Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

miercuri, 10 iunie 2009

Euroalegeri: Un nou val al fascismului in UE?



http://silethismillennium.blogspot.com/2009/03/youtube-broadcast-yourself.html

Euroalegeri: Un nou val al fascismului in UE?

Numarul neasteptat de mare de voturi obtinut de extrema-dreapta din Europa la europarlamentare, chiar si in Marea Britanie, unde pentru prima data, acesta tara a trimis doi reprezentanti ai Partidului National Britanic in Parlamentul European, poate insemna ca ne confruntam cu o amenintare a fascismului? Sau, de fapt, avem de-a face cu un vot al protestului al carui impact va trece repede?

Cotidianul britanic The Guardian a cerut opinia unor renumiti istorici, care si-au exprimat verdictul in privinta acestui fenomen si al impactului pe care il are asupra Uniunii Europene.

“Hitler nu a folosit Twitter”

Ar trebui sa fim ingrijorati de ascensiune extremei-dreapta, dar sa nu ne panicam. Nu-mi plac aceste analogii tampite istorice, pentru ca nu retraim anii treizeci. Istoria iti poate limita optiunile daca gandesti in functie de ea. Acum traim intr-o lume diferita in care partidele se organizeaza diferit”, este de parere Michael Burleigh, autorul cartii “Al Treilea Reich”, adaugand ca Hitler nu a folosit Twitter.

Istoricul britanic a atras atentia ca adevaratul pericol poate veni din Europa de est si statele baltice, care au fost lovite de o criza economica severa si de multe turbulente. Aceste tari au o experienta foarte mica in ceea ce priveste democratia si politicile, cat si partide care vin de nicaieri si castiga locuri in PE.

“Votul de protest al oamenilor speriati”

Profesorul de istorie Richard Overy, autorul cartii “Era morbida: Marea Britanie intre cele doua razboaie” vede un pericol in ascensiunea extremei dreapta in Europa, pe care o traduce ca o consecinta a atmosferei de frica, anti-emigranta, xenofoba si foarte ostila stangii din statele membre.

De asemenea, el considera ca temele de politica externa precum terorismul si cresterea puterii Chinei au fost preponderent pe agenda partidelor de dreapta. “Cu toate acestea, nu trebuie sa interpretam acest vot ca un inceput al unei noi ere fasciste. Acum partidele de extrema dreapta se bazeaza pe teama: t
eama de imigranti, de extraterestrii, de a fi europenizat. Ei nu au, ca fascistii anilor douazeci si anilor treizeci, o versiune a ordinii sociale si nici nu pot sa inlocuiasca un regim al democratiei cu unul autoritar”, a precizat Overy, intarind ideea ca “votul a fost un protest al oamenilor speriati”.

Romania si partidul ei “obraznic” de extrema dreapta, un motiv de neliniste

“Nu-mi pot imagina ce haos va provoca in Marea Britanie o eventuala ascensiune a extremei dreapta prin Partidul National Britanic la alegerile generale. Aceasta tara are o traditie democratica foarte puternica, dar nu cred ca votul de protest va avea acelasi efect si la alegerile nationale”, a declarat Kathleen Burk, profesoara de istorie moderna si contemporana la Universitatea din Londra.

“Statele de care imi face u griji sunt Austria, care totusi i-a primit inapoi pe nazisti in 1938, Romania, care are un partid de extrema dreapta orbraznic si Ungaria, unde comunitatea roma reprezinta o mare problema”, a adaugat acesta.

Alte pareri

Un alt istoric cunoscut, Eric Hobsbawm, autor al lucrarii “Secolul extremelor”, a pus o alta problema care apare dupa aceste euroalegeri: criza partidelor de stanga. “Democrat-socialii trebuie sa propuna o noua versiune de politici si sa-si modifice componenta”, a explicat acesta.

“Faptul ca recesiunea a produs cresterea populismului si o scadere a increderii populatiei in politicile democratice mi se pare ingrijorator. Oameni care, acum o generatie, nu erau cinici in privinta politicilor actuale, acum si-au schimbat atitudinea”, crede, pe de alta parte, profesorul David Kynaston.


Publicat: astazi
Autor: Corina Cristea

Din dosarul 9AM: Alegeri europarlamentare.

ZIUA indreapta imaginea Romaniei
-- BBC a retras ieri fotografia prin care a portretizat "traditiile si portul romanesc" cu o tiganca batrana cu broboada, sort si papuci de plastic * Ambasadorul britanic la Bucuresti nu vedea nimic anormal
Ziarul ZIUA a reusit sa indrepte imaginea tarii noastre de "Romania - the land of gypsies", facuta din lipsa de profesionalism de British Broadcasting Corporation - BBC. Corporatia publica de media a Marii Britanii, BBC, a retras ieri de pe portalul sau o fotografie realizata de AFP in Romania care reprezenta tara noastra prin imaginea unei femei de etnie roma. Actiunea BBC confirma puterea presei si a opiniei publice romanesti la nivel european.
BBC a comis gafa de a portretiza tara noastra, traditiile si portul popular printr-o batrana tiganca imbracata cu un sort de piata si incaltata cu papuci de plastic, aflata la vot sub simbolul national - drapelul tricolor. ZIUA a reactionat imediat in apararea imaginii Romaniei, prin articolul de ieri "BBC isi bate joc de Romania" si doua adrese oficiale, una catre ministrul de Externe Cristian Diaconescu si alta catre ambasadorul la Bucuresti a Majestatii Sale Regina, Robin Barnett, exprimandu-si de zamagirea pentru modul neprofesionalist in care ziaristii britanci au ales sa atace Romania si solicitand MAE sa intreprinda masurile necesare pentru repararea imaginii Romaniei.
La vot cu bavarezi, husari si o tiganca


