare peste care liderii partidului par să treacă foarte uşor este cum poate crede o formaţiune cu astfel de probleme că va obţine încrederea şi acceptul populaţiei pentru implementarea unor reforme, altfel extrem de necesare?
Frunzăverde: „Rezolvaţi voi, procurorii din presă!"
„Nu cred că suntem mai păcătoşi decât alţii şi nici mai puţin exigenţi. Cred doar că Antena 3 şi Realitatea TV popularizează doar cazurile din PDL pentru că suntem la guvernare. Credeţi că Mazăre e vreun sfânt? Sau Oprişan? Dar pe ei îi vedeţi la televizor doar când pleacă-n vacanţă în Brazilia", este opinia vicepreşedintelui partidului, Ioan Oltean. La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin arată cu degetul tot înspre mass-media: „Ce probleme cu justiţia are PDL? Rezolvaţi voi, procurorii din presă!". În altă ordine de idei, liderii democrat-liberali admit că toate scandalurile în care au fost implicaţi membri PDL dăunează grav imaginii partidului, însă cred că „atitudinea" publică le salvează onoarea. „PDL nu a apărat pe nimeni niciodată, întotdeauna a lăsat justiţia să-şi facă datoria", comentează Oltean. Pe aceiaşi poziţie este şi Gheorghe Flutur, care consideră în plus că se impune o diferenţiere clară între persoanele pe numele cărora există doar plângeri penale şi cei găsiţi vinovaţi de justiţie. „Nu e totuna. Nu putem să-i punem pe aceeaşi listă pe cei cu suspiciuni de corupţie, de exemplu, cu cei confirmaţi", mai spune Flutur.
PDL face un „triaj groaznic de cadre"
Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, pe de altă parte, ridică o altă problemă: „E foarte greu să anticipăm în momentul în care recrutăm pe cineva". Despre politica de cadre vorbeşte şi analistul politic Sorin Ioniţă: „E clar că pedeliştii fac un triaj groaznic de cadre". În opinia lui Ioniţă, cele mai mari probleme sunt în teritoriu, unde de multe ori şefii de filiale sunt şi cei anchetaţi. Lucru recunoscut şi de Ioan Oltean: „Categoric există şi unele organizaţii judeţene unde se dă un interes mai mic faţă de o selecţie riguroasă, dar asta se va rezolva în timp". Teoretic, filtrul prin care trec CV-urile noilor oameni care intră în partid există. Practic însă, el s-a defectat în ultimii ani din cauza creşterii spectaculoase a PDL, susţine Sorin Ioniţă. „Au avut acces la funcţii multe în scurt timp şi nu au mai stat să ia la puricat toţi oamenii, iar după aia au avut surprize", adaugă Ioniţă.
Prezumţia de nevinovăţie
„În statutul partidului există totuşi o prevedere care permite suspendarea membrilor în momentul în care există suspiciunea de fapte penale", a afirmat pentru RL Videanu. Întrebaţi de ce nu sunt imediat suspendaţi sau excluşi democrat-liberalii certaţi cu legea, dacă tot le permite statutul, liderii PDL răspund la unison: „Prezumţia de nevinovăţie". „Nu e corect să suspenzi pe cineva doar pentru că a apărut la televizor o informaţie despre el. Trebuie să aştepţi o decizie a organelor de cercetare penală", explică Oltean. Mult mai tranşant, Sorin Ioniţă crede că, de fapt, PDL nu-i înlătură cu celeritate pe cei suspecţi că ar fi comis infracţiuni pentru că „nici un partid nu şi-a dat corupţii din braţe cu una, cu două". La rândul lui, analistul politic Bogdan Teodorescu opinează că PDL refuză să accepte evidenţele, aşa cum a făcut în cazul Robertei Anastase (Legea pensiilor). „PDL apelează la o tactică mai veche, a lui Traian Băsescu. Electoratul nu trebuie să audă din gura lor cum recunosc o greşeală sau o vinovăţie, să audă de la alţii. Negarea unor fapte a funcţionat şi funcţionează", conchide Teodorescu.
"În România sunt şase milioane de dosare penale. Deci nu există o familie să nu aibă un membru care să nu aibă dosar penal. Cred în justiţia din această ţară şi cred cu tărie că se va dovedi clar că nu am nici o legătură cu acea presupusă faptă de corupţie."
Antonie Solomon, primar al Craiovei
Ce spune statutul PDL
Membrii Partidului Democrat-Liberal sunt suspendaţi automat din toate funcţiile deţinute în partid doar în cazul arestării preventive, potrivit statutului partidului. În cazul în care există numai suspiciuni cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, pedeliştii pot renunţa de bună voie la calitatea de membru până la clarificarea situaţiei în justiţie. Cea mai gravă sancţiune, excluderea, se aplică numai democrat-liberalilor cu o decizie definitivă de condamnare penală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu