Yahoo! 360° - Home
Reader `s NET
sin-collage:Reacţia lui Radu Mazăre mi se pare disproporţionată" --- Mihai Lupu: „Atac într-o manieră josnică, faţă de un ziarist" -
Politic Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat că formula de alocare a mandatelor din Legea uninominalului a fost propusă de PSD şi agreată de reprezentanţii PNL, UDMR şi PC Urmatoarea stire » |
Vizualizari: 189
Victor Ciutacu, „tonomatul" urât…
Mironescu: „Am luat-o-n bot"
Manuela MOLDOVEANU
Tag-uri: parlamentari mandat uninominal
Vizualizari: 269
În opinia lui Băluţ, niciun sistem de vot nu este bun, liberalul Mihei crede că PNL are probleme în municipiu # Duţu se gândeşte să se retragă, iar Onaca spune că îşi ia vacanţă # Mironescu, în schimb, recunoaşte: „Am luat-o în bot"
Nebunia parlamentarelor s-a încheiat, mandatele au fost împărţite, fotoliile din Parlament au fost ocupate, iar mulţi dintre deputaţii şi senatorii din legislatura trecută au rămas pe dinafara jocului politic.
La Constanţa, şase din foştii parlamentari nu au reuşit să-şi asigure prelungirea mandatului.
Unul dintre ei este deputatul PSD, Lucian Băluţ, care în ciuda scorului foarte mare pe care l-a obţinut, 49,64% din voturi, a pierdut mandatul la redistribuire, în favoarea liberalului Mihai Lupu, care a avut 21,78 %. Lucian Băluţ ne-a declarat că se va retrage din politică doar dacă i-o va cere conducerea partidului, dar că, în ciuda faptului că nu a reuşit să-şi prelungească mandatul, apreciază faptul că 15.511 alegători i-au acordat votul. Activitatea viitoare a lui Lucian Băluţ nu va cunoaşte mari schimbări, în afara faptului că nu se va mai duce la Parlament. „Sunt profesor universitar. Mâine am ore. Vreau să vă spun că nici nu mi-am dus cartea de muncă la Parlament. Tot la universitate este", ne-a declarat social-democratul. În ce priveşte sistemul de vot uninominal, Lucian Băluţ a declarat: „Există o teoremă care a luat Premiul Nobel. Se numeşte Teorema votului şi spune că niciun sistem de vot nu e bun. Acest tip de vot mă dezavantajează pe mine, dar are marele avantaj de a respecta proporţionalitatea numărului total de voturi".
Mihei: „Votul uninominal a şubrezit unitatea partidelor"
Un alt deputat constănţean care a spus adio pentru moment Parlamentului este şi liberalul Andrian Mihei. El ne-a declarat că va face în continuare ceea ce a făcut până acum: „Viaţa merge înainte. Mă voi ocupa în continuare de politică, voi preda la UMC, dar voi avea timp să mă ocup şi de afacerile mele". În ce priveşte rezultatul obţinut în alegeri, 9,63%, fostul deputat afirmă că este justificat, având în vedere faptul că, pe teren, a constatat că lumea nici nu ştia de la ce partid este. „PNL pe municipiul Constanţa are o problemă. S-a văzut şi la alegerile locale. Nu au reuşit să se mobilizeze. Organizaţia municipală nu s-a făcut simţită", a arătat liberalul. Liberalul este de părere că ar fi obţinut un procent mai mare dacă ar fi candidat în sudul judeţului. „Eu am reuşit să mă fac foarte cunoscut în zona Băneasa, acolo unde eu am fost responsabil de zonă. Dar având cunoştinţe legate de mediul de afaceri şi de zona portuară, mi-am zis că vor fi mai bine puse în valoare într-un colegiu urban şi mi-am dorit să candidez pe municipiu. Ştiam că e foarte dificil, având în vedere faptul că aici este un primar PSD, dar mi-am asumat acest risc", a spus Andrian Mihei. El a adăugat că legea votului uninominal conţine anumite nereguli, printre care şi faptul că departajarea partidelor se face pe procente, iar între candidaţi pe voturi. „Orice lege poate fi îmbunătăţită. Această lege introduce o competiţie în cadrul partidelor. Acest lucru nu a făcut decât să şubrezească unitatea partidelor", a mai spus liberalul şi a recunoscut că s-a făcut simţită concurenţa şi în rândul PNL. „Am simţit cu toţii acest lucru", a încheiat Andrian Mihei.Duţu:
„Mă gândesc să mă retrag din politică"
Fostul deputat democrat-liberal Stelian Duţu a candidat ca independent şi a pierdut. El a obţinut un scor de aproape 8% şi a ţinut să precizeze că „niciun independent din ţară nu a luat mai mult de 1%". „Am candidat de unul singur, împotriva tuturor", a subliniat Duţu, adăugând că, deşi a fost vorba despre vot uninominal, nu a contat opţiunea pentru un anume candidat, ci opţiunea politică. El a mulţumit tuturor celor care l-au votat şi a spus că se gândeşte să se retragă din politică. „Mă voi decide", a spus fostul şef al PD-L Constanţa, adăugând că, în viitor, se va dedica mai mult familiei.
Mironescu: „Mă voi implica mai mult"
Fost coleg de partid cu Stelian Duţu, şi Laurenţiu Mironescu a recunoscut că a „luat-o în bot", după cum singur a afirmat. Cu toate acestea, chiar dacă nu va mai trece curând pragul Parlamentului, fostul deputat a spus că se va implica şi mai mult în politica partidului său. „Faptul că PD-L a obţinut cu 10% mai mult decât avea a arătat că partidul are resurse. Vin europarlamentarele, vin prezidenţialele şi trebuie să ne mobilizăm pentru a-l susţine pe preşedintele Traian Băsescu la alegeri. Mă voi implica la fel de mult, dacă nu mai mult, în politică", a spus Mironescu.
În ce priveşte scorul obţinut, Mironescu nu a dat vina pe imperfecţiunile legii, ci pe faptul că a candidat într-un colegiu dominat de PSD. „37% în inima PSD înseamnă foarte mult pentru mine", a încheiat el.
Onaca: „Îmi iau o binemeritată vacanţă"
Nici fostul senator Dorel Onaca nu a reuşit să acumuleze un număr suficient de voturi, care să îi asigure prelungirea mandatului. Cele 29,85 de procente nu sunt, însă, o dezamăgire pentru fostul senator, care a spus că îşi va lua o binemeritată vacanţă, după o activitate de 12 ani în Parlament şi un continuu du-te-vino între Bucureşti şi Constanţa. Dorel Onaca a declarat că îşi va susţine în continuare colegii şi se va dedica afacerilor, dar şi activităţii juridice ca avocat al Baroului Bucureşti, precum şi carierei universitare. Democrat-liberalul a spus că nu este dezamăgit de scorul obţinut. „Eram dezamăgit dacă intram eu în Senat şi pierdea partidul", a adăugat Dorel Onaca.
Iustian: „Îmi rezerv un timp de gândire"
Fostul deputat PD-L Mircea Iustian ne-a declarat că îi vor trebui câteva zile pentru a se gândi ce va face în viitor. „Prefer să îmi rezerv un timp de gândire", a spus el. În ce priveşte sistemul de vot uninominal, în urma căruia a rămas pe banca de rezerve a partidului, cu un scor de 34,33%, democrat-liberalul a precizat că legea nu a fost cea mai inspirată. El a spus că „votul uninominal nu se conjugă cu repartiţia proporţională", adăugând că singurul sistem de vot implementat cu succes, care îmbină aceste două variante, este cel din Germania, unde funcţionează din 1953.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu