Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

luni, 13 septembrie 2010

Presa de azi: Secretele din dosarul arestarii lui Vintu sau un exemplu eronat de a practica azi jurnalismul


Presa de azi: Secretele din dosarul arestarii lui Vintu


http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html


Popularitatea lui Sorin Ovidiu Vintu pare sa fi crescut simtitor odata cu arestarea lui si toata lumea este preocupata sa afle care ii sunt colegii de celula sau pe ce mizeaza avocatii ca sa il scoata din inchisoare. In tot acest timp premierul Emil Boc se pregateste sa interzica prin lege concedierea bugetarilor de partid.

Imaginile din celula lui Vintu au fost deja obtinute si publicate de cei de la Gandul in editia de luni, iar cei de la Evenimentul Zilei anunta ca mizeaza pe boala pentru a scapa de arest.

Adevarul dezvaluie cine este generalul fugarului Nicolae Popa, iar Romania Libera publica in editia de luni secretele din dosarul arestarii lui Vintu.

In timp ce Puterea ne anunta ca avocatul lui Vintu asteapta de opt luni sa primeasca termen de judecata la Tribunalul Bucuresti in doua procese intentate sefului statului, Jurnalul National atrage atentia ca Boc interzice prin lege concedierea bugetarilor de partid.

Romania Libera: Secretele din dosarul arestarii lui Vintu

Arestarea afaceristului Vintu a creat o mare agitatie in aproape toata Romania. Cei de la Romania Libera dezvaluie in editia de luni secretele din dosarul arestarii lui.

In Jakarta, un ofiter de securitate ales de Vintu veghea ca Nicolae Popa sa nu se predea, precum Ioana Maria Vlas. Popa poate depune marturii importante in dosarele FNI si FNA.

Potrivit surselor, "generalul" ar fi un fost ofiter de Securitate, ales special de Sorin Ovidiu Vintu pentru a-i asigura "protectie" lui Popa prin strainataturi. Procurorii au refuzat sa ne dezvaluie numele generalului. Este de notorietate faptul ca SOV a angajat foarte multi rezervisti ai Securitatii, ai SRI sau SIE, multi dintre ei conducand filialele din tara ale FNI. Se pare ca rolul acestui general era extrem de important, daca SOV a fost dispus sa-i trimita anual lui Popa suma de 200.000 de euro, care includea banii de intretinere si "salariul lunar al generalului", dupa cum rezulta din interceptari.

Un specialist in domeniul "camuflarii in strainatate" este de parere ca acest general "cel mai probabil era de la SIE, pentru ca ei sunt antrenati special pentru a se ascunde in afara tarii. Rolul acestuia era atat de a impiedica prinderea urmaritului general, cat si pentru a impiedica predarea din proprie initiativa a acestuia, asa cum a facut Ioana Maria Vlas, care s-a predat reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Israel".

In ceea ce-l priveste pe "seful" din Indonezia cu care se aranjase eliberarea din arest a lui Nicolae Popa contra "trei cisterne" (trei milioane de euro) platite inainte de "livrarea pachetului" (adica eliberarea lui Popa) si alte trei dupa, specialistii consultati de RL spun ca ar putea fi vorba de o "veche" cunostinta indoneziana a "generalului", probabil ofiter acoperit sau inalt functionar indonezian coruptibil. Specialistii nu exclud nici posibilitatea implicarii vreunui angajat al ambasadei noastre la Jakarta care sa fi avut legaturi prin Politia sau Justitia indoneziana.

Adevarul: Cine este generalul fugarului Nicolae Popa?

Stenogramele convorbirilor dintre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa au scos la iveala existenta unui general platit din banii trimisi de omul de afaceri roman.

Conform unor informatii primite la redactie ar fi vorba despre un general de politie indonezian care-l proteja pe Nicolae Popa la Jakarta, scrie si Adevarul in editia de luni.

