Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium

sâmbătă, 8 martie 2008

Yahoo! 360° - Sile this Millennium's Blog















Yahoo! 360° - Sile this Millennium's Blog

"Filiera arme" decapitata


-- Viktor Bout, poreclit "Negutatorul Mortii", omul dupa care s-a facut filmul "Lord of War", a fost arestat la Bangkok * Traficantul rus de arme a fost prins de agenti americani si thailandezi * SUA au cerut extradarea lui, thailandezii vor sa-l judece pentru terorism

Cel mai mare traficant de arme din lume a fost arestat intr-un hotel din Bangkok, capitala Thailandei. Rusul Viktor Bout, poreclit si "Comerciantul Mortii", a carui viata a constituit sursa realizarii filmului de succes "Lord of War" in care personajul principal a fost Nicolas Cage, a fost capturat pe baza informatiilor oferite de politistii de frontiera si procurorii din Romania. Dupa ce au fost solicitati de autoritatile americane, politistii romani au interceptat discutiile dintre Viktor Bout si unul din "locotenentii" acestuia, incercand atragerea traficantului in tara noastra.
Televiziunile din Thailanda au prezentat ieri imagini cu un barbat in varsta de 41 de ani, masiv, cu mustata blonda si cu o mima impasibila, imbracat intr-un tricou portocaliu, aflat intr-o sectie de politie si avand catuse la maini. In cadrul unei conferinte de presa, autoritatile americane au precizat ca traficantul a cazut intr-o capcana intinsa de catre agentii DEA, in colaborare cu politistii thailandezi, dar si cu omologii lor din Romania, Danemarca si Antilele Olandeze. Agentii DEA s-au dat drept lideri ai gherilei columbiene FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia), careia Viktor Bout ii vindea arme de mult timp. Traficantul venise la Bangkok pentru a finaliza tranzactia.
Imediat dupa capturare, procurorul federal al New Yorkului a anuntat ca Washingtonul va cere extradarea "Negutatorului Mortii", inculpat, impreuna cu unul dintre asociatii sai, Andrew Smulian, pentru "complot in vederea procurarii de sprijin material unei organizatii teroriste", asa cum este considerata FARC de catre Statele Unite incepand din 1997. Potrivit actului de punere sub acuzare, Bout si complicii sai au acceptat sa vanda unor falsi lideri ai FARC circa 100 de rachete sol-aer si lansatoare de rachete pe care Viktor Bout propusese sa le parasuteze din spatiul aerian al Columbiei. Pretul de livrare fusese stabilit la cinci milioane de dolari. "Daca luam in considerare cine este acest tip si proportiile nenorocirilor si haosului pe care le-a pus la cale in intreaga lume, (aceasta arestare - n.r.) este cu adevarat insemnata", a declarat, citat de NewsIn, un responsabil al DEA. Viktor Bout face, de asemenea, obiectul unui mandat international de arestare emis de Interpol in numele mai multor servicii de politie din lume. Acesta mai este acuzat ca a furnizat arme liderului liberian Charles Taylor, rebelilor congolezi, precum si talibanilor si chiar membrilor Al-Queda din Afganistan.

Desi SUA intentioneaza sa ceara extradarea rusului, general locotenentul de politie Adisorn Nonsee a declarat ca vor trebui sa astepte pana cand acesta va fi judecat in Thailanda. "Bout trebuie sa fie judecat in Thailanda inainte de extradare", a declarat Adisorn intr-o conferinta de presa, unde a fost prezentat presei traficantul, insotit de un comando de politisti inarmati. Legile thailandeze cer ca strainii suspecti de terorism retinuti sa fie judecati in tara. Totusi, un oficial de rang inalt a declarat ca politia thailandeza va actiona cat se poate de repede in acest caz, intrucat autoritatile americane fac deja demersurile necesare fata de procurorii thailandezi pentru extradarea lui Bout. "Trebuie sa se desfasoare repede intrucat nu vrem sa pastram aceasta bomba cu ceas la noi prea mult timp", a declarat general maiorul Surapol Thuanthong. Intrebat daca Washingtonul va cere extradarea lui Bout inainte de a finaliza o sentinta a autoritatilor tailandeze, directorul regional al Agentiei americane pentru combaterea traficului de droguri (DEA) Thomas Pasquarello a raspuns: "Procurorii celor doua state vor stabili aceste lucruri".
"Negutatorul Mortii"
Absolvent al Institutului de Limbi Straine al armatei sovietice, Bout vorbeste sase limbi straine si este fost ofiter al armatei sovietice a aerului, fiind nascut in Tadjikistan. Mai multe rapoarte de ancheta ale ONU l-au prezentat pe Viktor Bout ca fiind un pionier al globalizarii structurilor mafiote, al traficului fara frontiere, sfidand statele si legislatiile acestora. In singurul interviu dat, Viktor Bout respingea toate acuzatiile care i s-au adus de-a lungul vremii. "Nu am facut niciodata ceva in viata pentru care ar trebui sa-mi fie frica", spunea traficantul. Acesta a negat si faptul ca schimba armamentul pe diamante, care erau apoi prelucrate in Europa. Este o acuzatie falsa si o minciuna. Niciodata in viata mea nu am atins un diamant si nu vreau sa intru in acest tip de afacere", declara "Negutatorul Mortii".

Rusii il vor acasa, la adapost

Avocatul rus al lui Bout a denuntat arestarea ca fiind "inacceptabila".

"Intentionam sa trimitem un avocat in Thailanda pentru ca nu stim nimic despre acuzatii si nu am vorbit cu el de cand a fost arestat",
a precizat Viktor Buborin. Acesta a cerut revenirea clientului sau in Rusia.
"Un cetatean rus a fost arestat, in urma unei inselatorii, pe un teritoriu strain si pe baza unei cereri americane. Este inacceptabil. Vom insista pentru ca el sa revina in Rusia", a declarat avocatul Viktor Buborin. Acesta a precizat, citat de Mediafax, ca Parchetul rus nu are "plangeri" la adresa clientului sau. "Bout mi s-a adresat in mai 2002, cand au aparut pentru prima data in presa americana si belgiana acuzatii conform carora el vindea arme incalcand embargourile ONU", a explicat Buborin. "Am documente ale Parchetului General si FSB (serviciile speciale ruse) care certifica faptul ca Rusia nu are nici o plangere fata de Bout. Parchetul "nu a primit nici un document de la Statele Unite, nici de la Belgia", a adaugat avocatul. La randul sau, Alexei Bout a insistat ca fratele sau "a fost implicat numai in transportul incarcaturilor si nu a avut nimic de a face cu vanzarea armelor".

Similitudini cu "Printul din Marbella"

Cazul Viktor Bout are numeroase similitudini cu o alta operatiune a agentiei americane antidrog (DEA), in urma careia, in colaborare cu autoritatile romane, a fost arestat in vara anului trecut un alt celebru traficant de arme. Este vorba despre sirianul Monzer al-Kassar (foto), cunoscut ca "Printul din Marbella".
Si acesta era banuit de autoritatile americane ca a vrut sa vanda arme gherilelor columbiene FARC. Sirianul era, potrivit presei americane, unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de arme din lume si a avut legaturi inclusiv cu fiul lui Saddam Hussein, Uday Hussein. Rezident in Spania de zece ani, Monzer al-Kassar a fost retinut la 7 iunie 2007 pe aeroportul Madrid-Barajas, in virtutea unui mandat de arestare emis de Tribunalul federal al Districtului de Sud din New York. O zi mai tarziu, un chilian si un palestinian, suspectati de terorism in Statele Unite ale Americii, au fost arestati de autoritatile romane de la Bucuresti. Acestia erau acuzati ca au furnizat arme de ucidere in masa unei grupari teroriste, fiind implicati in traficul de arme catre rebelii marxisti columbieni din gruparea FARC, alaturi de Al Kassar. Politistii de frontiera i-au identificat in Bucuresti pe cei doi. Conform autoritatilor americane, pe numele acestora erau emise mandate de arestare pentru asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni americani.

Capcana din Romania

Capturarea lui Bout a avut la baza si informatii primite de la autoritatile romane judiciare
"Timp de doua saptamani, ofiteri din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au desfasurat actiuni informativ-operative in vederea localizarii traficantului si probarii actiunilor sale ilegale de trafic international de armament", arata Politia de Frontiera.
Impreuna cu ofiteri de la Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, politistii romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout, despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armament", cetateni straini, inclusiv in Romania. Ofiterii romani si americanii s-au dat drept membri ai unei grupari de gherila din Columbia, interesati sa cumpere arme. Astfel, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locote-nentii" acestuia si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea transportului de arme in Columbia, in valoare de cinci milioane de dolari. Totodata, s-a incercat atragerea traficantului in Romania pentru a fi retinut. In urma investigatiilor s-a stabilit ca armele urmau sa fie procurate si vandute de "Negutatorul Mortii" gruparii FARC. "Probele obtinute in urma activitatilor informativ-operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armanent catre organizatii teroriste straine", mai arata anchetatorii romani.

Arestarea lui Viktor Bout urma sa aiba loc in tara noastra, dar acesta si-a anulat calatoria. Traficantul ar fi trebuit sa ajunga in Romania, in perioada 4 - 11 februarie, pentru a stabili detaliile unui transport de arme pentru care convenise cu potentialii clienti - colaboratori ai Agentiei Americane Antidrog (DEA) - sa primeasca cinci milioane de dolari. In 29 ianuarie, in jurul orei 10.10, complicele lui Viktor Bout, Andrew Smulian, a folosit un telefon mobil pus la dispozitie de unul dintre colaboratorii sub acoperire ai DEA, pentru a discuta despre deplasarea acestuia in Romania. Smulian i-a spus lui Bout ca cei doi "clienti" il asteapta sa vina in tara noastra si i-a transmis ca potentialii cumparatori se intrebau daca intr-adevar are intentii serioase in acest sens. Bout l-a intrerupt pe complice si i-a spus: "E suta la suta sigur. Asteptati-ma, in maxim zece zile o sa ajung". Potrivit lui Smulian, tranzactia finala ar fi trebuit sa aiba loc in Bulgaria. In 5 februarie, autoritatile romane au interceptat o conversatie intre Viktor Bout si un alt asociat al acestuia, care apare in acte sub codul "CC2". "Negutatorul Mortii" i-a cerut lui CC2 ajutorul pentru obtinerea vizei turistice pentru Romania. Acesta i-a spus ca va analiza problema, dar l-a avertizat ca tara noastra nu este un loc sigur pentru el. Agentul DEA care a intocmit cererea de arestare a lui Bout, pe baza unor informatii ale autoritatilor din Romania, arata ca, in jurul datei de 24 decembrie 2007, un jurnal de stiri TV din tara noastra a relatat despre o relatie de afaceri intre Bout si CC2. In ziua urmatoare, autoritatile romane au interceptat o convorbire telefonica intre Viktor Bout si acelasi CC2 in care cel din urma il intreba pe rus daca a auzit despre aceste stiri din presa de la Bucuresti. Pe de alta parte, trebuie spus ca Andrew Smulian, complicele traficantului, a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii romani. El nu a fost arestat, intrucat miza era Bout.