"Dat fiind faptul ca duminica au avut loc alegeri in 19 state din Uniunea Europeana, uLa vot cu bavarezi, husari si o tiganca
"O doamna romanca voteaza", scria sub fotografia infatisand o tiganca cu broboada care introducea, zambind larg, buletinul in urna. Imaginea a fost postata de BBC alaturi de alte fotografii, intr-un fel de concurs despre alegerile din UE. "Dat fiind faptul ca duminica au avut loc alegeri in 19 state din Uniunea Europeana, unii alegatori s-au imbracat in straie traditionale pentru a merge la vot. Puteti ghici care este originea fiecarui costum traditional?", suna textul chestionarului. Dupa ce erau trecute in revista cele sapte poze, venea si raspunsul. "In sensul acelor de ceasornic, stanga sus: studenti la Conservatorul din Viena; femei ale minoritatii slave din Spreewald, Germania; un mandru husar din Ungaria; o doamna romanca voteaza; un sloven la vot, bavarezi din sudul Germaniei".nii alegatori s-au imbracat in straie traditionale pentru a merge la vot. Puteti ghici care este originea fiecarui costum traditional?", suna textul chestionarului. Dupa ce erau trecute in revista cele sapte poze, venea si raspunsul. "In sensul acelor de ceasornic, stanga sus: studenti la Conservatorul din Viena; femei ale minoritatii slave din Spreewald, Germania; un mandru husar din Ungaria; o doamna romanca voteaza; un sloven la vot, bavarezi din sudul Germaniei"
Romi, romani, Romania
Ambasadorului Marii Britanii i-am atras atentia ca aceasta gafa impardonabila a suscitat via atentie a romanilor cat si o emotie generala, care se reflecta in sutele de mesaje primite ieri de ziarul ZIUA si disponibile pe www.ziua.ro. Cititorii nostri se intreaba intemeiat cum s-ar simti Coroana daca imaginea Regatului Unit al Marii Britanii ar fi reprezentata pe postul public de Televiziune al Romaniei doar prin minoritati ca pakistanezii sau indienii, obtinute in urma colonialismului agresiv britanic. Dovada ca romanii s-au simtit jigniti a fost evidentiat si de Televiziunile de stiri din Romania, prin prezentarea acestui caz in editii speciale. In contextul in care la nivel european si international se duce o campanie de identificare a romanilor cu tiganii, actiunea BBC a parut ca se inscrie in aceasta operatiune. Faptul ca in Romania traiesc in numar mare de membri ai minoritatii roma, o etnie migratoare prezenta de altfel in toata Europa, nu poate deveni reprezentativa pentru "portul popular romanesc" si traditiile nationale romanesti bimilenare, oricat de mult am imbratisa "diversitatea, toleranta si drepturile omului", dupa cum ne sfatuieste ambasadorul Marii Brinatii in Romania. Din pacate, acest fapt, pe care nu a putut sa-l inteleaga amabasadorul Majestatii Sale, desi ar fi avut aceasta datorie, a fost insa inteles rapid de BBC, care a retras fotografia in urma scandalului creat.
Un album pentru BBC
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Alin Serbanescu, ne-a asigurat ca va remite conducerii postului BBC un album despre portul si traditiile romanesti, pentru a nu se mai repeta aceasta greseala in viitor. Pana la scuzele de rigoare ale postului britanic ii sugeram ministrului de Externe sa-i trimita si ambasadorului Marii Britanii un astfel de album.

Victor RONCEA


Ziua Logo
Externe
Obama vrea o confruntare cu Israel
-- Presedintele american Barack Obama a avut luni o convorbire telefonica cu premierul Israelului Ben jamin Netanyahu asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu. Cotidianul "Haaretz" analizeaza con vorbirea sub titlul: "Netany ahu e convins ca presedin tele Obama tinde spre o confruntare cu Israel pentru a multumi lumea musulmana".
Barack Obama in timpul convorbirii cu Ben jamin Netanyahu
Aceasta este concluzia la care a ajuns premierul israelian
dupa ce a analizat discursul rostit de Obama la Cairo,
in ziua de joi 4 iunie 2009, dezvaluie "Haaretz".
Netanyahu a impartasit aceasta opinie membrilor
Guvernului si colaboratorilor apropiati: Statele Unite
actioneaza pentru imbu natatirea relatiilor cu lumea
musulmana si araba, si, in acest scop, o anume
confruntare cu statul evreu nu ar putea fi decat benefica
politicii Statelor Unite. In cursul zilei de luni 8 iunie,
Netanyahu i-a telefonat lui Obama si i-a facut cunoscut
ca are intentia sa sustina, peste o saptamana,
un discurs politic, in care va detalia liniile politicii sale
privind pacea si securitatea in Orientul Mijlociu si
tratativele israeliano-palestiniene. Obama s-a aratat
deosebit de interesat, l-a asigurat pe Netanyahu ca va urmari discursul sau si cei doi lideri au convenit
sa pastreze intre ei "o legatura deschisa si continua".
Obama l-a in cunostintat oficial pe Netanyahu ca luna viitoare va da publicitatii un Program de pace
pentru Orientul Mijlociu.

(T.S.)

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Ce s-a întâmplat de fapt în LOS ANGELES