In una dintre discutiile telefonice, de la 9 octombrie 2009, in care fostul presedinte al Gelsor ii solicita bani lui Vintu, fugarul subliniaza ca are nevoie de o suma si pentru salariul anual al unui general, fara a dezvalui identitatea acestuia:

"Ajungem la partea cu banii (...) generalul, ai mei. Ce trebuie acum ... trebuie 43.000 de euro". Conform unor informatii primite la redactie ar fi vorba despre un general de politie indonezian care l-ar fi "acoperit", timp de mai multe luni, pe Nicolae Popa la Jakarta.

Desi procurorii sustin in propunerea de arestare ca Vintu - prin interpusi - ar fi incercat sa ingreuneze extradarea lui Nicolae Popa in Romania, nu au facut nicio precizare concreta despre ce persoane ar fi vorba.

Gandul: Imagine din celula lui Vintu

Gandul anunta in editia de luni ca celula in care a ajuns Sorin Ovidiu Vintu a gazduit, in ultimii ani, nume sonore ale politicii, mediului de afaceri sau sportului. Cunoscut ca arest al VIP-urilor, sediul Directiei Cercetari Penale, apreciat ca luxos si privilegiat de amarasteni, e descris drept igrasios si infernal de celebritati.

Vintu imparte o celula de 16 metri patrati, din arestul Cercetarilor Penale, impreuna cu doi politisti. Acestia au fost prinsi si arestati sub acuzatia de luare de mita si asteapta sa fie judecati. Cu un mic dejun din care nu lipsesc marmelada si ceaiul, un pranz cu ciorba taraneasca si mancare de cartofi cu carne, iar seara cu o cina cu tocana de orez, legume si carne, regimul arestatilor n-are nimic din meniul restaurantelor selecte ale Capitalei.

Cu toate acestea, SOV isi poate aduce suplimente: surse din Politie ne-au declarat ca celula lui Vantu are fereastra, arestatul avand dreptul la pachete de mancare de acasa, incluzand apa, racoritoare si fructe. Mancarea poate fi tinuta intr-unul dintre frigiderele de pe hol. Sambata, Vantu a incercat si o mica forma de protest, renuntand la masa si la medicamete, ulterior fiind convin sa renunte la greva.

Evenimentul Zilei: SOV mizeaza pe boala pentru a scapa de arest

Desi se pare ca nu are conditii atat de proaste Vintu face orice ca sa scape din arest. Evenimentul Zilei titreaza in editia de luni ca desi Vintu a acceptat in arest tratamentul menit a-i tine sub control boala, avocatii lui spera ca aceasta sa fie un motiv suficient pentru eliberare.

Cu toate ca a acceptat sa primeasca medicamentele menite a-i tine sub control boala cronica de care sufera (poliomielita) abia la 24 de ore de la momentul la care a fost incarcerat, Sorin Ovidiu Vintu spera ca, saptamana aceasta, sa-i induplece pe judecatorii Curtii de Apel Bucuresti sa-l elibereze din motive medicale.

"Initial, a refuzat, in scris, sa primeasca tratamentul si alimentele. Ulterior, mai exact vineri seara, dupa discutiile purtate cu avocatul sau, a acceptat, tot in scris, sa renunte la aceasta... sa-i spunem "forma de protest ". Domnul Sorin Ovidiu Vintu sufera de multa vreme de poliomielita, iar lipsa tratamentului poate determina o stare febrila (temperatura peste 39,5 grade Celsius) si lipsa poftei de mancare", au explicat surse din politie.

Puterea: Dosarele SOV vs Traian Basescu "uitate" in arhive

Dosarele in care Sorin Ovidiu Vintu ii cere daune morale lui Traian Basescu in cuantum de aproximativ doua milioane de euro pentru niste afirmatii considerate drept calomnioase de catre omul de afaceri nu au primit termen la Tribunalul Bucuresti de opt luni, scrie Puterea in editia de luni.

Doru Costea, avocatul omului de afaceri, a declarat, duminica, pentru "Puterea" ca dosarele trebuiau sa se intoarca de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la Tribunalul Bucuresti, imediat dupa ce instanta suprema - a respins, in luna februarie, ambele cereri de stramutare, insa nici pana acum nu au fost inregistrate pe rolul unei sectii civile.

Avocatul lui Sorin Ovidiu Vintu a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in septembrie 2009, stramutarea celor doua procese avand ca obiect actiune in raspundere delictuala de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul altei instante, egale in grad. Motivul, a spus Doru Costea, consta in faptul ca dosarele urmau a fi judecate de acelasi judecator, in aceeasi zi, desi actiunile au fost depuse la instanta la diferenta de o luna.

Avocatul spune ca una dintre aceste actiuni a fost trimisa prin posta si coincidenta ca au primit acelasi termen la acelasi complet de judecata l-a indreptatit sa aiba "o banuiala legitima". Curtea Suprema a analizat cele doua cereri de stramutare si le-a respins, in februarie 2010, avocatul omului de afaceri asteptand, de atunci, ca ele sa fie inregistrate iarasi pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Cele doua procese au fost intentate de Sorin Ovidiu Vintu lui Traian Basescu in vara anului trecut, dupa ce seful statului a facut o serie de afirmatii pe care omul de afaceri le-a considerat a fi calomnioase. Una dintre acestea a fost facuta de Traian Basescu la postul de televiziune B1 si era legata de o presupusa rambursare ilegala de TVA. "Sigur, domnul Vintu, pe ultima suta a guvernarii Tariceanu a reusit sa traga un tun, de vreo 60 de milioane de euro, dar sa speram ca institutiile statului vor recupera acesti bani, o rambursare ilegala de TVA", a declarat seful statului, la vremea respectiva. Traian Basescu mai declara ca omul de afaceri a avut sprijinul unui angajat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Jurnalul National: Boc interzice prin lege concedierea bugetarilor de partid

Si in timp ce toata lumea este preocupata de ce se intampla cu Vintu, cei de la Putere isi vad linistiti de interesele lor. Jurnalul National dezvaluie in editia de luni ca Guvernul strecoara in proiectul de lege prevederi menite a imuniza clientela politica la restructurari.

Bugetarii de rand au primit doua vesti proaste in ultimele doua saptamani: vor fi disponibilizate 100.000 de persoane anul acesta si anul viitor, ca urmare a intelegerilor cu FMI, si, in al doilea rand, prin noua lege a salarizarii unitare, nu numai ca nu vor primi inapoi cele 25 de procente pierdute la salariu la taierile din iulie, ci vor avea un coeficient de salarizare si mai mic conform noilor grile.

In schimb, noua Lege a salarizarii unitare, pentru care Emil Boc intentioneaza sa-si asume din nou raspunderea in Parlament, instituie o categorie de privilegiati in randul bugetarilor si inventeaza imunitatea pentru acele persoane numite pe criterii politice in functii de conducere in administratia centrala si locala. Acestea nu vor putea fi concediate in cazul valurilor de restructurari dictate de criza sau de nevoia de reorganizare a aparatului de stat.

Pentru cei care au fost numiti in functii de conducere, Legea salarizarii unitare prevede obligativitatea mutarii lor in alte institutii ale statului, pe posturi vacante. Mai mult decat atat, pentru ca respectivii sa-si pastreze salariile, in cazul in care nu exista un post vacant de conducere, postul vacant se transforma intr-unul de conducere. Iar in situatia in care nu exista posturi vacante, se infiinteaza o noua functie de executie, pe care sa fie incadrat clientul politic.

Toate aceste prevederi sunt incluse in articolul 30 al Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, publicat pe site-ul Ministerului Muncii.
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 07:55 Sursa: Ziare.com
Autor: Irina Ursu

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

14 NOIEMBRIE 2024. SRI și SIE, târâte în campania prezidențială