Avionul lui Bout

Viktor Bout avea afaceri si in tara noastra. Traficantul detinea sediile a doua companii de transport aerian care erau situate in cartierul Baneasa. Potrivit Antena 3, intre 2001 si 2004, echipaje romanesti au zburat in Africa si Orientul Mijlociu pentru companiile detinute de Bout prin interpusi.
Bout ar fi cumparat in trecut si avioane romanesti, cu ajutorul carora transporta arme. In martie 2004, ONU a pus in discutie o lista care contine numele unor persoane si companii carora le era interzisa calatoria si desfasurarea afacerilor din cauza implicarii acestora in razboiul civil din Liberia. Printre persoanele vizate se numara si Bout. De asemenea, Consiliul de Securitate a facut publica o lista cu persoane si firme ale caror bunuri trebuia confiscate imediat, ca urmare a Rezolutiei 1532 din 2004. Lista continea si firma San Air General Trading care avea legaturi cu Bout. Astfel, in urma cu doi ani, in Romania, pe Aeroportul Baneasa, se afla unul dintre avioanele firmei, care fusese inchiriat de o alta societate. Este vorba despre "Jetex Flight Support", inregistrata in Guineea Ecuatoriala. La acea vreme, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a fost sesizat, printr-o scrisoare, sa ia masuri de confiscare a aparatului, lucru care insa nu s-a intamplat. "Va scriem pentru a va informa cu respect despre existenta aeronavei model BAC-111, cu numarul de inregistrare 3C-QRF, cu numarul de fabricatie 61, care in prezent este localizata pe aeroportul Baneasa. Aceasta aeronava este utilizata de compania "Jetex Flight Support", care este inregistrata in Guineea Ecuatoriala. Aeronava apartine companiei <>. In data de 16 martie 2004, Comitetul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a pus in discutie o lista care contine nume ale indivizilor si companiilor carora le sunt interzise calatoria si desfasurarea afacerilor in cauza implicarii lor in razboiul civil din Liberia. Compania <> se afla pe aceasta lista. Aeronava QC-3RF a fost, de asemenea, utilizata pentru a transporta arme catre Republica Democrata Congo in 2004, ceea ce reprezinta o violare a Hotararii Comitetului Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Desfasurand afaceri cu aceasta companie si aproband planurile sale privind operarea in Romania reprezinta o violare a Rezolutiei 1521 a Comitetului Consiliului de Securitate al ONU", se arata in scrisoare.

AACR si MAE au scapat prada

In replica, Autoritatea Aeronautica Civila Romana arata in 2006 ca "aeronava 3C-QRF a intrat in Romania pe 29.09.2004 operand un zbor din categoria aviatiei generale (IG) venind din Alger (DAAG) si avand destinatia Bucuresti Otopeni (LROP). Planul de zbor a fost depus la Alger. Pe 13.12.2004, aeronava a fost planificata si a efectuat un zbor din categoria aviatiei generale (IG) pe ruta Bucuresti Otopeni (LROP) - Bucuresti Baneasa (LRBS), aeroport pe care nu l-a mai parasit pana in prezent (2006 - n.r). Aeronava, nefiind inmatriculata in Romania si deci neaflandu-se sub jurisdictia statului roman, nu dispunem de informatii privind proprietarul acestei aeronave. In consecinta, ne vom adresa autoritatii aeronautice din Guineea Ecuatoriala pentru a obtine informatii oficiale", preciza Autoritatea Aeronautica.
De asemenea, intr-un comunicat din 20 martie 2006, Ministerul Afacerilor Externe arata urmatoarele: "In legatura cu informatiile circulate de mass-media privind prezenta pe aeroportul Baneasa a unei aeronave care ar fi putut opera in beneficiul unei companii inclusa pe lista consolidata a Comitetului ONU de Sanctiuni pentru Liberia, precizam urmatoarele: La 13 decembrie 2005 Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra posibilitatii ca aeronava BAC-1 11-500, inregistrata cu numarul 3C-QRF sa se afle pe teritoriul Romaniei. Potrivit celor afirmate in cuprinsul mesajului, aeronava respectiva ar fi fost operata de o companie avand legaturi cu o entitate careia i se aplica sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate. La 15 decembrie 2005, MAE a sesizat oficial institutiile cu atributii in materie pentru
verificarea veridicitatii informatiilor"
.

Pagini realizate de Bogdan GALCA

Sursă:"Ziua"

Niciun comentariu:

https://silethismillennium2019.blogspot.com/

Cine a Furat Banii lui Ceausescu | PODCAST Cristian Sima